Skocz do zawartości
IGNORED

Proste ramię gromofonu i antyskating

pszufe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem posiadaczem mało audiofilskiego gramofonu stanton str8-100, ktory wyglada o tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gramofonu tego jednak używam wyłącznie do odsłuchu, kupilem taki model m.in. dlatego ze ma 78obrotow/min i moge sluchac starych plyt ebonitowych (kupilem wkladke SHURE polecona przez uzytkownika tego forum) no i cena na Allegro (1300) wydała mi się dość atrakcyjna ;-) Do odsłuchu płyt 33i1/3 używam SHURE M97xE - bardzo fajnie gra i podoba mi sie ze ma calkiem niezla dynamike (lubię czasem posluchac glosniej).

Mam dość mało skomplikowane pytania odnośnie ramienia tego gramofonu:

1. Na powyższym zdjęciu (i na innych zdjęciach, które znalazłem w sieci) przeciwwaga ramienia jest ułożona cyferkami z podziałką "w stronę ściany", chyba to jest źle - cyferki powinny być tak aby wygodnie ustawialo sie siłę nacisku. Instrukcja do tego gramofonu jest dość powierzchowna i nie wynika z jej w która stronę ustawić podziałkę. Czy ktoś ma jakąś opinię w tym temacie?

2. Może mógłbym kupić wagę do mierzenia siły nacisku - tylko czy warto i gdzie coś takiego w Polsce dostać?

3. Ten gramofon nie ma antiskatingu - jest pokrętło ale nie ma podziałki. Firma STANTON produkuje identyczny model z ramieniem w kształcie litery S - i tam jest antiskating. Czy to oznacza, że antiskating stosuje się tylko w ramieniach w kształcie liter "J" i "S"? Czy dźwięk dużo traci na braku tej funkcji (to przecież jest raczej wyższy model gramofonu firmy STANTON)? A może można coś przerobić w tym ramieniu?

Serdecznie pozdrawiam,

Przemek.

Ukryta Zawartość

Na pewno ma regulacje antyskatingu. I to właśnie pokrętełko, o którym pisałeś służy do tego. Prawda - nie wygląda tak fajnie jak ciężarek ale to wszystko. Zasady regulacji też są te same i opisywane już były na forum. Potrzebna jest goła płyta płyta lub taka z dużym fragmentem bez rowkowania. Przy właściwym wyregulowaniu ramię ma nie lecieć ani do środka, ani na zewnątrz. Tak mniej więcej - bo idealnie, by to było identycznie w każdym miejscu płyty wyregulować się to nie da.

Waga do pomiaru nacisku igły na płytę bardzo fajna rzecz. Czasem pojawiają się na Allegro ale rzadko i ceny przez to zupełnie szalone. Właściwie też potrzebuję.

Nie pożyczyłby mi ktoś na jeden dzień?

No wlasnie ze nie ma regulacji - pokretelko co prawda kreci sie w zakresie okolo 180 stopni, ale krecenie nim nic nie daje. Przed wyslaniem tego postu dokladnie przeczytalem na forum jak regulowac antyskating ;-)

Identyczny model tylko z prostym ramieniem ma podzialke przy pokretle:

Ukryta Zawartość

w instrukcji obslugi do mojego gramofonu (str8-100) nie ma mowy o antiskatingu :-(

Ukryta Zawartość

"Identyczny model tylko z prostym ramieniem ma podzialke przy pokretle"

chcialem powiedziec "z ramieniem w ksztalcie litery S" - jest to model ST-100.

Gdy położę igłę na pustej przestrzeni (pod koniec dzwieku na plycie) to znosi ramie na zewnatrz - i to zupelnie niezaleznie od ustawienia tego pokretla - stad wnosze ze ono nie jest aktywne...

Z Twojego opisu wynika jednoznacznie, że ta regulacja jest w Twoim gramofonie uszkodzona. Sprawa obecności lub nie podziałki nie w tym wypadku żadnego znaczenia. Podziałka istotna jest na przeciwwadze i służy tam do ustawiania nacisku igły. Ale w przypadku antyskatingu żadnego znaczenia według mnie nie ma.

pszufe

powiem Ci że ten gramofon to dziwna konstrukcja,zobacz jak krótkie ma ramie i jak dziwna musi byc geometria ruchu igły na płycie.Zadzwoń do dealera Stantona niech Ci to wytłumaczy jak to działa bo ja nie umiem, a myslałem że wiem na te tematy wszystko.

Zobacz co piszą w instrukcji obsugi na temat regulacji tego ramienia,tak po przemyśleniu to rzeczywiście tor igły może być taki sam ,tylko ramie ma bardzo małą długość efektywną zrobiona specjalnie do scratchu i tylko do tego ten gramofon może sie nadawać moim skromnym zdaniem,przy skretchowaniu będzie napewno wygodniejszy niz ten tradycyjny.Po co jest ta podziałka i co na niej pisze (bo nie widać na zdjęciu) ta na podstawie ramienia?

• Redaktorzy

Oczywiście pierwszym zaleceniem jest tradycyjne R(ead)T(his)F(ucking)M(anual). Z niego dowiesz się jak posługiwać się tym małym pokrętełkiem, a także jak ustawiać nacisk igły (chyba że sam już wiesz - najpierw ustawnienie w równowandze na poziomie powierzchni płyty, wyzerowanie podziałki na przeciwwadze, itd...). Co do ściągania - a w którą stronę ściąga ci na początku płyty? Silnie ustawiony antiskating powoduje ściąganie ramienia na zewnątrz nawet w tym miejscu, natomiast jeśli jest ustawiony prawidłowo igła wchodzi normalnie na obszar z rowkami. Gdy jest zbyt mały, bywa że igła przeskakuje kilka pierwszych rowków.

Dziekuje za uwagi i prosze o dalsze,

RTFM - przeczytalem cztery razy miesiac przed wyslaniem tego postu, instrukcja jest dosc niedokladna i nie ma slowa o pokretle, jak ktos mi nie wierzy i ma duzo wolnego czasu moze kliknac na link i zobaczyc

Ukryta Zawartość

Gdy umieszcze igle w srodku plyty (po koniec sciezki dzwiekowej) - to sciaga na zewnatrz plyty.

Gdy umieszcze igle na pczatku plyty (sciezki dzwiekowej) - to sciaga do srodka plyty (przeskakuje kilka pierwszych rowkow).

Odnosnie pytania vinyldemon - podzialka na podstawie ramienia jest do regulacji jego wysokosci.

Uwaga odnosnie scratchy jest jak najbardziej sluszna - to jest gramofon dla DJow, ale ja uzywam go do sluchania muzyki.

Ukryta Zawartość

To ramie nie ma skreconej do srodka glowki zatem i sila sciagajaca (skating) jest o wiele mniejsza niz w normalnym ramieniu. Moze tak mala, ze nie warto stosowac antiskatingu i wogole nic nie warto...

dudivan ma racje

do tego "audiofilskiego" gramofonu i problemu pszufe, pasuje fragment ksiazki dla dj (a wiec jak najbardziej w temacie) wydanej przez firme shure:

"Modyfikacje dla różnych ramion gramofonowych (typu S, lub prostego)

Ramiona gramofonowe w kształcie litery S (np.Technics 1200) odznaczają się naturalną siłą znoszącą igłę w stronę osi talerza, która wymaga kompensacji za pomocą antyskatingu.

Proste ramiona gramofonowe (np.Vestax PDX2000) nie powodują żadnych sił znoszących igłę."

jak widac nie ma co szukac dziury w calym, mozna scratchowac bez stresu

pozdrawiam.

PS a tak powaznie moim zdaniem sam opis "sciagania ramienia" przedstawiony przez pszufe jest jak najbardziej prawidlowy i potwierdza, ze antiskating jest zbedny; poniewaz sila dosrodkowa nie jest funkcja liniowa wszelkie "usztywnianie" na sile ramienia moze ewentualnie byc przyczyna popsucia sprzetu/plyt. firma stanton bardzo dobrze zdaje sobie z tego widocznie sprawe, bo zamiast pokretla zamontowala kolko-atrape, mozna tym krecic do woli ;), a maja duza oszczednosc bo zamiast produkowac dwa typy podstaw robia tylko jeden typ, ktory montuja w dwoch rodzajach wykonan ramion.

no teraz to juz naprawde wszystko

zycze dobrego odsluchu.

r109

chyba się zgadzasz że jak coś położysz na kręcącej sie płycie to podlega oddziaływaniu sił odśrodkowej i dośrodkowej.Tak że nie ma wyjatków,nawet dla konstrukcji Vestaxa czy Stantona.Problem leży gdzie indziej moim zdaniem,jeśli producent zdecydował sie zrobic taką konstrukcje (krótkie ramie) to występuje duży bład w prowadzeniu igły po płycie czyli nie zależy na jakości i wierności odtwarzania,a przy nacisku igły ok 5g igła nie wyskoczy z rowka, a takie w przybliżeniu wartości nacisku igły używa sie przy skretchu. W dawnych czasach ramiona nie miały regulacji antyscatingu bo nie było to potrzebne,chyba dopiero w drugiej połowie 60-ych zaczęto to używać ,wymożone wejściem innych wkładek niż pizo.

Podaj dokładnie co to za wydawnictwo ,musze sam przeczytac te bzdury,bo nie wierze żeby taka firma jak Shure mogła cos takiego napisać.

Wprowadzenie a.s. nie ma nic wspolnego z wprowadzeniem wkladek innych niz piezo tylko zmniejszeniem naciskow. Kiedy naciski zeszly ponizej 5G potrzeba kompensacji stala sie naglaca.

vinyldemon

twoje zyczenie jest dla mnie rozkazem, elektroniczna wersja broszury SHURE dla dj-ow jest dostepna pod adresem:

Ukryta Zawartość

jest to wersja PDF (2.17MB)

zycze przyjemnej lektury

Ukryta Zawartość

r109

Tak,wyjścia są dwa ,albo tłumacz coś poprzekręcał bo nie miał pojęcia o zagadnieniu albo firma Shure potraktowała odbiorców jako nieuków czy debili.Zresztą te opisy przy wkładkach też o tym świadczą.Przestaje się dziwić głupotom wypisywanym w naszych magazynach audio ( co mnie zawsze drażniło) ,bo autentycznie jak się jakiś recenzent doszkoli na takiej jakości materiale to nic mądrego nie napisze.

"...nie gra sie z naciskim 1,2 g na pizoelektryku."

Praprzyczyną tego, ze antiskating stał sie potrzebny jest wzrost podatności wkładek. Większa podatność skutkuje mniejszą siłą nacisku potrzebną do utrzymania igły w kontakcie z rowkiem przy niskich częstotliwościach zapisu i dlatego o nią walczono. Ale jak nacisk jest mniejszy to łatwiej zakłócić układ sił działających na igłę. Przy wysokich częstotl. podatność nie ma prawie znaczenia. Wtedy rządzi masa "igły" (a ścislej efektywna masa ukladu drgającego wkładki najmocniej zależna właśnie od masy igły, potem od masy cantilevera). Oczywiście ustawia się taki nacisk, żeby było dobrze przy wszystkich częstotl. zapisu, co z resztą może byc dla innych części zakresu częstotliwościowego za dużo.) Kiedy igła stoi na płycie, która sie nie kręci to na każdą ze ścianek działa prostopadły do niej nacisk równy ok. 70%ustawionego nacisku. Gdy płyta się obraca pojawia się siła tarcia aplikowana igle przez rowek (a nie siła odśrodkowa jak ktoś napisał). Składowa tej siły tarcia wzięta na kierunku igła-oś talerza pcha igłę na sciankę wewnętrzną rowka (gdzie nagrany jest kanał lewy). Zwiększa to docisk igły prostopadły do tej ścianki, ale i nieco osłabia działanie na tą ściankę ustawionego nacisku. Ponieważ ustawiony nacisk oraz przeciwdziałające mu siły, działające na igłę od obu ścianek muszą razem tworzyć układ pozostający w równowadze (igła pozoistaje w rowku) to, ponieważ nacisk się nie zmienił, zakłócenie warunków kontaktu na jednej ściance musi wywołać też zmianę warunków kontaktu na drugiej ściance. W szczególności warunki te przestają być wówczas takie same na obu ściankach. Uważa się, że pogarsza się kontakt na ściance zewnętrznej. Żeby przywrócić symetrię przykłada sie do ramienia siłę antyskatingową, która starając się się je obrócić na zewnątrz kompensuje dośrodkową składową siły tarcia, która była przyczyną całego kłopotu.

>yolaos

Oczywiście siła która ma skompensować działanie siły dośrodkowej musi byc równa jej lecz skierowana przeciwnie czyli odśrodkowo. Łatwo sie domyśleć, że przy pełnej kompensacji ramię nie wykazuje ochoty do zjeżdżania ani ku środkowi ani ku obrzeżu płyty. Można to sprawdzic miejscami, przez krótkie chwile, gdy opuściwszy ramię na przerwę między utworami albo w obszar po zapisie, celowo nie trafia sie na rowek. Ramie nie powinno wówczas wykazywac ochoty do zmiany położenia. Trzeba to powtarzać kilka razy, bo czasem nie udaje sie nietrafic w rowek no i po krótkiej chwili igła oczywiście wpadnie w rowek, a trzeba przecież w czasie regulacji sprawdzać od razu rezultaty. Często uklad antyskatingowy gramofonów jest na tyle niedoskonały, że pełną kompensację udaje sie uzyskać tylko na części przestrzeni miedzy początkiem a końcem strefy zapisu. Wynika to z tego, że siła dośrodkowa zmienia sie wraz z położeniem ramienia i dla pełnej kompensacji siła antyskatingowa musiałaby zmieniać się identycznie, a to realizacyjnie nie jest banalne. Ale uwaga: ustawianie antyskatingu jeśli ma mieć sens wymaga aby powierzchnia płyty była możliwie najdokładniej pozioma. Czasem nie jest to w ogóle możliwe bo płyty bywają niepłaskie. Celowo podkreślam, że pozioma ma być pow. płyty, żeby ktoś nie uważał, że wystarczy że uzyska poziomą powierzchnie podstawy na której gramofon stoi.

Wielu z nas chciałoby aby na płycie testowej obiecywanej przez fadeovera było kilka takich miejsc bez rowka, rozrzuconych między początkiem a końcem strefy zapisu i chyba nam tego nie odmówi, bo sam jest gramofoniarzem. Ale chyba trzeba mu przypominać.

widze ze zamiast praktycznych rad znow zaczyna sie jalowa dyskusja

pszufe - moze nie jestem jakims specjalista, ale sprobuje odpowiedziec na zadane pytania:

1. - odnosnie podzialki to chyba tylko przypadlosc gramofonow dla dj ze podzialka jest odwrotnie, jesli czytales tego pdf'a co wczesniej dalem linka, tam pisza ze dj w jakims celu odwaracaja przeciwwage; mysle, ze jesli uwazasz, ze masz odpowiednie zdolnosci manualne i podstawy wiedzy technicznej, mozesz sprobowac przywrocic przeciwwage do odpowiedniej pozycji.

2. - wagi do pomiaru nacisku igly sa bardzo przydatne szczegolnie przy lepszych wkladkach i w sytuacji kiedy nie mozna do konca zaufac podzialce na przeciwwadze - ogolnie polecam; inna sprawa to fakt ze koszt takiej wagi to okolo 90zl, mozna to kupic w jakichs dj-shopach lub na allegro, sam ocen czy ci sie oplaca.

3. - odnosnie tego to juz sporo zostalo powiedziane, przerobienie ramienia to raczej delikatna sprawa - nie polecam; w przypadku twojego ramienia sila skatingowa (znoszaca ramie do srodka) o ktorej pisal profee jest duzo mniejsza od skladowej dosrodkowej dzialajacej na igle (rysunek moze nie jest najlepszy, ale mniej wiecej chyba tak to sie dzieje), zachowanie ramienia, ktore opisales jako "sciaganie" moim zdaniem jest spowodowane mala dlugoscia ramienia (przy dluzszych ramieniach stosunek skladowych - sily tarcia i sily dosrodkowej jest lepszy), natomiast przeskakiwanie na poczatku tym, ze przypuszczalnie stosujesz zbyt male naciski igly - nacisk igly mozna zazwyczaj przyjac z gornej polowy podanej przez producenta wkladki (czyli jesli zalecany nacisk jest 1-2 gramy, ustawiasz nacisk z przedzialu 1,5-2 gramow)

wszysko co napisalem to oczywiscie tylko moje opinie, mam nadzieje ze zostana zweryfikowane przez bardziej doswiadczonych forumowiczow;

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>r109

Przykro mi, ale p.3 - pokazuje że jednak nie rozumiesz powstawania siły skatingowej. To co napisałem chyba jest za trudne, widocznie brak mi zdolności popularyzatorskich.

No dobra, spróbuję, ale dla odmiany krótko: Jedynym powodem powstawania siły dośrodkowej jest fakt, że kierunek siły tarcia aplikowanej igle przez rowek nie jest w ogólności zgodny z kierunkiem igła-oś obrotu ramienia.

Tam do kata - jeśli jest tak jak mowicie z tym odwracaniem przeciwwagi przez DJów to ktos się brzydko moim Kennym wcześniej próbował bawić - kupiłem go właśnie z odwróconą. Najlepsza była demonstracja jej ustawiania przez byłego właściciela - w ogóle nie przyszło mu do głowy aby nią kręcic tylko przesuwał ją skokowo wzdłuż osi, jest tam półkolisty gwint w którym chodzi kulka dociskana sprężyną - działało to jak zapadka, takie klik-klik. I pomysleć że wtedy byłem niepocieszony, bo nie chciał mi opylic z gramofonem swojej wkładki, Panie świeć nad jej duszą:))))))))

• 2 lata później...

profee, 23 Kwi 2005, 22:33

(...)Ale uwaga: ustawianie

>antyskatingu jeśli ma mieć sens wymaga aby powierzchnia płyty była możliwie najdokładniej pozioma.

>Czasem nie jest to w ogóle możliwe bo płyty bywają niepłaskie. Celowo podkreślam, że pozioma ma być

>pow. płyty, żeby ktoś nie uważał, że wystarczy że uzyska poziomą powierzchnie podstawy na której

>gramofon stoi.

>Wielu z nas chciałoby aby na płycie testowej obiecywanej przez fadeovera było kilka takich miejsc

>bez rowka, rozrzuconych między początkiem a końcem strefy zapisu i chyba nam tego nie odmówi, bo sam

>jest gramofoniarzem. Ale chyba trzeba mu przypominać.

Matko i córko! Czytałem profee Twoje wywody o antyskatingu, w kilku wątkach i łapię się za głowę. Chcesz powrotu do lat 60-ych w dziedzinie analogu? Zamiast kaganka oświaty, jak to ktoś napisał demoralizujesz;) i wprowadzasz w błąd winylową młodzież. Nie wierzę, że chcecie w ten sposób wyprodukować płytę testową do pomiaru antyskatingu. To, że rowki z poszczególnymi trackami powinny być odseparowane - zgoda, ale nie w tym celu.

Dobrze napisał vinyldemon, 28 Cze 2006, 18:13

>jak możesz to sprecyzuj co znaczy "prawidłowo",na czystej płycie nic się nie ustawi,to że jacyś

>idioci piszą aby ustawiać na wolnych miejscach na końcu płyty to są bzdury, np siła antyscatingu nie

>jest liniowa w funkcji wychylenia ramienia w płaszczyźnie poziomej.Ustawienie antyscatingu to takie

>same zadanię jak znalezienie rezonansu kombinacji wkładka ramie,a może jeszcze trudniejsze,

Ciekawy jestem czy doświadczony vinyldemon tu jeszcze zagląda, w każdym razie facet czuje bluesa w temacie...

Ech, pozdrawiam:)

-->>pszufe

A czy pamiętasz że do płyt 78 RPM używamy we wkładdkach Shure innych igieł. Zwykle mają index np 3 jako dopisek w oznaczneiach i tak np. N73-3 N 44-3.Nie jest to stała zasada ale czśto przez nich stosowana

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.