Skocz do zawartości
IGNORED

jakie radio samochodowe?

Rekomendowane odpowiedzi

z tanich radyjek do auta jakos gra tylko Clarion (sluchalem DB358RMP - nienajgorszy), JVC (sluchalem KD-S70R a mam S71R - jak dla mnie za 200zl rewelacja i tego sie bede trzymal) i podobno (i to podobno najlepiej) Kenwood modele z 2005r - niestety nie mam od kogo pozyczyc o posluchania.

Nie graja natomiast tanie modele Pioneera (sluchalem 3700 - brzmienie matowe, plaskie, ogolnie mocno tak sobie) i .... Alpine (mialem 9821R - tragedia, pozbylem sie po miesiacu, nie dosc ze wykonanie tandeta na maksa to brzmienie tak tragiczne ze az ciezko sobie wyobrazic).

A co do glosnikow - podobno "wymagajace wzmaka" Hertze ESK swietnie graja pod moim JVC (jedyne znane mi radia ktore potrafia je spokojnie pociagnac).

>AlexE

nie wiem jak można porownywac wysokiego Alpine z tanim JVC chyba jednak ktoś tu nie wie o czym pisze..

tanich pioneerow nie słuchałem ale JVC tanie to badziewie porownywalne z chińskimi noname..

ALpine serii 9... które ja znam to jakby porównać powiedzmy Primare z Technicsem, są ludzie którzy wybiorą Technicsa a najlepiej z włączonym loudnessem..

AlexE ty chyba kpisz albo chcesz cos sprzedac

tak...według mnie zagrać mogą - clarion , alpine , nakamichi , denon (piekny nowy model na rynku USA ), może jakies starsze fujitsu - ten , pioneer - tylko pod warunkiem że dex lub stary kex (magnetofon + 6cd) no i oczywiście ODR (optical digital reference), ...i sony !!! (tak tak sony tyle że xes system - naprawdę kilkadziesiąt Kzł...)

wszystkie marketowe radyjka 4x45w czy 4x60w można śmiało polecić fanom montowanych fabrycznie głośniczków

...głośniki takie nazywam słuchawkami telefonicznymi

...a kto nigdy nie słyszał jak brzmi dobry saksofon lub fortepian z dobrego samochodowego źródła połączonego z odpowiednimi wzmakami i systemami + bas (tylko bez łubu dubu) - niech żałuje (na co dzień słucham funky house

-proszę nie mylić z jakąś techno łupaniną - ale lubię i poważniejszych rzeczy w autku posłuchać)

a propo systemów montowanych fabrycznie - Lexus sc 430 - Mark Levinson !!!

...wszelkie Bose,Cabasse - żenada,to po prostu nie gra (no ,nie wiem jak w Maybachu ... hehe )

czasami warto poszukać czegoś starszego w dobrym stanie (np. www.ebay.de) niz kupować shit w sklepie

przykład - clarion drx 960 rz (cd/tuner/procesor/deck bez końcówek)taki którego uzywam od pieciu lat (sklep wtedy 4299zł,import z D - 2500zł) można kupić w PL za 700zł,na ebay.de - jak się trafi nawet za 120 eurasków ...i niech ktoś mnie przekona że jakieś marketowe radyjko choćby się zblizy do tego high-endowego źródła

...zwróćcie też uwagę jak bardzo przydatny jest procesor dźwieku - korektor parametryczny osobno regulowany dla przodu i tyłu,dla niewybrednych zwykły eqalizer,szerokość auta,długość auta,pozycja odsłuchu...itd itd - to na prawdę ma sens pod warunkiem że użytkownik wie do czego służą poszczególne opcje

czekam na opinie odnośnie decków samochodowych !!!!

aha,i mam pewien patent na chłopców lubiących nie swoje radia z nie swoich autek - moje radio uchowało się

prze pięć lat - mieszkam w samym centrum dużego miasta,samochody koło mnie są regularnie okradane nawet z paczki fajek...,oprócz tego parkuję w przeróżnych dziwnych miejscach (uroki clubbingu:) ...i cały czas mam to samo radio !!! jakby kto chciał znać sposób - proszę pytac i podać mail - wyślę foto - tylko bardzo proszę przesadnie tego nie rozgłaszać żeby cała PL nie miała tak jak ja :)

...i jeszcze jedna rada - kiedyś sprzedałem wysłużonego pioneera kex m 900 rds (świetny sprzęt,tylko 5000 sztuk wyprodukowano) , kolega który go odkupił również później go odsprzedał ...i jakież było moje zdziwienie kiedy po dwóch latach zadzwoniła moja komórka i ktos powiedział że znalazł moją czołówkę i chciałby oddać - wyjaśniam -

ZAWSZE na tylnej części panela wydrapuję napis "jeśli znalazłeś tą czołówkę zadzwoń nr tel. 0 601 xxx xxx czeka nagrroda !!! " - zadziałało- koniec końców panel wrócił do kolegi mojego kolegi , drugi raz - zostawiłem panel w etui w pewnym klubie ...i zadzwonił do mnie pan ochroniarz o aparycji takiej że lepiej nie miec takiego za wroga i mówi że chce mi oddać i czy postawię mu piwo w klubie - tak tak - nie chciał kasy,nie poszedł na giełdę sprzedać handlarzom - paserom,nie wystawił na allegro - chciał tylko piwo

ot tyle

>marcins737 generalnie masz rację.. tylko czasem jak sie chce pomału upgrade robić trudno zaczynac od decka..

a pytanie które mam do Ciebie jest takie: jakie wzmacniacze używasz/używałeś... ja używam teraz jakiegoś Audisona Millenium i myślę o dodaniu czegoś jeszcze ale tu muszę przyznać mam mniejsze rozeznanie..

właściwie znam tylk 2 firmy sensowne: Audison, mDimension, z tym że chodzi o średnią półkę a nie totalny hiend bo na to niestety mnie nie stać..;-)

Wtrącę kilka słów...

Jeżeli chodzi o decki, to prawdziwą gratką są Sony. Pomijam tu słynny zestaw ES XEM-1, bo nawet używane są drogie, ale CDX-c90R ( również z seri ES) - "jednoczęściowy" deck ktory można kupić w dobrym stanie już za ok. 1kzł, a jest po prostu wyśmienity. Jego poprzednik - CDX 910R, kosztuje już zupełnie tanio, a jest niewiele gorszy. Oba modele rozkładają cenowe odpowiedniki Alpine , Pioneera i.t.p. , problem jedynie w tym że CDX-c90R pojawia się na aukcjach bardzo rzadko. CDX 910 można trafić częściej, są to jednak często dosyć wyeksploatowane radyjka, bo mają swoje lata..

Co do wzmacniaczy, wybór jest przeogromny, napewno godne polecenia są marki takie jak DLS, Genesis, STEG, Audison,udimension i wiele innych..Jednak jak wszędzie, trzeba wiedzieć że każda marka ma lepsze i gorsze modele, i wszelkie uogolnienia mogą być szkodliwe. Jakość kosztuje , jak wszędzie, i droższe są najczęściej również lepsze

Uważam, że okazją dla oszczędnych są stare wzmaki Alpine z serii V12, np. MRV 405. Da się je kupić za kilkaset złotych, a grają naprawdę dobrze, wykonanie też pierwsza klasa (miedziowana obudowa i.t.p.)

Ja od pewnego czasu mam DLS-a z serii Ultimate i jestem bardzo zadowolony...

->andrea

Ja znalazłem tego JVC za 515zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ale skoro tak mówicie, to chyba zdecyduję się na Clariona - choć wątpię czy ten JVC to kicz porównywalny do noname'ów. Jeszcze się zastanowię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>> Skali

Zgadzam się w 100%. SONY Mobile ES to jest to. Radia niedoceniane w Europie, a cieszące sie znakomitą opinią za oceanem. W sumie to dobrze, bo można tanio kupić, szczególnie C910, która jest znakomita. Od 1999 roku używam w swoich kolejnych autach jednostek SONY Mobile ES. Miałem dwie CDX-C910, a od dwóch lat gram na CDX-C90R. Szczegółowych porównań radyjek dokonywałem zawsze na systemie w domu i SONY pięknie się broniło w porównaniu z Alpine, Clarion, czy Nakamichi. SONY ma to do siebie, że gra raczej neutralnie, scena jest raczej między i za głośnikami, w przeciwieństwie do czarów, jakie robią z dźwiękiem pozostałe radia, dlatego na kiepsko zestrojonym systemie car audio, SONY potrafi ten system raczej pognębić niż wyciągnąć. Clarion ociepla i wypycha scenę do przodu, Alpine podkreśla bas, a Nak słodzi i wygładza - czasami w aucie daje to efekt lepiej brzmiacego radia, jeśli system niedomaga :) Zdaję sobie sprawę, ze są to uogólnienia, ale każda firma nadaje jakąś sygnaturę dźwiekową swoim topowym radyjkom i takie były moje odczucia. Poza tym wykonanie urządzeń SONY Mobile ES, jakość użytych podzespołów to zupełnie inny poziom, niż radia pozostałych firm, wystarczy zajrzeć do środka, albo wziąć do ręki panel od C90R i np. Alpine F1 :) Ktoś wspomninał o BECKERze, są to dobre radia, jesli chodzi o tuner, niezawodność i funkcjonalność, jednak dźwięk na cd to niestety przepaść w stosunku do najlepszych highendowych decków.

Wszystko zależy od oczekiwań i... zasobności portfela.

Tanie radio sam.ze sklepu ma plusy, choćby 3-letnią gwarancję, a z komisowym co ? Uważam, że jak ktoś kiedyś nabył b. drogi model to ma świadomość dlaczego i bez powodu nie będzie chciał się go pozbyć. Może kupić lepszy i znów drogi model - pewnie i wtedy jest prawdziwa okazja odkupić takie cacko za ułamek ceny i w nienagannym stanie - zgoda - ale od zaufanego sprzedawcy !

Uważam, że w komisach mamy do czynienia ze sprzętem wyeksploatowanym, czasem niekompletnym (gałki zastępcze albo wcale ;) A kontakt z takim obszarpańcem nie wpływałby dobrze na moje samopoczucie.

* * *

Chciałem mieć granie w autku służbowym tanim kosztem i mam. A że nie jest to szczyt marzeń, to co ? Nie podchodzę ekstremalnie do każdego grajka (jak i wszystkiego).

Jestem świadomy kompromisów /Mogło być lepiej - patrz mój wpis o LG i gł. Tonsila wyżej/. Też tanio - a znacznie (brzmieniowo) lepiej.

Do służbowego autka nie warto przeinwestowywać, uważam. Co innego prywatne auto car-audiofila (oczywiście auto po gwarancji).

* * *

Ktoś napisał niedawno w AŚ o samochodzie, by kupić taki który nam się podoba (wtedy lepiej o niego zadbamy). Oczywiście każdy człowiek ma swój rozum, swoje poglądy i powody.

To samo można odnieść np. do car audio.

* * *

BTW w n-rze 13 AŚ z dn. 27.03.br. na przedostatniej stronie okładki jest reklama. "Zaufaj spejalistom - jak kupić dobre radio ?"

Stronki:

www.cca.net.pl oraz www.car-audio.com.pl

Nie zaglądałem ale polecają (po obniżkach): JVC KD G421 (kosztowało 579zł), oraz KD G722 (stało 849zł),

z SONY: CDX-GT201C (stało 599zł) oraz CDX-GT 300 (było 779zł, oddadzą za 649zł)

CCA to skrót od Centrum Car Audio. Nie wiem - może warto się zainteresować ? (40 punktów sprzedaży w Polsce.)

(Od razu zanzaczam, że nic mnie z nimi nie łączy. Nr AŚ kupiłem dla testu 12 letnich opon (195/65 R 15 H). -Bezkonkurencyjnie najlepsze okazały się CONTINENTAL PremiumContact 2)

Amen.

Ukryta Zawartość

nowsza wersja dex p 9 - obydwie wymagają dokupienia procesora - osobna puszka hide - away,oczywiście deck,zapewniam ze gra

Ukryta Zawartość

...legenda - nigdy nie umieszczony w zadnym katalogu,nigdy nie do kupienia z półki,tylko na zamówienie,w PL cena 40 000 000 zł w 1993 roku ...był świetny

Ukryta Zawartość

...razem od pieciu lat :) ...żaden następny top Clarion nie dorasta mu brzmieniem do piet...no i w nowszych podokładali końcówki mocy nie wiadomo po co...w tej klasie i tak każdy uzywa końcówek - wada : wieśniacka niebieska dioda podświetlajaca jeden klawisz po prawej stronie , wyswietlacz - do wyboru wiele wariantów tła

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andrea : Podejście do audio w samochodzie może być tak różne, jak do audio w domu. 90% populacji ma mini wieżę Sanyo i są zadowoleni. A Ty wydajesz ciężką kasę na ProAci, i jeszcze próbujesz je tunningować :-).

Jeżeli chcesz zostać po "większościowej" stronie tych, co czegoś słuchają w samochodzie, to masz łatwiej, w MM setki tanich kolorowych i funkcjonalnych radyjek...każde jakoś gra, można wybierać kierując się estetyką, niezawodnością i.t.p.

Każdy musi podjąć sam decyzję, czy przekracza ten Rubikon i chce mieć lepiej. Dalej już jest jak w Home Audio : "only the sky is the limit"...

CA to fascynujące hobby, momentami znacznie ciekawsze niż Home Audio,.To szerokie pole do popisu dla różnego rodzaju talentów i inwencji. Efekty mogą zadziwić, a dla kogoś kto jest audiofilem domowym może być miłą odskocznią, gdy są już nieco znużeni swoją pasją.

Słuchanie muzyki w samochodzie może dostarczyć trochę innych wrażeń, to coś jak z kolumnami i słuchawkami.

Są też inne paralele ze słuchawkami - muzyka w aucie jest tylko moja, nie muszę zważać na żonę, dzieci, sąsiadów. Słucham jak chcę i czego chcę. Jak mam ochotę, mogę spiewać z wokalistą...Czyż to nie piękne?

Artek : ja swoją CDX-c90 szukałem blisko rok...i też przedtem miałem 910 :-).

Pozdrawiam!

"Jak mam ochotę, mogę spiewać z wokalistą...Czyż to nie piękne?"

->skali: baardzo piękne :) (Sam lubię się powydurniać ;-)

W aucie prywatnym muszę liczyć się z wolą rodziny ;-/, natomiast w służbowym CD-Rów nie słucham, tylko radia. A tam głównie reklamy i polityka - na każdej stacji prawie to samo :((( Trochę to wkurzające. No, jedynie RM się wyróżnia i trzyma poziom ;)

A ad. tuningowania: nie spróbujesz - nie doświadczysz. Nie wyszło, więc słucham na oryginałach :-).

>>AlexE

>nie wiem jak można porownywac wysokiego Alpine z tanim JVC

uprzejmie prosilbym o DOKLADNE CZYTANIE. Ja pisalem o tanich radiach, tzn. tanich Alpine, Pionkach, JVC i wszystkich innych TANICH. Nie mialem zamiaru porownywac drogiej Alpinki z tanim JVC bo to bez sensu tak samo jak porownanie golfa z s-klasse. Ale porownanie taniej Alpinki z rownie tanim JVC ma sens jak najbardziej. Wtedy wlasnie wychodzi ze o ile Alpine (i Pioneer) zna sie na robieniu dobrych ale drogich zabawek, to na tanich nie zna sie w ogole. Mowie o dzwieku bo to dla mnei najwazniejsze. Taniego Alpine i Pioneera sluchac na dluzsza mete sie nie da, a takie JVC (i clarion, kenwood takze) gra po prostu duuuzo lepiej pod kazdym wzgledem. Oczywiscie nie jest to zaden hajend ale nikt, a juz na pewno nie ja, o hajendzie nie pisal. Jest to po prostu w miare przyzwoity dzwiek.

>AlexE ty chyba kpisz albo chcesz cos sprzedac

nic, nie chce sprzedac, wlasnie opchnalem tania Alpinke i kupilem jeszcze tansze JVC ;-D Roznica w brzmieniu in-plus jest wrecz kosmiczna, jak ktos nie chce wierzyc to niech nie wierzy. To ja tego sprzetu (ktory dla kogos jest zlomem) slucham. I ja wiem najlepiej jak sie miesiac meczylem z ponoc nienajgorsza Alpinka. Nie wiem co jej bylo, moze uszkodzona siakas (choc w to watpie raczej) ale brzmiala po prostu K-O-S-Z-M-A-R-N-I-E.

Aha, zeby nie bylo ze jestem anty-Alpine nastawiony. Moje poprzednie radyjko to bylo wlasnie Alpine (kaseciak, model zdaje sie "srodkowy") i bardzo je lubilem bo brzmialo b. ladnie, dlatego wlasnie po raz drugi wybralem radio tej marki. Niestety bez uprzedniego sluchania (choc przy sprzecie CA z odsluchami jest cokolwiek gorzej niz w sprzecie "domowym") co sie zemscilo...

Jeszcze raz powtorze - precz z uprzedzeniami, mowmy szczerze: dobrze o produktach dobrych a zle o zlych. Marki same z siebie nie graja.

eh,duzo opini,duzo informacji;)jest co czytac w kazdym razie.Teraz czas skupic sie na porzadnym audio do mojego samochodziku,bo audio domowe dostawiam w spokoju,bo mam to czego oczekiwałem długo,wiec po co lepiej,moze za kilka lat;).

to fakt pioneera nie da się słuchać na duszom mete , ja mam blaupunkta i gra lepiej a przynajmniej nie męczy i

nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek płyta przeskoczyła

• 5 lat później...

witam!

zamontowalem dzisiaj nowe glosniki do mojego auta i okazalo sie ze radio odmowilo przy nich posluszenstwa i musze kupic nowe.mam ograniczony budzet i zalezy mi przede wszystkim na porcie usb.znalazlem trzy modele i prosilbym o podpowiedz ktory z nich wybrac.zalezy mi tez aby w radiu byla mozliwosc regulacji subwoofera.najbardziej podoba mi sie JVC ale nie o wyglad tu chodzi:)z goru dzieki za pomoc. te radia to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi