Skocz do zawartości
IGNORED

Zabezpieczenie głosników

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję prostych układów pozwalających na:

1. Opóźnione dołączanie kolumn do wzmacniacza

2. Odłączanie kolumn w przypadku pojawienia się napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza

Może zgrupujmy tu rózne propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/17703-zabezpieczenie-g%C5%82osnik%C3%B3w/

kef CS3 (takie reference 103.2 dla ubogich majsterkowiczów :) )

kondensatory C2 i C3 są ponoć jakimś zabezpieczeniem (coś w ten klimat niejaki Kisiel Andrzej wypisywał w Radioelektroniku jakieś 11 - 13 lat temu...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3536-100008269 1170267294_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jar1 ma coś innego na myśli. Zobacz tymczasem do tematu

Ukryta Zawartość

Później wrzucę coś w tym wątku, ponieważ jestem w momencie projektu zasilacza, w którym chcę wykorzystać taki układ. Sporo takich rozwiązań można znaleźć w sieci, ale chyba najlepszym będzie wykorzystanie układów NEC'a - uPC1237HA - mam takie rozwiąznie w swoim Sony 505ES oraz układ Toshiby - TA7317P o którym była już mowa na forum. Oba układy wykrywają DC na wyjściu, opózniają wlaczenie głośników, zabiezpieczają przed przeciążeniem (układ poza scalakiem)

Ukryta Zawartość

Jar1 ja używam czegoś takiego jest to proste i skuteczne. Wyjście DC mam podłączone do procka ale można je wykorzystać w zasadzie dowolnie. Myślę, że można by zaprojektować i wykonać moduł zabiezpieczjący do wzmacniacza. Obejmowałby miedzy innymi zabezpieczenie DC, temperaturowe, załączać przekaźnik opóźnionego startu do trafo. Inne pomysły? Mogę coś takiego skrobnąć bo mam chwilę. Pozdrawiam.

No i rysunek oczywiście :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozwiązanie - zabezp. temperaturowe, DC detect, opóźn. wlączenie, etc. Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdę mówiąc chodziło mi o jak najprostsze schematy...Procesorowych bym raczej unikał - aby było jak najmniej zakłóceń. Układ fizycznie by się znajdował na PCB końcówki mocy. Nie jako osobny moduł zabezpieczeń. Chociaż o takim też mozna pomyśleć.

>jar1

Te uklady nie są procesorowe. Może nazwa uPC1237HA początkowo to sugeruje, ale nie...

Zarówno TA7317P oraz uPC1237HA to bardzo małe układu komparatorów w obudowie SIL - 8 (uPC1237HA) oraz 9 (TA7317P) nóżkowej. Są one bardzo podobne do siebie, wręcz takie same.

Na maila wyślę Ci schemat oparty na uPC1237, ponieważ tu obrazek nie wejdzie.

>jar1

jak chcesz super prosty układ zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Czwarty obrazek od góry (DC protection and startup delay circuit (added to this page July 2003) )

Ukryta Zawartość

Ktoś powie po co wyważać otwarte drzwi, ktoś inny że marudzę. Martwi mnie jednak to, że prawie wszystkie wątki to zbiór linków. Czasem i pogimnastykować mózg można by było. Bez obrazy.

>DeTom

Prosimy o jakiś schemat. Nie podejumuję się raczej projektu o zera. Jeśli masz trochę czasu, to bardzo proszę

Może kilka wytycznych do schematu:

- detekcja DC

- delay przy włączeniu zasilania, np: 10sec

- wykrywanie braku AC, natychmiasotwe puszczenie przekaźnika, bez kliku w glośnikach

- dwie LED'y - czerwona zapala się zaraz po wlaczeniu zasilania oraz w czasie wykrycia DC, zielona/niebieska zapala sie po 10 sec od właczenie zasilania wzmaka, gdy łapie przekaźnik

Bardini nie zaczynasz od zera sprecyzowałeś już potrzeby. Teraz wystarczy je zrealizować na kawałku papieru, później płytki... Oczywiście mogę coś narysować, zaprojektować płytkę ale czy Ciebie to czegoś nauczy ? Przypominają mi się wątki założone przez darkula dotyczące wzmacniaczy. Ile ludzi je zbudowało ? Niewielu. W pierwszym nie było płytki, a w drugim wartości elementów. Odeszły w zapomnienie chociaż miały o wiele większy walor edukacyjny niż klepany wciąż GC (i śmiem twierdzić, że jakość również). Oczywiście nie wszyscy muszą być elektronikami z zacięciem do projektowania ale czasami warto nad czymś się samemu zastanowić, dobre to na szary mięsień i satysfakcja większa. Dobra dość moralizatorstwa. Jak będzie taka potrzeba to coś jutro skrobne i wrzucę na forum. Pozdrawiam.

>Bardini, ten mi się podoba. Jest swobodnie do zaaplikowania na płytce końcówki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jar1 zgadza się potrzeba zasilania symetrycznego ale zwykle wzmacniacze zasilamy takim napięciem więc w czym problem ? W przypadku gdy wrzucasz to na procek masz dodatkowo seperację, a nawet jak nie to możesz użyć dowolnego napięcia sterującego. We wzmacniaczach SE nie potrzeba oczywiście napięcia "-" tylko "+" i GND. Jak wrócę dziś do domu to mazne coś i wrzucę.

Witam

Zabezpieczenie z przekaźnikiem na wyjściu jest dobre do wzmacniaczy niewielkich mocy. Przy stopniach koncowych zasilanych np. napięciem +/- 60V i pojemnościami żędu kilkudziesięci tys. uF w zasilaczu przy uszkodzeniu tranzystorów mocy (DC na wyjściu) styki przekażnika się zgrzeją a membrany głośników wyfruną ze skrzynek, no chyba że ktoś zastosuyje styczniki energetyczne zamiast przekażników .

>Zabezpieczenie z przekaźnikiem na wyjściu jest dobre do wzmacniaczy niewielkich mocy

Przesada. Przekaźniki można nawet dać równolegle np. dwa po 8A dopuszczalnej pracy ciagłej.

Nowy11 niekonieczne. Są przekaźniki np w TME o oznaczeniu RP3SL o dużym prądzie udarowym (120A/20ms) i podejrzewam, że poradzą sobie z odłączeniem 8A nawet z obciążenia o charakterze indukcyjnym.

Jar1 tu nie chodzi o ich prąd łączeniowy bo ten jest spory tylko o trudność w rozłączaniu obciążeń indukcyjnych z napięcia stałego. Te 8A jest podane dla obciążeń o charakterze rezystancyjnym.

witam

====

ok oto moja propozycja - sprawdzony i bardzo dobry układ - prosty - jak coś to podam do niego opis na priva.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DeTom zmusił mnie do pracy ;)

Po wykorzystaniu układy wykrywania DC na wyjściu wzmaka - rysunek powyżej - u 'jar1' dobudowałem układ opóźnionego włączania głośników.

Pierwsza część oparta na T1,T2 jak wyżej na rysunku - wykrywa DC. Połączenie T1,T2 bezpośrednio do bazy T4 zapewnie puszczenie K1,K2 przy wykryciu DC - zapala się LED 2 (czerwona).

Druga, dobudowana część układu zapewnia opóźnione włączenie głośników: po załączeniu zasilania przez pierwsze ok. 10sec świeci dioda LED 2 (czerwona), po tym czasie (stała czasowa R1/C4) wraz za załapaniem K1/K2 zapala się LED 1 (zielona) - normalna praca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja uparcie co jak DC będzie ze znakiem "-" ??? Ale cieszę się, że coś skrobnołeś super.

Dobra teraz ja. Schemat będzie w kawałkach. Na początek pierwsza część wykrywanie DC (to co wyżej ale zastosowałem zabezpieczenie wejścia D1,D2). Układ jest prosty więc chyba nie muszę tłumaczyć działania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcie przedstawia przekaźnik o prądzie nominalnym 25A (chwilowym zapewne 100-200A) który "zabezpieczył" wyjście wzmacniacza o mocy 450W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Igod podaj typ przekaźnika a nie mówisz zapewne. Podejrzewam, że to po prostu przekaźnik z seri RM prąd nominalny 8A więc się nie dziwie. Zobacz jaki ja zaproponowałem wyżej. Poza tym nikt tu nie będzie tu zabezpieczał wzmacniaczy 450W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.