Skocz do zawartości
IGNORED

Dwa pytania na temat projektorów Benq

ReNtGeN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów !!!

W związku z tym że zdecydowaem się na zakup projektora znalazłem właśnie to forum (na marginesie najlepsze i chyba jedyne o tej tematyce - jak się mylę to prosiłbym o jakieś linki ). Dodam że jestem narazie kompletnym laikiem w sprawach projektorów. I w związku z tym moje pytanie. Z tego co tu wyczytałem to do 5-6 tyś złotych jest mały wybór projektorów przeznaczonych głównie do kina domowego. Ja zdecydowałem się na któryś z firmy BENQ, tyko nie mogę się zdecydować czy wziąć model 5120 czy 6210. dodam że chciałbym na nim oglądać także filmy z kompa i może troche pograć. Prosiłbym o opinie na ten temat. Kierowałem się głównie rozdzielczością bo podobno te 800x600 nie są wystarczające i dlatego raczej myśle o modelu 6210 chociaż z drugiej strony model 5120 jest do kina stworzony i ma więcej wyjść/wejść. MOje drugie pytanie dotyczy połączenia projektora z kompem. Model 6210 nie jest wyposarzony w wejście DVI i dlatego chciałem się dowiedzieć przez jakie połącznie uzyskam cyfrowy sygnał z kompa ???.

Wielkie dzięki za wszystkie odp.

pozdro ------------------ RtG -------------------------

Do 5-6 tys. wybór wcale nie jest taki mały, jeśli chodzi o rozdzielczość to moim zdaniem jest to sprawa dość istotna, benqi dają dobry obraz , ale niestety w palu trochę im brakuje( dostosowane do NTSC), 6210 z kolei to format 4:3, w tej cenie są dobre LCD które mają wystarczającą rozdzielczość, dobry kontrast , komplety wyjść i są przeznaczone do kina( panas 700, Hitachi Pjtx 100, sanyo z3)wśród DLP też można by coś znależć w tej cenie, ale będzie trudniej.Kupowanie w polskich sklepach to wyrzucanie pieniędzy w błoto, bardziej opłaca się kupić wysyłkowo z Niemiechttp://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/2740I9-30.html?ts=1115538532682, lub na Allegro u importerów np. AVpartner( sprawdzone osobiście- bez najmniejszego ryzyka i z gwarancją)

Bardzo ważnym kryterium zakupu projektora jest generowany przez niego hałas, nie należy tego lekceważyć bo później może to znacznie popsuć komfort korzystania ze sprzętu

Do gier wymagana wieksza rozdzielczosc. Jednak nie polecam grać w gry - bleee dziwnie sie gra. Mozna dostać oczopląsu.

Benq 5120 nie obsluguje skanowania progresywnego wiec do DVD nie podłaczysz za pomocą 3rca.

Natomiast Benq6100 posiada ową funckję i mozna podłaczyc za pomocą kabla 3rca-vga do DVD jakosc super. Taki kabel mozna kupic na allegro.

Do kompa nie podłaczaj bo szkoda tylko projektora. Jakosc taka sobie. Od chwili jak podłaczyłem projektor do DVD to sprzedalem kabel VGA-VGA. Obraz jest stabilny nic nie migocze.

Benq 6210 nie wiem czy obsluguje PROGRESIVE SCAN. Jesli tak to kup go. Leprzego nie ma za tą cene. LCD podobno tracą jakość po kilkunastu godzinach pracy. A nowe LCD ktore są leprze od technologii DLP są tak drogie ,ze aż za drogie. "Do 6tys. projektor" mozna wybrac odpowiedni dla siebie. Temat byl poruszany wielokorotnie.

Stwierdzenie że LCD tracą jakość po kilkunastu godzinach pracy jest co najmniej śmieszne, nie można wprowadzać ludzi w ten sposób w błąd, owszem był kiedyś robiony test porównawczy DLP i LCD przez producenta DLP co już świadczy o obiektywności testu nienajlepiej, ale test nie dotyczył kilkunastu godzin , tylko kilku tysięcy godzin i to pracy ciągłej, w takich warunkach owszem DLP ma przewagę, ale przecież nikt w domowych warunkach nie włącza projektora ciągiem przez 5 tysięcy godzin, przy pracy zalecanej przez producentów LCD , czyli max 3-4 godziny jednorazowo matrycom nic się złego nie dzieje, a już napewno nie w tak krótkim odcinku czasowym, z powyższego wpisu swiadczy że kolega KOpyt25 chwali bezkrytycznie to co sam posiada , krytykując bezpodstawnie wszystko inne, prawdopodobnie próbuje znaleźć dla siebie potwierdzenie słuszności własnego wyboru. Trochę więcej obiektywności w doradzaniu innym.Sam jestem zwolennikiem technologii DLP choć posiadam Panasa 700, ale wiem też że za projektor DLP o podobnych parametrach co panas musiałbym zapłacić znacznie więcej, DLP wygrywają przedewszystkim kontrastem i głębią czerni, choć panas stoi pod tym względem na bardzo wysokim poziomie i do tego świetnie odwzorowuje kolory, ponadto tanie DLP niestety mają widoczną tęczę, ażeby tego nie było to trzeba narazie jescze szukać powyżej 10tyś.

No na pewno do 5tysiecy nie kupisz projektora LCD ktory spełni twoje mazenia! (przynajmniej do filmów).

Jedyny znany mi LCD to ten co wymienił "slud" innego bym nie kupił. Chyba ,ze za duze pieniadze. Na razie dominują DLP moze to sie zmieni za kilka miesiecy.

A moze sie myle? :

The Great Technology War: LCD vs. DLP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O tęczach juz sie wypowiadałem. Powtórze. Jesli nie siedzisz blisko ekranu to są one nie widoczne (bo są tak małe) z daleka zauwarzyć można je tylko na jasnym tle (bardzo zadko). Jesli masz bardzo dobry wzrok to raczej bedą każdemu przeszkadzały. Ja mam średni wzrok i podczas każdego seansu ich nie widze -jedynie jak się zbiże do ekranu. Bardziej dokucza mi ostrość niź tęcze.

Ukryta Zawartość

No na pewno do 5tysiecy nie kupisz projektora LCD ktory spełni twoje mazenia! (przynajmniej do

>filmów).

>Jedyny znany mi LCD to ten co wymienił "slud" innego bym nie kupił. Chyba ,ze za duze pieniadze. Na

>razie dominują DLP moze to sie zmieni za kilka miesiecy.

>

>A moze sie myle? :

>The Great Technology War: LCD vs. DLP

Jeśli już podpierasz się tą stronką to zarówno w kategorii ekonomicznej a nawet i średniej( a chyba o tych kategoriach właśnie mówimy) wg. właśnie tej strony królują właśnie projektory LCD, mało tego Hitachi PJTX 100 w stanach jest bardziej ceniony od panasa i jest w kategorii średniej, w europie jest na niego bardzo dobra cena i można go kupić poniżej 5000zł, jest on napewno leprzy od tanich DLP, a dla panasa jest mocną konkurencją, do tego ma bardzo tanie lampy (około 1000zł)

Panasonic PT-AE700U See Dealers Request Quote Review

2. InFocus ScreenPlay 4805 See Dealers Review

3. BenQ PB6100 See Dealers Request Quote

4. Sanyo PLV-Z3 See Dealers Request Quote Review

5. Optoma H31 See Dealers Request Quote Review

Mid Range

1. Sony VPL-HS51 See Dealers Request Quote Review

2. InFocus ScreenPlay 7205 See Dealers

3. Mitsubishi HC900U See Dealers Visit Mitsubishi

4. SharpVision XV-Z2000 Request Quote Review

5. Hitachi PJTX100 UltraVision Request Quote

High Performance

1. BenQ PE8700 See Dealers Request Quote Review

2. InFocus ScreenPlay 7210 See Dealers

3. Optoma H77 See Dealers Request Quote Review

4. Sony Qualia-004

5. Sanyo PLV-70 See Dealers Request Quote Review

Jeżeli mówicie że nie wart kupować projektora w polsce (ze względu na ceny z kosmosu) to mam pytanie czy projektor sprowadzony ze stanów będzie normalnie funkcjonował w polskich warunkach ?? Co z napięciem ? czy one się czymś różnią ?? Po przeczytaniu prawie całego forum na ten temat zdecydowalem się jednak na technologie DLP (chociaż sam nie wiem dlaczego) dlatego skłoniłem się ku projektorom BENQ. I czy ktoś może wie czy ten model 6210 ma progresive scan , bo tego jakoś nie moge znależć ???

RtG

slud napisał:>>>>>>>>>>Hitachi PJTX 100 w stanach jest bardziej ceniony od panasa i jest w kategorii średniej, w europie

>jest na niego bardzo dobra cena i można go kupić poniżej 5000zł, jest on napewno leprzy od tanich

>DLP, a dla panasa jest mocną konkurencją, do tego ma bardzo tanie lampy (około 1000zł)

Interesuję się tym projektorem - można go kupić na ebay.de w cenie niższej o 200 ojro niż PT-AE700 a Amerykanie lokują go w wyższej klasie niż Panasa. Siedemsetkę widziałem w akcji i jest to mioooodzio ;) a wg. testu w polskiej gazecie poświęconej KD Hitachi ma obraz jeszcze lepszy. Ile w tym prawdy - nie wiem, ale jeśli faktycznie Hitachi daje jeszcze lepszy obraz niż Panas to... popatrzcie na ebay! Wychodzi na to że DOBRY projektor do KD można mieć już w okolicy 5000!

Co mnie odstrasza od Hitachi to słabszy zoom - wg kalkulatora z projectorcentral byłbym "na granicy" (nie chcę więcej niż 100 cali a nie mam ochoty na wieszanie sprzętu pod sufitem). Lampa choć rzeczywiście tańsza świeci tylko 2000h. No ale ponoć obraz lepszy a europejska cena tej zabawki zachęca. Aha! - i ma polskie menu! :)

Projektorów DLP w ogóle nie biorę pod uwagę - nie widziałem drogich modeli a w tych tanich obraz jakoś "miga" i męczy mi się wzrok - dotyczy to zabawek do prezentacji bo DLP specjalnie przeznaczonego do KD nigdy nie widziałem. Może i są dobre (na pewno są!) jednak obraz z LCD mnie po prostu zachwycił i raczej będę wybierał pomiędzy Panasem PT-AE700 a Hitachi PJ-TX 100...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ukryta Zawartość

Tutaj macie w galerii kilka fotek z obrazem jaki daje m.in ten Hitachi

Ukryta Zawartość

z Niemiec raczej nie mam możliwości sprowadzić projektora a zamawiać się trochę boję (wkońcu to nie jest pare groszy). Mam możliwość sprowadzić ze stanów ale nikt mi nie odpowiedział czy będzie on normalnie działać ???

A ten Hitachi jest w którymś zpolskich sklepów ?? bo na komputroniku i pixmani gojakoś nie znalazłem ???

RtG --------------------

Benq 6210 posiada funcke PROGRESIVE SCAN.

Kupując projektor w niemczech czy jeszcze gdzies dalej za oceanem zadajcie sobie pytanie "co z gwarancją?"

Powiedzmy ,że się uszkodzi projektor po miesiącu. Naprawa może kosztować 2tyś. I co!

Poczekam do wieczora może uda mi się wykonać fotki z prezentacji filmów.Umieszcze na rorum.

Benq 6100 - też rządzi! :)

KOpyt25 a jaki ty posiadasz pojektor jeśli można wiedzieć i napisz co cię w nim drażni i jego ewentualne wady (wiem że bedzie trudno oceniać coś swojego ale chciałbym podjąc jakąś decyzję a narazie to mam mętlik). BENQ 6210 nie ma wyjścia DVI więc jak najlepiej będzie podłączyć go z odtwarzaczem DVD ( odt. KISS 450 który ma tylko wyjście SCART i, Video i S-video ).

RtG -------------------------------------- Pozdrawiam ----------------------------------------------------

Mam Benq 6100.

Podłaczyć mozesz za pomocą kabla s-video lub VGA-component (nie wiem czy w DVD masz gniazdo component)

Wady???

Jak dobrze ustawisz ostrość , odpowiednie ustawienie kolorów itp. to nie ma wad. Jakość idealna jak z obrazka.

Wady są dla tych co je szukają. No z wyjątkiem osób ze wzrokiem dalekowidza (widzi krate miedzy pixelami i czasami kręcące się tecze - ja tego nie widze na szczescie jak ogladam) Dlatego wymagane jest max 2 metry od ekranu dla sokolego oka. Dla reszty moze być 6metrów od ekranu.

do ReNtGeN

W pixmanii jest za 5890

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze w Nomatice w podobnej cenie , może nawet trochę taniej, ale dość słono liczą za transport, polecam jescze polskiego importera AVpartner, ja kupiłem tam panasa 700 za 5800 i bardzo dobre DVD panas S97 za 1300, wszystko z Gwarancją europejską uznawaną przez Panasonic Polska( sam sprawdzałem) jest to dość istotny argument przemawiający właśnie za panasonikiem, dotego do DVD jest jescze dodawany kabelek HDMI( do trochę tańszego Samsunga nie ma)Osobiście ostatecznie wahałem się między panasem i hitachi który jest tańszy o 200 euro, ale ma też słabszy kontrast, mogę powiedzieć tylko że nie żałuję wyboru , ponieważ obraz jest znakomity.

Ukryta Zawartość

BENQ 6100

Dodam ,ze słabszy mam aparat cyfrowy od goscia ze strony

Ukryta Zawartość

Ekran projekcyjny tak samo 2-3x gorszy. DVD też!

A film to król artur DIVX

Odleglosc od ekrany z 3,7m z wykorzystaniem zoom. Powiem ,ze projektor jest delikatnie krzywo ustawiony wzgledem ekranu.

post-6482-100007243 1170268806_thumb.JPG

post-6482-100007244 1170268804_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DO Slud

Czy to hitachi ma przełączanie formatu na 4:3 ??? I nie wiem czy obraz rzucany z odległości 4,5 m zmieści mi sie na ścianie (2,5m) ??

i drugie pytanie czy to AV partner ma swoją stronę czy oni tylko są na Allegro ???

Podjąłem decyzje że będę wybierał między tym hitachi a Benq-kiem 6210 więc prosiłbym o różne za i przeciw (ten panas jest za drogi cena koło 9000 tyś to nie dla mnie)

Dzięki za wszystkie rady

>Czy to hitachi ma przełączanie formatu na 4:3 ??? I nie wiem czy obraz rzucany z odległości 4,5 m

>zmieści mi sie na ścianie (2,5m) ??

Na www.projectorcentral.com masz bardzo sprytny kalkulator - tam wszystko widać jak na dłoni, któy projektor pasuje do Twojego pomieszczenia.

Nie zaglądając do kalkulatora zaryzykuję stwierdzenie, że jeżeli planujesz projekcję z aż takiej odległości i chcesz mieć projektor ZA sobą (co z różnych względów jest wskazane i wygodne) to Hitachi raczej odpada - za słaby zoom i obraz będze zbyt wielki (ale lepiej sprawdź to sam na kalkulatorze pod podanym adresem). Idealny dla Ciebie byłby Panasonic 700 z jego mega - zoomem. Robisz z obrazem po prostu, co chcesz... wspaniała maszyna! Hitachi ma (podobno) lepszą optykę ale jest to okupione gorszymi możliwościami regulacji (słąbszy zoom).

Jak masz taką odległość projektor - ekran to bierz Panasa na Allegro! Ten AVPartner to pewni ludzie - wielu ich poleca. A najlepiej poślij maile wszystkim sprzedawcom z dużą ilością pozytywnych komentarzy i wybierz najlepszą ofertę!

Jeszcze jedno: jeśli prowadzisz własną firmę (naprawdę nieważne jaką ;) ) to projektor możesz sobie ładnie wpuścić w koszty - dlatego paradoksalnie warto kupić nieco drożej ale z fakturą VAT... musisz wszystko sobie sam przeliczyć, co się bardziej opłaca.

9000??? Skąd ta cena? Za tyle masz niemal 2 Panasy... ;)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jesli chodzi o to skąd wziąłem tą cenę panasa to tak stoją w zwykłych sklepach (np. komputronik) Szczerze powiem że już tak jestem skołowany że nie wiem na co się zdecydować. Chciałbym się dowiedzieć czy te dwa giganty LCD (Hitachi i Panas) mają możliwośc przełączenia formatu na 4:3 ?? I jeszcze jedno małe pytanko gdzie mogę zobaczyć i porównać obrazy z projektorów na żywo ?? Bo byłem w mediamarkcie i i tam mi powiedzieli że się wycofują ze sprzedaży projektorów !!! Mieszkam w Oświęcimiu więc w gre wchodzi Kraków i Katowice. Są jakieś sklepy gdzie moge to zobaczyć na własne oczy ???

RtG ---------------------------

RTG>>>>> Chciałbym się

>dowiedzieć czy te dwa giganty LCD (Hitachi i Panas) mają możliwośc przełączenia formatu na 4:3 ??

Nie wiem jak Hitachi bo znam go tylko z opinii (sam nie próbowałem, choć po fotkach prezentowanych na tym skandynawskim linku mam coraz większą ochotę na bliskie spotkanie z tym sprzęcikiem). Zapewne analogicznie jak w Panasie, z którym mam kontakt codziennie (właściciel firmy która mnie zatrudnia kupił go do... karaoke!!! Zapłacił dużo więcej niż 9000 - głupich w końcu nie sieją - bo słyszał że to dobry projektor. Buhahaha! Dobry na pewno ale czy do karaoke? :) Nic to - jego kasa - jego sprawa.

No więc w tym Panasie są duże możliwości przeskalowywania ekranu i jak masz obraz 4:3 to po prostu wyświetla go z czarnymi pasami po bokach (można sobie świetnie powiększyć wtedy zoomem). Można też przeskalować taki obraz ale to rozciąganie do 16:9 jest z równie żałosnym efektem jak w panoramicznych telewizorach - nienaturalne i bez sensu.

Witam.

Jeżeli chcesz "na żywo" zobaczyć tego Hitachi i (chyba inne modele też) to wybierz się do:

Studio AUDIO STYL

ul. Roździeńskiego 91

40-203 Katowice

tel. 032 258-95-76

www.audiostyl.pl

Z tego co wiem mają tam tego Hitachi

Zobacz sam i porównaj z innymi modelami.

Dla mnie to troche dziwna sprawa tych zdjec projektora Hitachi. Na moim dobrym monitorze LCD w rozdzielczosci : 1280x1024 moge uzyskać taką jakość obrazu. Ale nie na projektorze o przekątnej ekranu metra lub kilku metrów.

Zastanawiam sie jaka była odległość projektora od ekranu i jego przekątna.

Z odległosci 2metrów też uzyskam z mojego projektora jakosc obrazu taka jak na monitorze (czyli jak w przypadku HITACHI)

Umiescie swoje fotki ludziska ze swoich prezentacji projekcyjnych z małym opisem.

Tutaj można zobaczyć fotki z projektora Optoma H30A:

Ukryta Zawartość

Szczególnie fajne fotki 1 i 3 z gladiatora, widać ładnie czerń i detale. Dla szukających wrażeń fotka nr 2 z gladiatora :)

Z tego co pamiętam projektor Optoma H30A i H57 mają we wrocławiu w salce (przynajmniej mieli jakiś czas temu).

Fajnie jakby ktoś podesłał zdjęcia z Toshiby mt200, ktoś kiedyś pisał że ma.

Ukryta Zawartość

pozwolę sobie na dodanie fotek z Króla Artura pochodzących z projektora Toshiba S25

Ukryta Zawartość

post-7691-100007090 1170269002_thumb.jpg

post-7691-100007091 1170269001_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za fotki.

Jakosc taka sama jak na moim Benq6100 :)

Jakosc obrazu zalezy duzo od kabli ustawienia ostrosci , odtwarzacza DVD, ekranu.

Powiedz w jakiej odleglosci ustawiles ekran od projektora i czy z zoomem?

Witam

Mam pytanie - czy te parametry projektora są odpowiednie do kina domowego?Nie znam się na tym , nie chce też podawać marki projektora ani jego ceny - jestem zainteresowany ewentualnym zakupem i chcę wiedzieć czy parametry tego projektora są dobre i czy sprawdzi się on w kinie domowym.Proszę o odpowiedź i sorry za wpis właśnie w tym wątku ale nie chcę zaśmiecać forum nowymi wątkami w stylu dobry/nie dobry

-Brightness: 1700 ANSI lumens

-Panel System: 0,8" TFT p-SI

-Resolution

XGA

-Number of pixels

2.359.296 (1.024 x 768 x 3)

-Computer Compatibility

U-XGA

S-XGA

XGA

S-VGA

VGA

-lamp 200W UHP

-Uniformity 85 %

-Contrast ratio 350:1

-Digital keystone correction

Horizontal +/- 20 °

Vertical +/- 40 °

-Standard Objective

F= 1.7-2.5

f= 20-30mm

-Aspect Ratio 1,2-1,9:1

-Throw distance 1-7,7 m

-Color system

PAL

SECAM

NTSC

NTSC4.43

PAL-M/N

-Frequence

H. sync. 15-100kHz kHz

V. sync. 50-100Hz Hz

-Dot clock 140 MHz

-Ton/Sound:

1 W Mono

-Voltage 100-240V

-Power consumption 258 watt

-Weight 2.8 kg

-Digital-Zoom: factor 16

-DRIT (Digital Realized Interpolation Technology)

-Power Mangement

-Video signal input 1: Signal (Input)

Computer RGB Digital (DVI-I)

Computer RGB Analog (D-Sub 15)computer in/monitor out

Video signal input 2: Signal (Input)

S-Video (Mini DIN4)

Composite video(1 x RCA)

Audio input (RCA type x2)

Audio signal Input 1

Stereo Mini Jack

Audio signal output

Stereo Mini Jack

Control Port

RS232 Control Port

Pozdr.

SIRTOM75

-Kontrast i Ansi zalezy od modelu projektora. Jeden moze mniec kontras i jasność bardzo dużą. Natomiast drugi projektor moze mniec mniej Ansi i kontras - a w praktyce bedzie lepszy. Na to zwracaj uwage srednio.

-rozdzielczosc - nie wiem nie widzialem roznicy.

Zresztą nie chce mi sie pisać dalej :P. Temat był poruszany wielokrotnie.

NIestety nie nadaje się, jest to typowy projektor do prezentacji i prawdopodobnie nie najnowszy, jeden parametr dyskwalfikuje go całkowicie, a mianowicie kontrast, poniżej 800:1 nie się co pchać w kino bo będzie tragedia, panas np. ma 2000:1 i wcale nie jest za dużo, pozatym jasność wskazana w kinie nie powinna przekraczać znacznie 1000 ansi, duża jasność potrzebna jest przy prezentacjach, w kinie odwrotnie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.