Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Tomar,

to jednak poprosze o adres do hurtowni z filcem. Ja mieszkam przy Jagiellońskiej więc sam rozumiesz :-) rzut beretem. Na Stalowej kupuje forniry bo chyba tylko tam na Pradze sprzedaja na liście.

...there is no spoon...

ok, mam już komplet części do zwrotnic..

natomiast trochę się zawiodłem wielkością tych terminali ..... jednak ponieważ nie chcę dziury robić w tylniej ściance tylko przewiercić i mieć terminale odrazu na zwrotkę....

mam pytanie, ponieważ kupiłem i ceramiczne i MOX rezystory to jakich mam użyć w sekcji woofera???? na góre mam Millsy...

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zastosuj te rezystory , które mają wiekszą wytrzymałość . Jeśli ceramiczne sa 10W a mox'y 5 watowe to ceramiczne . Jeśli nie ma róznicy to mox'y oczywiście. Terminale faktycznie niepiękne ale ważne aby przeszły na drugą stronę MDF .

...there is no spoon...

ok dzięki, czyli MOXy...

no właśnie to sa jedyne jakie udało mi się znaleźć terminale o takiej długości...... czyli żeby weszły na ściankę 25mm+4mm maty i 5mm mdfu na którym będzie zwrotka ... mają 45mm od izolatorka to końca..powinno wystarczyć,

te cewy to odejmą z 1L ;)

Tomar, 21 Gru 2005, 22:51

>W sprawie budowy kolumn, moich projektow, glosnikow, zwrotnic itd. prosze pytania kierujcie do mnie

>- nick Tomar. Z konta mojego kumpla NickSona juz nie korzystam. Jesli chodzi pytanie to zostalo mi

>jeszcze pare wartosci cewek i kondensatorow> Reszta juz pracuje w innych konstrukcjach.

Mozesz mi na priv podac jakie masz wartosci tego co Ci pozostalo? Moze cos mnie sie przyda to bym odkupil

Pozdrawiam

Matthew

Gubię się już w tym wątku,ale stosowanie taśmówek w 2,5 mija się z celem.

No chyba ,że zależy ci na dużej sterylności dzwięku.

Tyler nie jest idiotą i wybrał stosowane cewki w 2,5 z premedytacją,a nie ze względu na oszczędności.

no właśnie wiem jak już grają z cewami rdzeniowymi.... a jak czyściej na średnicy będzie i szczegółowiej tym lepiej...nigdy idealnych klonów nie da się zrobić, tak jak i Alephów też.... myślę i mam nadzieję że gorzej nie będzie niż na rdzeniówkach, po coś są w końcu te taśmówki ...

najprawdopodobniej na zeszłych Audioszoł.. grało to z jakimiś wielkimi i gorącymi monoblokami tranzystorowymi i chyba były to Passy jakieś... ten dźwięk mi utkwił, pojawił się po trosze jak był u mnie Rogus ze swoimi klonami...

A swoją drogą, może właśnie do Alepha trochę tej sterylności jaką wniosłyby do brzmienia głośniki, byłoby wskazane?

Właściwie to nie bardzo rozumiem jak to jest z tą sterylnością, być może za mało jeszcze słuchałem róznych rozwiązań.

Ważne,

nie zniechęć się w pierwszych chwilach po uruchomieniu swoich klonów! One dochodza do szczytu mozliwości dopiero po około 2 miesiącach codziennego grania. Na początku bas jest potężny ale poluzowany ,średnica cofnięta i szorstka a góra ostra . Scena sie rozłazi . Masz wrażenie ,że głosniki pracuja w przeciwfazie . Po wygrzaniu produkuja takie dżwieki jakich nie słyszałem z innego układu dwudrożnego ( no moze lepsze były aerogelonw audaxy ) - gitary sa rewelacyjne- podrasowane ale świetne ( pewnie przez pik na 2kHz struny brzmią intensywniej niz na innych głosnikach ).

Druga sprawa to elektronika - ze słabą graja słabo .

Trzecia- dźwiek jest pełny w pomieszczenaich o pow. do 20m2. W moich 16 było super ale w 25 - sucho i bezbarwnie .

...there is no spoon...

To tez była moja ulubiona wersja . SS 8535 ma nieco nierówną charakterystykę w zakresie średnicy . Większośc konstruktorów stosuje pułapki na górke w okolicach 800Hz oraz drugą w okolicach 2kHz. Tyler tego nie zrobił i dzieki temu nie zabił dynamiki i detaliczności . Ten głosnik z odydwoma pułapkami poprostu brzmi fatalnie. Srednica jest przytłoczona basem, dźwięk mułowaty i pogrubiony .

Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa z tymi głośnikami , którą zauwazył Gravesen - miejsce umieszczenia rezystora szeregowego dla głosnika wysokotonowego . Tu warto poeksperymentowac ale ja nie zdążyłem. Sprzedałem swoje klony jakiś rok temu i zbudowałem Thory . Ale nic straconego właśnie kupiłem po parce 8545 i 9300 za 800 PLN w sumie ! To oczywiście będą inne głośniki ale węglowe osiemnastki wracają :D . Ten magnes w 8545 ! Lakier na obudowach ( 13 Litrów ) już schnie.

...there is no spoon...

Sory , oczywiście chodzi o rezystor 47 omów , równoległy do wysokotonowego- masz rację . Udało mi sie skopiowac fragment tekstu ale nie wykresy obrazujące te zmiany w zależności od położenia rezystora. Jest to strona 5 , Fig.8.

Moim zdaniem umieszczenie rezystora przed drugim kondensatorem ( a nie za nim ) zaowocuje lepsza przestrzenią , łagodniejsza góra i mniej podkreślonymi sybilantami . Przez pewnien czas stosowałem kondensator 3,3 ( zamiast 3,4 ) z cewką 0,27 ( zamiast 0,25 ) i troszkę bardziej mi sie podobało ale różnice sa subtelne.

OK, teraz musze popracować ...

47 ohms resistor in HP section.

In crossover diagrams available, the 47 ohms (R3) resistor is placed at different locations.

1. on tweeter terminals

2. before the 4.7 uF capacitor to ground

The graph above demonstrates the (minor) significance of this resistor placement. I’ve chosen to place the resistor on tweeter terminals.

TGAudioMLS - Frequency Response29-09-02 22.09.35CH A dBSPL 1/3 Octave 51.2kHz 16K Rectangular Start 1.62ms Stop 5.57ms FreqLO 253.47Hz tweeter 47Rred= 47R 4.7uF1k10k20k400Hz100.0dBSPL180.0Deg90.0108.080.036.070.0-36.060.0-108.050.0-180.0CLIO

...there is no spoon...

co sądzicie o tych rezystorach bezindukcyjnych?

591-0 VITROHM

Ukryta Zawartość

czy mogą być jakąś lepszą alternatywą dla tych MOX?

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.