Skocz do zawartości
IGNORED

Używany gramofon?

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem ostatnio NAD'a 314, głośniki B&W 601.

Mam zamiar dokupić jeszcze jakiś niedrogi (do 250pln) gramofon, będzie mi służył (tylko) do słuchania (głównie Wyscocki, Kaczmarski, troszkę muzyki filmowej i powaznej).

Przeglądam najróżniejsze gramofony na Allegro i w zasadzie nic mi nie mówiące symbole modeli... zwracam się więc z prośbą o radę do mistrzów dziedziny zmysłu słuchu.

Zależy mi na dobrej jakości dźwięku i poszanowaniu dla płyt...

Powiedzcie czym się sugerować, czego szukać, w co celować?

Dziękuję i przepraszam za wtórność.

https://www.audiostereo.pl/topic/18195-u%C5%BCywany-gramofon/

Wpisz do wyszukiwarki hasła Adam, Daniel, Fryderyk, Fonomaster i ewentualnie Bernard (niezbyt polecany). To z polskich. Z obcych Dual, Elac, CEC, Lenco, może Thorens (może, bo raczej przekroczy budżet).

Niecały rok jak stałem przed tym samym wyborem. Długo myślałem, że będzie to któryś z polskich czyli najprawdopodobniej uchodzący za najlepszy z nich Adam. Skończyło się na japonskim CEC'u i jestem zeń zadowolony. Więcej nie mam co pisać, bo jak wpiszesz te hasła do wyszukiwarki wyskoczy Ci dość na bardzo, bardzo długa lekturę.

• 2 tygodnie później...

czasami na allego mozna coś upolować od ludzi jadących na zachód

miałem adama, dual 503-2, natomiast obecnie 505-4, jest lepszy od tamtych wkładka standardowo omb10 ortofona_ kłopot z paskami nie można kupić

W żadnym wypadku nie polecam tej drogi ! Ci, którzy przywożą sprzęt grający z zachodu, robią to (w 99%)

bez jakiegokolwiek poszanowania dla precyzyjnej mechaniki, w tragicznych wręcz warunkach- to z doświadczenia znajomego, który też chciał kupić w ten sposób gramofon. Sprzęt był przywieziony bez rozmontowania (zdjęcie talerza, przeciwwagi, paska ,itp, co skutkowało zniszczeniem ułożyskowania ramienia.

To stanowczo zbyt delikatny towar, by przewóz powierzyć niekompetentnym osobom !!!

gO_black

Kup jakiegoś Technicsa z tych starszych ,porządnych.Jak nie będiesz zadowolony to zawsze łatwo "odskoczysz" z niego.A jak Ci się spodoba to będziesz miał odnośnik jakościowy do szukania lepszego gramofonu ( co nie będzie łatwe) bo te sprzęty grają dobrze.Allegro to chyba jedyna mozliwość zakupu,w sklepach takich rzeczy nie ma.Nie mozna też uogólniać że wszystkie gramofony są uszkodzone i przywiezione z niemiec w złych warunkach.Ja kiedyś kupiłem taki sprzęt i było wszystko cacy.

Tej rady już udzielalem - sam z niej skorzystałem na własny użytek. Niezależnie skąd kupujesz postaraj się, by odebrać sprzęt osobiście i umów się, że sprawdzisz go przed odbiorem. To najlepszy i najprostszy sposób unikniecia przykrych niespodzianek. Do tego poczta, a nawet kurier załatwić mogą i w 100% sprawny gramofon. Przy tańszym zaś sprzęcie zresztą i koszt kuriera wcale nie jest pomijalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.