Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity A2 i jakie kolumny ????

qkizz

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem wlasnie ten wzmacniacz i nie mam zielonego pojecia jakie kolumny by do tego pasowaly. Pracuje w klasie A i ma stosunkowo mala moc okolo 25W/8ohm. Chodzi mi o kolumny podstawkowe i o raczej malych gabarytach. Moze jakies z niska impedancja bo przeciez ten wzmak moze takie wysterowac i moglbym wycisnac troche wiecej mocy. Prosze o podpowiedz.

https://www.audiostereo.pl/topic/17777-musical-fidelity-a2-i-jakie-kolumny/

Ja go miałem przez moment u siebie - na pewno nie zagrał dobrze z Dali 450, ale to duża kolumna - fizycznie nie dał rady choć to stosunkowo łatwa kolumna. Pójście w skuteczne monitory to chyba dobry pomysł - jeżeli nie masz dużego pokoju spróbuj najmniejsze monitory RLS, albo Audio Academy Dione, ma szansę się udać Dynaudio 42 albo 52, ewentualnie coś z JMLaba - to tak na czuja według Twoich preferencji.

dzieki za odpowiedz......

skutecznosc kolumn.....w takim razie co lepiej sie sprawdza: kolumny z niska skutecznoscia i niska impedancja np: 4ohm czy wyzsza impedancja kolumn + wieksza skutecznosc??

mimo małej mocy ten wzmacniacz potrafi wiele. ja ma podpięte dynaudio audience 50 i spisuje się rewelacyjnie. jeżeli masz możliwość to sprawdź czy taka konfiguracja odpowiada. jeżeli potzebujesz małych spóbuj audience 42

dzieki.....najprawdopodobniej sprobuje dynaudio 42

ale poszukalem w sieci czegos malego i znalazlem:

B&W DM303

AE AEGIS ONE

AE AESPRIT 300 - troche duze :-)

MONITOR AUDIO S1

MONITOR AUDIO BRONZE 2

KEF Q1

TANNOY Mx2

Czy ktores z nich moge na dziendobry odrzucic???

Megane - fajne kolumny, tylko szczupłe pod względem basu, tyle że A1 to jednak inna bajka niż A2 według mniejednak sporo ciekawsza. A1 ma subiektywnie znacznie więcej pary, której A2 często potrafi brakować.

Z tych powyżej można sprawdzić AE, albo Monitor Audio - tanie B&W zdecydowanie odpuść. Dyny 42? - to może się udać.

• 2 tygodnie później...

wlasnie wyprobowalem ten wzmacniacz z Acoustic Energy AE300 i musze powiedziec ze bylem mile zaskoczony. Co ludzie chca od tych 2x25W? O wiele przyjemniej slucha sie tego zestawienia (Musical Fidelity A2 + AE300) niz AE300 + Creek 4330 lub CA A500 lub ROTEL RMB-1075. Wiecej szczegolow, i co bardziej zastanawiajace jest znacznie wiecej basu niz w moich AE309 z Rotel RMB-1075.

• 1 miesiąc później...

Mam od dawna wzmacniacz E11 MFidelity i głosniki DynAudio Audience 50. Brzmienie bardzo dobre, przestrzenne i z dużym basem, jeden szkopuł: na b. dużej głośności wzmacniacz przegrzewa się po ok. 30minutach i wyłącza żeby odpocząć...więc coś jest nie tak we współpracy wzmacniacz-kolumny (8ohm contra 4ohm)

E11 i A2 różnią się znacznie - w brzmieniu słychać że i jeden i drugi to MF, ale mozliwości dynamiczne i swoborda brmienia to zupełnie inna bajka - dla mnie E11 jest jednoznacznie dobrym wzmakiem, a A2 powiedzmy ze warunkowo;)). E11 bardzo dobrze pracuje z Elacami 121 u Annywroc - o niebo lepiej niż Creek 4330. To że Creek nie wyszedł za bogato tez mnie nie dziwi - generalnie ma podobny problem natury mocowej jak A2 tyle, że o dobry a nieraz jakikolwiek bas w nim trudno, za to, łatwo o rozjaśnienie. CA w ogóle jak dotąd nie słyszałem grającego tak żeby mi się podobało, w porownaiu do MF brakuje przede wszystkim barw. Nowych Rotli nie znam - stare (np 960BX) mogły do porównia z tańszymi MF stawać, acz kolwiek iMF były wtedy inne.

Jestem szczęśliwym posiadaczem A2. Gra z Dynaudio 4 Ohm-y. Dźwięk jest ciepły i relaksujący. Wiem, że raczej lepiej sprawdzi się z kolumnami o dużej skuteczności i mniejszym obciążeniu. Zawsze jak mam możliwość, to robię takie próby i wtedy dźwięk jakby się uwalniał. Musical to "podróbka" lampy i najlepiej potraktować go jak lampę. Czyli membrana papierowa i duża skuteczność. Jak tylko finanse mi pozwolą, to zmienię kolumny właśnie na coś bardzo skutecznego. Najlepiej powyżej 90 dB.

U mnie A2 gra z B&W602 i jest przyzwoicie. Miałem też u siebie Dyny 52 i zagrały przynajmniej o klasę lepiej. Lepsza przestrzeń większa kultura brzmienia, chociaż jeszcze coś mi brakowało - chyba dynamiki. Dopiero podłączenie Usherów X-708 dało mi pełną satysfakcję. Obecnie buduję monitory oparte na głośnikach Ushera.

>qkizz.

Jesli nie boisz sie uzywek,to poszukaj monitorkow Quadral Rondo.Basu nie ma duzo ale jest dobrze kontrolowany,

srednica wyrazna i duzo wysokich,ale za to swietnej jakosci.Glosnik wysokotonowy to wstega,jest cykanie,duzo

szczegolow,swietna przestrzen i stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.