Skocz do zawartości
IGNORED

półki i marmur

karpusx

Rekomendowane odpowiedzi

I do tego uwazasz sie za bardzo inteligentnego...

U nas w Polsce jest biednie jak wiesz wiec Twoj patefon chocby stary jak swiat nie zrobi na nas zlego wrazenia. Przeciwnie, poczujemy zes nasz.

Dziekuje za komplement. Ewidentnie niestety nie jestem az tak inteligentny jak by ci sie wydawalo. Ja mam tylko stary patefon. A sama inteli9gencja w swojej definicji jest motorem do sukcesu, wiec jak widac, jestem biednym glupcem. To jak z tym zaproszeniem?

-> Arek

Rurki stanowią elementy konstrukcyjne stolików firmy Wilking (chyba z Warszawy), firma w której pracuję wspłpracuje ze wspomnianą i tam właśnie załatwilem sobie te rurki. Pewnie można w odpowiednich sklepach kupić podobne rurki, jeśli byłyby z tym problemy to pomocy należałoby szukać u producentów mebli.

=> AdamL

Powiem jedno ... CUDENKO ... cycus malina :)

Takie projekty musza byc opisywane w dziale DIY bo az szkoda

Mnie osobiscie interesuje czy te stozki kupiles czy byly toczone.

Jesli masz troche czasu to opisz ... jak robiles co kupiles

koszty i do dzialy DIY. Ja sie przymierzam z kablami sieciowymi.

.... wyszlo Ci naprawde bosko

-> Frycu

Stożki były toczone. Oryginalne kolce Audio Forte kosztują ponad 300 zł za 4 szt. i prawdopodobnie nie posiadaja od strony podstawy stożka gwintu niezbędnego do skręcenia stolika.

Za kilka tygodni pod systemem audio pojawi się dywanik (ach ta akustyka) i stolik ze względu na wagę będzie rozkładany. Postaram się wtedy zrobić kilka "rozbieranych fotek", co powinno dać podstawy do możliwośći stworzenia czegoś nadajacego się do zamieszczenia w pustym na razie dziale DIY. W międzyczasie w oparciu o moje spostrzeżenia i doświadczenia, oraz pytania uczestników forum stawiane w tym wątku postaram się co nieco naskrobać jako tekst do projektu. Jeśli mi się to uda to zapewne udostępnię zgromadzone materiały uczestnikom forum zainteresowanym kształtowaniem ostatecznego wyglądu tego co powinno się znaleźć w dziale DIY.

Może już teraz warto rozpocząć dyskusję jak powinien wyglądać dział DIY co do formy, może warto wziąć z kogoś przykład - zapewne na niejednej stronie istnieje dobrze funkcjonujący taki dział.

=> AdamL

Dzieki za info ...

DiY to mysle, ze fotki opisy ceny moze jakis projekt

na Cadzie do pobrania ... jesli ktos wogole na czyms takim pracuje

Wazne zeby cos tam bylo ... bo swieci strasznie pustka

Ja chce dac cos tam o kablach ... jesli ktos mnie nie wyprzedzi oczywiscie

A ze dostane niedlugo D/A i bede robil do niego "smycz" a mam cyfre

z macro z 2cm to wystrzele fotek do koloru do wyboru ... admin wybierze

okroi ... lub powie na ile to sam okroje ....

Chciałem Wam zakomunikować o wpływie moich granitowych cokołów na dźwięk.

Cokoły pod podstawkami Ostoi (jednonogowe, zasypane piaskiem płukanym) mam od niedawna.

W sam raz tyle, by się oswoić z ich wpływem na dźwięk.

Układ był od podłogi patrząć następujący:kolce/cokoły granitowe, grube ok. 7cm/kolce/standy/ kolumny przyklejone blutakiem.

Było po prostu dobrze - nie będę sie rozwodził. Wpływ na dźwięk (korzystny) był wyraźnie słyszalny i tyle. Bez ekstazy o tym opiszę.

A dzisiaj coś mnie podkusiło zabrać kolce spod cokołów i postawić je bezpośrednio na samej podłodze z sosnowych desek. Myślałem, że taki układ będzie porażką...

WPŁYW NA DŹWIĘK i WRAŻENIA.

Wrażenia ? To, że mam 10x czyściejszy dynamiczniejszy, żywszy dźwięk, gdzie ani próby z innymi wzmakami, ani kabelki tak dużej zmiany ni e wprowadzały (!!!)

Po puszczeniu ok.8 płyt nie mogę się przyzwyczić do nowego brzmienia.

Toć moje roAc'ki grajajakbym miał gdzieś ukryty subwoofer !!! Bas jest wszędzie i wciska się, gdzie tylko się da. I to jaki ! tak, jak lubie: ROZWARSTWIONY nie zmulony i nie płaski. Określiołbym satysfakcjonująco masujacy klatkępiersiowa z odl 3m od bazy. Żona wyszła po zakupy to sobie podgłośniłem do końca,a co ! Pierwszy raz odka żyjędojechałęm gałką volume do konca w lewo. ProAc'i zniosły to dobrze- ja nie ; )

Hienko: jak będziesz w mych stronach - KONIECZNIE musisz to usłyszeć. Wal śmiało, bo choć obaj mamy te same kolumny dość długo to czegoś takiego nie słyszałm jeszcze i Ty chyba też nie.

To wręcz nieprawdopodobne i "wygląda" na jakiś kawał czy trick.

PLUSY:

IOgromnie urosła pzrestrzeń, wyostrzyła stereofonia. jeszcze piękniej brzmiagitary, kontrabas, w ogóle wszystkie wokale, wtym męskie. Ogromnie polepszyła sie lokalizacja żródeł pozornych w stosunku do poprzedniego układu. Puszczałem dziś długo Franka Sinatrę i więcej muzyki poważnej (Bacha i innych kompozytorów poważki.) Dźwięk zaczął silniej współpracować z pomieszczeniem i wygłuszenie staje się coraz bardziej potrzebne. Zrozumiałem, że współpraca na linni: kolumny - pokój stała sie cholernie ważnym elementem toru. I tak to wiedziałem. Tylko teraz b. dało się to odczuć.

MINUSY:

Wyszły wszystkie niechciane śmieci. System stał się mało tolerancyjny dl a skiepszczonych czy pokpionych nagrań i to mnie martwi. Sporo płyt jest pokancerowanych, w sensie słychać potknięcia realizatorskie, jak np. nieudolne łączenia oklasków. Połączenia nagrania czy też błędy na płytach - sam nie wiem.

To trochę tak, jakby użyczono mi lepszego narzadu słuchu i wszystkie brudy słychać bez wysiłku. To, co ma być szuraniem krzeseł przed koncertem, rozmową podczas gry, mruczeniem sobie pod nosem - wylazło z całą mocą.

* * *

Nie jestem pewien czy tego chcę, bo sporo płyt straciło już dla mnie urok i się zastanawiam czy stary układ z kolcami pod cokołami nie był lepszy dla mnie lepszy, bo bardziej tolerancyjny dla "potkniętych"nagrań.

* * *

Nie spodziewałem się, że zjawisko tak znacznego wpływu cokołów na dźwiek może wystapić z taką mocą, choć mnie uprzedzano - np. Arek z tego forum.

WNIOSKI PODSUMOWUJĄCE:

Wpływ cokołów na dźwięk- nie tylko na bas jest znaczny. Znacznie bardziej, niż same kolumny, (może mam niewłaściwe, bo za lekkie).

Poprawia sie istotnie pzrestzreń, lokalizacja żródeł, stereofinia.

Dźwiek dostaje kopa, jest dynamiczniejszy, żywszy. Wciąg abardzo słuchanie efektów pzrestrzennych,że człowiek wodzi oczami za dźwiękiem, dosłownie. Bas jest zróżnicowany, wszechobecny i wciska się, gdzie go nie było, że byleby tylko zaznaczyć, gdzie sie da , jak najbardziej, że jest.

ładnei brzmiąorgany, gitary, trąbki, talerze. nie wszystko jeszcze sprawdziłem.

Minusy: system stal sie mało tolerancyjny dla płyt i mocniej zaznaczył się wpływ nieprzystosowania dostatecznego pomieszczenia. Kolumny wyraźnie mocniej zaczęły z nim współpracować. W muzyce geśtej, rokoswej, powiedziałbym,zęjest troche jakby zlewanie sieinstrumentów i większy haos, ale to może byćsprawa wzmaka. tak myślę.

Pozdrawiam czytających ten wpis.

PS. pawiowy- ciekaw jestem teraz Twoich wrażeń. Różnica jest szalona...

Pozdrawiam i zapraszam "by the way" i bez " by the way". Hej !

Oczywiście, że z MM : )))

Ale literówek nastrzelałem. (Nie dane mi było spokojnie popisać.) Oczywiście, że dojechałem gałką volume do końca w prawo ! (W lewo to chyba żadne osiągnięcie ; )

No i nie kolumny mam może za lekkie lecz standy jednonogowe, bo taki Target wygląda przy moich jakl ciężkozbrojny zapaśnik, chociaż eposowskie rachityczne podstawki też ponoć działają... (do dziś nie rozumiem, że ponoć Eposy grają na nich najlepiej..., a na Targetach - jak by grały... ? Męczy mnie to okrutnie, że nie wiem, ale nie mam jak porównać : (

Sorki za byki i miłego weekendu.

Siemanko !

Nie, nie jestem : )

Poświecam się na ołtarzu doświadczenia.

Odwagi mi przybyło jak usłyszałem, co się porobiło z basem i tak jakossamo wyszło.

Sam byś spróbował, gdybyś doświadczył. No i zrobiłem tak 1. raz w życiu.

Chciałem zobaczyć, jak to jest jak bas gruchnie pięścią w nos. I nic. Tylko lekki masaż serca.

Tak mi przez myśl przeszło: skoro mam już ten potencjał to jak zagrałyby kolumny z prawdziwym dołem... Czysta ciekawość. I jakie ?

* * *

Coś Wam powiem: fajnie, jak sprzęt ma parę. Jak na zestaw okołobudżetowy przestrzeń mam teraz perfektną.

Oddech jeszcze nie ma. No, ale to hiend to i nie grymaszę. Nie ma co przesadzać. to nie kwiaty.

A i ta niebieska dioda ABOXa świeci przecudnie. Nie mogę wprost oczu od niej oderwać, jak przygasa na kotłach ; ) No, ale to prototyp ze 120W trafem. A ja czekam i czekam już 5-ty tydzień na swoje 250W trafo... i nawet odpowiedzi na zapytanie nie dostałem : ) A miało dojechać w tym tygodniu : (

: ))) Zapraszam.

Tak. Nie.

* * *

I tak aż za dużo tego szczęścia na raz. Może za tydzień będzie u mnie lampowy wzmak z autorskim rozwiązaniem koncepcyjnym. Facet nie jest nowicjuszem. Ale nie uprzedzam wypadków. Może być ciekawie.

Jakby mi się udało uporać z paroma problemami to chciałbym zaprosić kilka osób na odsłuch w tym samym czasie. Będzie mnóstwo krytycznych opinii, mam nadzieję i obiektywna ocena. Nigdy jeszcze tak nie robiłem, a jest duża szansa na taką konfrontację i spotkanie w szerszym gronie. Po cichu liczę, że się uda : )))

A planuję odsłuch:

1. Mego sytemu z ABOXem.

2. Mego z podłogowymi klonami ProAc Response 2.5 (... masz dobrą pamięć i szybko kojarzysz więc domyslasz się czyje : )

3. No i ta petarda lampowa. Szkoda, że wzmak nie będzie na KT88 i 7025 ale i tak spodziewam się interesujących, a kto wie może i b. mocnych wrażeń : ) Kolumny moje i klony ...

4. Chciałbym też, by garmin wyrobił mi się z zamówionym kabelkiem.

Marzenia, marzenia, marzenia... wszystkie są do spełnienia. Zobaczymy na kogo/jak można liczyć.

A jak mam być do końca szczery to marzy mi się, by źródłem był Krel, jaki u garmina widziałem ileś tygodni temu. To nierealne, ale marzy mi się, a co nie wolno : )

Prawde powiedziawszy i bez tych atrakcji jestem jeszcze dość ciężko, przyjemnie ogłuszony/zaskoczony nowym brzmieniem mego zestawu.

Może zaproszę pojedyńczo paru kolegów- zobaczę czy ich teżtak to weźmiei jakie cechy/zmiany wychwycą. ni emająinternetu, więc mało prawdopodobne, by znali moją opinie powyżej.

Gdybym miał porównać teraz bas Tabletek to przychodzi mi do głowy tylko jedna taka firma: Paradigm... : ))))

* * *

A po AV do kiosku nie dotarłem. Ale jutro go przejrzę i pewnie kupię.

Pozdrawiam.

Ten Krell to nie byla az taka rewelacja:) Natomiast Pagannini jest chyba warty szerszej uwagi. Raz poszedl za 2 tys pln...

Do testu dolacz jeszcze jeden punkt. Zastapimy Twego poczciwego Pionnka moja Sonka. Zgadzasz sie?:)

Nie mam nic przeciwko : )

Ale Krell nie był rewelacją ? No to mi zagiąłeś oficerski parol, beeee

( Nie wiem co to jest, ale dobrze brzmi ! : )))

* * *

Chciałbym tylko, żebyśmy sie z tymi różnymi konfiguracjami wyrobili w swoim czasie.

3h powinno być ok. 5 max. Inaczej moja gotowa mnie z domu wyrzucić : (

A może w tym czasie bedzie tak miła i pójdzie do fryzjera ?

A poza tym liczę na jakieś 5 chłopa beze mnie... to już może być małe zamieszanie, wiec będę Was dyscyplinował ; )

Wszyscy osłuchani i o to chodzi. Można zabrać swoje płyty jakie kto chce. Pozwalam na każde - słuchajta, czego chceta : )

A dokładnie to jaki masz ten cd Sony (bo nie spamiętałem) ?

Szybko myslisz wiec wiesz:)

A jak nie to spytaj sie kogo trzeba lub zajrzyj gdzie trzeba:)

Acha, ile u Ciebie stoja Tablettki od tylnej sciany?

I pomyslec, ze kable napieciowe do wysokich temperatur tak przenosza bas:)

Popatrz:)

: )

: )

Tak, jak było. Ok.120cm.

* * *

Zaprezentowałem mojej córce (12 lat), którą przywiozłem tylko co z wypoczynku uod babci obecne brzmienie.

Jej słowa: " ale bas..." "To zupełnie inaczej gra..."

wyłlowioła niewiele, jak na 2-3 fragmenty utworów. pierwsze słowa wypowiedziała po kilku sekundach słuchania 1. utworu.

A mnie się chyba teraz nie podoba, bo strasznie dużo słychać partaniny dźwiękowców. Same szumy i śmieci, nieudolne łączeni ai takie jakieś pzreskoko jak na płycie analogowej gdy igła przeskoczy o rowek. Hmmm...?

Jeśli to ma być droga w kierunku hiendu to ja wysiadam, tj. wolę po staremu. Muzzykalniei niedostatki zamaskowane. Basu- żal : (( Ten jest wszechobecny i moze sie podobać. Córka woli obecne brzmienie (na swojej mini wieży podbija basy.) Żaden problem wrócić. Jeszcze myślę.

Może wykombinuję coś pośredniego... to chyba byłoby najlepsze.

Obecnie system jest bezlitosny dla płyt, a całość brzmienia powinna, moim zdaniem, być krócej trzymana za uzdę przez wzmak. Zresztą sam(-a) ocenisz (mam nadzieję).

Widzę dwa wyjścia:

1. poprawa akustyki w pomieszczeniu lub

2. inny wzmak (ECI byłby ok) Jednak to byłoby chyba złe podejście, bo patrz p.1.

Pozdrawiam.

PS. 9. nr AV kupiłem właściwie bez przeglądania (bo się wypościłem na prasę, hehehe

Zostawiam sobie lekturkę na dzisiejszą noc : ))) O wrażeniach - popełnię pewnie co nieco w stosownym wątku.

hiena podróbka: czy pamiętasz/wiesz jakiego to cd Sony mogłem słuchać na Batorego w ub. roku ?

930 czy 940 po tuningu - b. przypadła mi do gustu... To był wtedy jedyny konkurent dla mego pionka, niestety nie miałem możliwości porównać ich bezpośrednio i nie wiem w takim wypadku na którego bym się zdecydował. (Oba dobre. Sony był świetny. Był tam wtedy opisywany w Hi-Fi i M mocno stuningowany Marantz, ale niczym mnie nie urzekł, ani nic rewelacyjnego nie pokazał. Prawda - nie wiem, jak grał był przed tuningiem. Ale co to za róznica - nie dla mnie. I pomyśleć, że to dla niego taki szmat drogi jechałem... ; )

* * *

Obejrzałem zdjęcia 930 wewnątrz. W porównaniu z moim pionkiem ma z 50% mniej bebechów. (Przynajmniej wiem, że nie zrzynają od siebie, hehe)

* * *

Po niedzieli garmin powinien wyprodukować mi interkonekt, bo komponenty POWINNY dojść w poniedz. (Oby doszły.)

Oby doszly.

Moj ziomek ma Pionnka 705R (a raczej mial bo dzis wymienil na Radmora Amplifikatora za co jestem mu wdzieczny:) ). W srodku ma 5 razy wiecej (nie przesadzam) niz np Cambridge - a gra gorzej:)

Mój pionek nie jest wybredny : ))) Grzecznie łyka każdy nośnik, prędkość nagrania jest mu obojętna.

Ba, umie nawet odczytać płytę położoną brzuchem do góry, a czy Twój też tak potrafi ? /- Wątpię ; )/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.