Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie dobre kasety kupić do decka ?

Dead_Dog

Rekomendowane odpowiedzi

Nie kłóćcie się Panowie może jeszcze tem magnetofon pożyje jeden lub dwa kwartały, nawet wtedy jeśli głowica jest stożkowa pokryta twardym szkliwem po tym czasie będzie się nadawała jedynie do wyciepnięcia wymiana jej to pestka ale prezyjne ustawienie to katorga. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem metalu , jego wady są wielokrotnością zalet Mam w tej chwili jedno istotne pytanie jaki to był mikrofon i w jakiej odległośći od

instrumentu [ nie liczę na takie dane jak wysokośc i kubatura pomieszczenia ściany z elementami tłumiącymi [dywany kilimy makatki regały z książkami] czy ich pozbawione

Korwin

Witam dlamnie przewaga tasm chrom i metal nad normalnom typ I , jest jest duża więcaj szczegułuw dynamika

mniej szumów ,fakt ze typ I, lepiej przenosi bas ale to koniec zalet, prawda ze kasety metal trudno jest prawidłowo skalibroeać ale jak masz 3punktowom kalibracje efekty są naprawde bardzo dobre.

Jeden woli curke drugi teściowom

A ja nadal pytam: czy kalibracja nastawia takze poziom Dolby ?

Co do szumow: ja nie wiem, to jest jakis fetysz. "Bo szumi...". No i co z tego, ze przez dwie sekundy pomiedzy utworami troszke szumi ? Ja chce miec dobry dzwiek przez pozostale 1.5 godziny. Zdajecie sobie sprawe z tego, ze sa ludzie, ktorzy wogole nie wlaczaja Dolby ? Wiecie, ze niektore najwybitniejsze konstrukcje byly wyposazone tylko w wariant "B" tego kompandora, mimo ze od lat panowal wszedzie indziej o wiele skuteczniejszy w wyciszaniu szumow typ "C" a nawet "S" ?

Szum - wielka mi sprawa !

DO DUDIVANA

Moja rada skromna lecz istotna.

Niech posłuchają trochę starych taśm z przed lat takich 40 piędziesięcioletnich lub drutu ze stilifonu reporterskiego przez kilka do kilkunastu godzin na dobę to może im ten zajob przejdzie dolby dla mnie to jest

prywatyzja po polsku niskich częstotliwości a durny lud jeszcze się z tego cieszy. Jak w starej pieśni [Aria Jontka

muzyka Moniuszko, słowa Wolski] Szumią jodły na gór szczycie i niech sobie szumią taka już jest ich uroda osobiście wolę słuchać muzyki bez obcinania czegokolwiek stosunek poziomu do sygnału jest taki, że w naszym

uchu i CUN-ie zawsze wygrywa ten ostatnia . Ponieważ olałem swój temat podaję namiary na www.cyfronika.com.pl gdzie mają w formie proszków past bogaty wybór topników , dużo lutów [tinoli] o różnym składzie chemicznym i średnicy niezłe narzędzia i co najważniejsze literaturę A na V-tą kolumnę Abwerę i inne zawsze skuteczny był KEDYW >

KORWIN

nie nadaremno jest znaczek dolby na wyświetlaczu ,wskażniku w magnetofonie ,w instrukcji magnetofonu jest napisane na jakim poziomie nagrywać zeby najlepiej działało dolby . A dolby jest nieruwne dolby słuchałem dolby S na sony 711 to kicha obcina wysokie tony a słuchałem też teac v8030 itam takiego efektu nie było ,w tanszych magnetofonach oszczędzają na rozbudowie dolby ,

jednemu będzie przeszkadzał szum a drugiemu nie

>dudivan

Myśle tak, jak ty - troche szumu nie zaszkodzi. Ale jeśli chodzi o działanie Dolby'ego to nie rozumiem o co ci chodzi z tym "poziomem Dolby". Co niby miałoby być nastawiane?

Profee & Dulivan

Wyczywam, że muszę zostać Waszym mediatorem

To, że ja osobiście za systemami redukcji szumów nie przepadam to jest moja prywatna sprawa. Ale dajmy sobie

siana z dyskusjami czysto technicznymi dotyczącymi rozwiązań konstrukcyjnych różnych systemów dolby a jest już ich kilka. Porazmawiajmy jak szumów uniknąc, według mnie: głowica powinna być czysta i zdemagnetyzowana

nośnik zapisu idealnie dostosowany do możliwości [czytaj parametrów] magnetofonu , jeśli już dolby to najwyższej klasy [ w moim przypadku ze względu na cenę montowane z osobnych elementów do kupy istnieje wtedy możliwość jego podrasowania] oparte na najnowszych rozwiązaniach [mowa o scalakach.

Pozdrawiam

Korwin

I spadam

Korwin

Korwinie, wszystko co napisales to swiete slowa swietego meza. Jednak powroca jeszcze na chwile do przekletych wynalazkow pana Raya Dolby aby odpowiedziec profee.

Kompander Dolby z zwlaszcza jego filtry i uklady stalych czasowych sa ukladami czulymi na paramatry zastosowanej tasmy w najwiekszym stopniu zas na czulosc oraz poziom uzyskiwanego sygnalu. Poziom musi byc znormalizowany. W czasie kalibracji ukladu w fabryce uzywa sie do tego tasm referencyjnych z zapisanym sygnalem 400Hz z poziomem 200pWb/mm2. Im bardziej zaawansowany uklad kompandera tym bardziej uwidacznia sie problem. Z drugiej zas strony taki dbx jest od niego wolny z uwagi na sposob dzialania (za to ma inne "zalety").

W przypadku braku regulatora Dolby zwanego "Rec Sensivity" (np. w najbardziej zaawansowanych maszynach Sony) nie jest mozliwa wlasciwa kompensacja roznych dla roznych typow parametrow tasmy i uklad bedzie sie zachowywal w sposob nieco odmienny od zakladanego. Zatem w wysokiej klasy decku mamy trzy regulatory wyprowadzone na zewnatrz: "Rec Level", "Bias" i "Rec Sensivity". Oczywiscie jezeli chodzi o dzwiek mowimy tu o niuansach istotnych dla audiofila, nie jest to jakas masakra.

Niestety nie udało mi się dociec co robi owa kalibracja taśmy w moim decku, czy ustawia ona poziom Dolby czy nie. Gałek ręcznego sterowania parametrami pare jest - ale - poza regulacją głosności nagrywania z nich nie korzystam, automatyka się sprawdza.

O niewierny!

"AUTO TAPE TUNING - pressing this button will activate the tape tuning that makes possible to internally determine the optimum recording characteristic (bias and recording sensivity) according to the loaded casette tape. To perform the auto tape tuning send the tape leader part forawrd and set the PLAY/TRIM and BIAS ADJUST controls to central position before presing the auto tape tuning button. When ATT is completed the TAPE TUNING indicator lights. The tape automaticly rewinds to the point where auto tape tuning began and the REC/PAUSE mode is engaged."

No i bądź tu człecze mądry, czy owo sensivity odnosi się do dolby, czy też nie.

Swoją drogą słyszałem wiele superlewatyw i entuzjastycznych opinii o kasetach chromowych TDK Pro SM. Niestety nigdy nie było mi dane ich widzieć, a tym bardziej słyszeć. Zna ktoś?

• 3 lata później...

Oto spis kilkudziesięciu kaset z parametrami technicznymi na rok 1990

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19770-100002663 1235649391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać: wg tej publikacji NAJLEPSZYCH KASET (podane w kolejności od najlepszej do najsłabszej). Autor jednak zaznacza, że te których nie ujęto też nie są złe.

• 2 tygodnie później...

I tak w kolo Macieju...

Kaseciak to jedna rzecz, a tasmy druga.

Testowe parametry kaset to jeszcze inna strona medalu, a ucho wlasciciela... no wlasnie (!)

Kiedys instrukcje kaseciakow mialy na koncu liste rekomendowanych kaset, a i to nie do konca robilo.

Niestety, kilka prob i bledow potrzeba zeby odkryc ta wlasciwa, (jak z dziewczyna) nie zawsze to co na opakowaniu albo co ludzie mowia....

(nie mam polskiej trzcionki)

Pozdrowienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.