Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m2 czy EVO1+marantz pm7000

man1k

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa kolumn porównywalna.

Przy zamianie coś zyskasz, coś stracisz - na pewno nie będzie tak, że wszystko ulegnie poprawie.

Słuchałem obydwu modeli i w niektórych aspektach kolumny te są do siebie zbliżone, chociaż najlepiej byłoby połączyć zalety AE i Tannoyek.

Sam nie wiem, jedne i drugie mają to "coś", Tannoye może cieplejsze, Evo bardziej przezroczyste, chociaż i one potrafią zaczarować. Evo mogą zagrać głośniej niż Tannoye, ale wieczór i noc należą do M2.

Ilość basu podobna, trudno wskazać lepszy głośnik.

Jeżeli chodzi o synergię z Marantzem, to lepiej niech się wypowie ktoś inny.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Nówki pewnie z 1500 zł.

Używane za 800 zł. (gdybyś znalazł), ale bardziej prawdopodobna cena ok. 1000 zł.

W ogóle Phonary trochę rzadziej goszczą na łamach polskiej prasy i w rankingach, co nie przekłada się automatycznie na ich faktyczną ocenę - vide

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Oczywiście wybór kolumn to kwestia gustu.....ale według mnie nie ma co porównywać Evo1 z M2. Jak już ktoś wczesniej napisał na forum: "mit Tannoy'a wiecznie żywy......bardzo szkoda" M2 są ospałe, raczej ciemne, maja słabą górę pasma, a bas, mimo, że jest go duże nie brzmi dla mnie w sposób zadowalajacy ( jest to wina gumowego zawieszenia głosnika srednioniskotonowego co = wolny i słabo kontrolowany dół pasma ) Nie znaczy,że M2 nie posiadaja zalet. Na pochwałę zasługuje dynamika, poprawna przestrzeń i fakt, że świetnie brzmią przy bardzo nikłym wychyleniu potencjometru głosności wzmacniacza......ale mnie to nie przekonuje

Evo1 to przynajmniej o klase lepszy głosnik: lepiej wykonany i prezentujacy się, bardzo zrównoważony tonalnie, swietna, szczegółowa i niemęczaca góra pasma, zwarty, szybki bas, analitycznośc, przejrzystość, stereofonia. Moim zdaniem graja specyficznie, ale mnie odpowiadaja w 100%. Jeśli chodzi o radę to polecam wybranie sie do sklepu ze swoim Marantzem i odsłuch Evo1 i M2 równoczesnie......ja zrobiłem kiedys podobnie.....i nie miałem wątpliwości:) Pozdrawiam

Houek dość surowo ocenia M2, jednak jego spostrzeżenia są stosunkowo trafne. M2 grają dźwiękiem spokojnym, nawet nieco zamulonym, ale winy za to nie ponosi gumowe zawieszenie głośnika niskośredniotonowego. To straszna bzdura, na tej zasadzie należałoby zdyskwalifikować około 95% znakomitych przetworników.Winę za sygnaturę brzmieniową M2 jest odpowiedzialna aplikacja głośników i superbudżetowe zwrotnice w których tkwią elementy nędznej jakości. Znam doskonale możliwości tych głośników, to aplikacja nie pozwala im pokazać tego, co potrafią, a potrafią całkiem sporo.

"duza ilosc basu" - m2 nie znam, natomiast duza ilosc basu do Evo1 srednio pasuje. Te kolumienki dominuja raczej w jazzie , spokojny rock , klasyczna takze ladnie brzmi. Z basem u mnie jest roznie. Z ustawieniem kombinowalem juz godzinami - tam gdzie gdzie jest go duzo nie ma przestrzeni , stereofonii , nieciekawie. Tam gdzie jest przestrzen, gdzie jest ogolnie fajnie cos do mnie bas nie dochodzi , moze jest to wina slabej reszty mojego sprzetu. Podsumowujac to bardzo zacne kolumienki ale radze przesluchac najepiej ze swoim klockiem w sklepie :)

Pokoj 16m2, troche zagracony. Kolumny stoja na standach 70cm , odl. od tylniej sciany ok. 40cm.

Tannoy i Evo1 maja bass reflex z tylu wiec ustawienie ich blisko tylniej sciany moze nie byc najlepszym pomyslem.

Ok McGyver, w sumie masz racje, że nie wszystkie głosniki z gumowym zawieszeniem grają ciemno i posiadają długi bas. Faktycznie M2 posiadaja słabe zwrotnice.....ale przecietnego nabywcę to nie obchodzi. Większośc ludzi kupujący kpolumny nie ma pojecia co to zwrotnica:) Smutne, ale taka jest prawda. Rozumiem, ze zwracajac uwagę na zwrotnice, delikatnie zasugerowałeś tuning:) To też jest sposób, ale nie lepiej wybrać od razu lepszy sprzęt i nie tracić więcej czasu i pieniędzy? Chyba, że komuś to sprawia radość.... Odniosłeś się tylko do M2. Chciałbym poznać Twoje zdanie na temat Acoustic Energy. Zspokoisz moja ciekawość?:)

AE mają OK głośniki, aplikacja też wygląda na udaną, ale w środku nie grzebałem. Dla mnie nieco za jasne, ale generalnie w porządku, jeśli komuś taka prezentacja odpowiada. Niemniej na pewno nie do jasnej i ostrej elektroniki, bo bezlitośnie wywlecze te wady na wierzch.

Czy opłaca się modyfikować M2 ? To zależy... za ile kupisz. Ale poprawę można uzyskać naprawdę dużą, większość wspomnianych powyżej wad da się całkiem usunąć bądź znacznie zredukować. Po takim pełnym tuningu gra to jak monitor dwukrotnie droższy. Nie będzie specjalnie drogo, bo samych głośników nie ma potrzeby wymieniać, szczególnie tweeter jest naprawdę dobry, dorównuje niektórym Vifom. Koszt dobrych komponentów (duńskie polipropyleny i cewki powietrzne, mata bitumiczna, przewody) nie będzie duży, jeżeli wie się gdzie kupować. We własnym zakresie można powymieniać komponenty na lepsze (oryginalne są bardzo nędzne, ale w Avansach Omega i Dana są jeszcze gorsze), i już będzie poprawa, ale największą poprawę przynosi zaprojektowanie zupełnie nowej zwrotnicy. Ten drugi sposób polecam doświadczonym. Ja oczywiście też mogę wykonać taki tuning jeżeli ktoś nie czuje się na siłach bądź mu się nie chce dłubać.

Kolumny M2 mam. Narazie jako główny system. Mam nadzieję, że niedługo trafi jako system do sypialni, bądź dla córki. Wtedy pomyślę nad modyfikacją pełną (zwrotnica - tak więc skrobnę coś do Ciebie)

Tymczasem pójdę za radą i postaram się powymieniać komponenty zwrotnicy.

Zależy z którym. Z PM75, PM80, PM82, PM66SE, PM66KI, PM68, PM78, PM7000, PM8000 i podobnymi będzie dobrze. Z PM63, PM57, PM4000, PM4200 będzie słabo. Denon PMA925 i PMA735 też się zgrają.

A czego słucham hmm w sumie wszystko poza jazzem i klasyka za to lubie: Dire Straits , Sting , Marillion, Phil Collins , Mark Knopfler ale i tez System Of A Down , Limp Bizkit , Linkin Park , Green Day.. wiec roznej muzyki słucham:)

Na własnej skórze widzę, że (jakby to powiedziec) poprawianie własnych warunków audio-domowych w postaci lepszego sprzętu audio, pociąga za sobą poszukiwania i zagłebianie sie w coraz to inne meandry psychomuzyczne :-))) Takze nie wiadomo co to człowieka moze w przyszłości porwac i zachwycić. Ależ powiedzialem... ;-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.