Skocz do zawartości
IGNORED

Kable i wtyki ProCab

SERTVIS-ant

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow.

Od kilku miesiecy czytam rozne tematy na tym froum.

Podczas lektury nie ktorych watkow zauwazylem, ze spora popularnoscia cieza sie tu kable Cordial.

Nie zamierzam tu prosiic o zadne rady ale wystapic z propozycja:

Bezplatnie oddam do przetestowania:

dwa odcinki po 2.5m kabla glosnikowego ProCab LS15 (1.5mm2)

dwa odcinki po 2.5m kabla glosnikowego ProCab LS25 (2.5mm2)

cztery odcinki kabla mikrofonowego ProCab MC305 po 1m kazdy

osiem wtykow RCA (cinch) ProCab VC209 (po dwa na odcinek w/w kabla)

jedna pare kabla RCA-RCA ProCab CAB 800/1,5

W zamian oczekuje opisania swoich wrazen z odsluchu lub porownan z

innymi przewodami.Opisy musza pojawic sie jako kontynuacja tego tematu.

Szczegolnie interesuja mnie porownania z kabelkami Cordial. Przygladalem im sie blizej,

tak od strony technicznej jak i dzwiekowej i cekawia mnie wasze spostrzezenia.

Co zrobic zeby otrzymac "sample"?

Prosze o kontakt ze mna pod adresem email [email protected] do piatku

13.05.2005. Email musi zawierac zdjecie systemu(jak najlzejsze) na ktorym beda testowane kable

i zobowiazanie ze opiszecie swoje wrazenia. Decyduje TYLKO moje widzimisie!!!kto otrzyma kable.

Kable otrzymacie bezzwrotnie ("na zawsze")

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18169-kable-i-wtyki-procab/

mi to sie nie podoba ......(ps. nie znam sie na tych kablach) smierdzi mi to taką komercją ze tester mimo ze nawet

bedzie mial (jezeli bedzie mial ) uwagi krytyczne to napisze to ze tak powiem pod FIRME heh ..... ale zawsze jest ten optymizm ze bedzie dobrze ........... pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

ls25 - zastapil no name flat 2,5 ^2 - zmniejszenie zamulenia dzwieku, lepiej wybrzmiewajace wysokie tony.poprawa jakosci basu

mikrofonowy - w stosunku do diy na rg6u poprawiona przestrzen i znow wydaje mi sie ze bogatsze wysokie tony.

jednym slowem - za te pieniadze warto. na pewno bardziej od zwyklych drutow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2378-100006738 1170269559_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ja z kolei otrzymałem głośnikowe LS 15 i Ls 25 i zgodnie z zasadami przedstawiam tutaj krótką opinię. Sprawdzałem je w swoim systemie z kilkoma różnymi kolumnami z ceramicznymi Accutonami po długim wygrzaniu. Może to kuriozalne podłączać takie kable do Focali i Accutonów ale za to dokładniej słychać co kabel jest wart :-)

Jako punkt odniesienia posłużyło parę różnych przewodów z miedzi OFC w cenie 6-10zł/mb typu Jamo Flat itp. Także droższe, najtańsze kable Tara Labs oraz Cable Talk 3.1.

Konfrontacja ProCab z kilkukrotnie droższymi kablami pokazała, że można ich używać bez kompleksów. W kategorii wybrzmienia"basu" praktycznie nie odstają jakością.

Minus to nieco wycofana i mniej dźwięczna średnica w stosunku do droższych przewodów co rzecz jasna jest uzasadnione ceną. ProCab na tle tańszych przewodów głośnikowych - zarówno pod względem brzemenia jak i budowy/wyglądu mają się b. dobrze i do tego są pozbawione częstej wady najtańszych kabli - zamulonego basu - to chyba główna ich zaleta.

Wbrew pozorom u mnie nieco lepiej sprawowały się cieńsze przewody 1.5mm.

Fotka przedstawia "nieuzbrojone" kable tuż po rozizolowaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam

Kumpel kupił na próbe kabelek LS25. Bardzo się nim zachwycił, więc miałem nieodpartą ochote go posłychać u siebie w domu. Także podłączyliśmy i co się okazało? REWELACJA!

W teście dla porównania zagrały jeszcze Sonic Linc AST60, Qed Aniversary XT, DNM Reson i taki oto procabik rozwalił całe towarzystwo nie tylko ceną, ale także i dźwiękiem (kiedyś słuchałem też VDH CS122 u siebie i nie wywarł na mnie większego wrażenia).

W czym był lepszy od reszty ?

Przede wszystkim przestrzeń, znokautował reszte pod tym względem, a do tego posiada b dobrą lokalizacje.

W końcu wokal może sobie spokojnie śpiewać, żaden instrument nie koliduje ze sobą, scena jest szersza i głębsza, ekekty stereofoniczne odjazd (np na quedzie jest bałagan i jakieś to wszystko nerwowe, reszta podobnie, chodź z tej trójki najlepiej wypadł reson ale i tak mu daleko do procaba).

Bas ma dobrą mase, jest szybki i zarazem dobrze kontrolowany, w SL jest lżej, kontrola i prędkość gorsza, jakieś to wszystko zlane, w quedzie brak masy ale dobra kontrola, w resonie zwarty i najlepiej kontrolowany choć już gorzej z najniższym.

Średnica jest pełna, bardzo szczegółowa, gitarki, bębenki, wokal wypas o klase lepsza jak w SL, w resonie jakoś za bardzo wychodziła, dominowała nad resztą. Na quedzie może była bardziej melodyjna ale chyba mniej naturalna.

Wysokie są spokojne, prawie zupełny brak sybilantów, a jednocześnie szczegółowa, w resonie było za mało góry taka przyciemniona, mało wyrazista, w sl więcej niż w procabie ale bardziej lepka, mniej szczegółowa, w quedzie moze wiecej szczegołów w tym paśmie, ale też więcej sybilantów, dlatego też wole procaba.

Ogólnie kabelek ma wypasioną przestrzeń, stereo i lokalizacje. Jest bardzo muzykalny zajebiście zrównoważony i naturalny, nagrania koncertowe total wypas ( w takich nagraniach czuć największą różnice in plus )

Szczerze polecam ten kabelek. Jest świetny i do tego robi wrażenie wzrokowe. Jeśli ktoś szuka kabelka do 50zł niech go koniecznie posłucha, jak komuś brakuje przestrzeni to tym bardziej. Cena jest bajecznie niska. (onstage.pl)

Jak puściłem płytke Petera Gabriela "OVO" utworek 4 i doczekałem do magicznego przejścia w utworze (ci co znają wiedzą o co chodzi :))to spadłem z łóżka z wrażenia, po czym chodziłem pół godziny w szoku zanim doszedłem do siebie. (autentycznie). Nigdy nie zapomne tego.

Pozdrawiam

P.S.

czy ktoś widział może ten kabelek w którymś sklepie muzycznym w Lublinie ?

Święta racja byłem świadkiem tego szoku przy 4tym kawalku :) Priceless :)

Do Procabow podszedłem sceptycznie. Kable za 25zł raczej z logicznego rozumowania nie powinny służyć za więcej jak linkę do holowania w samochodzie, a tu taki szok!

Ponad rok grałem na Qedach Silver A xt no i troszkę za bardzo się do nich przyzwyczaiłem, dlatego na początku Procaby były ok ale nie jakoś do końca nie było to, to ! Ale po pewnym czasie i odsłuchu u Krzycha M stwierdzam, że Qedy po prostu nie są naturalne. Scena i przestrzeń w Pulse Floydów na Procabach, wgniotły mnie w kanapę! Kontrola basu taka, że w końcu stopa w bębnach konkretnie łupie, a nie męczy ucho! Wysokie prawie takie jak w Qedach, bo nie są aż tak przejaskrawione. Gitarki, pianinka ogółem instrumenty bardzo dobrze! Jedyne do czego się czepiałem to był wokal ale to przez za długie obcowanie z Qedami. Był mniej wyraźny, troszkę przymulony w porównaniu do Qedów. Czas jednak robi swoje. Im dłużej ich słuchałem tym bardziej się przekonywałem, że to właśnie tak powinno grać. Płyta Watersa "Amused..." o psze Państwa! Nie mogłem usiedzieć! Musiałem się patrzyć w stronę tego cholernego tv non stop! :) Dla porównania na Qedach to chyba mogę porównać odsłuch na nich do uczucia dostania po jajach! Dźwięk ściśnięty, po prostu ból dla uszu! Stanowczo zakańczam z nimi przygodę!

Procaby dłuuugo długggoo pogoszczą u mnie pod dachem i pod prądem! Teraz tylko ls15 na górę i odpalam pełny bi-wireing.

• 3 miesiące później...

Panowie (i panie...)

spróbuję odświeżyć ten wątek, bo przydałoby się nieco więcej informcaji o tych - jak wnioskuję z opisów - interesujących kabelków.

W tej cenie zamierzam je kupić nawet w ciemno, bo jak się nie nadadzą, do dam żonce do wieszania bielizny ;-)

Pytania na początek - do użytkowników i dystrybutora:

1) z czego sa zrobione te kabelki? na stronie producenta nie znalazłem informacji o jakości użytej miedzi; czy to najzwyklejsze OFC, czy coś nieco lepszego?

2) czy LS425 nadaje sie do bi-wire? dystrybutor tak sugeruje (bo są 4 żyły), ale producent milczy na ten temat...

3) czy ktoś wypróbował LS425 w bi-wire? a może 2xLS25 lub LS25 plus LS15 da lepszy efekt?

pozdrawiam i czekam na wpisy

Do Bi-wire LS25 i LS15 będzie dobrą kombinacją.

Kable wykonane są z miedzi beztlenowej- raczej bez fajerwerków z czystością.

W swojej cenie są bardzo dobre i do budżetowych klocków jak znalazł.

Wszystko na to wskazuje...

ale wiadomo, że w praktyce nie zawsze się to sprawdza...

Może ktoś porównywał Procab'y z np. RealCable? (parokrotna różnica w cenie), albo inną niedrogą kombinacją?

Ważne żeby nie limitowały systemu (budżetowy, całość zmieściła się w dniu zakupu poniżej 10kzł), ale uważam, że gra jest warta świeczki tylko wówczas, gdy różnice są większe niż "na granicy percepcji"

• 1 miesiąc później...

MrBean, 27 Maj 2007, 15:36

2) czy LS425 nadaje sie do bi-wire? dystrybutor tak sugeruje (bo są 4 żyły), ale producent milczy na ten temat...

ProCab jest produkowany pod estrade, tam kable 4 żyłowe stosuje się z innych względów. Chodzi po prostu o ograniczenie liczby kabli idących od wzmacniacza do sceny. Jak będą chętni to moge opisać jak to działa.....

Przykład praktyczny ;) Stoją sobie dwa basy JBL, które napędza wzmacniacz Crowna.

We wzmacniaczu na jednym ze speakonów są wypuszczone oba kanały (na dole kawałek manuala).

W kolumnie są dwa gniazda połączone równolegle (in/thru), oraz przełącznik do których pinów w speakonie ma być podłączona kolumna (+/-1 lub +/-2) - patrz foto. Teraz zamiast puszczać dwa kable do sceny puszcza się jeden 4-żyłowy, potem się łączy kolumny między sobą, na jednej się ustawia +/-1 a na drugiej +/-2, więc jedna kolumna jest podłączona pod pierwszy kanał, a druga pod drugi.

Oczywiście można w ten sposób podłączyć bas i nadstawke. Czasem w racku się specjalnie robi panel z wyjściami, wtedy jest możliwość wyprowadzenia na jednym kablu wyjść z dwóch wzmacniaczy (inny na bas, inny na nadstawke)

Rozwiązanie to okazało się tyle praktyczne, że Neutrik zaczoł wprowadzać 8-pinowe speakony.

Ukryta Zawartość

post-9196-100009350 1183153874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

to ja tez chce coś dodać....

zachęcony przez macgayver'a kupiłem ls 25...

o boże jaka różnica na plus, w porównaniu do zwykłego OFC oehlbach moje głośniki ożyły,scena się powiekszyla, poprostu magia

dodatkowo posiadam lepszy kabel oehlbach-snake, który niestety tez nie dorównuje do procaba ls25

gorąco polecam

i tu pytanie posiadam eltaxy podlacone bi-wire gora procab ls25, dol snake i juz wiem ze chce snaka wymienic.

czy kupic kolejny ls25 czy ls15

dlaczego piszecie zeby kupowac kabel ls15 ils25 do bi-wire?

• 6 miesięcy później...
  • 11 miesięcy później...

Witam

Kumpel kupił na próbe kabelek LS25. Bardzo się nim zachwycił, więc miałem nieodpartą ochote go posłychać u siebie w domu. Także podłączyliśmy i co się okazało? REWELACJA!

W teście dla porównania zagrały jeszcze Sonic Linc AST60, Qed Aniversary XT, DNM Reson i taki oto procabik rozwalił całe towarzystwo nie tylko ceną, ale także i dźwiękiem (kiedyś słuchałem też VDH CS122 u siebie i nie wywarł na mnie większego wrażenia).

W czym był lepszy od reszty ?

Przede wszystkim przestrzeń, znokautował reszte pod tym względem, a do tego posiada b dobrą lokalizacje.

W końcu wokal może sobie spokojnie śpiewać, żaden instrument nie koliduje ze sobą, scena jest szersza i głębsza, ekekty stereofoniczne odjazd (np na quedzie jest bałagan i jakieś to wszystko nerwowe, reszta podobnie, chodź z tej trójki najlepiej wypadł reson ale i tak mu daleko do procaba).

Bas ma dobrą mase, jest szybki i zarazem dobrze kontrolowany, w SL jest lżej, kontrola i prędkość gorsza, jakieś to wszystko zlane, w quedzie brak masy ale dobra kontrola, w resonie zwarty i najlepiej kontrolowany choć już gorzej z najniższym.

Średnica jest pełna, bardzo szczegółowa, gitarki, bębenki, wokal wypas o klase lepsza jak w SL, w resonie jakoś za bardzo wychodziła, dominowała nad resztą. Na quedzie może była bardziej melodyjna ale chyba mniej naturalna.

Wysokie są spokojne, prawie zupełny brak sybilantów, a jednocześnie szczegółowa, w resonie było za mało góry taka przyciemniona, mało wyrazista, w sl więcej niż w procabie ale bardziej lepka, mniej szczegółowa, w quedzie moze wiecej szczegołów w tym paśmie, ale też więcej sybilantów, dlatego też wole procaba.

Ogólnie kabelek ma wypasioną przestrzeń, stereo i lokalizacje. Jest bardzo muzykalny za***iście zrównoważony i naturalny, nagrania koncertowe total wypas ( w takich nagraniach czuć największą różnice in plus )

Szczerze polecam ten kabelek. Jest świetny i do tego robi wrażenie wzrokowe. Jeśli ktoś szuka kabelka do 50zł niech go koniecznie posłucha, jak komuś brakuje przestrzeni to tym bardziej. Cena jest bajecznie niska. (onstage.pl)

Jak puściłem płytke Petera Gabriela "OVO" utworek 4 i doczekałem do magicznego przejścia w utworze (ci co znają wiedzą o co chodzi :))to spadłem z łóżka z wrażenia, po czym chodziłem pół godziny w szoku zanim doszedłem do siebie. (autentycznie). Nigdy nie zapomne tego.

Pozdrawiam

P.S.

czy ktoś widział może ten kabelek w którymś sklepie muzycznym w Lublinie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.