Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie podpisuję pod tym co pisze pal55. Też mam podobny problem z PAD Venustat vs S.O. :)

Decyzje czy sprzedać PAD-a podejmę po zakupie docelowych kolumn. W każdym razie na klasyce

S. O wymiataja moim zdaniem absolutnie :))

emesze

Może być też tak że S. O pokazują jak Twój system gra naprawdę i Twoje odczucia to kwestia elektorniki...

u mnei wszystko jets na tych kablach i nie dostrzeglem jakiegos wyszczuplenia dzwieku. jest precyzyjniej, szczegolowiej, ale to raczej zalety.

co do podlaczenia - ic na bulletplugach mam, a glosnikowe gole druty, poprzykrecalem je na terminalach poprostu i juz

pitdog

Poprzykręcałeś i już. Ale jak to zrobiłeś. Jeden kabel jest gruby, drugi chudy. Jak gruby jest już zaciśnięty to chudy ma luzy. Tak sie czepiam, bo nie jestem w pełni pewien mocnego wkręcenia kabli...:-(((

Dostalem kabelki wykonczone bardzo krotkimi "wasami", meczylem sie ok. pol godziny i udalo sie. Co prawda skonczylo sie bablem na palcu od dokrecania. Teraz po codziennym godzinnym rozgrzewaniu sprzetu mam zwyczaj sprawdzania i dokrecania.

hmm, mam cztery pary podwojnych golych drutow, wszystkie sa takie same, wkladam po dwie w terminal i przykreacm, troche to meczace, wolalbym by byly zlutowane, ale raz zrobilem i siedzi :)

druty sa po dwa sklejone obok siebie, tworza taki plaski ksztalt, powyginalem je tak, by byly na plasko przykrecone maksymalnie.

tez sie opbawialem o styk, ale po mocnym dokreceniu siedza dosyc pewnie w terminalach.

przy kolumnach nieco latwiej - wygialem kazdy koniec i dokrecilem w sumie bez klopotu, sama sila dokrecenia ulozyla druty prawidlowo w terminalu

Wróciłem. Od czwartku klocki chodziły non stop. Piecyk gorący...

Moje głośnikowe na górę to osobny kabel w osobnym płaszczu i na dół tak samo. A jakie są wasze kable?

Jutro od rana daję czadu i ciekawe czy inaczej odbiorę teraz muzykę...?

emesze2- moje są we jednym płaszczu. Każda żyła wcześniej w oddzielnej izolacji. Od strony końcówek mocy wszystko jest połączone czyli + z + - z -, a od strony kolumn typowy bi-waring. Przewodnikami dla niskich są po dwa druty 1.5.mm2 , a na wysokie po jednym 1.5mm2 co daje 9mm2 przekroju poprzecznego. Nie ma więc mowy, żejakikolwiek prąd wytworzony przez wzmaka ulegnie ograniczeniu.

Od zeszłego czwartku sprzęt chodzi non stop. Będzie tego już 120h. Dzwięk się zmienił i to znacznie. Bas się pojawił i to całkiem niezły. Zwarty, szybszy niż na poprzednim kablu. Na tych kablach moje klocki mają zupełnie inny charakter.

Grzeję kable dalej...

>Od zeszłego czwartku sprzęt chodzi non stop. Będzie tego już 120h. Dzwięk się zmienił i to

>znacznie. Bas się pojawił i to całkiem niezły. Zwarty, szybszy niż na poprzednim kablu. Na tych

>kablach moje klocki mają zupełnie inny charakter.

>Grzeję kable dalej...

A może ta zmiana spowodowana jest tym, ze sprzęt chodzi non stop, a nie tylko samymi kabelkami.....

Zyzio

Z pewnością nie. Doświadczyłem zmian i to znacznie szybszych niż w przypadku głośnikowych przy testowaniu łączówek,które to uważam są świetne. Dżwięki nie były odtwarzane na okrągło.

Na pewno IC zrobiły u mnie więcej zamieszania, pozytywnego oczywista. I zamiana kolumn na Zollery potwierdziła jeszcze w dwójnasób moje zdanie o ik.

Decyzja względem głośnikowych - do końca tygodnia. Jeśli oddam będziesz miał już trochę wygrzane......

zyzio

Odtwarzanie non stop nie jest chyba głównym czynnikiem zmieniającym dzwięk. To raczej kable się zmieniają. Sprzęt mam od początku roku i pewnie zdążył sie już wygrzać... ;-)

zildjian

Jak oceniam resztę toru? Cóż wpięte zostały jednocześnie IC i głośnikowe, i pre-wzm. Trudno mi opisywać poszczególne elementy.Tak jak wcześniej pisałem początek grania był zbyt jasny zwłaszcza, że wcześniej było "tłuściutko". Dlatego teraz najbardziej zwróciłem uwagę na dół pasma. Potrzebowałem kabla, który zdyscyplinuje bas w kolumnach, tak aby był szybszy, bardziej punktowy, sprężysty i chyba w tym kierunku to poszło... I nie da się ukryć, że bas jest zróżnicowany. wysokie są lepsze, szczegółowsze ale muszę sie skupić na nich, to więcej napiszę. A średnica, wydaje mi się trochę szczuplejsza.

Ogólnie za te pieniądze to jest ok nawet bardzo.

Wcześniej słuchałem paru kabli głośnikowych powiedzmy od 1.5kzł w zwyż i tylko na Red Dawnie widziałem większą zmianę, tylko że R.D. był za suchy i za bardzo dzielił "włos na cztery"

Ogólnie to nie staram się cały czas gonić króliczka... Jak się przyzwyczaję to będę słuchał przez parę miesięcy a póżniej ucho się "wyrobi" i coś sie zmieni np. cd

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.