Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Metalu/Rocka - co wybrac?

Mnemic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Poszukuje kolumienek wolnostojacych do muzyki Metalowej i rockowej...i nie wiem co jest dobre to takiego typu muzyki. Odrazu musze zaznaczyc ze na te przyjemnosc mam w granicach 500zl (wiec bardzo malo). Moj wzmacniacz to Technics SA-AX540. Rozmawialem z jednym znajomym i mowil mi ze w granicach 400zl moge dostac POLARIS-y 200W. Na waszym forum spotkalem sie z wieloma opinjami (niejednokrotnie negatywnymi), na temat tych kolumn, ale czy w tej cenie dostane cos w lepszego??

Czekam na wasza pomoc!

Pozdro All!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/17646-kolumny-do-metalurocka-co-wybrac/

Witam.

W jakim pomieszczeniu ma to grać?

W tej cenie mam fajne, łatwe do wysterowania (co istotne przy tym Technicsie) monitory z zaskakująco dobrym basem. Jakby co to mój mail jest w "o mnie".

Pokuj jest 4.2m na 3m.

W "o mnie" masz dwa zestawy na sprzedaz, ktore mi polecasz do metalu/rocka?? mam kiepski wzmachol? (chodzi o wysterowanie). Predzej mialem sony ta-fe310 i jak zmienilem na techniksa to jest dosc duza roznica...wszystko oczywiscie na plus:-)

A ja jeszcze raz zapytam o to samo. Czy w takiej muzyce sprawdza sie AE Evo 3 i produkty Audio Academy (wszystko na 15m2). W innym watku McGyver podpowiedzial, ze Mimasy moga zabrzmiec lepiej niz Hyperiony i Dione'y,ale nie do konca zrozumialem czy wszystkie AA zagraja swietnie, z czego Mimasy najlepiej,czy tez wszystkie do kitu i od biedy bedzie sie dalo sluchac Mimasow ;)

• Redaktorzy

Dione'y będą msz najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Phoebe mogą trochę się dusić i wymagają dobrze kontrolującej bas amplifikacji. A Hyperiony to kolumny, które można wstawiać do pomieszczeń o pow. co najmniej 20m. W mniejszych po prostu nie zagrają tak jak potrafią (no chyba, że ktoś ma np. 15m specjalnie zaadoptowany pokój z minimalną ilością gratów).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A nie bedzie im troche brakowac "pary" przy ostrej muzyce? Wzmacniacz to Yamaha AX540 (zastanawiam sie czy by nie wymienic na Rotela 840BX3 bo ponoc jest stworzony do rocka/metalu,ale w pierwszej kolejnosci potrzebuje nowych kolumn)

Zostałem błędnie zrozumiany. O Dionach nie wspomniałem słowem, natomiast twierdzę, że Mimasy oparte o czeskie woofery będą miały zdecydowanie lepiej kontrolowany bas niż wszystko co zbudowane na wooferach Vify serii TC i BC, w tym Hyperiony i Phoebe. Wszystkie one mogą, ale nie muszą być za duże do pomieszczenia dwunastometrowego. Swego czasu miałem mieszkanie, w którym pokój odsłuchowy miał 13m^2. Przewinęło się przez niego mnóstwo różnych podłogówek, czasem nawet bardzo duże, i zawsze było w porządku, ale pomieszczenia bywają bardzo różne.

McGyver i jak miałeś ustawione głośniki w tak małym pokoju ? Grałeś na długiej czy na krótkiej ścianie ? Głośniki stały raczej w rogach pomieszczenia czy bardziej na środku ?

Ja podejrzewam że za kiepska akustykę u mnie odpowiada ustawienie kolumn które powoduje że dzwięk po odbiciu się o ściane za mną, leci prosto w kierunku rogów pomieszczenia a nastepnie odbija sie ("skupia") i wraca znowu do mnie... Myślę sobie że jak kupie te dłuższe kable głośnikowe to wtedy będe mógł je szerzej ustawić i bardziej skręcić do środka. Może będziej lepiej...

Midzy kolumnami ok. 2m, od słuchacza do kolumn jakieś 2,5m. Kotara sporo pomagała. Na przeciwległej ścianie były regały z książkami, po prawej okno z zasłonami na całej ścianie. Lewa ściana obwieszona kwiatkami, dwie futryny (puste, bez drzwi), wykładzina na całej powierzchni podłogi.

Skoro watek zboczyl na kwestie ustawienia kolumn,to pozowole sobie zadac zwiazane z tym pytaniem. Czy sytuacja w ktorej podlogowe kolumny z tylnym bass reflexem stoja przed sciana z duzym oknem ( w dodatku majac miedzy soba biurko) bardzo niekorzystnie wplywa na jakosc dzwieku? To niestety jedyna mozliwosc ustawienia,ktora pozwala mi sluchac muzyki z lozka albo fotela ustawionego o te 2 metry od kolumn. Kiedys staly na dluzszej scianie (pokoj 3x5m),na przeciw calego segmentu szaf i wydaje mi sie ze graly lepiej. Niestety przy 3 metrach szerokosci pokoju trzeba bylo praktycznie siedziec w szafie zeby moc posluchac muzyki.

Skoro twierdzisz, że na dobre kolumny Cię nie stać, to tym bardziej nie stać Cię na dobry sub do muzyki. Tanie suby nadają się raczej tylko do kina, i to budżetowego. Lepiej kup monitory z dobrym basem, są takie co się sprawdzą w 12 metrach.

Do McGyver:

no sam juz nie wiem co mam zrobic. Te kolumienki co mi na maila przeslales foto to tak w ciemno ich nie, sorka...a widze ze jestes tutaj guru i raczej bys mi szmelcu nie wcisnol, ale i tak brakowalo by mi jednej stowki;-). Moze nieglupim pomyslem bylo by wymienic glosniki w moich starych kolumnach...45/25/23. Sa to kolumy przywiezione z niemiec firmy "WHD" (nigdy o niej nie slyszalem...hehe...do czasu oczywiscie az dostalem moje). Jak zalatwie aparat to dam foto.

Za wszelaka pomoc big thx!

A prześlij fotki, WHD dość solidnie robiło, być może da się coś z tego wyrzeźbić bez wymiany głośników, bo z wymianą to już drogo wyjdzie. Przyzwoite tweetery na przykład najmniej 200 za parę.

w kolumnach niestaty byly wymieniane glosniki...napewno jeden basowy na "888" 100W, z tego co widze to jeden tweeter...pozatym jeden gwizdek gra ciszej niz drogi. Wiec pomieszanie z poplataniem.

Dysponuje tylko taka fotka :-/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

uuuu...żywki (i to nie każde), albo DIY, to najlepsze wyjście jak nie chcesz altusów lub innych tonsili. O "rewelacjach" typu KBR itp. z Allegro radzę zapomnieć. A jakbyś miał 900 to za tyle mam Avance Omega 505 czarne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.