Skocz do zawartości
IGNORED

AE Evo1 w 10.5 m2+odsłuch a mały pokój

mieczyslawz

Rekomendowane odpowiedzi

1. Czy jest sens wstawiania tych kolumn do pomieszczenia o pow. 10.5m /zakładajšc, że można odsunšć od ciany - br z tyłu /. Pytam dlatego, że pokój ma tak naprawdę 13.3m2 liczšc po wymiarach podłogi, występujš jednak skosy. które zmniejszajš powierzchnię wg polskiej normy / a więc i kubaturę/.

2. Dodatkowo wyczytałem gdzie opinę, że w małym pomieszczeniu generalnie odsłuch wypada słabiej /może więc nie warto wcale rozważać takiej opcji/ i w zwišzku z tym ciekawi mnie również opinia na ten temat.

Drogi Mieczyslawz,

w małym pomieszczeniu odsłuch może nawet wypaść lepiej. Zdecydowanie polecam to ustawienie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niektórzy spróbowali i donieśli o dobrych rezultatach

pozdrawiam

graaf

ps. donieś i Ty proszę na forum jeśli spróbujesz

Ukryta Zawartość

Ja też sobie tego nie wyobrażałem póki nie spróbowałem, po prostu spróbuj, kolumny masz lekkie, więc nie ma problemu z przestawianiem, to także nic nie kosztuje, nie pozwól by uprzedzenia pozbawiły Cię być może najlepszego Twojej sytuacji rozwiązania

pozdrawiam,

graaf

Ciekawy pomysł na ustawienie. Spróbowałem u mnie. Jakie wrażenia?

Scena jakby troszkę poszerzyła się, ale zostało to okupione nieostrym środkiem i brakiem lokalizacji.

Podobny efekt można osiągnąć ustawiając kolumny równolegle do ścian bocznych i przodem do słuchacza(jak w KD).

Być może jest to spowodowane tym, że kolumny mam na szerszej ścianie.

Póki co zostanie u mnie stare(zwykłe) ustawienie.

Drogi Gurum,

chwała otwartym umysłom :)

tak, ustawienie na szerszej ścianie może dać gorsze rezultaty,

co do nieostrego środka i braku lokalizacji - u siebie nie zaobserwowałem, inni też nie; wręcz przeciwnie; może rozstawienie było za duże (maksimum 1 metr, ale lepiej mniej); dobre efekty może dać także maksymalne przysunięcie do tylnej ściany, jeśli jakość basu zanadto nie ucierpi

pozdrawiam,

graaf

ps. ciekawe, że odginanie na zewnątrz zaleca Von Schweikert właśnie do małych pomieszczeń, to moje pseudo-stereolithowe ustawienie jest jakby ekstremalnym wariantem odgięcia osi na zewnątrz

Moje AE Aegis One grają na powierzchni 10,5 m2, odsunietę tyłem od sciany o ok. 0,5m, na niezłych podstawkach i efekt jest więcej niż dobry. Trzeba pamietać, zę AE mają niską skuteczność i tym samym raczej nie nadaja sie do duzych pomieszczeń. Poza tym konfiguracuja sprzetowa ( przede wszystkim dobry wzmacniacz ) jest ważna - te małe bestie są bardzo wymagajace:D

Rozumiem, że bas nie dudni i jest przestrzen!

A z czym bestie grają dobrze?

1. NAD 320BEE

2. NAD 542

3. CA Azur 540

4. CA Azur 640

5. Rotel RA-02

Uff, wymieniłem chyba całą poważaną "budżetówkę"

>przemas_astro

1. Pochwal się jaka jest powierzchnia "pokoiku".

2. Jaka jest odległość kolumn od ścian tylnych i bocznych /bass reflex z tyłu!/.

3. A może porównywałeś też CA z NAD-em 320BEE i 521i?

4. Czym ta "bajka" się objawia?

a) przestrzeń

b) wysokie tony

c) bas

d) inne

Rozumiem, że gra to ze wzmacniaczemi i odtwarzaczem CD serii 640.

przy okazji ...

Czy ktoś ma NAD-a w kolorze srebrnym? Pytam dlatego, że w sklepie dostępne są tylko wersja czarna i tytanowa.

A na allegro jest wiele ofert gdzie na zdjęciach pokazany jest wyraźnie srebrna obudowa.

Nic z tego nie rozumiem.

• Redaktorzy

NaLeSnick - nie, to 35W tranzystor bez pilota, zbędnych regulacji i o układzie harmonicznych jak w lampiaku ;o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

NaLeSnick - jeśli jesteś z Wa-wy to Sound Projecty stoją w Audiopunkcie na Batorego. A jeśli nie to kontaktuj się z Arturem Mierzwiakiem poprzez namiary podane na stronie Sound Projecta.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mój zestaw to CA 640 A i 640 C oraz tytułowe monitorki AE Evo 1. Co oznacza "bajka'? Ano to , że dzwięk jest efektowny w każdym calu, wysokie tony to rewelacja (głos i wybrzmiewanie blach mniam mniam), środek wyraźny, a bas jest taki jaki lubię tzn. nie taki że serce staje ale szybki, selektywny i energiczny. Naprawdę jestem do dziś pod wrażeniem jak z budżetówki można uzyskać takie granie.

Dzwięk słuchany głośno nie męczya wręcz wciąga, słychać więcej detali. Co prawda dynamika wzmaka siada poniżej godziny 9 ale tak cicho to słuchają raczej staruszkowie a nie melomani. Orkiestra musia grać swoją naturalną głośnością i basta...

Monitorki wygrzewały się 2 miesiące i teraz nic ich nie zaskoczy. Jak będę jeszcze miał standy to jakość brzemienia jeszcze wzrosnie. Jest dobrze, nie narzekam. Azur z AE to doskonała kombinacja w tej klasie cenowej!!!

Przemas

Dodam tylko, że mój pokoik ma około 12m2, monitory stoją (pożal się Boże...) na szafie około 60 cm od ściany. Na stojąco, gdy ustawię się w centrum panoramy stereo jest po prostu genialnie, przestrzeń, scena, wiadomo kto co i gdzie gra. Piątka z plusem!!!

Przemas

>Teo,

Dzięki za odpowiedź. O serii "S" to wiem.

Chodziło mi o kolor obudowy 320 BEE który zamieściłem poniżej (o ile uda mi się zamieścić).

Zdjęcia ściągnąłem z allegro.

Ponoć mężczyzni się słabiej znają na kolorach, ale wg mnie nie jest to kolor tytanowy ale srebrny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz /tym razem ładniejsze zdjęcie w jpg/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.