Skocz do zawartości
IGNORED

Visaton kontra Tonsil

20Hertz

Rekomendowane odpowiedzi

Hertz ja mam troche podobne założenia i robię dla brata do pokoju ok 20 m2. Jet młody, lubi "kopa" w muzyce. Zobacz w poście o głośnikach Heco. Tam opisuję co robię. Projekt mój wymaga jednej poprawki jak na dziś ale i tak myślę ,że wyjdzie coś ciekawego...

Gość _avw_

(Konto usunięte)

saczek_XTRM > mam pomysła dla Ciebie ( on nic nie kosztuje - znaczy, mnie on nic nie kosztuje :-)

Kup GDWT 8/100/F i dorób do niego z drewna tubę asferyczną o dużym wylocie - jak tuby stosowane w Zingali. Będziesz mógł zejśc z podziałem tak nisko, gdzie GDN 20/80/2 powinien już dobrze przetwarzać.

Podobno tuby asferyczne mają najmniejsze zniekształcenia ( o co chodzi to nie wiem dokładnie, może ktoś wie i powie ? ).

_avw_

a wiesz że nawet mógłbym się pokusić o to, tylko:

1. nie chciałbym robić tego na totalny przypał - moja wiedza na ten temat jest zerowa, a w zgadywanie bawić się nie chcę

2. gdzie ja wytoczę kulkę na głośnik? jednolite drewno raczej odpada, a sklejanie i toczenie....kto się tego podejmie?

3. sprawa tego GDWT - nie wiem czy on tak nisko zejdzie bez sporych zniekształceń, wątpliwa sprawa, poza tym powyżej 15kHz ta tuba szybko przestaje grać i znowu mam dziurę, tylko że na skraju pasma tym razem

jaro4444

>> jeśli to ma być budżet to po co pchasz się w 3 drogi?

niskobudżetówka nie musi być od razu 2 czy 2,5 drożna. Chyba lepiej nawet zrobić z tego 3-way, bo łatwiej wykorzystać plusy poszczególnych przetworników, przy odpowiednim ich doborze można pozbyć się braków innych...

hehe widzę że mocno upierasz się przy Heco :) .Nigdy ich nie słyszałem więc się nie wypowiadam na ich temat, ale uważam że jeżeli kolega chce zbudować system 3-drożny, a te Heco mają tak chwaloną średnicę , to może warto zamiast visatona, który średnicą nie zachwyci zapewne wstawić te Heco (cena chyba zbliżona, więc budżetu nie ubędzie) i połączyć z GDN-ami, które w tym zestawie dadzą porządny, kontrolowany bas i zejdą tak nisko, jak Heco mogłoby tylko pomarzyć.....

20Hertz

jeśli myślisz o innych głośnikach (droższych) to mogę polecić HDS-164 o symbolu 850439 - słuchałem tego u kumpla w konstrukcji 2-drożnej (jest początkujący w budowie kolumn - to jego 1szy samodzielny projekt) ale muszę powiedzieć, że jak tego posłuchałem to kopara mi opadła. Jeśli zrobić do tego porządną zwrotnicę to na długo odechciałoby Ci się robić kolejne głośniki :)

Gość _avw_

(Konto usunięte)

saczek_XTRM >

To jest GDWK 9/100/FP ( http://www.tonsil.com.pl/products_frame.htm głośniki wysokotonowe > charakterystyka ) Ciągnie równo do ponad 20kHz a przy 10kHz ma tylko wąskopasmowy spadek o - 4db. Ten sam głośnik z prostokątną tubą o wymiarach 12x19 centymetrów jest oznaczony jako GDWK 12-19/100 lub GTC 12-19/100++ (w katalogu Conrad Elektronik - http://www.conrad-electronicversand.at/ > przez "wyszukaj", po wpisaniu "Tonsil" znajdziesz się na tej stronie:

http://www1.at.conrad.com/scripts/wgate/zcop_at/~flN0YXRlPTY1NDQyNzE3NA==?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&glb_user_js=Y&shop=A_B2C_AT&p_searchstring=Tonsil&p_init_ipc=X&p_page_to_display=DirektSearch&~cookies=1

w tym linku musisz kliknąć na "Bedienungsanleitungen, Schaltpläne und mehr..." w prawym dolnym rogu i otworzy się strona z plikami w PDF-ie w których są karty katalogowe.

GTC 12-19/100 to jest to co GDWT 12-19/100. Przenosi z podniesieniem charakterystyki od 2kHz. W dodatku wydaje się że to dobrze bo podniesienie można skorygować filtrem o łagodnym przejściu w pasmo zaporowe.

Prawdopodobnie na zdjęciu z wersją 4 omową tego głośnika jest jakiś plan konstrukcyjny - przypuszczam ze to jest plan zastosowania go w projekcie kitu ale nie mogę otworzyć w czytelnej rozdzielczości.

Moc mierzona w filtrem 12db/okt. przy 4000Hz wynosi 180W ciągłej i 250W chwilowej. Chyba od 2500Hz powinien się dać zastosować. Wydaje się że to jest jedyny głośnik w cenie ok. 100-zł. który tak nisko można ciąć.

Po co Ci kula do tuby asferycznej? Potrzebowałbyś jakiejś tokarni która ze sklejonych w bal kawałków "mdf" lub sklejki, klocków drewna, wytoczyłaby tubę o np. średnicy zewnętrznej 20cm. I tak precyzyjnie żeby się dało do niej dokręcić driver. To by już było coś. Niestety nie wiem jak można policzyć taką tubę i ustalić kształt ch-ki prawdopodobnie jedynie eksperymentalnie i potem to pomierzyć.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

saczek_XTRM >

To jest GDWK 9/100/FP ( http://www.tonsil.com.pl/products_frame.htm głośniki wysokotonowe > charakterystyka ) Ciągnie równo do ponad 20kHz a przy 10kHz ma tylko wąskopasmowy spadek o - 4db. Ten sam głośnik z prostokątną tubą o wymiarach 12x19 centymetrów jest oznaczony jako GDWK 12-19/100 lub GTC 12-19/100++ (w katalogu Conrad Elektronik - http://www.conrad-electronicversand.at/ > przez "wyszukaj", po wpisaniu "Tonsil" znajdziesz się na tej stronie:

http://www1.at.conrad.com/scripts/wgate/zcop_at/~flN0YXRlPTY1NDQyNzE3NA==?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&glb_user_js=Y&shop=A_B2C_AT&p_searchstring=Tonsil&p_init_ipc=X&p_page_to_display=DirektSearch&~cookies=1

w tym linku musisz kliknąć na "Bedienungsanleitungen, Schaltpläne und mehr..." w prawym dolnym rogu i otworzy się strona z plikami w PDF-ie w których są karty katalogowe.

GTC 12-19/100 to jest to co GDWT 12-19/100. Przenosi z podniesieniem charakterystyki od 2kHz. W dodatku wydaje się że to dobrze bo podniesienie można skorygować filtrem o łagodnym przejściu w pasmo zaporowe.

Prawdopodobnie na zdjęciu z wersją 4 omową tego głośnika jest jakiś plan konstrukcyjny - przypuszczam ze to jest plan zastosowania go w projekcie kitu ale nie mogę otworzyć w czytelnej rozdzielczości.

Moc mierzona w filtrem 12db/okt. przy 4000Hz wynosi 180W ciągłej i 250W chwilowej. Chyba od 2500Hz powinien się dać zastosować. Wydaje się że to jest jedyny głośnik w cenie ok. 100-zł. który tak nisko można ciąć.

Po co Ci kula do tuby asferycznej? Potrzebowałbyś jakiejś tokarni która ze sklejonych w bal kawałków "mdf" lub sklejki, klocków drewna, wytoczyłaby tubę np. średnicy zewnętrznej 20cm. I tak precyzyjnie żeby się dało do niej dokręcić driver. To by już było coś. Niestety nie wiem jak można policzyć taką tubę i ustalić kształt ch-ki prawdopodobnie jedynie eksperymentalnie i potem to pomierzyć.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

pomylony jkiś ten sklep. Ten długi link znowu nie działa.

Trzeba wchodzić przez

> http://www.conrad-electronicversand.at/

następnie w lewym górnym rogu w polu "wyszukaj" wpisać "Tonsil" i kliknac na ikonke lornetki obok. Otworzy się lista wszystkich produktów tonsila sprzedawanych przez Conrad Electronic. W niej trzeba odnaleźć GTC 12-19/100++

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Morel kosztuje tyle jeśli jest to najtańszy model i sprowadzony hurtowo. I nie pociągnie od 2kHz. Na pewno nie ma tez 105db efektywności i lewo zipie powyzej 15khz

I „tam” i Tu cena tego tubowca jest taka sama - ok., 90-120zł. co tylko świadczy że jest bardzo dobry.

Lewe teksty na temat tego co by można kupić i za ile gdyby tylko mieszkać o parę tysięcy kilometrów w te czy inna stronę i kupować po 100sztuk w opakowaniu też zamykają sprawę.

Najtańszym modelem jest chyba MDT10. Później jest jeszcze MDT20 i jeszcze coś. MDT29 kosztuje 29 euro, a minimalna ilość zakupu to 2szt zapakowane w jedno pudełko (są parowane przez producenta). Sprowadzaliśmy z kolegami z forum Morele z Holandii, nie było żadnych problemów poza okresową niedostępnością z powodu chwilowego braku w magazynie. Naprawdę znakomite głośniki, tylko kopułki Dynaudio są lepsze.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

No i w czym niby umniejsza to jakość Tonsila i jego przydatność do zastosowania w konfiguracji jaką ma "saczek" ?

Zamówienie i tak było wielotowarowe, o ile zauwazyłem. Jedyna różnica jest taka że Morele dostaliście taniej niz w Polsce więc sie na nie rzuciliście jak szczerbaty na sucharki - to się nazywa "łapaniem okazji", psychotechnika sprzedaży dla łowienia klientów. Jezeli ktos sprzedaje w Niemczech Morele po 29EUR to znaczy że nie są one lepsze od Tonsili i tylko tyle sa warte w rzeczywistości.

_avw_

no pomyliłem tę tubę o której piszesz z inną, sorrki

Natomiast w sprawie Tonsili to jest to tak, jak już ktoś o ty, kiedys na tym forum napisał.... charakterystyki są piękne, natomiast nie zawsze równe piękne brzmienie. Akurat do Tonsila 20/80/2 nic nie mam podobnie zresztą jak do 20/60/11. Słynne tuby jak 9/80/5F (chyba były stosowane w altusach) chwalone przez wiele osób, mi na przykład w ogóle nie odpowiadają. U mnie ten głośnik leży na półce już kilka lat i nie wiem co z nim zrobić. dźwięk jest tak ziarnisty że po prostu nie idzie go z niczym zegrać.

Daleko w planach kiedyś chciałbym spróbować zbudować jakąś tubę, ale to pewnie nie prędko, najpierw trzeba o nich poczytać, zrozumieć, potem można próbować z takim albo innym skutkiem

McGyver

Muszę powiedzieć, że dla mnie brzmieniowo Tonsil z Peerlessem DT100 nawet pasują. Nad morelami możnaby się zastanowić i spróbować ale to przy okazji następnych kostrukcji, które pewnie za jakieś pół roku bo teraz to mam pełne ręce roboty, a po sesji wyjeżdżam więc ... ale możliwe że będą lepiej pasowały do siebie Morele i Tonsil

jakieś 8 miesięcy temu sprzedawał facet na allegro kopółki Dynaudio, na początku chciałem je kupić i bardzo się napaliłem, ale jak się dowiedziałem że jedna z nich jest zwalona to szybko mi chęć odeszła. Sam nie wiem, może warto było kupić...? najwyżej potem by się sprzedało?

Jeżeli twoja opinia o Morelach wynika z tego, że je kilkakrotnie stosowałeś w dobrych aplikacjach, a mimo to wolisz Tonsila, to OK. Ale odnoszę wrażenie że nigdy tych głośnków nawet w ręce nie miałeś.

Ja uważam że kupowanie Tonsila po 30 euro nie ma sensu żadnego. Już lepiej kupić jakieś dobre woofery i uzupełnić normalnym tweeterem (Vifa M18WH kosztuje 39euro, a bas ma znakomicie kontrolowany, przy tym średnie na bardzo dobrym poziomie. Można ją połączyć z tanim, 14 euro kosztującym, a bardzo sensownie grającym tweeterem Peerless DT100). Łatwiej będzie poskładać to do kupy, będzie bez udziwnień, łatwo uzyskać od kogoś poradę.

A w ogóle człowiek chce dobrze, usiłuje doradzić coś konstruktywnego a tu na niego napadają bez sensu. Spadam stąd, szkoda mojego czasu.

Sorry Saczek, ostatnie zdanie powyżej było do avw, pisane zanim pojawił się Twój post. Zgadzam się co do opinii o ziarnistości dźwięku tych tubek Tonsila, faktycznie nie wiadomo co z nimi zrobić.

McGyver

fakt jest faktem i zgadłeś, nigdy nie miałem w ręce żadnego Morela, nie aplikowałem ich nigdy...

co do Tonsila - kupiłem tak jak pisałem już wcześniej, po to by mieć coś w domu zachwalanego (podobnie jak 9/80/5F) z rodzimego przemysłu. 20/80/2 nie jest żadną rewelacją bynajmniej i nie powala na kolana - chociaż .... bas uważam na dobrym poziomie i póki co mi się podoba, tu zdania nie zmienię. Miałem głośniki droższe z gorszą jakością odtwarzania niskich rejestrów. Do kupna tego Tonsila przemówiły ponadto jego parametry i charakterystyka SPL, łądniejsza niż w przypadku niektórych nawet Vif (ale ... już o tym pisałem kilka postów wyżej niekoniecznie przekłada się to na barwę dźwięku) i stąd akurat postanowiłem go zaaplikować w systemie 2-drożnym. Póki co jestem zadowolony z Tonsila i jego ceny. Jak się trochę z nim osłucham i dobrze przetestuję na różnych utworach to będę mógł coś więcej powiedzieć, bo póki co kolumny mam 200km stąd.

My tu tak gadu gadu o tym i o tamtym a kolega chce złożyć te budżetówki 3-way

Więc mam pytanie do Ciebie McGyver. Co myślisz o takim zestawieniu Tonsil 20/80/2 na tor niskotonowy ( nie wiem czy słyszałeś ten głośnik) Heco na środek (tu z kolei ja nie słyszałem więc nie mam opinii) na górę DT100? cięcia ok 200/4000 Hz. Chyba że kolega 20Hertz już nabył tego Visatona i chce koniecznie go tu wstawić...

Jak to jest panie 20Hertz?

Można tak zrobić jak piszesz, ale ten Heco to midwoofer i tak wysoko nie pociągnie. Trzeba go puścić max do 2800Hz, za to pierwszy podział też można obniżyć, nawet do 200Hz. Z DT100 będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze, tylko trza go umieć zaaplikować. To o trzymaniu w ręce Morela to było do avw

Gość _avw_

(Konto usunięte)

saczek_XTRM > jeśli przesterujesz tubę zbyt niskimi częstotliwościami to ona będzie bardziej chrypieć niż kopułka - tuby tak mają. Kopułki też będą chrypieć przy zbyt niskim obciążeniu, za to ciszej i krócej ( bo się szybciej spalą :-)

Poza tym z tuby trzeba ująć jakieś 12db żeby wyrównać ch-kę z tym GDNem inaczej każde skrzypnięcie będzie Ci wierciło dziurę w głowie.

No i wreszcie nie każdemu dźwięk tuby musi odpowiadać. ”BC Acoustique” tuby stosuje z powodzeniem w dość drogich konstrukcjach i nie są to jakieś bardzo markowe tuby.

Tuba z dużym wylotem budzi obawy że będzie wydawała z siebie lekki szum tła. Tego można nie lubić, albo wręcz przeciwnie. Tuby także mocno uwypuklają wszelkie trzaski - wynika to chyba z szybkiej odpowiedzi na skoki poziomu sygnału. To jest taki efekt głośników kinowych pracujących na włączonym wzmacniaczu bez sygnału i "mute".

Zastanawiam się jeszcze czy 2-2,5kHz podziału dla GDNa20/80/2 to i tak jeszcze nie jest za wysoko. Może trzeba poszukać estradowego drivera wysokotonowego który może pracować od 700-1500hz?

McGyver > czy Twoja opinia wynika z tego że stosowałeś GDWT 12-19/100 w wielu konstrukcjach ? Bardzo wątpię po tym jak stwierdziłeś że ten akurat Tonsil nie jest wart swojej ceny. Znaczy że Tonsila można krytykować nie widząc go na oczy a Morela nie ma prawa, bo jest doskonały z samej nazwy. Tani Morel po prostu nie nadaje się do konstrukcji "saczka_XTRM", mimo ze lepszy od Peerlessa.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

saczek_XTRM > trzy drozna konstrukcję z GDN 20/80/2 masz juz jak na tacy.

Nazywa się TLC Classik 2 i tony średnie obsługuje w niej wersja GDNa13/40/8 z dodatkowym korektorem fazy.

Tego Peerlessa DT100 to wyrzuś na śmietnik, bo to burcząca kiszka stolcowa ;-)

>Tego Peerlessa DT100 to wyrzuś na śmietnik, bo to burcząca kiszka stolcowa ;-)

heh no właśnie NIE!!! ja też tak na początku myślałem, długo z nim walczyłem (z powodu braku kasy, bo tak to bym go wcześniej na prawdę wyrzucił). W końcu z kolegą uzyskaliśmy wymarzony efekt. Walki z głośnikiem trwały chyba z pół roku - zero pomiarów, same próby z elementami w zwrotnicy i odsłuchy, odsłuchy i odsłuchy. Z kolegą - żebym się niczymi nie sugerował. Jak już powstał jakiś wstępny projekt, to zostawialiśmy go w 1 kolumnie a w 2-giej dalej dłubaliśmy. W końcu znalazło się optimum. JEDNA DOBRA RADA DLA WŁAŚCICIELI TYCH WYSOKOTONÓWEK - jak nie panujesz nad nim, nad jego zwrotnicą, aczujesz że jest prawie dobrze - to zrób dla niego oddzielną komorę i cholernie mocno wytłum, a będzie dobrze :), kolejną jest to że przynajmniej w moich i kolegi próbach doszliśmy do kolejnego ważnego wniosku - wysokie rzędy cięcia to nie dla tego głośnika, on po prostu zaczyna grać tylko coraz gorzej...

DT100 to na prawdę ciężka kopułka w strojeniu, ale warto przy niej grzebać, bo potrafi pobić na głowę niejedną w swej cenie. Umie odwdzięczyć się ładną barwą.

TLC Classica nie słyszałem, GDNa 13/40/8 też, ale może masz gdzieś schemat tej zwrotki z korektorem fazy do tego zestawu? Chętnie bym sobie na nią popatrzył.

saczek_XTRM:

My tu tak gadu gadu o tym i o tamtym a kolega chce złożyć te budżetówki 3-way

Więc mam pytanie do Ciebie McGyver. Co myślisz o takim zestawieniu Tonsil 20/80/2 na tor niskotonowy ( nie wiem czy słyszałeś ten głośnik) Heco na środek (tu z kolei ja nie słyszałem więc nie mam opinii) na górę DT100? cięcia ok 200/4000 Hz. Chyba że kolega 20Hertz już nabył tego Visatona i chce koniecznie go tu wstawić...

Jak to jest panie 20Hertz?

Co jak co ale dyskusja ciekawa. Głośniki jeszcze nie zostały zakupione i że tak powiem sprawa jest mocno otwarta. Panowie gdzie można spotkać Morele w cenie 20euro i gdzie najlepiej (najtaniej) zaopatrywać się w głośniki? Może za granicą? Za wszelkie sugestie dziękuję.

jaro4444:

Przeczytałem post o Heco i widziałem te monitorki :) Git że tak sie wyraże,bardzo git. Moje miały wyglądać nieco inaczej ale patrząc na oklejane boki pomyślałem o innej możliwości. Niestety mogę ew. przedstawić sam zarys kolumn bo drewno jest, a prace jeszcze nie ruszyły. Co do stosowania 17 Heco to trochę pomyślałem. Jak już to 3 w kolumnie. Martwi mnie brak parametrów i chyba nisko nie zagrają.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Po co komora wytłumiona jest potrzebna zamkniętemu głosnikowi ?

Korektor fazy to taki sztyft wewnątrz centrum głosnika. Tego nie ma w zwrotnicy tylko w samym głosniku. Ten sredniotonowiec jest niedostępny trzeba by zastąpić go GDNem13/40/8. Schematu zwrotnicy nie mam ale na pewno ktoś nim dysponuje i pokaże, skoro schematy TLC1 sa dostepne w sieci to TLC2 też się znajdą.

1 zdjęcie Classic 1, poniżej Classic 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5682-100006891 1170269293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość _avw_

(Konto usunięte)

TLC Classik 2 to normalny układ 3 drożny z głośnikie basowym z boku. Bardzo chetnie zobaczyłbym plany konstrukcyjne TLC 2 wraz z parametrami głośników.

Na dzisiaj to może być najtańszy porządnie grający DIY :-)

W Classic 2 siedzą bodajrze:

GDWK 10/80/19 jest to podobno 15 z ferrofluidem

GDN 13/40/8 z korektorem fazowym

GDN 20/80/2

Zastanawia mnie czy jakbym pogadał z kimś w Tonsilu to przysłaliby mi plany tego korektora. Dostęp do tokarki mam to mogłbym coś wykombinować. Choć nie wiadomo jak wygląda sprawa z nakładką przeciw pyłową. Może do tamtych inaczej to kleili (estetyczniej). A może ktoś je ma? I może to sprawdzić?

Znalazłem jeszcze coś, że tak powiem budżetowego. SILVER FLUTE produkuje głośniki w USA. Oczywiście w Polsce nikt o tym nie słyszał (nie sprzedaje tego) musze jeszcze poszukać w Niemczech. W amerykańskim sklepie są sprzedawane jako seas:silver flute ale żadnych powiązań nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Bardzo ciekawe te Silver Flute - za tę cenę i z takimi parametrami to mogłaby być rewelacja.

Z Korektorem fazy nie jast tak prosto. Wydaje mi sie że to był specjalny głosnik optymalizowany do przetwarzania wyższego zakresu tonów średnich. Pewnie zawsze możnaby zastosować inny głosnik Tonsila gdyby miał pracować z inna kopułką. Obowiązkowa zmiana zwrotnicy. Wtedy juz to przestaje być łatwe i tanie DIY, a zamienia się w sporą mordęgę jak zwykle w układzie 3 droznym.

Takiego GDNa z korektorem fazy widzialem jakiś czas temu na Allegro chyba, więc musi być dostępny (gdzieś). Podobny głosnik - też z korektorem fazy jednak nie gwarantuję że z takim samym - był stosowany w Tango czy tez Bolero 150 (to mało znane kolumny, chyba jedyne podstawkowce z obudową typu Filtr Akustyczny).

Pamiętam je wyglądały prawie identycznie jak Classic 1 obcięte troche pod otworami i zmniejszone. Ale czy był tam korektor fazy!?

No właśnie dość ciekawa oferta. Tylko co z tego? :( Jak nie będą do dostania gdzieś blisko w Europie to nawet jeżeli nie koszt przesyłki lotniczej to nasze kochane państwo dobije nas swoim cłem.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Czy wie ktos gdzie można znaleźć plany konstrukcyjne Tonsila TLC Classic 2 ?

Schemat zwrotnicy, wymiary obudowy w przekroju, objetości komór i wielkości otworów, oraz parametry głosników (zwłaszcza średniotonowego) z wykresami charakterystyk ?

No i wracamy do punktu wyjścia. Cóż to za chory kraj, żeby łatwo można było kupić głośniki producentów duńskich, norweskich, izraelskich, chińskich, wszystkich, tylko nie krajowego? Czysta paranoja.

a widzisz Adam, to jest tak, że to co gorsze to spada na nasz rynek, te lepsze rzeczy wędrują do GB tudzież Słowacji - nawet tam wybór Tonsili jest większy (i to z tych lepszych przetworników) w Słowacji. Rzeczywiście jakieś to wszystko chore - nie doceniają polskiej myśli technicznej czy jak?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.