Skocz do zawartości
IGNORED

pomysły na upgrade systemu

Arek

Rekomendowane odpowiedzi

ja rozpocząłem ten watek, więc zabiore ponownie głoś.

Dziekuję WSZYSTKIM którzy dodali tu swój wpis. A jeśli kogoś tylko śmieszą nasze pomysły - niech się śmieje na zdrowie, jego prawo. Dobry humor też pomaga w przyjemnym odbiorze muzyki

mam propozycję aby w tym wątku przedstawiać nasze pomysły i patenty na poprawę brzmienia systemu poprzez różne, często wydawałoby się - mało istotne, zmiany i "dodatki"

podaję pierwszy przykład, jaki zastosowałem u siebie

Kolumny (w moim przypadku Tannoye M4) posadowiłem na granitowych cokołach, wykonanych na zamówienie u kamieniarza. Wymiary cokołu - podstawa 30x40cm, wysokość 7cm, wszystkie krawedzie sfrezowane na podobienstwo krawedzi obudów kolumn. materiał - brązowy granit (ładnie komponuje się z obudową kolumn i parkietem w pokoju, przez co nie było żadnych problemów z zatwierdzeniem pomysłu przez żonę), masa jednego cokołu prawie 30kg. (było co targać na 3cie pietro, ale się opłaciło, o czym zaraz będzie mowa)

Kolumny przyklejone do cokołów na blue-tac (po "kulce" blue-taca pod każdy narożnik i dodatkowo jeszcze jedna "kulka" w srodku podstawy, a potem solidne docisniecie od góry do cokołu) - trzyma jak diabli, moge podnieść kolumnę do góry, a cokól trzyma się dzielnie, nie odpada.

cała taka konstrukcja podadowiona na podłodze na 3 kolcach Dexon (wersja z podstawą srednicy ok 4 cm, przyklejona od spodu cokołu, dwa kolce z przodu, jeden z tyłu, na środku), kolce wkręcasne w podstawę i zakontrowane nakretką, pod kolcami metalowe podkładki -wszystko w komplecie).

Firmowe kolce załączone do Tannoyów niestety nie mają oddzielnej podstawy, a nie chciałem wiercić otworów w cokole.

Koszty: 2x cokól -120zł, kolce Dexon -pudełko 8 szt -90zł, pudełko blue-taca -10zł.

wpływ na brzmienie - zdecydowana poprawa wszystkich aspektów stereofoni ostrzejsza lokalizacja, lepsza głebia, lepsze wypełnienie między głośnikami, lepsze odrywanie dzwieku od skrzynek), poprawa szybkosci i czytelnosci basu. Brzmienie stało się gładsze i płynniejsze, a przy tym bardziej szczególowe. Dodatkowo przy tej masie (waga jednego zestawu kolumna+cokół ok 45kg) mamy zabezpieczenie przed przypadkowym przesunięciem kolumny

relacja koszty/poprawa dzwięku moim zdaniem znakomita

Gość nico

(Konto usunięte)

najprostszy, całkowicie bezinwestycyjny i w dodatku niemal w 100% pewny sposób to ... zdjęcie maskownic z kolumn

poprawia się ilość detali, przestrzeń i powietrze wokól instrumwentów, zmiana jest przeważnie minimalna i bardzo subtelna, ale nic nie kosztuje, a tu drobiazg, tam drobiazg i w sumie chyba warto.

jesli nie można zdjac maskownic na stale (male dzieci biegające po domu itp) to warto robić to chociaż do "poważnego" odsłuchu

witam

mam podobne podstawki jak Arek troche mniejsze wymiary 26 x 30 x 5cm

przyklejone blue-takiem jednak bez kolców, i druga para podobne ale już na wymiar

skrzynek położone na wierzch kolumn (phonary20s).

jakiś czas temu wytłumiłem obudowę CDP od wewnatrz matą bitumiczną(sklep lakierniczy 7zł 25x50cm)

cały arkusz się zmieścił ( górna część obudowy) okleiłem także transport tam gdzie to bylo możliwe, z boku i z góry.

nie bardzo wierzyłem w materiały tłumiące ale zmiany które usłyszałem zdumiały mnie naprawdę.

przede wszystkim bas- wyraźniejszy ,bardziej czysty, głębszy , duuużo powietrza na dole ,dźwiek ogólnie dużo stabilniejszy, bardziej szczegółowy.

polecam też czyszczenie soczewki na pewno częściej niż raz na 2 -3 lata jak czytałem w HFiM

ja używam sprężonego powietrza.

od jakiegoś czasu chodzi mi po glowie pomysł aby podobną płyte granitową jak pod kolumnami zastosować pod ...odtwarzacz CD :))

wyciąć na wymiar odtwarzacza, po odkręceniu oryginalnych nóżek przykleić blue-takiem

tylko,że...czytałem ,że twarde materiały pod CDP dają twardszy dzwięk a miękkie (np.sorbożel?)miększy dźwięk.będę musiał ściągnąć "kamienie" z kolumn i podłożyć

pod CDP na próbę, troche skomplikowane ,bo szafka się rozleci ;))

pozdrawiam

Tak robiłem.W tym przypadku jednak sam producent zaleca dokonywanie odsłuchu z założonymi maskownicami,które są można powiedzieć filtrem akustycznym poprawiającym brzmienie,w szczególności równowagę tonalną.

wg mnie wymiana "sieciówek" na porządne kable z ekranem da niewiele bez kondycjonera (i tak zbieramy z gniazdka wszystkie "brudy" z wszelkiego AGD podłączonego w promieniu kilku kilometrów do tej samej stacji trafo)

dopiero kondycjoner+ kable w ekranie załatwią sprawe

stożki i flamastry - nie testowałem, nie wypowiadam się

Witam, Wszystkich na forum.

Mam pytanie do szanownych grupowiczów. Posiadam glosnik Avance omega 503, czy da cos dolożenie kolców, i wymiana okablowania wewnętrzego na lepsze.? (do głośników sygnał biegnie sobie Eagle Sky LIne 2x4mm2 , zródło dzwięku to DVD DENON 1600 + Amplitunerek Denona 1601 (może nie jest to super sprzęt ale jak narazie jestem zadowolony), Bynajmiej wymina kabli do głośników z zwykłych na eagla, różnica była zauważalna od 1 s słuychania.

Pozdrawiam wszystkich

Gość Pierwszy audiofil RP

(Konto usunięte)

Ludzie, czy was pogielo??? Po kiego grzyba zamawiacie za ciezkie pieniadze granitowe podstawki pod kolumny, ktore i tak nic nie daja? Przeciez brzmienie calego zestawu nie zalezy od tony kamienia, na ktorym postawisz kiepskie glosniki, tylko od tych glosnikow. Po co stawiac je na stozkowych czy jakichstam innych podstawkach? Przeciez w domu, gdzie panuje straszny halas nie da sie wyslyszec takich subtelnych roznic, o ktorych piszecie. Uspokojcie sie z tym kupowaniem kabli za nie wiadomo ile za metr, bo one naprawde nie maja zadnego wplywu na brzmienie. Czy kabel moze dac miekki bas? Trzeba byc nie lada matolem, zeby uwierzyc w takie bzdury. Po co wam glosniki przenoszace 100 kHz, kiedy sami slyszycie w najlepszym przypadku do 20 kHz, a tak naprawde nie bylibyscie w stanie odroznic muzyki, ktorej pasmo byloby ograniczone do 16 czy 20 kHz. Moze napiszecie, ze sie nie znam, ale czytalem o tym wszystkim w wielu naukowych publikacjach. Jezeli ktos sie z tym nie zgadza, mile widziana jest polemika (troche uprzejmosci na koniec chyba nie zaszkodzi).

Gość PK

(Konto usunięte)

zgadzam się w 100% z pierwszym audiofilem RP jak się ma wzmacniacz i cd do kitu to na każdym kablu będzie grał inaczej stąd te piękne opisy typu ten kabel ma miękką górę a drugi miękki bas itp. szkoda kasy na kable

No ja tu juz wiele widzialem, ale zeby tyle "matolow" polecialo w jednym poscie??? O zgrozo! Naprawde nie wiem po co niektorzy sie audiofilia zajmuja. Ja kocham ten zawod, bo jest w nim duzo magii. Wiadomo, ze dobrze złożony system za 5000zł może zagrać lepiej, niż skompletowany na prędce system za 10000. Kable, kondycjonery, podstawki i marmury daja efekt, ale przy zachowaniu zdrowego rozsadku i chierarchii. A jak ktoś mówi, że właściciel kabli za 1000zł jest matołem z fizyki i chemii to mi sie bialko w oczach gotuje. Mam takie kable, 4 z fizyki, 4 z chemii, bo jestem w profilu politechnicznym i jak slucham w domu KoRna na przez kable Van Den Hula, to czytam książki Hawkinga i rozwalam zadania z dwiema gwiazdkami. Dla człowieka o ścisłym umyśle (jak ja) audiofilia i muzyka w ogóle są ucieczką od tych suchych wzorków i sinusoid. A jak ktoś kupi głośniki z AkustyKa, wyliczy wymiary skrzynki zgodnie z tymi wszystkimi parametrami, ulepi sobie zwrotnice, zestroi bas-reflex, podlaczy to kablami o przekroju nitki od majtek i postawi na dywanie to nic, tylko mu gratulować. Dla mnie najfajniejsze jest to doginanie, przestawianie, sprawdzanie polaryzacji i ta cała sraczka tylko po to, żeby nawet najtańszy system wyciągnąć na tip-top. A jakbym nie słyszał, to bym się nie bawił. Jak mnie już wkurza ta zabawa, to czem prędzej sennheisery na głowę i pewny sygnał prosto do mózgu. I mnie nie obchodzi rzeczywiście wszystko powyżej 30k.

to oczywiste że wymiana wzmacniacza czy kolumn na 2 razy droższe da zdecydowanie większą poprawe niz wymiana kabli czy granitowe podstawy pod kolumnami.

Tylko nie zawsze ma się pod ręką np. 5-6tys zł na wymiane elementu - bo np w moim systemie za mniejszą kwote szkoda zabawy.

Jesli natomiast inwestycja 200-300 zł w z pozoru nieistotny element jednak daje zmianę na lepsze - dlaczego tego nie zrobić??

poza tym - Kolego Pierwszy Audiofilu - negujesz z góry doświadczenia i wrażenia innych, tak dla zasady, tylko dlatego ze się z tym nie zgadzasz. Jesli oni piszą, że zmiany które poczynili, dały poprawę - nawet jeśli uważasz ich za naiwniaków i nawiedzonych - nie powinienes tego robić w taki sposób jak to zrobiłes

masz rację, Adam

kto nie wierzy w poprawę dzwięku za pomoca sposbów wyżej opisanych - niech ich po preostu nie stosuje

ale wysmiewanie i pukanie sie w czoło swiadczy jedynie o ignorancji autorów tych maili

Gość Arek2

(Konto usunięte)

Dajcie spokój gość nie wie co wypisuje. Szkoda prądu na niego.

To że ktoś nie ma (lub nie chce wydac) 50 kawałków na sprzet to nie jego wina. Ale czy to znaczy ze dobry dzięk jest mu zabroniony?

Najlepsze rzeczy powstają poprzez udoskonalanie nie swoich pomysłów.

Gość do pierwszego aud...

(Konto usunięte)

widać gościu ,że o audiofilii nie maż zielonego pojęcia. Nie odsłuchiwałeś ,żadnych systemów .Chyba ,że super mini wieżę za 499 jak ktoś słusznie zauważył, więc jest prośba nie wtrącaj się do tego forum.A kabelki ,dużo mogą ale to też kosztuje.

Gość Hihiś!

(Konto usunięte)

Na ten temat piszą smarkacze! Za 200zł. poprawić brzmienie? Chyba, że oskubac mamusię i tatusia?! Na popraę brzmienia trzeba wymienić sprzet na ten z wyższej półki! Wasza kosmetyka i polepszenie jest słyszalna jedynie w Waszwj wyobraźni! Czujecie to matoły z fizyki i chemii?

Gość Arel

(Konto usunięte)

nikt nikogo nie zmusza do stosowania podstawek, cokołów, lepszych kabli, kolców, materiałó tłumiących itp itd

jesli ktoś woli wydać 5 ts na klocek i spiąc to kablqami z sklepu elektrotechnicznego - priosze bardzo, jego sprawa.

Tylko jedna uwaga do autorów wyśmiewających cudze pomysły - to że nie wierzycie w ich sens nie upoważania was do ubliżania innym. Chyba że nie macie nic innego do zaoferowania

Dorzucę swój pomysł z którym się osobiście nie spotkałem .Upgrade dotyczy kolumn.Boki,tył i górę kolumny po zewnętrznych krawędziach okleiłem uszczelką okienną ,natomiast do wewnątrz tych uszczelek dałem po kilka kulek blue-taca .Na górę dałem panel podłogowy ,do którego przykręciłem na śruby od góry na boki i tył wycięte z MDF-u płyty , czyli powstała obudowa w obudowie.Tylną płytę dodatkowo przykręciłem śrubami do bocznych boczków.Wszystko nieźle wydląda bo MDF jest okleinowany a czoło boczków ściąłem pod kątem 30 stopni.Reszta to normalka, czyli na górę dałem betonowe kapelusze oklejone materiałem od czoła również ścięte pod kątem 30 stp. ,do środka wsypałem piasek (była taka możliwość).No i wszystkie aspekty się poprawiły nie było żadnego minusu!!Trochę to pracy ale się opłacało.I jeszcze jedno ,wywaliłem ze środka waciorę (podpowiedź kolegi)też się to wszystkio opłaciło , więcej jej już nie włożę.Ale będę teraz robił nowy upgrade.Zamiast uszczelek okiennych i blue tack-a dam wszędzie maty bitumiczne. Myślę ,że jeszcze bardziej wytłumię wibracje i granie obudowy.Pozdrawiam.

Gość do toto

(Konto usunięte)

Zielony flamaster lub jego odpowiednik (do kupienia czasem w sklepach audiofilskich) powoduje, że po pomalowaniu przezroczystych powierzchni płyty nie powracają do soczewki po odbiciu zbędne fale lasera. Taki zabieg powoduje poprawę jakości dźwięku.

ja pod swoje podstawki granitowe pod kolumnami podłożyłem gumki "myszki" wiem że niektórzy ludzie nabijaja sie z takich ulepszen ale te gumki zmieniły brzmienie.

nie wiem jak ale znikneło rozjasnienie na górze( o ktorym pisałem w innym poscie)

pojawiła sie równowaga tonalna brzmienie ciut ciemniejsze i miekszy bas naprawde jestem zdziwiony wczesniej kable za kilkaset zl nie dawały takiego efektu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.