Skocz do zawartości
IGNORED

Zbuduj CD samodzielnie - źródło DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Może teraz po intensywnych pracach i wątkach o GC nadszedł czas na wątek o tym jak zbudować wysokiej klasy CD Player, jakie elementy i podzespoły potrzebne, jakie transporty, przetworniki, jakie zasilanie, jakie kondensatory, zegary i wogóle.... myślę że wiele osób czeka na taki wątek gdzie wszystkiego się dowie o budowie źródła, albo jeszcze nie wie, że czeka ;), ja w każdym bądź razie chciałbym aby znalazło się tu wszystko co potrzebne.

Pozdrawiam

Matt

Wątek o DAC-u juz jest (non-os TDA1543).

Teraz tylko transport i wrzucić to w jedną obudowę.

Z nowych rzeczy tu nie ma za dużego wyboru, wszyscy DIY na całym świecie klepią transporty na kicie CD PRO II Philipsa. Nie ejst to tanie za bardzo ani też jakiejś bardzo wysokiej jakości. Tańszą alternatywą jest kit CDM 12.1 raczej już kompletny plastik. Albo jeszcze inna opcja to po prostu uzyc jakiegoś starego odtwarzacza z wybranym napędem (Sony czy Philips), wypruć wszystko ze środka i zostawiając tylkko sterowanie napędem i wyświetlacz zrobić wszystko od nowa i wrzucić tam DAC-a.

POzdr.

hmm no właśnie, znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc CD to Transport, servo, przetwornik C/A i zasilanie tak???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chemat blokowy niżej DAC'a?

Ukryta Zawartość

opis DIY CD-PRO2M Transport/Player

Ukryta Zawartość

Koszt to ok 800$. Ktoś tu już się chwalił tym kitem że zrobił.

post-1087-100008305 1170267224_thumb.jpg

post-1087-100008306 1170267222_thumb.jpg

post-1087-100008307 1170267220_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie!

Może zmieńmy "troszkę" założenia do tego projektu i zdecydujmy, że będzie oparty na napędzie z CD-ROMa.

Ktoś tu już pisał, które ze starych (czytaj: wolnych ) napędów dają nadzieję na takie zastosowanie - jakieś TEACi to były zdaje się?!

Może zatem na początek lista takich dobrych napędów CDROM?

Witam !!!!!!!!!!!!!

Co do CD-ROM to dobra idea ( ze względu na ceny dobrej jakości optyki CD ) ale dlaczego napęd ma być oparty na starych CD-ROM-ach . Przecież te wysokie prędkości odczytu wymagają od producenta takiej konstrukcji optyki i wykonania aby dane bez żadnego problemu było odczytywane . Odczyt z prędkością np x 10 nie wymagało od optyki takiej precyzji śledzenia ścieżki jak np przy x 52 ( myślę że technologicznie nie było to wtedy możliwe ) . Można tą prędkość dostosować do standardu CD .

Kiedyś czytałem w jakimś piśmie że ML używa do swoich transportów cd - cd-romów przemysłowych ( nie wiem jakiej firmy ) ale wyglądało to bardzo pożądnie .

Może ktoś ma dostęp lub wiedzę o takich cd-romach przemysłowych . Piotrek608 chwalił się w jakimś wątku że ma dojście do jakiś cd-rom firmy Mitsumi .

Pozdrawiam

Kajo

Witam !!!!!!!!!!!!!!!

A tu jest trochę na potwierdzenie mojej teori:

Ukryta Zawartość

Co wy na ten temat myślicie ???

Pozdrawiam

Kajo

Ukryta Zawartość

Witam !!!!!!!!!!!!!

A tu wersja przeróbki CD-rom na odtwarzacz cd :

Ukryta Zawartość

Oczywiście jest to najprostrze rozwiązanie . Można tu pokombinować z nowym sterowaniem , zasilaniem i wyjściem sygnału w różnych formatach . Wiadomo że elektronika w cd-romach nie jest wysokich lotów patrząc pod względem audio chyba że się mylę . Trzeba zrobić eksperyment z wyjściem SPDIF i stabilnym zasilaniem 12 V.

Ciekawe jake będą efekty brzmieniowe ????

Pozdrawiam

Kajo

Ukryta Zawartość

---> Kajo

Stare CD-ROM-y miały czasami lepiej zrobioną mechanike, lepsze (czasami szkalne) soczewki, czasami łatwiej tez o dokumentacje. Zobacz np. to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krisabc ma rację.

Niestety jakość nowych napędów pozostawia WIELE do życzenia. Troszkę w tym siedzę jako serwisant komputerowy. I powiem wam, że nie ma takiego nowego napędu czy nagrywarki CD na którą mógłbym zamienić mojego TEAC'a CD-W524E (24x sprzed paru lat). Nowe napędy mają problemy z czytaniem płytek nawet jeżeli zjadą sobie z prędkością prawie do zera nie mówiąc już o wyższych prędkościach więc jakość wykonania raczej nie jest najwyższa. Dobrze wykonane są tylko same napędy płyt (muszą być bo przy tych prędkościach obrotowych przy najmniejszym biciu na ośce płytka może się rozpaść co zresztą zdarzało się w samsungach, lg a kiedyś nawet widziałem pioneera który rozwalił płytkę). Kompletną paranoją są nowe napędy LiteOn (nagrywarki CD 48X były jeszcze całkiem dobre) i TEAC które nie czytają czasami nawet tłoczonych płytek. Dlatego polecam szukać starszych napędów Plextora, TEAC'a, Sony, Pioneera, Aztecha (o dziwo ten wynalazek dobrze czytał) i właściwie tyle.

felix, racja, starsze Teac-i są nie do zdarcia i jesli one czegos nie przeczytaja (lub nie nagraja) to juz nic tego nie zrobi. Dodam jeszcze ze złota seria skonczyla sie na modelach W540E. Potem firme dziady sprzedały :-(

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Witam !!!!!!!!!!!!

Z tymi starymi cd-rom to macie trochę racji ale to myślę że warto by było po eksperymentować a także porównać takiego staruszka do jakieś nowej produkcji ( oczywiście pod względem dzwięku )

Gdziesz czytałem chyba w EP 8/2002 o projekcie odtwarzacza cd z zastosowanym cd-rom . Można by coś z tego projektu wykorzystać . Jakieś sterowanie itd.

W sklepie AVT wykopałem już gotowe zaprojektowane sterowanie .

Ukryta Zawartość

Co wy o tym sądzicie ???

Pozdrawiam

Kajo

Ukryta Zawartość

Pomysł zaj...!! WIdziałem jakiś b.drogi odtwarzacz z płyty marmurowej na kolcach gdzie na środku była płyta CD. Wyglądał bajerancko i można by go tak było zrobić. Rozumiem ze sterowanie jest z AVP i zostaje tylko problem

toru audio. Tu jednakże trzeba poprosić wytrawnych DIT-owców którzy już lata zjedli na tuningowaniu CD - czy widzicie szansę na prostą modyfikację odtwarzacza CD tak aby to dobrze grało ?

Czy jest mozliwość wyprowadzenia z takiego odtwarzacza sygnału cyfrowego do amplitunera ?

• 3 tygodnie później...

Witam

Chcąc wykorzystać napęd CD-ROM jako transport postanowiłem wykonać oddzielne zasilanie według powyższego linka. Wyrzysko było by ok. gdyby nie fakt bardzo silnego grzania się stabilizatora 5V mimo przykręcenia go do budowy i zastosowania rezystora. Niestety nie mam możliwość pomiaru temperatury ala po kilku minutach pracy temp. na budowie CD jest dość wysoka a miejsce mocowania stabilizatora gorące. Czy tak ma być?

poszukaj, czy na pewno dobrze jest przylutowany. Ja miałem taki problem ze stabilizatorami, gdy źle przylutowałem (zgodnie ze schematem...) diodę prostowniczą.

a grzać sie może - grunt, żeby go szlag nie trafił :)

---> BeerfaN ?..Dzięki za podpowiedz, ja u siebie w ogóle nie dałem tej diody a jako zasilacz użyłem zasilacza do drukarki około 13 V i 1,32A za mostkiem. Czy dioda, o której wspomniałeś ma być tak jak na schemacie z Chip-a?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.