Skocz do zawartości
IGNORED

Jak połączyć kolumny w stereo i KD ??

Usef

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jak optymalnie połączyć kolumny podłączone do wzmacniacza stereo, również z kinem domowym?

Proszę o poradę, chciałbym aby było to połączenie nie zaniżające jakości dźwięku z KD i Wzmacniacza.

Dodam jeszcze że osobnego wzmacniacza do stereo jeszcze nie zakupiłem, ale dzień ten już blisko.

Pozdrawiam

A czy Twoj amplituner kina domowego posiada wyjscia pre-out?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj

Przepraszam za prywatę, ale mógłbyć mi podać Twój odres mailowy lub napisać do mnie? Chodzi mi o bliższe informacje dot. tak zwanego dzielnika napiącia. Gdzieś na forum czytałem, że chyba właśnie Ty coś takiego zrobiłeś. Dzięki bardzo i pozdrawiam, Stempur

PS. Mój adres jest w "o mnie"

obawiam sie że nie, ale możliwe że przesiądę sie na nowszą jego wersje, czyli Denona 1910, a ten już chyba tak.

Słyszałem (uwaga, teraz mogę tworzyć) że korzystanie z pre-outu w Amplim może znacznie obniżyć dźwięk w stereo. ? ale czy tak jest tego nie wiem ?

Hm... Z tego co widze w katalogu Denona, to 1604 ma wyjscie tylko na subwoofer.

W takim razie sa 3 rozwiazania:

1) 2 komplety kabli pociagniete do kolumn i zakonczone banankami. Za: najbardziej poprawne audiofilsko podlaczenie. Przeciw: niewygodnie (zwlaszcza, gdy chcemy wzmacniacz stereo podlaczyc bi-wiring, trzeba sie sporo naprzepinac i na dodatek zworki instalowac-wyciagac; ryzyko zwarcia przy nieumiejetnym przepinaniu (znaczy jak sie zapomni wylaczyc ktoregos ze wzmacniaczy).

2) Przelacznik, do ktorego dochodza kable z obu wzmaniaczy, a z ktorego wychodzi tylko jeden komplet do glosnikow. Za: praktyczne; teoretycznie brak strat jakosci. Przeciw: bardzo nieaudiofilskie ;)

3) Dzielnik napiecia. Wyprowadza sie sygnal z gniazd kolumn przednich w amplitunerze, przechodzi on dalej do dzielnika napiecia, a nastepnie do wejscia liniowego we wzmacniaczu stereo. Za: praktycznie, najprostsze i najkrotsze polaczenie jesli chodzi o wzmacniacz stereo. Przeciw: teorycznie gorsza jakosc w kinie domowym (teoretycznie, bo niezbyt prosta droga sygnalu, ale praktycznie u mnie przy takim polaczeniu przody w kinie graja lepiej, niz przy samym amplitunerze KD).

Ja mam rozwiazanie numer 3 i jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> stempur

Wyslalem do Ciebie juz meila.

-> Usef

Jesli chodzi o jakos dzwieku i pre-out, to zalezy, jak bedziesz sluchal w stereo. Ja mam jakby 2 systemy: dvd->amplituner KD->wzmacniacz stereo->glosniki oraz cd+dvd->wzmacniacz stereo->glosniki. Czyli jesli ma grac stereo, to bez posrednictwa amplitunera, najprostsza droga. Pre-out nie ma wiec tu znaczenia.

-> Usef

Mi sie niestety (albo na szczescie) nie udalo nigdzie znalezc gotowego dzielnika. Sam zrobilem (schemat jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , punkt 4.6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.