Skocz do zawartości
IGNORED

bass-releks strojenie

krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,,,jakie strojenie było by " poprawne " dla kolumny 43 ltr głośnik nisko tonowy Tonsil GDN 20-60-3 pasmo przenoszenia 35 - 4000 Hz , Fs - 28Hz . przerabiałem już kilka wariantów 35 Hz , 33 Hz ,obecnie 28 Hz . pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/18212-bass-releks-strojenie/

hmmm wybór głośnika jeśli o Tonsile naprawdę dobry, tylko czy on się nadaje do obudowy B-R, tutaj mógłbym polemizować.....

ponadto nie napisałeś w jakiej obudowie (zakres litrażu) chciałbyś je umieścić....

Przy każdej symulacji pojawia się podbicie w okolicach 50 Hz rzędu 7-8dB a to oznacza, że będziesz miał sporo basu a cała reszta będzie "ledwo" słyszalna, no ale kto co lubi ...

Ja na Twoim miejscu jeśli miałbym zrobić z tego B-R pokusiłbym się o jak najniższe strojenie ( wadą jest bardzo długi tunel, ale za to SPL wygląda w miarę dobrze) i o jak największą obudowę.

Chyba najlepsze wyniki jakie udało mi się uzyskać to: obudowa 50 ltr, rura B-R fi 60 długość 33,3 cm strojony na ok 20 Hz. Wówczas impuls jest na poziomie ok 6,5 ms - nic imponującego. Podbicie w okolicy 50 Hz +4dB, a f-3 przy 29 Hz. Nie znam natomiast max wychylenia membrany, więc ciężko coś powiedzieć na temat wytrzymałości mocowej tego zestawu, a tak sobie myślę, że pewnie siodełko będzie ....

Natomiast uparłbym się na Twoim miejscu na obudowę zamkniętą, którą stroiłby wg 0.9 Czebyszewa i wtedy przy objętości 33ltr mam podobnie jak w przypadku obudowy B-R podbicie +4dB w 50 Hz, f-3 = 31 Hz ale za to lepszy impuls, lepszą kontorlę basu, zero problemu z wytrzymałością mocową głośnika ...

Wybór należy do Ciebie, ale dobrze się zastanów nad obudową zamkniętą, bo ten głośnik raczej jest do nich wręcz stworzony

Pozdro

upsss dopiero teraz zauważyłem że masz już gotowe skrzynki ;)

No więc tak....

dla 43 ltr chyba najlepiej wypada strojenie jak najniżej, ale jest jeszcze ów wspomniana wytrzymałość mocowa...

ja niemo założyłem że Xmax jest 10mm (a jest?! - chyba nie...) wtedy polecałbym strojenie portu na 30,7 Hz i myślę że na tyle możesz spokojnie zrobić, niżej chyba bym się nie podejmował ...

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.