Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor wybrać??

tilt

Rekomendowane odpowiedzi

Korzytałem z AltaVista z tłumaczeniem na angielski. Są tam najnowsze wersje firmware (R1.07), program do ich wgrywania do projektora z pełnym opisem procedury, schemat kabla do połączenia z komputerem, opis funkcji z ukrytych menu i inne ciekawostki.

• 1 rok później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Po przeczytaniu tematów na forum i innych stronkach poświęconych projektorom dochodzę do wniosku że nie da się pogodzić projektora do biura i do kina domowego. A gdy portfel nie pozwala na szaleństwa to robi się zupełnie dramatycznie. Póki co mam 2 faworytów Benq MP 610 oraz 620..

Przed dokonaniem wyboru mam jeszcze tylko kilka pytań, na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi:

-w przypadku gdy projektor (np. Benq MP610) ma matrycę 800x600 a mozliwość wyświetlania obrazu 1280x1024 - od czego zależy uzyskana rzeczywiście rozdzielczość: czy od dvd czy od projektora czy może od kabla..a może od najsłabszego podzespołu...?

-czy brak wejścia DVI jest b. odczuwalny?jak wielka jest strata w jakości między DVI a np. componentem(bo to chyba najlepsze z wyjść w w/w Benq`ach)

-jaką max rozdzielczość mogę uzyskać z komputera a jaką z dvd?

-rozdzielczość-skoro MP 610 ma mozliwość skalowania to czy jest sens dokladać te 900zł na MP 620?czy będzie to niepotrzebny wydatek..?

-jasność-wybieram projektor, który będzie służył ok 70%-80% do oglądania filmów i 20-30% do prezentacji..niestety w100, który przypadł mi do gustu nie nadaje się do prezentacji więc czy 2200 lumenów(w przypadku MP 620) nie jest za dużo jak na kino domowe-obraz wyświetlany będzie z 4 metrów

-czy jest jakaś alternatywa z złączem DVI w cenie do 3500zł oraz z jasnością powyżej 1600 lumenów?

Wszystkie powyższe wątpliwości sprowadzają się do jednego pytania: który projektor wybrać(do ok 3500zł) dodam że chodzi mi tez po głowie Toshiba S8...

Proszę o pomocne rady...

Pozdrawiam

Michał

>-w przypadku gdy projektor (np. Benq MP610) ma matrycę 800x600 a mozliwość wyświetlania obrazu

>1280x1024 - od czego zależy uzyskana rzeczywiście rozdzielczość: czy od dvd czy od projektora czy

>może od kabla..a może od najsłabszego podzespołu...?

Nie, po prostu dokonuje downsamplingu. Jakość obrazu się nie polepsza, tyle że potrafi przyjąć obraz wyższej rozdzielczości i wyświetlić w niższej. Podejrzewam, że za podobną cenę będziesz miał 1024 x 768 i to jest wg. mnie o wiele lepszy wybór (np. PB6200).

>może od kabla..a może od najsłabszego podzespołu...?

Projektor 800x600 to najsłabszy podzespół :)

>-czy brak wejścia DVI jest b. odczuwalny?jak wielka jest strata w jakości między DVI a np.

>componentem(bo to chyba najlepsze z wyjść w w/w Benq`ach)

Tu akurat różnie bywa. Zależy od modelu i firmy. Zazwyczaj HDMI daje lepszy obraz. Ale w testach zdarzają się projektory, które dają gorszy obraz (często zaburzona równowaga kolorów). U Ciebie ma to mniejsze znaczenie, nie masz projektora HD.

>-jaką max rozdzielczość mogę uzyskać z komputera a jaką z dvd?

Taką samą: 800x600.

>-rozdzielczość-skoro MP 610 ma mozliwość skalowania to czy jest sens dokladać te 900zł na MP 620?czy

>będzie to niepotrzebny wydatek..?

Lepiej dołóż do projektora 1024 x 768.

>-jasność-wybieram projektor, który będzie służył ok 70%-80% do oglądania filmów i 20-30% do

>prezentacji..niestety w100, który przypadł mi do gustu nie nadaje się do prezentacji więc czy 2200

>lumenów(w przypadku MP 620) nie jest za dużo jak na kino domowe-obraz wyświetlany będzie z 4 metrów

Powinien mieć tryb kinowy, albo oszczędnościowy. Bawiłem się trochę Acerem o 2500 limenów i dało się go nastawić na całkiem dobry obraz kinowy.

>-czy jest jakaś alternatywa z złączem DVI w cenie do 3500zł oraz z jasnością powyżej 1600 lumenów?

Na allegro mnóstwo i to w wyższej rozdzielczości:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

itp.

Zwróć uwagę na kontrast (min 1:1500 - ważne w odbiorze filmu) i w przypadku DLP na ilość segmentów w kole barwnym (min. 4 - lepiej 5-7 - inaczej efekt tęczy)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do prezentacji projektorów to z wlasnego doswiadczenia powiem ,ze projektor Benq 6100(prezentacyjny) oraz 5120(kinowy) dobrze wyśwetlają obraz 800x600

Tak samo dotyczy sie ogladania filmów. Miedzy 6100 a 5120 jest bardzo mała różnica.

Takze lepiej do prezentacji kupić kinowy jesli tez chcesz ogladac filmy. Wiem bo oba projektory posiadałem. A 5120 nadal urzywam.

dzięki za odpowiedzi-a już straciłem zaczynałem tracić resztki nadziei na pomoc ;) Choć oba wpisy Woodolec`a i Kopyt`a są dosyć rozbieżne. W końcu zdecydowałem się na MP620-niestety nie mogę dłużej czekać:( i poświęciłem przyjemność oglądania KD na rzecz prezentacji... Pewnie brak DVI nie raz jeszcze odczuję a jasność lampy nie raz będzie mi robić za żarówkę w pokoju niemniej rozdzielczość zadecydowała o dokonanym wyborze(w praniu wyjdzie czy zrobiłem słusznie...) Postaram się za jakiś czas opisać produkt bo (co po sobie stwierdzam) jest nisza w zakresie projektorów uniwersalnych(o ile za takiego można uznać MP620)

Pozdrawiam

Michał

ps. dalej nie do końca wiem jaki mógłbym kupić do niego kabel-czy component byłby dobrym wyborem????

A do czego bedziesz go podłączał?

podejrzewam ,ze do DVD. Wiec Component bedzie najlepszy!

Jesli bedziesz go podłaczał do komputera za pomocą VGA to zapomnij o dobrym obrazie.

Do komputer to tylko DVI lub HDMI

Do DVD to DVI, HDMI lub component.

Miedzy component ,a DVI jest mała różnica głownie zalezy od karty graficznej i DVD.

O HDMI nie bede sie wypowiadam bo tego kabla nie mam ale prawdopodobnie to samo co DVI.

Zastanawiam sie czym bedziesz przeprowadzał prezentacje? jesli za pomocą kabla VGA to lepiej kupic Benq kinowego z kablem DVI ,a obraz bedzie lepszy w prezentacji od projektora w ktorym bedzie brak DVI.

Zastanow sie lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.