Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny za 1500 zl

Karbon

Rekomendowane odpowiedzi

>Karbon

"wstyd mi za mój stosunek do podstawkowców", "po przesłuchaniu sporo się wyjaśniło"

No, no imponująca postawa, bardzo audiofilska, masz wielkie predyspozycje do zostania prawdziwym smakoszem dzwięku!

Oby wszyscy którzy pytają na tym forum o radę wykazywali sie taką szczerą i otwartą postawą.

Myślę że dobrze typujesz, ja sam też zainwestowałbym w droższe monitory a nie w podłogówki w (swoim) małym pokoju, bas ma brzmieć a nie dudnić, ilość nie znaczy jakość.

Pozdrawiam, i powodzenia!

Subwoofer stojacy pod biurkiem, gdy byl ustawiony rownolegle do nogi biurka i do sciany, to buczal. Odwrocilem go tak, ze miedzy jego bokami, a sciana i nogami biurka jest kat okolo 30 stopni i przestal buczec. Jestem genialny :P

Gdy bede jechal do Audio Academy odsluchac ich kolumny, wypadalo by wypozyczyc z Best Audio kolumny JMLab - te podstawkowe i porownac dzwiek wg mnie najlepszych AA z JML.

JML graly najlepiej z tych, ktore wczoraj sluchalem, ale dzwieku nie zapamietam na tyle, zeby potrafic stwierdzic po odsluchu AA, ktore lepiej graly. Ciekawe czy mi wypozycza :-]

Bylem w salonie Sony to nie moglem nawet sprzetu dotknac, a w Best Audio sam plyty zmienialem - na sprzecie drozszym niz ten w Sony. Az przyjemnie robic zakupy w takich profesionalnych sklepach jak Best Audio.

Kupie to co zagra najlepiej. Wczoraj z tych co przesluchalem, kolumny za 2350 zl - najdrozsze z testu, zagraly najgorzej. Najlepiej brzmialy podstawkowe JMLab Chorus 706 S. Bas mocny, gleboki, precyzyjny. Gora stonowana. Mimo braku wysokiej obudowy i pomieszczenia 35 m2 dol piekny. U mnie jeszcze lepiej by zagraly.

W miare mozliwosci odslucham najwieksza ilosc kolumn, a przy wyborze nie bede sie kierowal nazwa firmy. Jesli AA zagra lepiej od Paradigm'ow, to wybor oczywisty.

Dziekuje za podpowiedzi udanych konstrukcji. O postepach w przesluchaniach bede pisal na bierzaco.

Karbon

Nie jest najlepszym sposobem ocenienie czegoś gdy już na wstępie się nastawisz. Podswiadomie możesz cos odbierac gloryfikując lub ujmując. Jeżeli bierzez pod uwage grupę kolumn do odsłuchu i masz możliwość, to zrób to i nie ulegaj za bardzo zbyt skrajnym opiniom.

A jak sie ogolnie spisuja produkty AA w ostrej muzyce? Niestety elektronike mam budzetowa (Yamaha AX540-mysle nad wymiana na Rotela 840BX). Pokoj 3x5m. Zasatanawialem sie nad uzywanymi Phoebe, Mimasami albo Hyperionami (te chyba beda za duze do 15m2?)

Dzieki za odzew. Co w takim razie najlepiej by sobie poradzilo z ciezkim brzmieniem przy budzecie oscylujacym wokol 2tys? Jestem na etapie zbierania funduszy i chcialbym mniej wiecej wiedziec ile musze miec zeby kupic cos sensownego. W gre jak najbardziej wchodzi uzywany sprzet. Myslalem nad AE Evo3 i Diamondami serii 5. Przekopalem sie przez setki watkow na tym forum i niestety ciagle nie wiem czego szukac ;)

Rozumiem, ze Mimasy warto brac pod uwage?

>McGyver

>Nie polecam kolumn na basowcach Vify z serii BC lub TC, a na takich są Hyperiony, Phoebe i Avance

Dlaczego tak jednoznaczna krytyka ? Ciekaw jestem z jakich powodow (biorca pod uwage wskaznik jakosc/cena).

pozdrawiam

Ps: dla mnie PhoebeII naprawde graja niezle (zaplacilem ok. 1500 zl) + stolarka b. dobra. Moze subiektywny gust. Jak rozumiem mozna znacznie lepiej w tej cenie ???

Raczej nie ulegam sygestiom. Paradigmy to podobno swietne kolumny w kategorii cena/jakosc. To pierwsza opinia negatywna o nich jaka slysze i skoro taka zdecydowana to cos musi w niej byc.

Nie wazna jest dla mnie producent, ani cena. Spodobaly mnie sie najbardziej najtansze kolumny, a najmniej najdrozsze - o czym juz wczesniej pisalem. Jesli najlepiej zagraja kolumny malej lodzkiej firmy Audio Academy to nie wyobrazam sobie czemu mialbym ich nie kupic.

Owszem, mogą się podobać, ale z tych wooferów nie sposób uzyskać naprawdę zadowalającej kontroli basu. Mały 7cm magnesik nie poradzi sobie z opanowaniem dużej membrany. Za to średnica pasma jest bardzo dobra, i tu upatrywałbym powodów ich powodzenia, natomiast w "ciężkim graniu" niekoniecznie jest to zaleta pierwszoplanowa.

Dzisiaj znow przesluchalem kilka kolumn. Tym razem w lodzkim salonie "Pomarancza" przy ulicy Piotrkowskiej 82.

Sala o powierzchni 18 - 20 m2. Bardzo dobrze wydaje sie przygotowana, tzn. wytlumienia, rozproszenia, ciezarki na glosnikach, plyta marmurowa pod stolikiem z odtwarzaczem [ciekawe po co??].

Sluchalem na sprzecie HOLFI: CD Xenia i wzm. 8S.

Kolumny:

1. JMLaba 714S [2690 zl] - podlogowe,

2. Acustic Energy EVO 3 [2850 zl] - podlogowe,

3. Opera Duetto [2240 zl] - podstawkowe.

1. Troche za malo dolu jak na podlogowe i za wysoka gora.

2. Zdecydowanie wiecej basu i ciut mniej gory.

3. Bas wystarczylby do moich 10 m2 i reszta pasma tez ok.

Z tej trojki najlepiej zagraly EVO3, ale nie kupie zadnych z tych kolumn. JMLab'y nie podobaly sie mnie, AE do mojego pokoju maja za duzo basu, a Opera zostala przebita przez sluchane kilka dni wczesniej JMLab Chorus 706S.

Do tej pory najlepiej zagraly 706S. Wypozycze je i porownam z Audio Academy.

W pomaranczy daja na caly sprzet i kolumny 20% rabatu. Ale to chyba wszedzie tyle zaproponuja.

Karbon, posłuchaj sam tych Paradigmów, bo ten sprzedawca nie wie co mówi. Twardego i szybkiego basu Paradigmy Monitor na pewno nie mają. Może jeszcze twierdził, że mają za mało basu? Chyba nie tylko Pan Decibel jest... jaki jest, ale jego pracownicy najwyraźniej również.

NIe bardzo wiem gdzie znalezc Paradigm'y. Jakies pobunkrowane sa te salony. Trudno znalezc w necie. Wyszukalem kilka przez Google i w Panoramie Firm i tam bylem. W "Pomaranczy" tylko drogie kolumny maja. I wiekszosc podlogowki bo podobno malo popularne sa podstawkowe. Nie sadze, zebym tylko ja mial mal pokoj, w korym chce ustawic kolumny. Chyba w gumki leca :P

Znacie moze jakies sklepy w Lodzi, w ktorych mozna odsluchac kolumny??

Karbon,a moglbys dopisac jeszcze pare slow na temat AE Evo3? Basu jest za duzo jak na 10m2,czy moze ogolnie? Kolumny sa szybkie? Cieple/zimne? Zainteresowalem sie nimi,a nigdzie w okolicy ich nie ma,wiec bede wdzieczny za kazdy komentarz :)

Basu ogolnie sporo. Znacznie wiecej niz w JMLab'ach 714S. W moim pokoju przegiely by sporo na pewno. Gory mniej niz w JMLab. Dzwiek raczej przyjemny. Sluchalem muzyki instrumentalnej - Enigmy, i wokalu - Mylene Farmer. Natomiast srodek wydal mi sie przytlumiony i mniej zywy niz w JML. Bas raczej szybszy. Trudno i okreslic czy cieple czy zimne. Mysle, ze sklaniaja sie w kierunku cieplejszym, ale to moje odczucie. Enigme odtworzyly taka jaka pamietam - mysle tu o poziomie basu, ktory jest bardzo dobry i zywy. Mysle, ze warto sie rozejrzec za innymi kolumnami, bo ten srodek nie byl rewelacyjny.

>Mag99

Jeli miałby chwilę to napisz czemu Evo3 przegrało z AA Phoebe II oraz do jakiego pomieszczenia szukałe kolumn (bšd też w jakim je pomieszczeniu je odsłuchiwałe) i z czym.

Czy kto wie co więcej na temat Phoebe II. Na stronie AA nic oczywicie nie ma. A ponoć sš też już AA Hyperion II. Jak dla mnie to trochę dziwna jest ta polityka firmy polegajšca na nie informowaniu. Chyba znowu będzie trzeba czekać do kolejnego AS ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.