Skocz do zawartości
IGNORED

Buduję bass trap - proszę o uwagi

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek kupie kilkanaście płatów 30mm i gołą wełnę obiję w materiał i porozwieszam w różnych miejscach pokoju. Mój pokój przede wszystkim potrzebuje tłumienia średnich i wysokich (choć z basem też jest słabo). Półtora roku temu przygotowalem sobie pokój tylko pod sprzęt. Wymiary 5m na 4m i wysokość 2,8. W tej chwili jest tam gruba wykładzina na całej powierzchni, dość gruba porowata tapeta. Z mebli jest tylko kanapa, fotel i fotelik odsłuchowy oraz ława na której stoi sprzęt. Na całą szerokosć jednej ściany (tej za sprzętem) są firany i zasłony. Generalnie jest za dużo gołych ścian i płaskich powierzchni, dlatego najpierw porozwieszam samą wełnę a za pułapki basowe zabiorę się potem. Oprocz pochłaniania bedę robił dyfuzory. Zamieszczam zdjęcie jednego który próbnie kiedyś zrobiłem Dyfuzory na pewno będą na ścianach bocznych w miejscu pierwszych odbić ( 1,5/1,5m) oraz na ścianie tylnej i przedniej (2m/1,5m). Jak będę miał i dyfuzory i pochłaniacze z wełny to później na ucho dobiorę sobie dobrą kombinację rozmieszczenia i stosunku jednych do drugich. Co do pułapek, na pewno będę robił te z planów Ethana Winera, ale jeszcze nie wiem dokładnie jak, moze też spróbuję ze 2 czy 4 tuby.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>27

no to piszę. pokój 4 x 5 słabo umeblowany. dopóki słuchałem małych monitorków było okej. kiedy zacząłem używać większych kolumn z zalet polegających na podbiciu basu zrobiła sie wada. wszystko buczało i pierdziało. dramat.

na dzień dobry zwykłym generatorkiem przebuczałme sobie pasmo i znalazłem rezonanse. wybrałem te dwa największe i zmajstrowałem rezonatory halmlotza. w jednej skrzyni dwie komory (coś koło 30-40l), każda strojona rurą o śrenicy 11cm do własciwej częstotliwości. postawione to w newralgicznych miejscach. efekt - zdecydowanie mniej podbarwień, choć jeszcze obecne (szacunek na ucho) przydałoby się więcej je stłumić (większe pudła, większa rura, albo więcej rezonatorów.

ze stereofonia było słabo - duży pogłos.. w zwiazku z tym na ścianiach zawisły ustroje z tkaniny tłumiącej stosowanej w motoryzacji. przepis: rama z drewna 150 x 170 cm głęboka na 7cm. w połowie głebokości wklejona tkanina tłumiąca, tak coby nie dotykała ściany. z zewnątrz obiągniete tkaniną dekoracyjną dla piękności. ustroje wiszą na scianach akustycznie uczestniczących, czyli boki i za słuchaczem, za kolumnami jest okno ( o zgrozo, jazz:))) i zasłony.

ponieważ było ZDECYDOWANIE LEPIEJ, ale nie idealnie - nadal było słychać falowość dzwięku, czyli w strzałce słychać w węźle nie bardzo. mowa o niskich oczywiście. w rogach za słuchaczem (dwa) prwizorycznie zamocowałem walce o średnicy 30cm obciągniete tym samym materiałem tłumiacym. walce siegają od podłogi do sufitu, zakup w castoramie. stosowane jako szalunek do wylewania betonu. w środku po wykonaniu przegród mozna wygospodarować kilka ładnych komór na rezonatory o sporej objętosci - to będzie następny etap. choć same walce w zasadzie eliminują kłopoty z niskimi częstotliwościami.

jak jest teraz? nic nie buczy, można słuchać muzyki bez konieczności szukania miejsca gdzie dobrze brzmi. pojawiła sie stereofonia całkiem przyzwoita. nie jest jeszcze idealnie, ale dobrze. idealnie dla mnie oznacza na otwartym powietrzu. tam rezonanse i podbarwienia sa wyeliminowane z natury ;) warto posłuchać by zauważyć jak wazna jest akustyka pomieszczenia.

ps. dużo można nauczyć się uważnie ogladając sale współczesnego kina, albo nową sale konferencyjną. tam żeczy które odkrywamy są stosowane z zasady.

pozdr :)

GNAKED zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to ma ze 1,5 - 2 cm, coś jakby takie strzępki materiału mocno sprasowane. walce są (o zgrozo) z kartonu-grubej tektury. choc to nie budzi zaufania jest sztywne bardzo. raz że specjalnie wykonane, dwa z racji kształtu. mślę, że po wklejeniu okręgów z mdf-u, dzielących walec na komory bedzie dostatecznie sztywne:)

Ja robiłem losowo, tak na przysłowiową "pałę", ale jak będe robil więcej to chcę zrobić powtarzalne. Nie za bardzo rozumiem tego programu z podanego linka, a własciwie jaki jest jego cel i co on ustala.

To ze im większa jest max. długość słupków tym niżej schodzi zakres działania to jest oczywiste i to wiem, ale czemu dokładnie ten program służy to nie do końca rozumiem. Głównie chodzi przeciez o nierównomierność powierzchni i działa takie coś świetnie.

Bartek1 - szkoda właśnie, że nie ma opisu na jakich zasadach opiera sie ten kalkulator.

Sam mam napisany program do losowego rozrzucania słupków od 1cm do 20cm (skok co 1 cm) na panel o wymiarach 20x20 słupków. Program jest napisany w LabVie. Jakby ktoś chciał mogę podesłać. LabView można sciągnąć wesje ewaluacyjną za free. Pewnie można by było napisać w czym innym, ale to było pod ręką :).

Dyfuzor nie opiera sie na losowym rozstawieniu slupkow, a na ich celowym rozmieszczeniu w jakis sposob.

Kalkulatorek ten rozmieszczenie ma juz narzucone, podaje wzor rozmieszczenia slupkow do wykonania dyfuzora. Podajac pasmo dla jakiego chcemy zrobic ustroj, wylicza dlugosci slupkow.

Autopoprawka

Zebym nie zostal zle zrozumiany. Ma podany wzor -> wzgledne dlugosci slupkow i sposob ich wzajemnego rozmieszczenia. Po podaniu pasma, wylicza ich dlugosci/szerokosci wyrazone w cm.

"Dyfuzor nie opiera sie na losowym rozstawieniu slupkow, a na ich celowym rozmieszczeniu w jakis sposob"

Istotne są wysokość najwyższych słupków i ich szerokość, co się przekłada na długości odpowiednich czestotliwości, ale nie do końca właśnie rozumiem jakie ma być i na czym ma polegac to celowe rozmieszczenie. Wiadomo że najlepiej żeby działał w jaknajszerszym paśmie.

W każdym razie jestem 99% pewny ze pomijając te wymiary to między dyfuzorem z "celowym" rozmieszczeniem słupków a takim w którym te same słupki rozmieszczone są "losowo" nie będzie większych różnic wdziałaniu :)

Ale jeśli ktoś może dokładnie przybliżyć tą celowość rozmieszczenia to chętnie się dowiem

nie nieprawda tamte miały słupki od 5 do 7 cm na oko z tego co pamiętam i słupki te niebyły regularne

mieszkam w bloku i rodzice szukali czegoś aby przykleić na sufit ( ciągle robiły się ryski na stykach płyt ) i w miare ładnie wyglądało ale te niestety nie były zbyt ładne ale kupiliśmy takie w wklęśnięte piramidki ( niewiem jak to inaczej nazwać ), choć wtedy średnio jeszcze się tym interesowałem to zaraz po zrobieniu tego sufitu dało się odczuć poprawę akustyki pokoju ( miałem wtedy amplituner i kompakt technicsa oraz kolumny no name umieszczone oczywiście na górze meblościanki :) ale przynajmniej były skieronane w "dół" dzięki podkładkom ( niestety inne ustawienie niebyło w tym pokoiku możliwe :(

Śmieszny ten program pod tym względem że przewiduje tylko 5 różnych długości słupków. Ja planowałem jakieś 10-15. Z tego co widzę zasada działania jest taka, że długość słupka określa jak nisko schodzi a szerokość jak wysoko działa (im mniejsze słupki tym wyżej). Denerwuje tez trochę niemożliwośc ustalenia szerokosci gdyż właśnie szerokosć panelu jest jednym z wymiarów ktore ten program dopasowywuje do innych. Nadal ciekawi mnie jednak czym się kieruje (jaki jest algorytm) rozmieszczenia słupków poza ich wymiarami.

Właśnie wpisalem zakres działania od 40Hz do 8khz i wyszło ze słupki powinny mieć 430cm długości :):):)

Bartek1

>Istotne są wysokość najwyższych słupków i ich szerokość, co się przekłada na długości odpowiednich

>czestotliwości, ale nie do końca właśnie rozumiem jakie ma być i na czym ma polegac to celowe

>rozmieszczenie. Wiadomo że najlepiej żeby działał w jaknajszerszym paśmie.

Istotne jest przede wszystkim, z jakiej zasady matematycznej wyliczono dyfuzor, to na poczatku decyduje o wzglednej szerokosci pasma ustroju i jego mozliwosciach "czestotliwosciowych", oraz o stosunku jego wysokosci do mozliwosci zejscia na nizsze czestotliwosci. Potem jego wymiary - ktore po dopasowaniu do tych regul decyduja o wlasnosci konkretnego ustroju.

I wcale nie musi byc najlepiej, zeby dzialal w jak najszerszym pasmie. Po pierwsze czasem trzeba robic ustroj na konkretna czestotliwosc, po drugie szerokie pasmo - duza rozpietosc rozmiarow dyfuora i pojawiaja sie nowe problemy z tym zwiazane.

>W każdym razie jestem 99% pewny ze pomijając te wymiary to między dyfuzorem z "celowym"

>rozmieszczeniem słupków a takim w którym te same słupki rozmieszczone są "losowo" nie będzie

>większych różnic wdziałaniu :)

I znowu sie mylisz.

Idea dyfuzora polega wlasnie na _odpowiednim_ dobraniu jego ksztaltow.

Pomysl, cos co po prostu odbija fale (np. w roznych kierunkach) nazywane jest z angielska reflectorem, juz wczesniej sygnalizowales oprocz swojej wiedzy z zakresu konstruowania dyfuzorow, takze dobra znajomosc angielskiego, zobacz wiec co jest w sieci na ten temat ;).

Popatrzcie chocby na strone RPG, na ludzi, ktorzy to projektuja i ich prace naukowe, bo to sa cale prace naukowe, jak zrobic dobry dyfuzor.

Bartek1

>Śmieszny ten program pod tym względem że przewiduje tylko 5 różnych długości słupków. Ja planowałem

>jakieś 10-15.

Zanim zacznies sie smiac, to jednak dowiedz sie skad sie bierze ich tyle. Dlaczego jest w rzedzie tyle slupkow ile jest i jaki zwiazek z tym maja liczby pierwsze ;). Zanim zaczniesz planowac ilosc "wysokosci" slupkow, dowiedz sie jakie sa "skoki" tej liczby i dlaczego nie robi sie wartosci pomiedzy. Oto kolejne podpowiedzi.

Dzięki, domyślam się że jakaś wiedza za tym stoi, aczkolwiek osądzając po zdjeciach orginalnych dyfuzorów typu SKYLINE nie mają one raczej tylko 5 wymiarów słupków.

Ja polecam przeczytanie tego testu

Ukryta Zawartość

Daje do myślenia.

Ukryta Zawartość

Nijaki - każde rozmieszczenie słupków, nawet losowe bedzie ropraszało jakiś tam zakres częstotliwości w lepszym lub gorszym stopniu. Tu niema watpliwości, że dyfuzor bedzie działał. Zaś odpowiednio wyliczony można poprostu lepiej zaplikować do swojego pomieszczenia. Nikomu nie każe robić z losowym rozmieszzczeniem. Pochwaliłem się tylko programem, który został napisany dawno temu po oglądnięciu kilku stron z dyfuzorami.

Gnaked

>Nijaki - każde rozmieszczenie słupków, nawet losowe bedzie ropraszało jakiś tam zakres

>częstotliwości w lepszym lub gorszym stopniu. Tu niema watpliwości, że dyfuzor bedzie działał.

Oczywiscie. Pytanie tylko na ile bedzie to dyfuzor a na ile reflektor, ale to mniej wazne.

Ja tylko zwrocilem uwage, ze konstrukcja dyfuzora to moze byc cos wiecej niz losowe rozmieszczenie. Ze wykorzystuje sie zjawiska fizyczne, ze te glebokosci dyfuora przekladaja sie na pewien podzial fal pod wzgledem ich dlugosci, ze one ze soba wtedy zaczynaja "grac" w jakis sposob, a w efekcie otrzymujemy ustroj, ktory mozna opisac ch-ka ropraszania w funk. czestotliwosci o calkiem "milym" wygladzie, ch-ka kierunkowa o zadowalajacej nas kierunkowosci pola rozproszonego, itd... :)

>Pochwaliłem się tylko programem, który został napisany dawno temu

>po oglądnięciu kilku stron z dyfuzorami.

I ja sie pochwale, ze kiedys, rowniez po obejrzeniu skyline'a od RPG, popelnilem, calkiem duzy zreszta, pseudo-dyfuzor na zasadzie losowego napackania jakis, rozno rozmiarowych slupkow ;).

Tylko sek w tym ze to pseudo napaćkanie które zrobiłem ja działa wyśmienicie, tak że lepiej już mi nie trzeba i nie sądze aby taki przemyślany i obliczony dyfuzor o podobnych wymiarach słupków (nie o 2 razy wyższych na przykład) działał jakoś ewidentnie lepiej, ze w porównaniu wyszło by ze dzieli je przepaść.

Gnaked

Kilka slow o swoich dyfuzorach, oraz foto wrzucilem do watku "Wasze ustroje" swego czasu.

Jesli pytales o tego pseudo-dyfuzora, to niestety trudno mi bylo uslyszec jego dzialanie ;).

Z niczym ich niestety nie porownywalem (jesli chodzi o inne dyfuzory), bo po prostu nie mialem z czym :). Raczej porownywalem ze stanem sprzed i po ich instalacji ;).

Bartek1

Dlaczego dziwisz się że dyfuzor typu SKYLINE musi mieć kilka metrów jeśli ma oddziaływac na fale o długości kilku metrów (40 Hz) ?

GNAKED

Zpiraciłem raz program CARA żeby zobaczyc co to jest i bardzo się zawiodłem. Mówiąc krótko nie nauczyłem sie go obsługiwać. Nie umiem dodawać i tworzyc własnych obiektów. Wczytałem też gotowy projekt i kazałem programowi wyliczyc położenie kolumn. Program ustawiał te kolumny jak chciał. Wyniki sie rózniły za każdym razem choć ja wogóle nie zmieniałem pokoju i miejsca odsłuchu...

Ściągam teraz wersję 3 płytowa i zobaczę czym się różni od tej jedno płytowej.

mike27

Pułapki basowe chyba trzeba ustawiać w miejscach gdzie jest najwieksze ciśnienie.

Ukryta Zawartość

Wpisz tutaj wymiary swojego pomieszczenia. Ciemne plamy to wzmocnienia dzwięku...

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam,

dopiero niedawno dostalem meble i w sumie niewiele czasu spedzilem "dostrajajac" rezonatory, a z tego co widze to "zabawy" jest na dluzszy czas. Na zdjeciu jest jeden pomiar (ten na dole - aktualny) razem ze wczesniejszym pomiarem (ten na gorze - przed wstawieniem mebli i rezonatorow). Poniewaz pomiar jest w

jednostkach wzglednych to te dwa wykresy nie jest tak latwo porownac (poziomy nie sa jednakowe)-musialbym miec miernik poziomu glosnosci zeby wyniki byly w jednostkach bezwzglednych. Ale w interpretacji pomoglem sobie rezonansem przy 30Hz, zakladajac ze nawet po wstawieniu mebli przy tej czestotliwosci poziom tego rezonansu jest taki sam jak wczesniej (mysle ze to dobre zalozenie i popelniam niewielki blad). Zatem jesli na dolnym wykresie rezonans przy 30Hz jest wiekszy od gornego to w istocie oznacza ze reszta pasma tak naprawde obnizyla sie o 9dB (moze to wsztko brzmi niejasno, ale jak sie dokladnie zastanowic, to to co napisalem powinno sie zgadzac). Ale najwazniejsze jest to ze pasmo sie zapelnilo i juz nie ma takich dziur i naprawde nie slychac juz podbic na takim duzym poziomie dla okolic 60Hz i 115Hz oraz 85Hz, choc jak uzyje sie generatora to owszem jest odczucie wiekszej glosnosci ale to nie jest to co wczesniej. Tak naprawde to musze jeszcze dostroic rezonator (mam jedno pudlo na 3 czestotliwosci - najwieksza czesc przewidzialem dla 60Hz, pozniej dla 85Hz i ostatnia dla okolo 120Hz) i dobrac ilosc materialu wytlumiajacego. Jak znajde troche czsu to wezme sie za pomiary i dostrajanie, troche to zmudne i sporo czasu zajmuje, ale cieszy efekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.