Skocz do zawartości
IGNORED

ortofon OMB5 E- rozdzielczość

jarecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym kupić wyższy model wkładki niż podany w tytule aby poprawić rozdzielczość i przejrzystość. Na niektórych płytach pojawia się także pogrubiony bas. Posiadam Pro-Jecta Debut III popdpięty do wzmacniacza Harmana Kardona HK 670. Czy szukać czegoś w ofercie Ortofona a może jakaś inna firma? Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/17544-ortofon-omb5-e-rozdzielczo%C5%9B%C4%87/

Jak pamiętam braki w rozdzielczości i ogólnie wyrafinowaniu dżwięku to główne bolączki taniego Ortofona, chociaż ogólny charakter brzmienia jest całkiem przyjemny. Sądzę, że w okolicach 200zł trudno ci bedzie znaleźć coś słabrzego niż piątka. Fajny jest np. Goldring Elektra, droższych Ortofonów nie słuchałem, ale sądzę że też będą sporo lepsze.

Jest ona bardzo przeciętna low-budżetowa. Taki Duński MF. Cała seria OM to według mnie lipa. Czym wyższy model owszem rozdzielczośc wzrasta. Bas zostaje niestety na tym samym poziomie.

Jeśli chcesz porady podaj szczegóły. Jaki charakter lubisz brzmienia i ile chcesz wydać.

Witam ponownie.Chciałbym wydać na wkładkę ok.500 zł. Odnośnie basu to raczej lubię twardy, dobrze zaznaczony ale nie rozwlekły.W ogóle lubię dżwiek przejrzysty, zrównoważony i z dobrą przestrzenią.

Witam.

W preferencje słuchającego moim zdaniem idealnie pasuje wkładka Audio Technica AT440ML - bardzo detaliczne brzmienie z twardym i świetnie wybrzmiewającym basem i naturalną średnicą (chociaż padają niesłuszne oskarżenia wobec tej wkładki o "kliniczność"). Znakomity szlif shibata tylko dopełnia wizerunku tej świetnej wkładki. Cena nie wygórowana - ok. 140 euro.

> Zydelek

Zapewniam - AT440ML - nie jest "głucha" - to bardzo detaliczna i muzykalna wkładka - pomimo że jest to MM - jeżeli bedziesz miał możliwość to posłuchaj jej - zapewniam warto. Sumiko BP słuchałem - uważam ją za rewelacyjną MC, za świetną cenę do możliwości - jednak to już trochę więcej niż zakładane 500 zł i trzeba zainwestować w dobry pre MC.

Warta rozpatrzenia jest również znakomita Denon DL-110 ewentualnie DL-160 w okolicy 500 zł oraz Denon DL-103 - ale tą polecam do cięższych ramion.

>> McGyver

Polecam zmajstrowanie phonostage'a z tej strony :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyciska z At440ml ostatnie soki :) - ( a może to odwrotnie ) - w każdym razie to świetne zestawienie - ten phono gra szybkim potężnym dźwiękiem - dodaje dużo kultury tanim pozornie jasno brzmiącym przetwornikom, ale nie gardzi też droższymi MC wysokopoziomowymi.

Mam jeszcze pytanko - może ktoś doradzi jaki jeszcze phonostage dostepny na schematach w sieci warto wykonać / posłuchać ??. Oraz jak wygląda sprawa z pre lampowymi - warto się w to pakować ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pisząc zbyt głucho- miałem na mysli porównanie najwyższego modelu MM do Sumico B.P. Mimo 2.5mv czyli napięcia, które przez pórystów bez słuchania ja eliminuje a szkoda! jest to wkładka bardzo dobra. Uzywam jej od paru lat. Porównywałem z wieloma i to bardzo drogimi. Biorąc więc pod uwagę jej brzmienie powinna kosztować kilkukrotnie drozej. Jeśli więc dla autora wątku nie jest problemem dołozenie do ceny jej polecałbym zakup. Z moim pre phono Audio Reaserch brzmieniowo zabija wszelkie źródła do ceny......

Sumiko BP to faktycznie bardzo dobrze brzmiąca wkładka, niestety tylko króciótko miałem okazję jej słuchac, ale przynajmniej na swoich kolumnach i podobnym do mojego wzmacniaczu. Z tym że choć jak sądzę Harman Jareckiego fizycznie spokojnie soie poradzi z niższym sygnałem, to jednak raczej nie pokaże jej największych zalet. Miałem taki problem używając Arcama 6plus, na którym OMB5 potrafił wypaść lepiej od Goldringa 1022GX (!!!). Chyba, że są plany większych zmian w systemie.

Jej minusem jest brak precyzyjnych informacji odnośnie z jakimi parametrami nalezy uzyć preampa. Eksperymenty zajęły mi bardzo duzo czasu na odśłuchy. Ta wkładka perfekcyjnie pracuje z: 1000ohm i 220pf. Skromne informacje podaja 47kohm i do 250pf., co jest jakimś nieporozumieniem. Zamiast dzwięku zaczyna dudnić. Wcześniej na starej Sumico B.P. grałem na 100ohm i 560pf. Również było dobrze, tyle, że bas miał za małe wypełnienie. Był precyzyjny, ale wg. moich preferencji był za szczupły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.