Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie dobre kasety kupić do decka ?

Dead_Dog

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki wybór :

Nowe

Tdk ma-x 90 metal

Tdk SA 100 chrom

kasety używane

1SZT TDK MA-X 90 METAL

2SZT TDK SF 90 CHROM

1SZT TDK SF 60 CHROM

1SZT TDK SA-XS 90 CHROM

1SZT TDK SA-X 60 CHROM

1SZT TDK SA 60 CHROM

1SZT TDK SA 90 CHROM

1SZT SONY UX-PRO 90 CHROM

1SZT SONY UX-S 90 CHROM

3SZT FUJI JP-II 60 CHROM

1SZT RAKS SD-X 90 CHROM

1SZT RAKS SD-SX 90 CHROM

1SZT AKAI GX 90 CHROM

1SZT AGFA C-DX 60 CHROM

1SZT BASF CHROME MAXIMA II 90 CHROM

2SZT BASF REFERENCE MAXIMA TPII 60 CHROM

1SZT BASF REFERENCE MAXIMA TPII 90 CHROM

co Panowie zaproponują z tego zestawienia ? ( i za ile to kupić ?).

Poproszę jeszcze jakieś propozycje innych wartych uwagi kaset.

Ma to grać z nakamichi BX-300E i BX -125E

https://www.audiostereo.pl/topic/17840-jakie-dobre-kasety-kupi%C4%87-do-decka/

Z wymienionych kaset najbardziej zadowolony bywałem z TDK MA-X , SONY UX-S oraz BASF CHROME MAXIMA.Dobre też były Maxell MX-S oraz Maxell XLII- S , ale tych ostatnich jakość ostatnio jest gorsza niż dawniej bywało ;(

Jeśli chodzi o ceny , to za nowe , dobrej jakości kasety , trzeba dać około 8-12 zł.

Pozdrawiam.

Jak możesz to kup MA-X-y.

Cholera, gdzie Ty je dorwałeś, ja ich uswiadczyc nigdzie nie mogę!!! Zdradź sekret!

Za to z kaset powszechnie "sklepowo" dostępnych polecam Maxell XL II.

A na uzywane kasety jednak bym uważał!

• Redaktorzy

Ale dlaczego tak po jednej sztuce?? Jeśli nie masz nic przeciwko używanym kasetom, to może przyda ci się setka TDK MA, albo tak z 50 szt Sony UX-Pro? Został mi spory zapas po eksperymentach, a na moje własne potrzeby to jest sporo za dużo.

Jako, ze kiedys bylem zapalonym deck'owcem i mialem fajne trojglowiceowe maszyny to moze cos doradze:

1. kupuj tylko nowe. Uzywane sie slabo nadaja

2. Nigdy nie kupuj BASF. Wszystkie byly lewe, maximy, la-linea itp

3. Najbardzej lubilem Maxell XL-II/XL-IIs, TDK-SA/SAx i metale TDK i SONY

>jozwa maryn - dzięki - odezwę się na priv.

> Ururam Tururam

właśnie pracuję nad tym by sie dowiedzieć gdzie załatwić Tdk MA 90 EA metal

na razie mam 1 sztukę nową i jeszcze może 2 nowe załatwię.

Mam takie pytanie -

TDK MA 90 EA to to samo co TDK MA-XG 90 ? -jakie są jeszcze rodzaje?

Wybor zalezy od wyposazenia magnetofonu. Jesli masz z regulacja biasu to jest swobodniejszy, jesli nie, lepiej stosowac standardowe typy, ktore producenci za takie uwazaja. Type I - Maxell Xl-I, II - XlI lub rownie dobra TDK SA. To wszystko dotyczy maszyn japonskich, oprocz Nakamichi :)

Do europejskich konstrukcji mimo wszystko BASF. Kto pisal, ze BASF sux ??? Producent tasm odniesienia ???

ale masz zajebiscie! mozesz wybierac sposród tylu kaset. ja nagrywalem zawsze na basfach i maxelkach. oczywiscie chrom i metal.tdk terz sa dobre. szkoda ze nie ma BASF TPIV i MAXELL METALCD. ja bym wybral takie:

1SZT TDK MA-X 90 METAL

1SZT TDK SA-XS 90 CHROM

>1SZT TDK SA-X 60 CHROM

1SZT SONY UX-PRO 90 CHROM

>1SZT SONY UX-S 90 CHROM

1SZT BASF CHROME MAXIMA II 90 CHROM

>2SZT BASF REFERENCE MAXIMA TPII 60 CHROM

>1SZT BASF REFERENCE MAXIMA TPII 90 CHROM

jadnym zdaniem wszystkie sa dobre (dobrych producentów) wszystko zalezy od klasy magnetu!

tak na marginesie to ceny kaset spadly do smiesznych cen. u mnie z tych resztek co dowożą np.TDK MX(metal) 90 kosztuje 5zł.

Heliodor, jestem zainteresowany nowymi (znaczy nie tyle nowymi ile fabrycznie zapakowanymi / nieużywanymi) kasetami metalowymi... Jeśli takie miewasz i to tanio, napisz mi na priv: [email protected]

===> Ururam Tururam

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto jeszcze wspomniec o kwestii poziomu Dolby. nie wystarczy sama regulacja pradu podkladu. W przypadku tasm "niestandardowych" o podrasowanych parametrach np. TDK SA-X, ktore majac wyzsza wysterowalnosc na wyzszych czestotliwosciach mam co prawda pozadane "cyku-cyk" i cieszymy sie jak pijane kroliczki ale z punktu widzenia powaznego audiofila mamy problem pt. zla wspolpraca z kompandorem Dolby. No, chyba, ze mamy szczescie i maszyne z wyprowadzonym osobnym regulatorem poziomu Dolby !

Poza tym warto wspomniec, ze dla odmiany kasety zelazowe (Type I) maja najlepszy bas i na ucho i "na charakterystyki".

->dudivan

Z tym basem , to w zasadzie masz rację , ale wypróbuj kasetę Sony Metal-XR - bas jest rewelacyjny , a reszta pasma w niczym mu specjalnie nie ustępuje.Zapomniałem o niej wspomnieć wcześniej - jeśli komuś uda się jeszcze ją dostać , to zdecydowanie polecam!

Metale sux. Nadaja sie tylko do rockowej, prymitywnej łupanki. Najbardziej naturalnie brzmia chromy i zelazo. 99% magnetofonow tak naprawde nie jest przystosowanych do wspolpracy z tasmami metalowymi - chodzi o glowice i korekcje, ktore sa kompromosem majacym na celu jaka taka uniwersalnosc. Chcesz dostac bzika - sluchaj metalika.

Metal dla mnie ma same wady jest to cofnięcie się do ery stlifonów kiedy 15 minut audycji radiowej dwaj mocni faceci musieli nieść na drągu tyle bowiem ważyła jedna szpula stalowego drutu. Jeśli ktoś lubi zimny do przesady

dźwięk to je Mu polecam, sam jednak z nich niekorzystam chyba, że sporadycznie i to z tych kiedyś dawniej produkowanych jak AGFA Me IV zwyczajnie żal mi głowic które drą jak papier ścierny sprzęt z jakiego korzystam

ma rewelacyjne głowice ale nie są one amorficzne [czytaj dostosowane do konsumpcji wszelakiego gówna jak żelazo chrom i metal] Obecnie pracuję wyłącznie na chromie AGFA CR II-S [kupiłem ich ostatnio dwadzieścia] lub

na taśmie ciętej z kaset Video2000 [ponieważ jest to wyjątkowo drobnoziarnisty wielowarstwowy chrom] dzielona na pół użuwana jest do szpulowca, dzielona na trzy do kasetowych.

Pozdrawiam Wszystkich i miłego dnia życzę

Korwin

Sprawa jest prostsza niż konstrukcja cepa w przypadku kaset VIDEO2000 wsadza się kołek w otwór blokujacy

zatrzaski na szpulach wewnątrz kasety taśma wtedy chodzi swobodnie w jednym i drugim kierunku do cięcia musi być ciasno nawinięta na jedną ze szpulek która w przyszłości będzie szpulą blokującą demontujemu kasetę tniemy na chama taśmę i zabezpieczamy odcinkiem taśmy klejącej pustą szpulę demontujemy robimy dwa pierścienie dystansowe kładziemy szpulę na stole tą stroną która byla nie demontowana zakładany pierścień dystansowy okrągłą przekładkę o średnicy ciud większej niż krążek szpuli pierścień dystansowy drugi krążek szpuli patrzymy czy wszystko jest w porządku rozkładamy ponownie przyklejamy taśmą do klejenia rozbiegówki do pierścieni dystansowych

przyklejonych do osi szpuli przy pomocy super glu bo to jest klej g...wniany łatwy do demontażu [taśmy do klejenia i rozbiegówki na Allegro sprzedaje Hartman z Nowego Targu nie pomyl go tylko z drugim Hartmanem

bo tamten to złamas przyklejamy rozbiegówki taśmą to taśmy Video i składamy kasetę szpula podająca musi chodzić z pewnym oporem ściągamy osłonę taśmy z przodu kasety robimy przy pomocy jakichkolwiek śrub

typu blachowkręt blokadę korytka w którym powinien być kawałek cienkiego katonu po butach nad nim umieszczamy idealnie w środku taśmy skalpel ustalamy siłę naciasku ręcznie robimy tak zwany dobry początek

i zapuszczamy silnik napędzający szpulę odbierającą uzyskujemy w ten sposób idealną taśmę chromową do szpylowca łącząną tylko raz w samym środku albo jeśli ktoś kocha małe szpule np 10-tki bez klejenia . Taśma jest

nieco węższa niż sklepowa ale podrasowany UHER REPORT bez przerabiania kołków prowadzących żre ją z prawdziwą przyjemnością a i Nagra III B też nie wypluwa. Przy cięciu taśmy do kasetowych potrzebne są trzy pier

ścienie dystansowe i dwa krążki przekładkowe wszystko jest stosunkowo łatwe i proste tylko samo demontowanie napełnianie kaset nowym nośnikiem wyjątkowo wredne. Ustrojstwo do cięcia non stop usprawniam i uzupełniam mam nawet już małą przekładnie ślimakową którą zamontuję ale już do wersji następnej to jest do cięcia VHS bez demontażu kasety poprostu szpula odbierająca przecięty materiał będzie rozkręcana i będzie poza kasetą cięcie samej taśmy będzie inaczej rozwiązane , ale to muzyka [mam nadzieję, że niedalekiej] przyszłości.

Pozdrawiam Twoich Bliskich i Ciebie

i męcz się Karolu tak ja się męczę

Arbeit Macht Frei

> dudivan:

Fortepian solo to chyba nie "łupanka"? ;-) A najlepiej wychodzi u mnie na metalach właśnie.

Zaś jeśli chodzi o wysterowalność taśmy w różnych rejonach widma akustycznego - to zdaję się tu na funkcję autokalibracji kasety w moim magnetofonie - i jak dotad mnie nie zawiodła!

A cholera go wie... Typ taśmy rozpoznawany jest standardowo, przez dziurkę. ;-) Za to automat nagrywa sobie jakiś sygnał kontrolny (poświsty), potem go sobie odtwarza i ustawia parametry nagrania. Jakie dokładnie, nie wiem, grunt, że robi to skutecznie.

Czyszczę... czyszczę...

Już.

Czrzęsty słyszę (z mechanizmu kaset; nie tylko metalowych). A z nagrań na metalach mam niewiele: tylko kilka utworów fortepianowych (koncerty, sonaty) - i tam nic nie chrzęści!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.