Skocz do zawartości
IGNORED

kino do bardzo duzego pokoju

slav10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam dobrego zestawu do kina domowego w kwocie do 10 000 zl. Znajoma jest na kupnie i prosila

mnie o pomoc. Pokoj jakim dysponuje to duza powierzchnia okolo 50 m przy czym w jednym rogu

znajdowac sie bedzie otwarta kuchnia. Myslalem o zestawie w stylu:

ampiltuner + DVD Yamahy lub Marantza, do tego zestawik 5 glosnikow i suba B&W lub JBL lub AE lub

cos Avance'a. Dzwiek dobrze zeby byl dynamiczny w kinie i przyjemny w stereo. Wydaje mi sie ze lepiej

zainwestowac wiecej w glosniki. Np. dwie frontowe podlogowki- uklon w strone stereo, jakis w miare

mocny sub ale bez przesady bo to nie dom jednorodzinny i przyzwoite mniejsze pozostale glosniczki. Do

odsluchu w stereo moznaby uzywac tylko frontow.Jakie sa wasze opinie na ten temat? Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi i uwagi. Jesli w tej kwocie nie zmiescimy sie z czyms sensownym to moze byc nieco wyzsza

powiedzmy 15000.

https://www.audiostereo.pl/topic/18051-kino-do-bardzo-duzego-pokoju/

w tej powierzchni aż się prosi o końcówkę mocy dla frontowych głośników (spore podłogówki). Wybór amplitunerów jest spory ale ja spróbowałbym Harmana np. 430 (może też być słabszy 230 jeżeli nie ma to być system 7.1 bo przecież i tak będzie końcówka), końcówka mocy może być też HK albo np. coś z Rotela (RB 03 a najlepiej RB 1070 ale to juz spory wydatek). Głośniki do HK to oczywiście najlepiej Monitor Audio Silver ale tu prosiłoby się o S8 a to drogie zabawki. Tańszym wariantem będzie JBL np. E90 lub E100 na fronty. Do frontów central i surrondy z tej samej serii. Subwoofer najlepiej JBL z serii XTI (nie jest tani ale rewelacyjny w swojej cenie).

Witam

Osobiście uważam, że stworzenie systemu KD do tak dużego pomieszczenia za 10 tys. PLN jest w zasadzie niemożliwe. Potrzeba do tego systemu dobrych, skutecznych kolumn, a to pociąga za sobą odpowiednio wydają końcówkę mocy, co w amplitunerach nie jest najmocniejszą stroną. Pozostają zatem dwa rozwiązania: 1. przekroczenie budżetu i zakup np. onkyo 898 czy tez 989, marantza 8400, lub procesor + końcówka/ki itp. czyli wydatek rzędu co najmniej 8 tys na allegro i do tego głośniki za drugie tyle plus sub za ok 4 tys (choć lepiej dwa) lub 2. wydzielenie z pomieszczenia strefy, w której zainstalowany zostanie system audio (wtedy można zadysponować mniejszym budżetem). Przy tekiej powierzchni nie bez znaczenia jest też wysokośc pomieszczenia. Kubatura gwałtownie wzrasta:)

Pozdrawiam

Klemens ->

Nie zapomniałeś przypadkiem, że Harmi akceptuje głośniki o impedancji 8OHm. W tej sytuacji odpada zarówno Monitor Audio, jak i JBL XTi. Czy może tę róźnicę w impedancji zniweluje końcówka mocy? A może spokojnie można podłączyć do Harmiego głośniki o impedancji różnej od 8 OHm?

>pogiel

Sam słuchałem tego zestawu i grał jak ta lala, a swoją drogą rzeczywista impedancja np. B&W 603 spada poniżej 4 ohm... Podobno to zalecenie o impedancji 8ohm jest taką asekurancją producentów. Jedynie co teoretycznie może się dziać to wyłaczenie amplitunera przy ekstremalnie wysokich poziomach glosności. Ja słuchałem MA S6 + HK avr 230 przez chwilę na -10 db i nic się nie stało a było już naprawdę baaardzo głośno.

HK w dowolnej konfiguracji spełni Twoje oczekiwania . Zwróć się do Blackninja on jest w tym bardzo mocny w Polsce , z gwarancją ogólnopolską oraz extra ceny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem ograniczanie impedancji to po prostu ochrona przez zabiciem zasilacza w AV. Spojrzcie jakie w srodku jest trafo (niejednokrotnie mniejsze niz w dwukanalowej integrze) i pomyslcie, ze ma to obsluzyc 5 glosnikow. A po prostu marketingowo lepiej wyglada 80 W i ograniczenie nalozone na impedancje, niz 40 W i mozliwosc wysterowania 4 ohmowych - zestawow.

Jezeli ktos potrzebuje naglosnic taki pokoj polecam wlasnie najtanszy amplituner z wyjsciami z pre i koncowki mocy na przednia kanaly. Tylko taka konfiguracja bedzie w stanie naglosnic sensownie taka powierzchnie.

Czesc

Po namysle doszedlem do wniosku ze mozna rzeczywsicie zmniejszyc powierzchnie odcinajac sie od tej czesci w ktorej jest aneks kuchenny i otrzymujemy jakies 35 metrow. Wysokosc standardowa czyli 2.5 m. Chodzi mi o zestaw 5.1 ale ampli nie zaszkodzi jak bedzie w stanie pociagnac wiecej glosnikow. Przegladnalem troche opcji i mysle ze moze cos takiego by zagralo ladnie i wydajnie:

Ampli Marantz SR 5400 DVD DV6400 – w cenie za zestaw okolo 5000

Zostaje 10 000 (podnieslismy kwote bo za 10000 to w sumie niewielkie sa mozliwosci) na zestaw glosnikow cos ala JBL z serii Xti –fronty 60 + sub jakis tanszy, lub B&W z serii 600 – fronty 603. Czy macie jakies informacje ktory z powyzszych zestawow lepiej bedzie wspolpracowal? Oczywiscie inne zestawienia rowniez wchodza w gre – ja akurat te widzialem na polce. Wspomniany wyzej zestawik Monitor Audio Silver w jakiej cenie mozna by nabyc? Za Harmanem jeszcze sie nie rozgladalem ale tez to zrobie.

"HK w dowolnej konfiguracji spełni Twoje oczekiwania . Zwróć się do Blackninja on jest w tym bardzo mocny w Polsce , z gwarancją ogólnopolską oraz extra ceny

Ukryta Zawartość

pozdrawiam"

a ja mam jakieś dziwne wrażenie że blackninja to Loco

dziwny zbiego okoliczoności

to nie pomówienie tylko spostrzeżenie ale jak to prawda to poraz kolejny locoloco udwadniasz....

a zresztą co mi do tego

Ukryta Zawartość

Bardzo to wzbogaca wątek .

Staje się chociaż trochę sensacyjny .

Komisje śledcze są w modzie - więc masz szanse .

Być może ,że w charakterze niektorych niezweryfikowanych ludzi jest - donoszenie .

Współczuję.

Adrem - kino Harmana to bardzo wyjątkowy sprzęt , jakość jego zachwyca w ostatnim czasie coraz więcej użytkownikow. Jedyną jego wadą jest cena ........

Sugeruję odłuchać , to nie będzie stracony czas.

pozdrawiam

ja się właśnie zastanawiam nad wymianą yamahy na H/K wiec nie musisz mnie przekonywać bo już się nasłuchałem i bardzo mi się podoba

niedługo przenoszę się do większego mieszkania i bedę miał podobny pokój co zakładający temat

Identyczne mieszkanie ma mój znajomy który zakupił sobie H/K430 i takie głośniki co ja czyli JBL.

Gra znakomicie ale narazie nie mam kasy na H/K 430

osobiście polecałbym właśnie H/K (przy takich finansach jakimi kolega dysponuje można się już pokusić o H/K 630 i ewentualnie zamiast JBL - Infinity czy lepsze kolumny z innej stajni)

Ceny w wielu sklepach internetowych czy na allegro są już do zaakceptowania. Na allegro można znaleźć sporo sprzedawców którzy sprzęt przywiozą sami do domu zainstalują wypiszą gwarancję i to wszystko w cenie sprzętu (H/K 430 na allegro jest już za 3050zl)

p.s.

sory za ten post

ale nie muszę się w śledczego zabawiać

polecasz samego siebie jako "bardzo mocengo w Polsce"

no ale moze jest was kilku w tym Loco i chwalicie siebie nawzajem

Twoje posty poza reklamą nic sensownego nie wnoszą i to nie tylko moje zdanie

Popieram jbl. Proponowalbym na fronty xti 100. Zestaw xti z takimi frontami subem, centralnym, oraz tylnimi mozna dostac ponizej 10 tys. Da rade w 50 metrach. Gorzej z elektronika za 5 tys. Proponowalbym cambridge audio 540r (w wielkiej brytani 1500 zl) i dvd 540 (1200 zl). Do tego koncowka (mozna dokupic puzniej).

Odór - Twoja mania prześladowcza -jest chorobliwa. Musisz się leczyć .

Oczywiście ,że jest nas kilkudziesięciu. Teraz będziesz miał dużo sensacji do wykrycia.

Jeśli będę uważał ,że warto zamieścić linka /bo coś wnosi / to go zamieszczę . Jeśli będę chciał wspierać kogokolwiek , kto ma coś do powiedzenia to to zrobię i nawet chór wujów nic tu nie pomoże.

"ja się właśnie zastanawiam nad wymianą yamahy na H/K wiec nie musisz mnie przekonywać bo już się

nasłuchałem i bardzo mi się podoba" - zachowujesz się jak Narcyz , a to nie bylo do Ciebie - tylko do autora wątku.

HK ktoś opiasał na tym portalu w sposób poetycki .Widocznie godzien był najwyższych pochwał. Jeśli zabraknie Ci kasy jako rezerwowy wybrałbym Cambridge i Pioneera 840.

Za tą kasę możesz sobie pomarudzić.

Kolumny oczywiście JBL albo Infinity.

pozdrawiam

poelcał bym jeszcze posłuchać (zobaczyć Paradigm Signature)

drogie ale miałem okazję ich posłuchać u naszych zachodnich sąsiadów (wprawdzie w pokoju 20m)

wrażenia znakomite. Tylko że z dobrym ampli możesz się w 10 000 nie zmieścić.

To duża sumka. Sporo salonów z chęcią przywiezie Ci kilka zestawów do domu gdzie będziesz mógł posłuchać w swoich warunkach i wybrać najbardziej optymalne.

p.s. koniec polemiki z debilem (ignore)

on szuka zestawu do kina domowego a nie stereo!!! widziałes ceny serii signature???

za 10000 to nawet o tej serii nie ma co marzyc do kina;)

najtańsze z serii monitory to juz 7200zł, po upuście koło 6000 więc o czym mowa...ja sie pytam?;)

Na rynku jest dużo b.dobrych firm. Niektóre grają rewelacyjnie- Cambridge, Nad , Pioneer ,Rotel - ale największy wybor w klasie oraz najlepiej ocenianym sprzętem przez fachowców i użytkowników jest HK.

Łacznie z kolumnami powinno się zamknąć w podanej kwocie. Bedzie to napewno uczta dla uszu. Bardzo ładnie też się prezentuje nawet gdy nie gra .

Jestem ponownie. Co do JBL to sie powaznie zastanawiam. Co prawda na Xti 100 to pewnie braknie funduszy ale 60 z dobrym subem moze tez poradza. Oczywiscie trzeba to posluchac na miejscu tylko ze mieszkanie jeszcze sie buduje i bedzie gotowe wkrotce. Wtedy beda odsluchy. Natomiast zanim to nastapi kompletuje opinie na ten temat. Z jakimi kolumnami HK bedzie dobrze gral – JBL czy cos innego. Wydaje mi sie ze seria Xti to dobry sprzet – sluchalem 20 i 60 na zywo ale w innym zestawie. Czy nie jest dobrym pomyslem zainwestowac np. w B&W z serii 600. Tez sluchalem ich i wypadly niezle ale probowalem to w stereo. A czy ktos wie cos na temat wspomnianego Maranza?

Ja bym proponowal zestaw za rowne 15 tysi. 2x XTI100 2x XTI20 1x XTI 10c 1x XTI sub 300 1x Harman Kardon avr 630 1x Harman Kardon DVD 30. Mozna za taka cene skompletowac to na allegro za 15 tysi z faktura i gwarancja. Jesli mialbys z tym problem to daj znac, bo moze moglbym ci pomoc zalatwic to wszystko za taka cene od dystrybutora. Mozesz tez sprobowac dowiedziec sie o to od www.audionet.pl - maja oni duzo tansze ceny niz na allegro jesli chodzi o JBL.

Zgłoś się do źródła , powołaj się na wątek - będziesz zadowolony.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.