Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade philips cd472 b. prosze o rady

debauched

Rekomendowane odpowiedzi

Biorę się za tuning tego Philipsa, dzięki uprzejmości kolegi debauched a mam serwisówkę, coś na dobry początek:) Jadą też do mnie AD797, ale tylko 2 szt., na wyjście od Petera BG N 10uF. I tu pytanie, w tym Philipsie potrzebne by były 4 szt, ale mam zamiar zrobić analogówke na płytce uniwersalnej-wiadomo wymieniać kondzie i rezystory będzie sie jakiś czas, zanim się dojdzie do prawdy:) Myslałem nawet, coby w plytkę do testów wlutowac podstawki pod wszystkie elementy(rezystory, knndensatory, opampy). No i to nieszczęsne pytanie: Czy to ma szanse zagadać na 1 opampie na kanał ?

AD797 są świetne, ale wydaje mi się, ze przetworki Petera zagra lepiej. Odpadnie Ci problem z doborem elementów. Pewnie czytałeś już wątek o NOS DAC-u i opinie ludzi. Może nie jest to gramofon ;) ale może mile zaskoczyć. Peter starannie dobrał elementy :)

Pozdrawiam

Spoko, wierzę na słowo, ale skoro już jest zabawka, to trzeba sprawdzić ile da się wyciągnąc z tego dobrego. O NOS dacu zacząłem myśleć jakiś czas temu, wolałbym posłuchać, są gusta i guściki, może się zakocham, a może będę szukał dalej. Tak, czy inaczej NOS dac Petera to już jak dla mnie większe przedsięwzięcie, a tuning Philipa niech będzie na rozgrzewkę. Może do tego czasu będę miał okazję posłuchać Peterowego dzieła.

Panowie, jeżeli macie jakieś pomysły proszę o pomoc.

Powinno być dobrze z tymi AD797. Miałem w Marantzu po jednym na kanał i śmigało az miło. Podobny zresztą układ ma Matthew w CA Azur i pozytywnie się wypowiada.

Ja może tak z zupełnie innej beczki.

Poszukuje AD8561 do Kwack zegara i jakoś nie mogę znależć. Poradzcie albo poratujcie jedną sztuką.

Pozdrawiam

Witam!

Zdobyłem Philipsa CD 471 oraz Grundig CD8200 i właśnie je porównuję;

Chyba jednak nieco bardziej atrakcyjny jest Grundig – napęd CDM 2/10 no i ma wyjście cyfrowe (CD471 nie ma). Tak więc od wtorku będę próbował wymiany kondensatorów i innych elementów.

Elektronika w obydwu CD jest podobna. Zacząć jednak chcę od poprawy działania napędu.

Grundig dosyć mocno mechanicznie szumi (jakieś tarcie) przy odtwarzaniu CD, podejrzewam o ocieranie krążek dociskowy; czy można go posmarować (oś obrotową) np. wazeliną ?

Napęd CD 471 chociaż to już „tylko” CDM 4 - kręci płytą bezszelestnie, jest pod tym względem wzorowy !

• 3 tygodnie później...

Pytanie do biegłych w wiedzy o CD Philipsa.Kupiłem okazyjnie 2 odtwarzacze CD471, niby te zame ale nie takie same.

Jeden ma CDM4/11, SAA7210P, SAA7220P/A, TDA 1541A i na wyjściu standardowo LM833, ale drugi ma CDM2/10, SAA7210P, SAA7220P/A, TDA 1541 i wzmacniacze operacyjne Motoroli MC34072.Ten drugi ma na nad częścią cyfrową podwieszoną płytkę z układami scalonymi, co to jest prosze o podpowiedź.

podłączyłem sygnał out bezpośrednio do wyjść opampów. Poprawiły się detale, gra odrobinę głośniej, lepsza "scena". Minusy? pierdzi na starcie, ale to nie kłopot dla mnie.

Kwadrans roboty i poprawa słyszalna jest.

• 1 miesiąc później...

Cześć, podmienilem lm883 na AD797, co by można poprawić w tym ukladzie? Myślałem o pozbyciu się tranzystora w pierwszym opa i cewki w obwodzie drugiego.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

To pozwole sobie odświeżyć wątek i dodać coś na bazie własnych obserwacji. Porównując mojego Philipsa 584 (opartego na 1541A) przed i po wymianie paru elementów (gniazdo z filtrem, 2604, panasonic fc + sanyo os con, widać na zdjęciach) nie widzę opisywanego zjawiska przesterowania niektórych zakresów. Moim zdaniem poprawiła się przestrzenność sceny, bas zszedł niżej i jest dobrze kontrolowany, pojawiło się więcej szczegółów.

Może kiedyś wymienię 2604 na coś innego opisywanego tutaj. Na razie - w zestawie z NAD 3020 gra to naprawdę przyjemnie w porównaniu do tego co było. Scena się poszerzyła i uplastyczniła. Postaram się napisać więcej.

Jeszcze większa różnica jest w porównaniu do nieprzerobionego Philipsa 820.

Ukryta Zawartość

post-9770-100000754 1170278708_thumb.jpg

post-9770-100000755 1170278706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>lancaster

ten tranzystor przy pierwszym OPA (FET) steruje filtrem deemfazy - takie plyty są obecnie praktycznie niespotykane i mozna go chyba wywalić. Zresztą , chyba nie będzie różnicy, szkody ona tam raczej nie robi bo jest normalnie odcięty.

Co do cewki to sam jestem ciekawy! Obecnie takich filtrów się nie stosuje.(?) Czy bez tego układu LC będzie lepiej?

Molibden dzięki. Wszystko fajnie, ale jakiś czas temu padło mi trafo. Mam prośbę do posiadaczy 472. Potrzebuję znać napięcia w 2 miejscach układu. Mam serwiowkę, ale, że ze mnie żaden elektronik, to z czytaniem takich rzeczy nienajlepiej. Szukalem kilka razy i sobie odpuściłem. W razie, gdyby znalazła się jakas dobra dusza, albo posiadacz CD472(może być jedno i drugie:)), to proszę o kontakt.

W serwisówce akurat tych 2 napięc z trafa raczej nie ma (chociaż niby powinny być, bo wszystkie inne są).

Witam,

,,dzwonię do Panów w nietypowej sprawie". Nietypowej poniewaz nie dotyczy modyfikacji CD tylko identyfikacji jego uszkodzenia. Objawy sa takie ,że im dalszy utwór odczytuje CD tymbardziej dźwięk ,,drga" a nawet słychać jak przeskakuje. Laser jest nowy więc to nie tu lezy problem. A chodzi o udany choć wiekowy Roksan Attessa DP2P oparty na napędzie Sanyo SF90. Grał wybornie więc nie chce go sprzedawac za drobne. Dowiedziałem sie od p. Piotra z NEEL ,że to moze być uszkodzenie silnika kręcącego płytą ale on nie chciał sie podjąć wymiany tego ze względu na trudności z ustawieniem itd. I co tu zrobić?

PS

Obecnie mam Philipsa 614 jako napęd i Cambridge Audio DAC3 ( wymienione opampy na AD825). No gra...ale jakoś tak bez emocji i płasko.

...there is no spoon...

zdjęcie. marne ale zawsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

i-studio

Może spróbój wymienić diody w prostowniku, są tam standardowe 1n4002, ja wymieniłem na byw 79 200, bo takie miałem i wywaliłem bocznikujące je ceramiki 22 nano. Moim zdaniem taki zabieg poprawia bas i łagodzi ostrosć góry. Mam lamerskie pytanie, ponieważ nie wymieniałem nigdy o ampów. Te elemy fabryczne są podwójne, nie wiem jak jest z opa2604. Z tego, co widzę poprostu zamieniłeś scalaki, więc opa jest również podwójny. Nie wiesz czy opa2134 to ten sam typ? Mam Marantza CD40.

pozdrawiam!

adik ---> OPA 2604,2134 i 2132 są podwójne. Warto dać podstawki i poeksperymentować w danej aplikacji (sprawdź też napięcia jakie są w CD na operacyjnych). Opa 2134 i 2132 są "tylko" od 2,5V do 18V.2604 od 4,5V do 24V.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

takie wpisy jak dwa powyze to zenada - 763 to wspolczesny plastikowy pseudo high-end gdzie wszystkie zastosowane podzespoly plus robocizna kosztowaly producenta sporo ponizej 1000zl

senicz zdziwilbys sie w tescie bezposrednim - 763 w porownaniu z modyfikowanymi starymi cdekami nic nie potrafi - niestety

Senicz ,

wyrzucać to raczej nie. Ten Roksan ma np. zasilanie lepsze niz większośc odtwarzaczy jakie widziałem. Transport jest zawieszony na sprężynach . Przetwornik kosztował 300 $ ( w czasach jego świetności oczywiście- crystal CS 4328). Odtwarzacz za 1450 GBP.

Może to nie jest miarodajna opinia ale warto ja zacytować - HIFI Choice: It is possible of course, but designers have to try pretty damn hard to make a mess of Crystal's CS4328. Others, and Roksan in particular, have evidently surpassed themselves, preparing a CD player that's so full of musical beans that our panel declared "classical listeners should be ready to 'air conduct' when auditioning this player". A compliment, of sorts, for one of the more pleasant surprises in our 20-way test, the Attessa earns itself a Recommendation.,,

Ukryta Zawartość

post-3970-100009830 1170280233_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Molibden,

tez tak myślę. Zaniosłem do serwisu gdzie mieli wymienic silnik na nowy i tu niespodzianka- działa jak nowy bez dotykania ! Ta usterka nie jest permanentna , pojawia sie po kilku godzinach po uruchomieniu i zniknęła na chwile po naoliwieniu łozyska w silniku - co potwierdza twoja diagnozę .

No zobaczymy co to wyjdzie. Panowie z serwisu powiedzieli ,ze nic nie zrobia dopóki nie zacznie szwankowac a on gra cały boży dzionek bez zająknięcia.

PS.

A może czas kupić Vincenta CD-S6. Co o nim myślicie ? Znalażłem wątek o nim ale troche nerwowy tymczasem na allegro jest ten Vincent w Wawie i jest tez konkurencyjna Jolida 100.

...there is no spoon...

Witam

A ja mam pytanie moze troszeczke z poza tematu ale dotyczace CD Philipsa

Wszedzie opisujecie konventer D/A TDA 1541 i jego wersje A i A S1, chcialbym sie dowiedziec co to jest SAA7323, czy to jest dobry chip a jesli nie to czy mozna go bezproblemowo wymienic na TDA?

Impedancja wynosi tyle, ile typowo dla opampa plus 2 rezystory szeregowe czyli ok. 50ohm + 2x100ohm. Czyli jakby je zmniejszyć np. do 22-47ohm byłoby całkiem optymalnie choć wiele to raczej nie zmieni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.