Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Zydelek: odbierz pocztę, parę rzecz tam wyjaśniam, może przejrzysz na oczy. Porównanie z jachtami jest z natury rzeczy nietrafione, ale też nie ja z tym wyskoczyłem, po prostu pociągnąłem Twój wywód. W jachtach może są patenty, certyfikaty, ale i kolumny nie opracowują się same, nie robi się tez tego w jeden dzień. na początku zawsze są koszty, nie wątpię że w przypadku jachtów znacznie większe.

Kosztów nie wyliczysz mi, bo nie wiesz połowy rzeczy na temat budowy tych kolumn. W moim przypadku relacja kosztów do ceny jest dosyć korzystna, co więcej w relacjach z klientami nie robię z tego tajemnicy, nie jesteś w stanie mi zaszkodzić kalkulując koszty tych kolumn.

Broda: według niektórych zagrały, według innych nie, nigdy nie kryłem że nie trafiliśmy w warunki, że nie pokazały pełni możliwości. Jeśli chcesz wiedzieć czy mam coś lepszego to zapytaj pasternaque, był i słyszał ile lepiej grało na AS. Poza tym zdaje się że zamieniliśmy w Puzonie parę zdań na ten temat, skoro nie dotarło to może skończ, ja się twoich Velumów nie czepiam, pilnuj więc swojego nosa.

Poza tym pokaż mi gdzie napisałem że moje kolumny grają zawsze i wszędzie, w każdym systemie, mógłbyś nie uciekać się do takiej obłudy, napisałem coś wręcz odrotnego, że zaden sprzęt nie jest idealny, uniewersalny, że wszystko zależy od konkretnego zestawienia I ŻE NIE WĄTPIĘ ŻE S.O. mają swoje dobre i złe zestawienia, jak wszystko.

Harvi: w każdej chwili zapraszam na odsłuch, Katowice nauczyły mnie że nie należy jeźdzć na improwizowane spotkania, bo można nie trafić w zestawienie i sobie nagrabić. Powiem tylko że mam zadowolonych nabywców, często trafiam w optymalne zestawienia. Co do występu Minima Audio w Gdańsku to jest to osobna historia, przetworniki użyte w podłogókwach to są zupełnie inne głośniki niż używane przez nas w Betach. Dlaczego tam nie grało to już osobna historia, nie moja sprawa. Bety to są zupełnie inne konstrukcje, stworzone od podstaw. Nie są lekarstwem na wszystko, często się podobają, ale przecież nie zawsze muszą się podobać

Co do 200 kg i 5000 kg to faktycznie rząd wielkosci jest ten sam, choć dla mnie 10-15 % różnicy w cenie to sporo.

• Redaktorzy

Można wiedzieć dlaczego z okablowania SO zeszło nagle na stosunek cena/koszt Argosa? Czy jest jakiś związek między tymi firmami, a jeśli tak to jaki? A jeśli nie ma związku, to o co chodzi?

Argos.

Dla mnie wyprawa do Gdyni to juz spory trud a wiec dodatkowa jazda do Was to sam wiesz.

Nie sprzedales moze jakiejs pary w okolice 3 miasta?? Mozna by wtedy u posiadacza, forumowicza odsluchac.

A potwierdzam. Zawsze podkreslales, ze kolmny sa strojone pod Ciebie (nie kazdemu musi sie podobac ta szkola dzwieku) i nie musza zagrac z kazdym sprzetem, no ale to chyba normalne. Osobiscie ostatnio slyszlem zrodlo w cenie >10 kzl (sprzet towarzyszacy ~40 kzl) o zagralo jak Technics.

Na forum powstalo cos, co sie nazywa "tematy sponsorowane" - i wg mnie (z calym szacunkiem dla piszacych tutaj) zarowno Ci, ktorzy tak pieja na temat kabelkow pewnej marki (zanim na mnie wsiadziecie zobaczcie jakich uzywam) jak i producenci kolumn (ktorych tez akurat lubie i szanuje) powinni wylozyc po 150 pln i tam sobie uzywac do woli, a nie uprawiac tutaj kryptoreklame.

pal55 => Dlaczego mam płacić 150zł ???? Ja nic nie sponsoruje, tylko prowadzę głupią dyskusję nad wyższością Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia ;-)

józwa: taki jest związek że się chyba za mocno zaangażowałem w ten wątek, w sumie nie powinno mnie to obchodzić... A na nieprawdziwe zarzuty, jakoby relacja koszt wykonania - cena była u nas bandycka to niestety muszę odpowiedzieć.

Harvi: W Gdansku na razie jeszcze nie mamy swojego "przyczółku", poszły tylko kolumny Opus Audio. Jak tylko coś się zmieni w tej materii to dam znać :) Nie sugeruję celowej wycieczki do Bydgoszczy, po prostu jak byś miał akurat pl drodze to zapraszam.

Pozdrawiam!

Bartek

pal55 => ale na temat ;-) i nic nie usiłuje nikomu sprzedać w odróżnieniu do wielu, wielu kolegów na tym forum.

Także kompletnie nie masz racji.

Pan Witka widziałem dwa razy w życiu, raz jak kupiłem od niego kabelek ,a drugi raz jak odsłuchiwałem jego preamp lampowy ,któren zresztą nie przypadł mi do gustu.

==> Argos

To ile waza Alfy?? 240 kg para czy 80 kg sztuka:)??

A jesli Alfy graja tak dobrze jak na to pozwlaja przetworniki to w cenie < 8kzl moze byc to interesujace. Z drugiej jednak strony za 8 kzl mozna kupic ciekwae kolumny SH.

za 8 kzł można kupić wiele siekawych kolumn... 120 kg waży 1 sztuka, czyli para 240 kg. Jesteśmy jednak na etapie przekonstruowywania Alf, pod koniec roku powinny pojawić się mniejsze, zgrabniejsze i ze Scan Speakiem 18W 8535 jako średniotonówką. Cele są dwa, po pierwsze większa unifikacja z Betami, po drugie większa uniwersalność konstrukcji. Do tej pory bas był tak potężny że potrafił wywołać rezonans własny pomieszczenia, szczególnie słabo wytłumionego, mniejsza obudowa spowodowała znaczące ograniczenie kapryśności basu, rekordem było wstawienie (z powodzeniem) do pomieszczenia 14 m2). Są też pobudki czysto egoistyczne, szkoda mi krzyża :) Te mniejsze Alfy będą ważyły 80 kg sztuka. Jak na kolumny o wysokości 90 cm to chyba i tak nieźle :) Po więcej szczegółów zapraszam na priva, bo zaraz nas pogonią za kryptoreklamę.

wlasnie na stronie w specyfikacji podajecie 80 kg a w opisie 120 kg.

Masa nie moze byc wyznacznikiem jakosci, ale nie dziwie sie ze alfy tyle waza jesli maja scianki 50mm i sa one pelne. Kadluby maja konsrukcje kanapkowa i sa duuuuuzo ciensze. A i te Hi-end'owe kosztuja w xx k$

Te 80 kg to wrzuciliśmy na stronę przez roztargnienie. początkowo Alfa miała pozostać na Vifie 14 PL, miała mieć tylko zmniejszoną obudowę. Geometria przedniej ścianki byłaby zachowana, więc taka sama zostałaby zwrottnica. W między czasie jednak mieliśmy przebłysk żeby przy okazji modernizacji zmienić Vifę na Scana, "zawiesiliśmy" ten model do czasu opracowania nowej zwrotnicy. Dlatego tak na prawdę aktualna Alfa to ta stara, zapomnieliśmy 80 zmienić z powrotem na 120, ale to i tak nie ma najmniejszego sensu, bo wszystkich klientów "wstrzymujemy" do czasu opracowania nowych Alf. Wtedy też będzie zaktualizowana strona, będą wprowadzone wersje wyposażeniowe kolumn. Trochę namieszaliśmy...

"za słodko i chyba za gęsto."

Zupelnie sie nie zgadzam, sonus jest kablem raczej srednim jezeli chodzi o dociazenie i wypelnienie na wszystkich zakresach, jakby tak zagralo to system musialby byc strasznie kluchowaty.

"za słodko i chyba za gęsto."

tez sie nie zgadzam, mialem system wlasnei gesty i slodki (kolumny Ushera) i SO pasowaly, a np Venustas wlasnie w tym zestawieniu byly za slodkie, za gladkie.

z ATC SO juz nie stanowi tak dobrego zestawienia, co do ic to nie porownywalem jeszcze, po prostu jest wpiety, glosnikowe w porownaniu do Venustas zdecydowanie odpadly, teraz graja tanie straight wire i jest ok, nie widzialem potrzeby trzymania juz SO.

>gutekbull

sprobuj zasilic macka i accu sieciowkami heavens gate ultra silence, to nic nie kosztuje, zobaczysz co sie stanie, dodatkowo dla ciekawosci wepnij konekt, mozesz sprobowac glosnikowego, bedziesz wiedzial co potrafi zrobic pelne okablowanie i potem wyraz swoje zdanie. Sprzet masz klasowy i w dodatku bardzo fajnie zestawiony, to musi grac!

Tutaj je masz, w okazyjnej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stan napewno idealny,właściciel jest wyjątkowym pedantem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, wlasciciel tych kabli chce zakonczyc poszukiwania, a wybor ma juz tylko jeden.

>gutek

glosnikowe powinienes zamienic w pierwszej kolejnosci albo cos jednak z tym mackiem nie jest do konca w porzadku, a moze to wlasnie sie uzupelnia?

ABS=> ja jestem zadowolony z obecnej sytuacji ;-)

W sieciowki nie bardzo inwestuje - zbyt mały przyrost jakości do wydanej kwoty, raz się skusiłem na NBSa i na tym chyba poprzestanę.

Mam ochotę jeszcze wypróbować dobry co nie znaczy drogi pre lampowy .

P.S

Podoba mi się twój gust muzyczny, zgadza się z moim ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.