Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade philips cd472 b. prosze o rady

debauched

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem sprężyny lepiej odizolują drgania.

One nie tłumią - maja izolować.

Proponuję jeżeli to jest możliwe oklejenie tej płytki matami bitumicznymi. W ten sposób zwiększysz masę płytki i uzyskasz lepsze tłumienie drgań na sprężynach - większa bezwładność.

Kiedyś miałem CD Fonici i przy wyższych natężeniach dźwięku potrafił gubić ścieżki.

Umieściłem transport na gąbkach i pomogło.

OK , czyli to ma tłumić drgania z zewnątrz a nie asymilowac własne .

Teraz ciekawostka - transformator tak sie grzeje ,że aż lekko parzy . To chyba nie jest normalne .

...there is no spoon...

W niskich modelach przeważają trafa dobierane na styk.

To ma się to prawo grzać.

Do tego sprawdź na jakie napięcie jest to trafo.

Trafo na styk + parę V więcej i będzie się grzało.

Wymieniam powolutku kondensatorki w swoim 473 i musze przyznac ,że wszystkie stare kondy nichicon trzymają pojemności natomiast na płytkach są tez osiowe elektrolity Philips 47uF/25V ( u mnie na szczęście tylko trzy sztuki ) i miały zaledwie od 14 do 25uF . Podobnie z tymi na płytce sterowania głośnością ( 100uF mają 46-48uF a 1uF maja po 0,6 -0,8uF.

Czy nie ma przeciwskazań aby je zastapić zwykłymi przewlekanymi pionowymi czy to muszą być osiowe ? Dodam tylko ,że nie sa bipolarne .

...there is no spoon...

Posiadacze Philips CD473 - pomocy . Wylutowałem kondensator 47/25V , który siedzi samotnie na dole płytki po prawej stronie patrząc od frontu . Między kostkami TDA1541 , XC86604P oraz XICOR - jest tam tylko jeden kondensator . Po wylutowaniu okazało sie ,że na płytce wyjątkowo nie naniesiono polaryzacji dla tego kondensatora . Może mi ktoś podać gdzie plusik a gdzie minusik ? Sprawdzałem połączenia z masą ale niejednoznacznie wyszło .

...there is no spoon...

Kondensatory nie muszą być osiowe, takie z wyprowadzeniami radialnymi mogą tam być.

Co do kondensatora bez opisu, chyba możesz uruchomić odtwarzacz bez niego? Wtedy zmierzysz tam napięcia i ustalisz polaryzację, a jeśli nie chcesz bez kondensatora uruchamiać to wlutuj tam albo jakiś bipolarny elektrolit na próbę albo foliowy np 2.2uF i na nim zmierz.

• 3 tygodnie później...

Ostatnio mam ciąg na stare philipsy . Teraz reanimuję 371 z CDM2 i 1541 .W zasadzie wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne ( na Pnasonic FC , Elna Cerafine , Oscon itd ) diody prostownicze na Schottky, i kondensatory na wyjściu na MKP . Chciałem sprawdzić jak to grało 20 lat temu . No i zaskoczka . Gra tak ,że nie wierzę w to co słyszę ;p . Nawet opampów nie zmieniałem . A siedza tam jakieś Motorole , o których pierwszy raz słyszę .Nawet nie pamiętam nazwy ...

No , ,,hajend" za stówkę .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.