Skocz do zawartości
IGNORED

ampli i koncowka mocy...

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

takie male pytanko do znajacych temat:

w planach mam podlaczenie koncowki mocy (DiY) do yamahy 650

ampli ma pre-out wiec technicznie to nie jest problem, przy zalozeniu ze ampli bedzie sterowal glosnoscia bo koncowka nie bedzie miala zadnego sterowania. ale nie podejrzewam konstruktorow z yamahy o tak karygodne niedopatrzenie :)

mam na celu poprawienie brzmienia frontow a nie dodanie wiecej mocy nie mniej jednak obawiam sie ze w srodku ampli sygnal z cdeka pozostanie zmieniony

tu wlasnie pojawia sie problem - jak to wyglada technicznie - zakladam ze sa na forum osoby ktore znaja temat

https://www.audiostereo.pl/topic/18319-ampli-i-koncowka-mocy/

Zgadza sie, ampli z kina domowego (nawet wysoki model) moze srednio spisywac sie w stereo (wszystko zalezy oczywscie od jakosci zrodla i reszty zestawu).

Wyjscia jakie widze.

1. CD z regulowanym wyjsciem podlaczony na druga pare wejsc koncowki (jezeli takowe posiada )

2. Jakis przyzwoity pre lub nawet pasywna regulacja glosnosci i poprzez nia sygnal z CD wpuszczony na monobloki.

U mnie mam wlasnie konfiguracje numer 1 [o mnie]. W kinie dmomowym koncowka gra podlaczona na chinchach, w stereo na XLR-ach (koncowki maja z tylu przelacznik wejsc zbalansowane/niezbalansowane). Kombinacja z pasynym pre w moim przypadku sie nie sprawdzila, dzwiek byl matowy i pozbawiony muzykalnosi. Aczkolwiek szystko zalezy od domasowania impredancyjnego poszczegolnych klockow.

Wiec zrob dwa oddzielne zestawy do kina i stereo, zero komplikacji...moze za wyjatkiem komplikacji w wytrzasnieciem kasy :-) Nie da sie za bardzo inaczej podlaczyc jednego zrodla do dwoch wzmacniaczy pracujacych z jedna para kolumn.

Napisz lepiej jakie masz pozostale czesci zestawu, moze nie ma sensu pakowac sie az w takie koszty.

Jezeli mowisz o RB 980 (nie RSP980) to bardzo dobra koncowka mocy. Do zastosowania w jakim chcesz ja zastosowac powinna sie idealnie sprawdzic. Czasami mozna ja dostac z drugiej reki za zupelnie normalne pieniadze.

Ja posiadam amplituner Yamaha 730 ,do niej podłączylem wzmacniacz Technicsa (stary i dobry model) do preout Yamahy poprzez chinche ,do wzmacniacza mam podłączony CD,do amplitunera DVD,jak słucham CD w stereo to chodzi tylko wzmacniacz,jak oglądam filmy to chodzi zarowno amplituner (steruje głośnością)oraz wzmacniacz- poziom głośności na godz.13.Moim zdaniem jest to bardzo dobra kombinacja zarowno dla stereo ,jak i kina.Jest kolosalna rożnica między dźwiekiem stereo z amplitunera a wzmacniacza.Polecam tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości chinche (u mnie tara labs) łączący wzmacniacz z amplitunerem

• 2 tygodnie później...

wiec odnowie nieco watek

czy uzywa ktos yamahy 650 jako pre ampli

nie zaleznie kto co ma podpiete - koncowke czy wzmaka

a moze ktos bebeszyl ten model zeby sprawdzic jak wyglada droga sygnalu?

niestety nie moge tego sprawdzic jak czlowiek bo mieszkam na zadupiu i nikt ze znajomych nie ma normalnego wzmaka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w tym wątku - Yamaha 750 + końcówka mocy Kody.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie mam Amplituer i dvd przy czym w amplitunerze nie mam pre out a chciałbym dokupic wzmacniacz i czy moge to wszystko jakoś podłączyć bo zależy mi na poprawie dźwieku w stereo a pozatym od czasu do czasu chciałbym pooglądac filmy na dvd ???? Z góry dziękuje za pomoc

Mozna sprobowac podlaczyc sie do amplitunera po cyfrze a do odzielnego wzmaka po analogu (cinchach). Chociaz moim zdaniem limitowac znacznie Cie bedzie tutaj zrodlo - dvd jako cd sprawuja sie marnie (z nielicznymi wyjatkami)

Witam

Ja podłączyłem swoją Yamahę RXV640 ze wzmacniaczem Technics'a SUVX 500. Dvd Yamaha 830 podłączone do Yamahy RXV640 połączeniem 6ch input (analogowe)do słuchania w stereo a kolumny przednie podłączone do Technicsa. A wzmacniacz i amplituner spięte chinch-ami na power amp direct (technics) i wyjście output (Yamaha). I wreszcie otrzymałem to czego chciałem, mówię tu o dźwięku w stereo. Takiej różnicy w dźwięku nie dały żadne kable głośnikowe, a było ich trochę u mnie na testach w przedziale cenowym od 30-200 złotych/m2. Wyraźna poprawa góry i średnicy bas stał się szybki i kontrolowany, nie ma już tego ciągnącego sie basu. A pomyśleć, że już chciałem sprzedać swojego starego technicsa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.