Skocz do zawartości
IGNORED

Zbuduj CD samodzielnie - źródło DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Coś chyba mnie szlag zaraz trafi z tym zasilaniem i trzasnę to całe badziewie w kąt.

Zasilacz:

trafo 12V 3A

mostek 4x 1n5406

kond 1000/25

stabilizatory 7805 2,5A oraz 7812 2A z kondami 100/16

Zasilanie siada. Na mostku mam zamiast około 15 poniżej 12V. Złe diody? Dać 1n4001?

Prosze o radę...dwa dni jeździłem po mieście szukając 2,5A 7805 a układ nadal nie działa...

Gra ustrojstwo poprawnie. Bez fajerwerków, ale porównywalnie ze słabymi CDkami firmowymi.

Chciałbym się dowiedzieć o moc sygnału z CD-ROMu. Z tego co wiem, odtwarzacze CD mają na wyjściu 2,1V - ile mają CD-ROMy na wyjściu liniowym? Chcę dorobić przedwzmacniacz tuż za DAC z osobnym zasilaniem i nie wiem, ile razy wzmocnić sygnał.

Swoją drogą pierwszy cel osiągnięty. Napęd czyta nawet moją maksymalnie porysowaną (wręcz zmatowioną) płytę Doors'ow. I nie ma z tym kłopotu.

sam myślę nad zbudowaniem Top loader ( zachorowałem na to ) znalazłem napędy jeden to Philips CDM 12,1 orgonał mechanika z laserem za 40 PLN nowy z gwarancją ale co z sterowaniem używanie jakiegoś starego napędu ??? wolałbym ten nowy mechanizm i sterownik z np AVT 5078 co o tym myślicie może inne propozycje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5639-100002868 1170305202_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to się może udać z tym kitem AVT? czy problem jest bardziej skomplikowany... żeby mieć sygnał I2S albo wyjście cyfrowe...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem jest bardziej skomplikowany, bo w tym kicie zaimplementowano w programie tylko sterowanie przez IDE, natomiast dane nie są ściągane taśmą - tylko możesz je wyprowadzić ze złącza cyfrowego (SPDIF), lub analogowego z tyłu napędu CD-ROM.

Mam ten kit uruchomiony i przetestowany z NOS-DAC-kiem Petera. Jakoś tam to gra, ale muszę podpiąć lepszy napęd, żeby się jednoznacznie wypowiedzieć, czy to porażka, czy da się coś wyciągnąć z tego.

Trzeba uważać, bo stabilizatory cholernie się grzeją, ale o tym już było...

• 2 miesiące później...

Na diyaudio.com temat byl juz walkowany dosc obszernie - mysle ze warto poczytac zanim zainwestuje sie kase w kity AVT itp.

Outcome byl jednak taki ze bez transmisji po IDE, bufferingu itp nie ma sensu sie brac za temat - niezaleznie od firmy produkujacej naped.

idealne do celow napedowych sa stare drivery z pc cd takie co to maja szybkosc jeden Te pierwsze maja nawet zmiane utworow i zadko scan. Ale podpiac sie pod ich dace. bo sa tam i dace na pokladzie i masz gotowe zrodlo sygnalu no i zasilacz 12 i 5v. Taki driver czyta chyba wszystko i cdr?

w artykule CHIP-opisane zostało zasilanie CD ROMU oraz wyprowadzenie sygnału (kanał lewy i prawy).

a co z obsługa płyt (star, pauza, stop, wybór utworu)???

pozdrawiam

w starych driverach - tych pierwszych - byla obsluga wyboru utworu. A jaki problem zrobic sytem na procku do sterowania tym driverem? mamy przeciez zlacze.

Podzielę się moimi obserwacjami.

Lepiej zacząć szukać sterownika, który ściągnie dane muzyczne również po IDE i nie korzystać z wyjść analogowych napędu. Również sygnał z wyjścia cyfrowego podany na NOSDAC-a wg. Petera nie daje zadowalających efektów.

Nie miało znaczenia, czy uzyłem zasilacza impulsowego, czy klasycznego z dwoma stopniami stabilizacji i dławikami.

Jakość dźwięku przypominała budżetowe CD lub raczej DVD. Oczywiście wszystko zależy wtedy od elektroniki zamontowanej na płycie napedu i można kombinować z różnymi tanimi napędami, ale nie jestem przekonany, że uda się osiągnąć jakieś spektakularne efekty.

• 1 rok później...

witam;

znalazłem tutaj mój stary wpis, więc skorzystam;)

ponownie schemat wyjscia cyfrowego; chodzi o kondensatory między bramką a trafem - wywalić i dodatkowo zrobić dzielnik 75 Ohm za trafkiem?, wymienić? - no właśnie jakie w tym miejscu byłyby wskazane?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.