Skocz do zawartości
IGNORED

Lutowanie miękkie teoria i praktyka

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

no, widze, korwin, ze lekki klapsik w dupki i zaczynasz gadac zupelnie. jestem z ciebie dumny. od poczatku wierzylem, ze jestes wart wiecej niz ten gowniany cytat, ktorym probujesz teraz zrobic na mnie wrazenie. jeszcze kilka dni i moze siegniesz po dobra literature, a nie jakas taka... harcerska

TO Jeszcze nic

Paszła ja raz kupatsa

Za mnoj sljedił bandit

Ja stała razdiewatsa

A on mnie gawarit

Kakije u was ljażki

Kakije bufiora

Nie lzja by was wyjebat'

Za robla pałtara

Dajot biedniaga robl

Dajot biedniaga dwa

Mnie stało jewo żałko

I ja jemu dała

Jebiot jebiot zzaskoczit

O kamiń h*j natoczit

Gazietku paczitajet

I znowa naczinajet

Jest to jeden z piękniejszych utworów poetyckich napisanych w języku rosyjskim . Serbskie powitania serdeczne również znam zaczynają się zawsze od Jebenti te później są skrupulatnie wymieniani wszystcy członkowie rodziny poddani temu zabiegowi a na końcu [i wtedy idą w ruch noże ]jebenti nomer na kuczi [kucza =kyszta (błg)=dom) angielski pod tym względem znam raczej słabo ale za to niemiecki mam opanowany do perfekcji

To tyle literatury pięknej na teraz obecnie muszę się zająć przekładem technicznej.

Korwin

PS Jednak szczytowe osiągnięcia mają tylko rosjanie i polacy

poza tym korwin, tak juz na koniec, a wlasciwie na poczatek nowego dnia, stare ruskie powiedzenie:

sczastje nie ch*j

w ruki nie wazmiosz

ps mozesz sie starac wziac to szczescie na tym forum, ale po co?

Korwin> Mam jeszcze pytanie, na które w zasadzie możnaby znaleźć wcześniej odpowiedź, ale zależy mi na mocnym lucie. Chciałbym bowiem zlutować dwie rury mosiężne w taki sposób , aby lut był najbardziej wytrzymały

i najtwardszy. Czy potraktować materię zwykłym lutowiem w laskach , czy jest cos specjalnego ?

Jeśli jest to lutowanie twarde to polecam lut w prętach 5%P + 95%Cu topnik Amassan do lutowania twardego, jeśli jest to lutowanie miękkie lut do 2,5% Ag + 17,5% Pb + 80%Sn

pozdrawiam

Korwin

tt miedzi fosforowej jest znacznie niższa niż tt wysoktłocznego mosiądzu, z lutów twardych o dobrych parametrach wytrzymałościowych polecam serię o symbolach LS do tego celu LS-25 i LS-45

Masz mam taką nadzieję pistoletowy palnik na propan butan jeśli nie zdobędziesz amasanu kup boraks może być kosmetyczny w aptece kup kwas borowy do szklanki gorącej wody wrzuć dwie łyżeczki boraksu z czubkiem

jedną płaską kwasu borowego. Możesz posypywać również miejsca lutowane nieodwodnionym boraksem {wtedy

puchnie a potem szybko osiada i wtedy do zeszkliwionego przykłada się lut} lub odwodnionym w tedy puchnięcia

nie ma.

Korwin.

Wstawiłem o jedno S za dużo sorry

www.wakaz.com.pl/ twarde.html

www. wakaz.com.pl?miekkie.html

www. armack.pl

AMASAN

Jest to nazwa firmy i całej grupy jej produktów, polecam są naprawdę doskonali. ]Do maskowania miejsc gdzie lut nie może popłyąć robią również świetny preparat gdyby nie mieli możesz maskować tak zwaną żółtą ochrą

sprzedawaną w sklepach z narzędziami i materiałami dla złotników .

Korwin, 9 Maj 2005, 15:09

>Lut musi zawierać Ind [indium ] 50% In + Sn temperatura topnienia tt 117 stopni C

Niestety, dzwonilem do cyfroniki, nie slyszeli o lutach z indem w ogole. Mozesz wskazac jakis drugi adres, bo wyszukiwarka na nic sie zdala :-(.

Pozdrawiam

Ja już na tym forum swoją działalność zakończyłem podaje nazwę producenta The Indium Corporation of America ich lut wiele lat temu kupiłem nie wiem czy firma ta jeszcze pod tą nazwą istnieje wiem tylko jedno luty na bazie

indu są do tej pory produkowane w USA, Jeżeli znajdę jakieś namiary umieszczę je na forum www.q-audio.pl.

Mnie tu już niema poproszę tylko Lukara aby mnie i wszystkie moje posty skreślił

Bo to jest zabawka ,podaję adres www.kociuba.l. pl jest to firma sprzedająca narzędziajubilerske i złotnicze

palnik posiada szereg końcówek zasilany jest propan butanem z butli turystycznej kiedyś te palniki robił Predom

albo poszukać po sklepach technicznych komisach technicznych hipermarketach i pchlich targach .

Pozdrawiam

Korwin

• 1 miesiąc później...

Po pierwsze chciałem podziękować Lukasowi Starszemu za usunięcie wszystkich wpisów osób, które mi w ciągnięciu tego tematu przeszkadzały i chyba i za usunięcie ich również z grona uczestników forum.

Po drugie zmieniły się na Zapadzie normy dotyczące montażu elektroniki w UE obowiązuje już zakaz stosowania stopów cyny z ołowiem niedługo a wejdzie taki sam w USA.

A po trzecie trzeba coś przydatnego innym a nie tylko sobie robić, i to jest chyba najważniejsze

pozdrawiam

Korwin

Naprawdę bardzo przydatne informacje, muszę sobie z tego porobić notatki i w wolnej chwili dokładnie przyswoić...

Ale jedna rzecz jeszcze mnie ciekawi: mam taką zwykłą, tanią, pistoletową lutownicę transformatorową, dwa tryby pracy w niej są, 350 i 460 stopni (czy coś takiego, nie mogę znaleźć instrukcji) - i co z tym fantem zrobić, jak konkretny typ łączenia może wymagać czegoś wychodzącego poza ten zakres? Dysponuję jeszcze prostym palnikiem butanowym, używałem go już parę razy do łączenia miedzianych elementów (załatanie kawałka rury, naprawienie rączki od szuflady i podobne bzdety), spisuje się w miarę dobrze, ale w sumie cały czas trzyma 1000-1200 stopni, czyli możliwości regulacji jeszcze mniejsze...

Domyślam się, że jest potrzebna cała stacja lutownicza z dokładną regulacją temperatur?

Niekoniecznie w USA już jest w sprzedaży małe podręczne ustrojstwo kształtem przypominające lutownicę kolbową tylko tak odstrzelone jak stróż w Boże Ciało naszpikowane wewnątrz elektroniką, że aż głowa boli z mojego wstępnego rozeznania wynika, że po przyjrzeniu się cenie ból może się zwielokrotnić robię więc sobie

prostą stację lutowniczą na gorące powietrze.

Regulację temperatury pistoletowej można zrobić podłączając ją do autotansformatora cud techniki to nie jest ale

na biedę wystarczy.

Palniki propanbutan + powietrze atmosferyczne zasysane tak jak w palniku laboratoryjnym Bunsena praktycznie

nie mają regulacji temperatury nieco lepiej sytuacja wygląda w przypadku mikropalników propanbutan + tlen z końcówkami z igieł do zastrzyków [typ Luer zeszlifowanych na końcu pod kątem prostym].

Z palników gazowych stosowanych w złotnictwie polecam wodorowotlenowy [opis jego możliwości znajdziesz na

www. q-audio.pl

Przy pomocy palnika propanbutan, który posiadasz możesz wykonywać np: radiatory ekrany do nakablowych transformatorów mikrofonowych obudowy do mikrofonów [przykład trójnik z rurki miedzianej gotowy kupiony w sklepie z materiałami instalacyjnymi - w otwory znajdujące się naprzeciw siebie montujesz wkładki mikrofonowe

dwie a do przychodzącego do nich pod kątem prostym dolutowywujesz rurkę w której możesz umieścić przełącznik zmieniający charakterystykę mikrofonu z ósemkowej na kołową i wyłącznik gdyby Ci odbiło a jak Ci

nie odbije to masz psim smędem mikrofon stereo.

Pozdrawiam

Korwin

Miły Dudiwanie powiem jasno niech ich trafi szlag sprzedają bez recept w aptekach i sklepach z paramedykamentami alerogenne a czasem nawet wręcz wredne kapitalistyczne dziadostwo u siebie samych tak

samo ich normy farmaceutyczne są żałosnym gównem przy naszych i to takim, które kot zrobił po zdechniętej myszy i nagle im toksyczność ołowiu przeszkadza. Jak będę miał pełne namiary na tą ustawę [pełny jej symbol datę uchwalenia ,datę wprowadzenia i tak dalej napiszę. doskonale wiem czym zamiast ołowiu obniżyć tt lutu ale

jak narazie mam masę innych znacznie ciekawszych zajęć niż fabrykacja tinolu cynolu itp . Przyszedł dzisiaj do mnie pocztą PIONEER MULTI-PLAY COMPACT DISC PLAYER PD-M730 czyli mówiąc po ludzku zmieniarka na sześć

krążków i w tej chwili dostaję ciężkiego pierdolca usiłując zdobyć dokumentację do niego jak widać nie kupiłem

CD UHERA czy Denona tylko sprzęt porządny jeden z lepszych [świadczy o tym "7" w jego symbolu].

Następne na co będę polował to będzie amplituner tej firmy lub tylko sam wzmacniacz.

Uhery mam wszystkie dolizane 6 CR-ów i 4000 S ze zrobioną małą studyjną 38cm/sek razem siedem, do CR-210

dwa komplety kart [sprawne razem 6] dwa kompletne bloki głowic oraz dwa silniki z towarzyszącą im elektroniką

i nie mam ochoty dać sobie siana jak cierpieć na Uherofilję to konsekwetnie robię do swoich maleństw zasilacz na

potężnym transformatorze z osobnymi stabilizacjami dla poszczególnych magnetofonów a więc 6 x LM7809 + jeszcze jeden dla szpulowego na napięcie 7.5 V i podstawki pod scalaki na wsiakij pożarnyj słuciaj 3 sztuki . Gorąca prośba gdybyś miał możliwość wygrzebania schematów do Cr-ów myśl o mnie a ja będę pamiętał o Tobie

i będziesz jednym z nielicznych którzy dostaną mój lut bezołowiowy [w formie rurki napełnionej topnikiem przeciągniętej na 1 mm przekroju poprzecznego i do prac wyjątkowo paskudnych na 0.5 mm] . Zaznaczam z góry,

że to jednak trochę potrwa muszę ściągnągnąć Gall i Ind Antymon i Bizmut mam i zrobić ustrojstwo do produkcji [na skalę półtechniczną]

Pozdrawiam Korwin

• 5 miesięcy później...

Materiał grota klasycznej lutownicy oporowej [kolby]

Grot lutownicy oporowej wykonany jest przeważnie: z miedzi elektrolitycznej, z miedzi fosforowej [95%Cu + 5 % P] stopów miedzi z cyną [bronzy] z cynkiem [mosiądze (najczęściej M64 {64%Cu +36 Zn})] stopów miedzi i srebra [ 75 % Cu + 25 % Ag] stali galwanicznie pokrywanej miedzią a następnie srebrem

Groty są wykonywane metodami obróbki plastycznej i obróbki skrawaniem niekiedy metodami metalurgii proszkowej.

Materiał z którego wykonywany jest grot musi być idealnie zwiżalny przez nanoszone ptzez siebie spoiwo

• 4 tygodnie później...

Korwin>>ostrzegam przed stopami z bizmutem, to wieksza trucizna niż ołow,ja od lat staram sie wyelimnowac ołow (pracuje w domu a mam male dzieci) i dlatego najlepiej sprawdza sie indalloy227,medodą chałupnicza zrobiłem sobie niewielką ilość, kurs dolara jest niski więc ind wychodzi stosunkowo tanio

Witaj

Pozdrawiam i podziwiam .

Do niewielu osób docierają jakiekolwiek uwagi na temat toksyczności lutów i topników. Wycałuj i wyściskaj swoje dzieci.

w imieniu Zbyszka i moim

Piotr.

PS. Tam gdzie nie jest to konieczne gdzie niema stanowskich pracy z idealnym odciągiem oparów [i ich neutralizacją (np dygestorium)] raczej się po n+1 godzin/ dobę nie bawusiajmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.