Skocz do zawartości
IGNORED

OpusAudio- czyli bardzo budżetowy system

kuni??

Rekomendowane odpowiedzi

wasylak, lenistwo nie zna granic? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Strona nie działa i nie będzie działać, żeby nie robić zamieszania info o kolumnach Opus zamieszczę na "odremontowanej" stronie Argos. Trudno mi powiedzieć kiedy dokładnie ruszy nowa strona, cierpliwości. Kontakt w razie czego podany jest w info "o mnie".

Pozdrwiam!

Bartek

Strona powinna być jak kolumny:

Kolumny bez voodoo - czyli na stronie bez flasha:)

jakość dźwięku - czyli na stronie szczegółowy ostry bas, śliczne wysokie:)

Może coś pomóc przy stronce? Masz mój mail.

PS - zmieniłem CD na Denona DCD-1560. Jest duuużo lepiej. Dopiero teraz słyszę bas, chociaż korci mnie sprawienie sobie Twojego wzmaka PM-84 (muszę dozbierać jeszcze kasę)

individual: poradzimy sobie ze stronką , nie ma problemu, flasha oczywiscie nie będzie, też za tym nie przedpadam a poza tym nawet nigdy nie robiłem strony we Flashu.

Co do wzmacniacza to daj znać na priva niedawno sprawiłem sobie nową maszynę, jest czego słuchać i o czym opowiadać :)

Pozdrawiam!

Bartek

• 4 miesiące później...
  • 11 miesięcy później...

Zastanawiam sie, czy panowie z Argosa (Minima, Opusa?) jeszcze dzialaja i co aktualnie u nich slychac, jezeli chodzi o oferte - nadal jakosc taka dobra i ceny tak przyzwoite?

Czy sluchal ktos ich produktow w kontekscie porownania brzmieniowo z Audio Academy (Phoebe III/Hyperion III/Tethys) lub Harpia Acoustic (miniAmstaff/Nicolo?).

Pozdrawiam,

Lete

Ja słuchałem w swoim pokoju 3 produktów AA i teraz mam od argosa (czyli opus audio lub na odwrót-zwał jak zwał :D) kolumny.

AA to specyficzna szkoła dźwięku-mają określony charakter jaki nadaje im konstruktor. Jednym słowem grają ładnie i miło dla ucha :)

Argos robi trochę inaczej kolumny-wydaję mi się że stawia na neutralność, szybkość, na wyrównaną charakterystykę, jednym słowem nie słodzi sztucznie :)

Na dłuższa metę dźwięk od Argosa wydaję mi się bardziej audiofilski i prawdziwszy :)

No i specyfika obudów jest inna-AA obudowy otwarte, a Argos zamknięte. Które są lepsze? To zależy co kto lubi ;)

Nie ma co się oszukiwać - to o co chodzi w kolumnach Argosa usłyszy się dopiero na Betach lub Alfach ich produkcji. Wiem co mówię, bo wcześniej miałem od nich budżetową konstrukcję, po której przesiadłam się na Bety. Wcześniej było dobrze, teraz jest perfekcyjnie - w życiu mi się tak przyjemnie muzyki nie słuchało. Efekt uboczny - coraz więcej czasu na kanapie w pozycji leżącej ;)

O, witam serdecznie poprzedniego posiadacza moich kolumn! :-) Dla mnie paczki Opusa były moimi pierwszymi "normalnymi" kolumnami i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Dzieki temu że mam je z drugiej reki nie zapłaciłem dużo, co ma dla mnie znaczenie, gdyż mam ograniczony budżet. Jak odłożę wiecej kasy to pewnie znowu się do nich odezwę i kupie lepszy model. Zaczynam uświadamiać sobie czego mi brakuje choć za tą kase jest super.

Luk2305, można prosić Cię o króciutki opis brzmienia droższych kolumn Argosa? Szczególnie chodzi mi o to jakie są w porównaniu z Twoim poprzednim nabytkiem, czego jest więcej, co się poprawiło i w jak duzym pomieszczeniu grają itd. Z góry dzięki!

Witam także :). Szczerze mówiąc trudno je porównywać - jak to trafnie określa sam Bartek z Argosa - w Betach dźwięk po prostu dochodzi zewsząd, przez co jest to inna szkoła grania, z wyższej półki po prostu. Musiałbyś posłuchać i to najlepiej we własnym pomieszczeniu i na własnym systemie. Ale generalnie:

1. więcej jest wszystkiego - mikrodetali, przestrzeni, tzw. powietrza, precyzji

2. dla mnie najlepsze określenie takiego brzmienia to kultura i jeszcze raz kultura oraz swoboda - Bety grają analitycznie, ale bez przesady, tzn. nie studyjnie - to takie relaksujące brzmienie, które mi sprawia wielką przyjemność

3. dzięki obudowie zamknietej, odlanej z kompozytu i wadze ok. 70 kg/sztuka (w moim przypadku) dźwięk jest czysty i pozbawiony podbarwień

4. grają u mnie w pomieszczeniu ok. 18 m2 + 8m2 aneksu kuchennego - mogłyby spokojnie nagłośnić większe pomieszczenie, sam jestem ciekaw jakby zagrały na większej powierzchni jakoś sensowniej akustycznie przystosowanej niż to jest u mnie

5. na słabo zrealizowanych płytach słychać mankamenty, ale nie nachalnie, da się przeżyć ;), za to te dobrze nagrane to poezja :)

Mam je od stycznia i cały czas twierdzę, że to rewelacja pod każdym względem. Dowód - kupuję coraz więcej płyt i słucham muzyki w każdej wolnej chwili :). Tak jak pisałem - budżetowe konstrukcje Argosa mają świetną relację jakości brzmienia do ceny, ale Bety to już inna bajka jest...

Przechodziłem podobną ewolucję (z "drewniaków" na "kompozyty), różnica między obudowami (biorąc pod uwagę identyczne przetworniki, lokal i pozostałe elementy toru audio) jest powalająca - oczywiście na korzyść kompozytów. Ale z racji ekonomicznych mogę polecać na początku zamówienie Opusów z sensownymi przetwornikami w drewnianych obudowach, a następnie gdy warunki pozwolą ich "upgrade" na kompozyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.