Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade philips cd472 b. prosze o rady

debauched

Rekomendowane odpowiedzi

witam.wlasnie kupilem philips cd472, i chcialbym go troche ulepszyc. zamierzam posluchac go troche w 'serii', potem zaprac sie za upgrade. odtwarzacz wyposazony jest w cdm4/11, tda1541A, saa7220P/A. Wzm. operacyjne to LM833, na wyjsciu sa kondensatory nichicon MUSE. Bezposrednio przy tda1541A i saa7220 znajduja sie kondensatory nichicon 47u, przy wzm. operacyjnych nichicon 100u. Posiadam kondensatory 470u panasonic FC, 47 mikro 2 sztuki elna cerafine, kilka 1u wima, a takze 330u oscon. Zamierzam wymienic kondensatory przy tda i saa na oscon, C przy wzm. op. na panasonic FC. Zastanawia mnie czy znacznie wieksza pojemnosc w niczym nie zaszkodzi.. Bardzo prosze o cenne wskazowki, pierwszy raz 'bawie' sie cd. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18157-upgrade-philips-cd472-b-prosze-o-rady/

witam

mam 473 - wewnątrz to samo, co u Ciebie. Nie masz problemów z kółkiem dociskowym w napędzie? Ten czarny krążek w kółko ociera o mocowania czym doprowadza mnie do pasji (hałasuje w nocy).

Polecam wymianę lm833 na opa 2604 (wyraźniejsze brzmienie) lub 2134 (będzie miękko ale trochę jakby zza koca).

debauched

z tego co zauważyłem, nasze CDki różnią się jedynie tym, że mój ma opcję FTS (której bez pilota i tak nie umiem odpalić ://)

możesz dać foty wnętrza? może we dwóch coś wykombinujemy. Płytka z wyjściami analogowymi wygląda na wdzęczną do przeróbek, może zacząć od niej? tylko na co wymienić ten badziewny JRC6040...? Może wymiana elektrolitów (co prawda nichicon, ale już trochę stare), rezystorów na metalizowane i przewodów od płyty głównej coś da?

masz pilota do tego philipsa?

nie znalazłem w necie nic na temat JRC6040 - co to i po co to?

BeerfaN- nie wymieniaj od razu tak wszystkich rezystorów na metalizowane bo często mogą się nie sprawdzić. Zobacz noty aplikacyjne op ampów - prawie zawsze zalecają do sprzężenia zwrotnego węglówki. Najlepszy upgrade to solidne wytłumienie transportu, zegar i nowy dac.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

czesc, ja bym nie dawal nowego daca, tam jest tda 1541A, niezly jest. jezeli juz to troche lepszych C do jego zasilania, mysle ze standardowo oscon sie tam dobrze sprawdzi. fotek nie mam, ale mam schemat :) w moim cd jest na wyjscie lm833, to chyab zadna rewelacja. zamierzam wstawic tam 2604 i panasonic fc, jak to zagra napisze za jakis czas. nie wiem jeszcze co zrobic z C wyjsciowym, moze rubycon ZL, nie sluchalem jeszcze ale ludzie mowia ze lepsze to niz FC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7392-100006926 1170269243_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten jrc o ktorym piszesz zdaje sie ze jest do wyj. sluchawkowego. pilota do tego cd dorwalem na allegro, prawdopodobnie nie jest on dokladnie od tego modelu, dziala wszystko poza bezposrednim dostepem do utworu (naciskam np. 5 i nic sie nie dzieje :) ) mysle ze nasze cd w ogole tego nie obsluguja.

tak wyglada ten pilot.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TDA1541A jest dobry ale jego implementacja w typowym cd jest bardzo kiepska i efekt końcowy jest paskudny. Tego łatwo się nie naprawia wymianą kilku kondensatorów a jedynie łgodzi "bublowatość" konstrukcji zasilacza, ścieżek, masy itp. Włączony prostszy zewnętrzny układ z TDA1543 bez aktywnych układów I/V pokazuje przy tym "czystość" dźwięku. Podobnie sprawa przedstwia się z OPA2604. Próbowałem je bez zmian układowych właśnie w idealnie takim układzie jak wklejony. Dźwięk jest przerysowany i brzebarwiony w niektórych zakresach co niekórzy nazywają błędnie niezwykłą szczegółowością, przestrzennością. Z tych powodów naprawdę bez porównania lepiej zastosować zewnętrzny dac i w układzie n-os. Zrobienie n-os`a w typowym układzie cd jedynie poprzez "drutowanie" saa7220, bez zmian toru analogowego zapewne zakończy się porażką. Z prostych zabiegów polecam włożenie os-con`a 100uF na zasilanie saa7220 - jest to jedno z większych źródeł zakłóceń - efekt słyszalny "od ręki".

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam

Po naciśnięciu klawisza na pilocie np. "5" powinna się wyświetlić na wyświetlaczu 5-tka i wtedy należy nacisnąć klawisz "play" na pilocie. Wtedy skoczy do 5-tki. Tak działają Philipsy (Marantze). Jak się kiedyś przesiadłem z Sony na Marantza byłem trochę zdziwiony. Potem się przyzwyczajasz i jest OK.

Pozdrowienia

debauched

napisz jaki to model, bo z jpg nie mogę sie doczytać

ten jrc6040 nie jest połączony z wyjściem słuchawkowym, ale siedzi na płytce tuz przy wyjściu analogowym chinch. Może to komparator jaki?

układ w Philipsie CD650 jest bardzo podobny - na pierwszy rzut oka.

Zastanawiam się, jaką rolę pełnią tranzystory włączone w pętlę sprzężenia zwrotnego pierwszego stopnia na LM-ie. Wiecie coś na ten temat?

Popularna jest wymiana kondensatorów wokół TDA1541 na lepsze i poprawa zasilania. Natomiast układ wyjściowy chyba najepiej zrobić od zera.

W moim CD650 są dwie pary wyść: zwykłe - tak jak na schemacie powyżej i jakieś dodatkowo filtrowane (???) na osobnej płytce - niestety nie posiadam schematu. Wiecie co to takiego?

witam tez myslalem zeby zrobic uklad wyjsciowy od zera, napewno na raize nie bede robic nowego dac'a, pilotktory kupilem nie nosi zadnego oznaczenia, poza znakami philips i compact disc, ma napis IR infra red i 'remote control' :)

>grip

>Zastanawiam się, jaką rolę pełnią tranzystory włączone w pętlę sprzężenia zwrotnego pierwszego

stopnia na LM-ie. <

Załączają układ korekcji dla płyt nagranych z deemfazą.

>W moim CD650 są dwie pary wyść: zwykłe - tak jak na schemacie powyżej i jakieś dodatkowo filtrowane

(???) na osobnej płytce<

To jest dodatkowy filtr analogowy.

Napisz do mnie, wyślę Ci schemat CD650.

pozdrawiam

...może przesadziłem

jak znajdę trochę czasu to wylutuję lm833 i dam podstawki pod bip8. Obecnie mam tylko opa 2604 i 2134 oraz ne5532 do porównań. Może jakieś inne propozycje?

Który z opampów ma większy wpływ na dźwięk: pierwszy czy drugi?

propozycje do testów: ad825 na podstawkach

jak obiecałem: lm833 zastąpione podstawkami.

dziś w podstawkach opa 2134 i ne5532. W porównaniu z lm bas się oczyścił, ale jest go mniej. dalsze odsłuchy jutro lub pojutrze, wtedy się pobawię i ściągnę recenzentkę, co by więcej opinii było. no i do tego czasu trochę sie to wygrzeje, bo nówki opampy są

no i nie udało się zasnąć...ciekawe dlaczego?

dalsze odsłuchy:

opa 2604 z ne5532 - ładna przestrzeń, ale jakoś zbyt scalakowo...lubię dźwięk zwany analogowym

lm833 z opa 2134 - dźwięk zza kotary, mułowaty i lekki

z opa 2604 - zwarty niski bas, góra ok, przestrzeń nawet jest, ale wszystko jakby chropowate

opa 2134 z 2604 - bingo! niski, zwarty czysty bas, góra detaliczna nienatarczywa a przestrzeń...przestraszyłem się, że za oknem coś mi uderzyło w szybę, a to z głośników...ale zbyt ciepły ten dźwięk

jeszcze spróbuję dwa 2604 (muszę jeden gdzieś zdobyć), bo zbyt analogowy mi ten dźwięk wyszedł :/

wymieniłem tylko lm833. I Widziałem 2, a nie 3...chyba, że chodzi o JRC6040, ale nie wiem, co on tam robi. Na razie został na swoim miejscu. Mam już foty mojego 473, wrzucę je jak tylko moja Narzeczona zrzuci je do kompa.

uhhh, nie rozumiem, z twojego opisu wynika ze na jednym podwojnym wzmacniaczu operacyjnym jest realizowany pierwszy stopien wyjsciowy strony lewej i prawej, a na drugim wzm op. drugi st. wyjsciowy strony lewej i prawej, niestety na moim schemaci jest blad, 3 pojedyncze wzm operacyjne nosza nazwe 6584, a ostatni czwarty 6585, z tego powodu nie jestem wstanie rozszyfrowac ze schematu czy tak jest w rzeczywistosci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.