Skocz do zawartości
IGNORED

groźba uszkodzenia lampowca?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to prawda,że przełączanie interkonektów podczas pracy wzmacniacza lampowego może doprowadzić do jego uszkodzenia???

Usłyszałem to od goscia w salonie audio, kiedy przyszedłem ze swoim sprzętem na odsłuchy.

Rzeczywiście było słychać takie stuki w słuchawkach, ale (odpukać) nic się nie stało. Zrobiłem tak kilka razy, ale potem już wyłączałem wzmacniacz.

Nie wiem w sumie co jest gorsze? Czy włączanie i wyłączanie co chwila czy to?

https://www.audiostereo.pl/topic/17704-gro%C5%BAba-uszkodzenia-lampowca/

To nie jest prawda. Oczywiście zawsze warto przełączać kable przy wyłączonym sprzęcie, ale to nie jest groźne tak jak mówił sprzedawca. Natomiast uważać musisz przy odłączaniu kabli GŁOŚNIKOWYCH, aby nie spalić transformatorów wyjściowych lampowca (muszą być cały czas obciążone). Ale i to można obejść bez wyłączania wzmacniacza poprzez zwarcie terminali - wtedy spokojnie można przepinać kable.

Jezeli masz wzmacniacz z potencjometrem na wejsciu, to wystarczy sciszenie potencjometrem i mozna zmieniac IC. Jezeli jest to czysty wzmacniacz mocy i jest sterowany preampem to juz tego nie polecam. Czasem pojawia sie na wyjsciu zrodla sygnal DC (np z powodu kiepskich kondensatorow odcinajacych DC na wyjsciu zrodla). Jezeli jest troche DC to przylaczenie IC do wzmaka powoduje duzy boom na wyjsciu wzmakai do tego moze troche wplynac na polaryzacje siatki pierwszej lampy. Jest tez problem roznicy potencjalow pomiedzy masami urzadzen i stukniecie w glosnikach z tego powodu. Zastosowanie wtykow Neutrika z ruchomym kolnierzem masy rozwiazuje problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.