Skocz do zawartości
IGNORED

Zabezpieczenie głosników

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety należy ten układ traktować jako zabezpieczenie jednego kanału, głównie przez część realizującą zabezpieczenie DC. Kanały stereo różnią się miedzy sobą co może prowadzić do pomyłkowych wyłączeń. Ten PR może mylić mój błąd powinien być pojedyńczy.

Jeśli układ będzie zasilany napięciem zmiennym sprzed głownego prostownika, to niepotrzebny jest układ wykrywający AC. Trzeba tylko zapewnić, aby stała czasowa zasilania układu zabezpieczenia była o rząd wielkości mniejsza od głównego zasilania wzmacniacza. Jeszcze lepiej jakby był zasilany z osobnego uzwojenia lub osobnego transformatorka.

I w ten sposób wracamy do tego prostego układziku, jaki zapodał wcześcniej Bardini. (Co mi się podobał)

W układach uPC1237HA oraz TA7317P wykrywanie AC jest zrealizowane jest właśnie poprzez pojedynczą diodę wprost z uzwojenia trafo. Unikamy w ten sposób rozładowania kondka i bardzo szybką reakcję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jar1 oczywiście tak też można ale po co dodatkowy trafo czy uzwojenie skoro można skorzystać z tego co jest ? Tamten układ ma poza tym wady po pierwsze jeśli wyłączysz i włączysz wzmacniacz stosunkowo w krótkim czasie to masz od razu kolumne na wzmacniaczu. Można powiedzieć, że nie będziesz pstrykał ale... Natomiast zapewnienie dużo mniejszej stałej czasowej w tym zasilaczu wcale nie musi być takie łatwe. Przekaźnik bierze w koncu spory prąd a całość dobrze było by zasilać napięciem stałym. Jeśli natomiast trafisz w silny sygnał z wyłączeniem lub grasz głośno to szybko rozładujesz pojemności w zasilaczu głównym. A co ze wzmacniaczami w klasie A ? A co z wzmacniaczami z zasilaczami stabilizowanymi które mają stosunkowo małe pojemności ?

>Jar1 oczywiście tak też można ale po co dodatkowy trafo czy uzwojenie skoro można skorzystać z tego

>co jest ?

Lepiej, bo w ten sposób unika się obciążania głównych uzwojeń wtórnych trafa niesymetrycznym poborem prądu. Często juz tak niewielka asymetria powoduje syszalne brumienie. Układ zabezpieczenia bierze kilkadziesiat mA - prąd porównywalny do spoczynkowego końcowki mocy.

>Tamten układ ma poza tym wady po pierwsze jeśli wyłączysz i włączysz wzmacniacz stosunkowo

>w krótkim czasie to masz od razu kolumne na wzmacniaczu.

Tak, ale w moim przypadku i tak mi wywali najpierw bezpieczniki, bo mam układ soft startu przed trafami - tez działa z opóźnieniem:-) Staram się więc nie 'pstrykać'

>Jeśli

>natomiast trafisz w silny sygnał z wyłączeniem lub grasz głośno to szybko rozładujesz pojemności w

>zasilaczu głównym. A co ze wzmacniaczami w klasie A ? A co z wzmacniaczami z zasilaczami

>stabilizowanymi które mają stosunkowo małe pojemności ?

Raczej mało prawdopodobne - jeszcze mi się nie zdarzyło. Ale oczywiście nie mam nic przeciw;-). W sumie, jak napisałem, chodziło mi o układzik minimalistyczny, co by bez problemu można było go wpasować do PCB wzmacniacza.

Nic nie stoi na przeszkodzie aby zaprojektować jakieś bardziej 'clever' układy.

• 2 lata później...

czy ma ktoś może projekt płytki do układu zabezpiezenia głośników ten który oferuje Altron AL-24

w zasadzie jest to taki sam układzik jak w PA300 z drobnymi poprawkami na niższe napięcie pracy

• 2 tygodnie później...

witam

zbudowałem układzik wg projektu Altron AL-24 - dla przypomnienia schemat

Ukryta Zawartość

niestety układzik nie załącza mi przekaźnika

podpowiedzcie co może być nie tak

altron zmienił kilka elementów w porównaniu do oryginału tj. pomiędzy nogą 1 a 3 wstawił 470k a nie jak w oryginale 1M i przy 6 nodze są rezystory 100k i 10k a w oryginale odpowiednio 15k i 1,5k

uruchomiłem układzik bez termistora i świecą mi się 2 diodki

no i nie miałem zenerek na 15V to dałem na 12V, czy to może mieć jakieś znaczenie

Ukryta Zawartość

ja siedzę nad projektem mikroprocesorowego zabezpieczenia dla wzmacniacza

realizuje on wiele ,pomiar napiecia na wyjsciu wzmacniacza ,pomiar prądu wyjsciowego (przesterowanie ,zwarcie ,przeciązenie ,pomiar mocy wyjsciowej ,rezystancji obciązenia ) pomiar temperatury ,soft start ,sterowanie wentylatorami :) kilka fotek :

Ukryta Zawartość

post-3803-100004268 1190487755_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.