Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawa dyskusja o kablach...

kris.m

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda na alternatywnym forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale wnioski testującego są bardzo obiecujące - czyli , że jednak w kablach jest magia, potęga a nawet....jak to któryś z dyskutantów powiedział - Harry Potter :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17519-ciekawa-dyskusja-o-kablach/

jesli nie daja to jak mozna wytlumaczyc roznice jakie wystepuja po zmianie kabla na tym samym systemie, grajac ta sama plyte(utwor) na tym samym poziomie glosu???? no cos w tym jednak musi byc, owszem czasami roznice sa dlatego ze tak ktos powiedzial, ale jest tez tak ze po prostu to slychac...

No wlasnie...a zaleca sie porownywac kolumny prz te samej glosnosci.

Z kablami musi byc tak samo.

Oczywiscie ze zmieniamy przy wylaczonym sprzecie, nalezy wiec zawsze sluchac na tej samej glosnosci.

A wiadomo ze glosniej = lepiej ;-)

" glosniej = lepiej ;-) "

To byl zart :)

Chodzi o to ze czlowiek ma to do siebie ze sluchajac tej samej kolumny, raz ciszej raz glosnie, w wypadku glosniejszego sluchania bedzie sie wydawalo ze gra lepiej. Oczywscie do pewnej granicy

dobra Panowie bez żartów co tu ukrywać kable miały, mają i będą mieć wpływ na brzmienie systemu - najgorzej z tym wszystkim, że okablowanie ingeruje w te aspekty brzmienia które zwykli zjadacze chleba pomijają (nie uważają że jest im to potrzebne) ale dla audiofila problem kabli zawsze będzie istniał.

namelessclub>

tutaj opisałem moje experymenty z kablami poczynione jakieś 2, 3 lata temu (najstarsze z kablami do głośników):

Ukryta Zawartość

Powiem tak też byłem sceptykiem, jeżeli chodzi o kable - ja wychowany na sprzęcie marki Kasprzak, Diora gdzie głośniki były wyposażone na stałe w kable zakończone końcówkami...

Ale dziś uważam, że zarówno kable, ustawienie i pomieszczenie mają duży wpływ na odsłuch.

Pozdrawiam

Witek

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

nameless: "- a uważasz że kable coś dają ?"

Noo, mi raz dały pięć złotych, jak przechodziłem obok. A znam gościa, któremu ktoś - zapewne kable - dał w ciemnej uliczce po pysku...

Kable grały w stanie wojennym:):) i u mnie w szkole:):):)

W sprzęcie ograniczaja i zakłamuja przekaz sygnału w jakimś tam stopniu. I teraz zależy jaki jest sprzęt. Jeśli sam w sobie nie przekłamuje- lepsze będą te, które wnoszą coś od siebie. Jeśli przekłamuje, to kablem można coś korygować. W sych obserwacjach, nie słyszałem w życiu ani sprzętu, co by nie przekłamywał ani kabli w 100% neutralnych. Są zbliżenia do ideału, ale zawsze jest coś co....

Nie przyjmą się. Ani za 10 lat, ani za 110. Tak samo jak nigdy nie będzie dostępny w sprzedaży samochód na wodę, zderzak pochłaniający 100% energii uderzenia i kupa innych projektów, które leżą na dnie szuflad zdolnych wynalazców i nigdy nie ujrzą światła dziennego. Powód jest bardzo prosty. Za dużo wpływowych grup biznosowych ma w tym interes, żeby nigdy nie powstały. Proste.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.