Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do przeróbki u p. Stelmacha?

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

"Zorro, to co teraz napisałeś jest już idiotyczne. Czy ja robię przetworniki Andrzeja Stelmacha?

Nie, ja robię kolumny, i na tym czasem zarabiam. A przetwornika Andrzeja Stelmacha po prostu

używam. Zapłaciłem za niego."

To Ty mnie spytałeś jaki ja mam w tym interes . Odpowiedziałe tylko identycznym pytaniem,

więc nie rób z siebie sierotki.

"I byłoby to OK, gdybyś się przy tym nie wymądrzał i nie zgrywał mądrali wiedzącego lepiej co

Andrzej zmienił i czego nie zmienił w swoim przetworniku, i gdybyś nie zakładał z góry że nowa

wersja tego DACa nie może być wiele lepsza niż stara. "

Wiem co zmienił Stelmach w nowym przetworniku gdyż napisał mi o tym w mailu.

"Samo opisywanie swoich wrażeń odsłuchowych jest OK, tyle że ty robisz coś zupełnie innego.

Zachowujesz się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy, wiedział najlepiej, i każdego kto ma inne

spostrzeżenia miał za debila."

Bardzo mam podobne spostrzezenia co do Twoich wpisów.

Ty chyba uważasz się za prawdziwego McGywera a nie tylko forumowego.

Reasumując

Ta wielodniowa dyskusja zaczęła się od mojego stwierdzenia iż w bezpośrednich porównaniach

Stelmach przegrał z dwoma przetwornikami których jestem posiadaczem. Bardzo ciepło

odniosłem się do DACa Stelmacha . Niemniej jednak zakwestionowałem teorię Stelmacha że jego przetwornik

jest obojętny na typ, rodzaj, klasę ,odtwarzacza . Wedłu mnie im lepszy odtwarzacz do przeróbki

pod Stelmacha tym lepszy dzwięk. Po wielkich przepychankach przyznano mi rację jedynie że

wstawienie zegara lub nawet lepszej dokładnosci kwarcu przynosi poprawę .

W wątku :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

parę osób mogło nausznie potwierdzić to więc już trudno było cokolwiek kwestionować.

Pragnę zauważyć że droższe odtwarzacze posiadają jednak lepsze oscylatory kwarcowe lub nawet lepsze

całe układy do taktowania . Warto chociażby z tego powodu kupić lepsze CD pod Stelmacha.

W testach w KAIM odsłuchiwano Sony kolegi W z Stelmachem na pokładzie po upgreade innego kolegi P.

Mogę tylko podejrzewać i to z dużym prawdopodobieństwem że kolega P w Sonym poprawił zasilanie

przez wymianę diód , kondensatorów i być może stablilzatora cyfry +5 . Nie tuningował przecież DACa

Stelmacha tylko CD platformę . PYTAM DLACZEGO TO ZROBIŁ , PRZECIEŻ ODTWARZACZ NIE MA

ZNACZENIA według Stelmacha . Może wyciągnął tylko od W kasę. Ja wiem , a Wy domyślcie się sami

Panowie z KAIM mieliscie 2 szt Sony Z Stelmachem , może będziecie mieli jeszcze inne napiszcie jakie były

różnice !!!

konec jak czeskiej bajce....

Ukryta Zawartość

Ciekawa dyskusje na temat napedu (audio mechanics) mozna znalezc tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zorro, człowieku, ani ja, ani Andrzej nie twierdziliśmy że obojętne jest jaki ODTWARZACZ zastosuje się pod przetwornik. Twierdziliśmy jedynie że nie jest istotna jego MECHANIKA. O DUŻYM ZNACZENIU ZEGARA ja pisałem od początku. Ale najwyraźniej kolega zorro lepiej wie co twierdziłem niż ja sam, bo wyczytał to między wierszami. Dalsza dyskusja z tobą jest daremna, bo nadal będziesz się uparcie dopatrywał tego, czego nie napisałem.

Jesli twierdziliscie ze mechanika nie jest istotna to jestescie w bledzie. Oczywiscie wszystko zalezy od poziomu odniesienia. Byc moze, w pewnych warunkach odsluchowych, mechanika rzeczywiscie nie jest istotna. ;-)

Andrzej Stelmach, 14 Gru 2005, 08:43

>przykro mi, ale wersja przetwornika jakiej słuchałeś w VRDS-10 była dość wczesna - grała nieżle ale

>wymagała poprawek i dopracowania - zrobiłem to w obecnej wersji (taką ma McGyver) - różnica jest

>znaczna, więc zanim wydasz opinie posłuchaj tego co teraz robię a nie uogólniaj na podstawie swoich

>historycznych wrażeń. Ja też się uczę i poprawiam.

A wersja z nia 10.02.2005 jest wersją ostateczną czy różni się w stosunku do aktualnej ? Czy dało by się przerobić do aktulnej jesli się różni ? Mój przetwornik leży na razie nie używany ale planuję to zmienić :)

>Stelmach

"Ty słuchałeś wersji "historycznej" - to jakbyś mówił, że samochody robione obecnie w FSO mają silniki dwusuwowe bo jeździłeś Syrenką i już wszystko o nich wiesz i masz wyrobione zdanie na ich temat."

Może odnieś się do jazdy z mojego dzieciństwa wozem drabiniastym wtedy Twoje porównanie będzie jeszcze bardziej

dobitne:))) Pisałeś mi że wymieniłeś kondensatory na Panasonik FC i diody w prostowniku , czy to jest ta rewolucja ?

Po tych zmianach Syrenka z drewnianym dachem zmieniła się w Lanosa ?

U mnie podłączyłeś swó DAC do CXD2500AQ i tak jedni nazywają to decoder

a Sony zwie Digital Signal Procesor.

Z wykształcenia jestem elektronikiem o specjalnosci telekomunikacja także wiem mało ,wiesz nie ten kierunek -;)

Andrzej Stelmach, 12 Lis 2005, 20:47

>A napęd

>niechby był na silniku z ruskiego młynka do kawy i tajwańskiej latarki - byle zczytał co trzeba i

>zmieścił się w w korygowalnej kodami zapisanymi na płycie ilości błędów.

Zaintrygował mnie temat korygowania błędów. Czy ta korekcja polega na tym że po stwierdzeniu że suma kontrolna sie nie zgadza, czytnik stara się odczytać dane jeszcze raz, czy też korekcja polega na uzupełnianiu i poprawianiu juz raz odczytanych danych ?

• 4 miesiące później...

Na stronie p. Stelmacha znalazłem informacje o wstawieniu przetwornika do technicsa sl-pg4. W domu mam podobny sprzet (sl-pg5) i z mechaniki jestem bardzo zadowolony - czyta wszystko i jak dla mnie dziala wystarczajaco cicho - "jedyne" co jest beznadziejne to dzwiek ;) I tak sie zastanawiam, czy jest sens kupowac nowy odtwarzacz? moze lepiej do juz posiadanego technicsa wstawic przetwornik?

Wstaw, zdziwisz się, jak bardzo warto... o ile się tylko da, a laser i mechanika są jeszcze na chodzie. Przetwornik jest bez dwóch zdań bardzo dobry, ale stare cedeki mają tez zużytą mechanikę. W moim AKAI dożyła swoich dni, i teraz przetwornik rdzewieje nieużywany.

pozdrawiam

m

Na pewno są lepsze przetworniki niż Stelmach, ale wierz mi, jeśli nie masz super hiendowego (cokolwiek to znaczy) systemu to i tak nie usłyszysz różnicy w jakości. A za te pieniądze na pewno nic lepszego nie kupisz.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

czyli to, ze chce przerobic marnego technicsa nie ma znaczenia w tym zakresie cenowym? to chyba własnie tak zrobie, zwłaszcza ze za te pieniadze moge kupic co najwyzej jakiegos sony 303es (jak bym mial szczescie na licytacji).

Mechanika nie przejawia zadnych śladów zuzycia, CDek jest u mnie od nowosci :)

Myślę że będziesz zadowolony, Stelmach na pewno nie jest ostry. Jak Ci napęd padnie to zawsze można płytkę z przetwornikiem przełozyć do innego napedu.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.