Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Metalu/Rocka - co wybrac?

Mnemic

Rekomendowane odpowiedzi

ja myślę że spokojnie wystarczyłyby Tannoy M2. Już nie jeden się nimi oczarował. Ja sprawdziłem bo Tannoyów miałem w domu już jakieś 10-11 par(różnych modeli z serii M, MX, MxM)-przeważnie na handel ale obecnie mam prywatne Tannoy M1, M2, M5, 2xMc i Msub. W jednym pokoju(26m2) mam zestaw 6.1 na M5, M2, 2xMc i gra b.ładnie natomiast w drugim pokoju-23m2 tam gdzie mam komputer czyli do słuchania MP-3 mam podłączone Tannoy M1 + Tannoy M-10 sub które grają na wieży Kenwood która ma wyjście Pre-out na suba i powiem że dźwięk zdziwiłby niejednego entuzjastę audio( specjalnie nie piszę audiofila bo to byłaby przesada). Ja głównie słucham muzyki rockowej ale czasem też metalu i te M1 z subem w pokoju 23m2 wystarczają w zupełności. Gdy próbowałem słuchać na Tannoy M2 bez suba też było nieźle więc jeśli masz mniejszy pokój to będziesz miał pełno basu i wielką kulturę dźwięku. Do tego Tannoy M2 mimo iż może grać ze sprzętem od siebie wiele droższym to na taniutkich urządzeniach gra przyjemnie bo nie ma za ostrego brzmienia i do rocka w tej cenie nie szukałbym nawet innych kolumn. Na allegro można je dostać poniżej 600zł. Szczerze polecam bo w tej cenie długo będziesz szukał...a basik jest wybornie kontrolowany. Do tego są zgrabniutki i mogą być ozdobą pokoju...

Pozdrawiam i radzę śledzić oferty na allegro bo zdażają się różne okazje i "okazje" w materii tannoya bo występują w cenach od 350 do 750zł!!!! Więc rozsądna cena to 450zł za Tannoy M2. Niestety już nie mam na sprzedaż żadnych-poszły jak świeże bułeczki...

Dzieki norwidos. Aktualnie nie ma Tannoy`ow M2 na allegro, ale rozejze sie za nimi. Moze uda mi sie gdzies je odsluchac. No napewno sa duzo lepsze od moich aktualnych (jezeli moge je tak nazwac) kolumien;-).

Pozdro

przepraszam za elaborat o zestawie KD z serii MERCURY w zakładce stereo tylko zapomniałem w poprzednim wpisie dodać że zestaw KD służy mi też często do słuchania ciężkiej muzy i piszę to aby potwierdzić że owe Tannoye spokojnie nadają się do słuchania takiej i na pewno w takim pokoju dadzą radę. Ja miałem kiedyś M2 w pokoju 11-12 m2 i bas uderzał tak że mi szyby drżały-nawet na starym wzmaku Unitra WS-503:) Sam pisałem kiedyś że Mercury nie pasują do metalu-bije się w pierś. Byłem na odsłuchach JBL serii E i Paradigm Monitor i ww. kolumny odpowiadające modelom Tannoya wytrzymają trochę więcej decybeli ale różnica aż tak wielka nie jest a do tego Tannoye są muzykalne i nie męczą. W 12m2 można na nich zrobić i tak duże ciśnienie-sprawdzałem...do tego są bardzo rytmiczne co w metalu jest raczej ważne...a góra nie jest na tyle ostra żeby bolały uszy. Zwłaszcza przy współpracy z tanią elektroniką w innych kolumnach pojawiają się ostre szpilki-zwłaszcza przy Paradigmach-ale te i tak strasznie drogie.

Nie, no M1 do rocka i metalu to już nadużycie. Jeszcze z subwooferem, to to zagra taką muzę, ale luzem to będzie po prostu nudziarstwo. Nie chcę przez to powiedzieć, że to złe kolumny, ale nie do takiej muzyki. M2 są OK, ale warto grzebnąć w zwrotnicy i przynajmniej elektrolity powymieniać na foliowe. Wyraźna poprawa.

kurcze! Mimo waszych niewątpliwych autorytetów. Różnimy się tym że ja ten zestaw mam w domu i pisząc nawet słuchałem Moonspela na tym tandemie i powiem że się mylicie. Nie sądzę że nie można lepiej ale to gra szybko i się nie krztusi. A do tego sub Tannoy M10 jest w obudowie zamkniętej i ma głośnik z powlekanej celuzlozy więc wszystko mówcie o nim ale nie to że jest powolny i że się ciągnie. Jak na suba do muzyki jest super. Jeśli ten który pytał jest z Wawy to niech wpadnie i zobaczymy co powie. Przypominam że ja ich nie sprzedaję( już nawet nie zamierzam) tylko trochę wprowadzacie w błąd. Panowie teoria to nie wszystko. On ma pokój około 12m2 ja mam 23 i nie jest słabo więc?...

wiem że krytykowaliści sugestie dot. Tannoy M1 natomiast w metalu nie chodzi o głęboki dół( generalnie-chyba że gotyk) i w jego pokoju M1 też mogą się sprawdzić zależnie od akustyki i od tego czy on słucha koncertowo czy w rozsądnych ramach. Jeśli b.głośno to rzeczywiście Tannoy M2 będą lepsze ale bez przesady. Mam obydwa modele w domu i nie ma dużej różnicy w brzmieniu M2 mają głębszy dół-dla mnie wcale nie taka znowu zaleta a do tego są w stanie zagrać TROCHĘ głośniej. Jak pytający mieszka w bloku to i tak mu starczy...do tego zależy od akustyki. Ja M1 słuchałem w 26m2 i też było fajnie chociaż niskiego basu nie było prawie słychać. Ale pokój jest bardzo bogato ozdobiony watoliną pochłaniającą...

o kurde! źle zrozumiałem(przeczytałem wpis Mcgyvera). Sory Panie guru! Myślałem że kwestionujesz suba-zwracam honor. Nie myślcie że się sprzeczam bo za młody jestem żeby podważać Wasze opinie ale ja mam specyficzny gust brzmieniowy więc chyba nie warto się przekonywać. W jednym jesteśmy zgodni-M2 będą dobre i nie są sporo droższe więc chyba lepszy wybór...

Pozdrawiam i chylę czoła...

norwidos niestety mam troche daleko do Ciebie...jakies 300km wiec odpada...ale i tak wielkie dzieki za zaproszenie i za udzielanie sie na forum.Mieszkam w bloku wiec naprawde glosne sluchanie muzy odpada...chociaz nieraz sie zdarzy ze sobie zaszaleje...no ale to jednak nadal blok...Bardziej zalezy mi na wyrazistosci, i czytelnosci poszczegolnych instrumentow niz na glosnosci. Na aktualnych glosnikach bas jest bardzo niewyrazny, jak dam wiecej do buczy, a jak mniej to juz wogule niebrzmi...wiec bede szukal na allegro M2. Wiec rozsadna cena jest 450zl?

Mnemic

jak czytam Twoje wpisy to mam pewnego rodzaju sentyment ponieważ jak zaczynałem moją przygodę z audio to wyglądało to podobnie. Nie chciałem robić dyskotek ani męczyć sąsiadów tylko delektować się czystym, wyraźnym, dynamicznym i nie BUCZĄCYM basem. Miałem wtedy kolumny z giełdy elktronicznej które były antytezą moich oczekiwań. Od tamtej pory "przerobiłem" stosy sprzętu i powiem że stosunek cena/jakość Tannoye mają rewelacyjny. Jasne że to nie szczyt ani Hi-End ale jak na początek drogi audiofila-metalo-melomana to całkiem nieźle. Jak widać ja po różnych eksperymentach zostałem przy Tannoyach. Nie dlatego że nic nie grało lepiej, ale dlatego że mam już dosyć wydawania ciężko zarobionych pieniędzy(studiuję dziennie prawo i pracuję na 1/2 etatu) żeby realizować swoje fanaberie audiofilskie. Wolę już iść z dziewczyną na koncert, do restauracji czy kupić trochę płyt...

Jak będę po aplikacji to zobaczymy:) na razie starcza....

te kolumny też moglyby się nadać. Mission są ogólnie mocno muzykalne. choć bywają trudne do napędzenia. Tego modelu nie znam dobrze ale chyba był nieźle oceniany. Mają raczej ciepłe brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a co do Tannoy M2 to nawet 500zł warto dać. Jeśli trafisz na takie w świetnym stanie to jak będzie cena 550zł to też się nie odstraszaj. Za tą kasę to nie ma wiele do wyboru. O cenie przesądzi koniunktura niestety...

Pzdr. Gdzieś widziałem ostatnio Tannoy M2 za 350zł - więc pewnie już sprzedane bo to super okazja. Ja ostatnio miałem ogłoszenie na Tannoy M1 za 450zł( jeszcze widnieje w niektórych serwisach) ale też poszły prawie z dnia na dzień-były jak nowe,choć przyznam że sporo chciałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.