Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ta Swoboda to okazja?

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

arek67

W takim razie kup najlepszy według Ciebie CD/DVD w tej kwocie i porównamy go np: z Marantzem CD10 i Sonkami z seri 5xx i 7xx. Jeśli wymięknie to go oddasz darmo np: do Domu DZiecka w prezencie.

Co powiesz na taką propozycję?

Używanego CD za 20kzł też nikt nie kupi za 20kzł pomimo że będzie grał nadal dzwiękiem za 20kzł.

Tutaj czynnikiem cenotwórczym jest wiek urządzenia co doskonale widać na niemieckim ebay.Przykładowo Sony CDP-XA50ES sprzedaje się jak ciepłe bułki i duzo drożej od CDP-X707ES pomimo że gra gorzej ale jest nowszą konstrukcją.

r.u.s.t.

Auta też się tuninguje a pomimo to producenci tych zmian nie wprowadzają do produkcji seryjnej.

marekzawa

Wiem, ze auta również sie tuninguje (nie tylko w Niemczech czy USA).

Produkcji seryjnej się nie tuninguje, bo po co komu silnik o mocy 1000 KM? :-)

Zwłaszcza do przemieszczania się w mieście.

Poza eBay (niemieckim), istnieją tez inne "punkty" sprzedaży zlomu" (takze niemieckie) :-)

Sony, co lepszych, widać tam mało, ale Marantzów............nigdy nie brakowalo:-)

U sąsiadów zza wschodniej granicy, też nie brakuje staroci (i nie tylko):

Kogerer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kogerer - amplifiers

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /amp-pow-tran.html

Przed "nastaniem" euro w Niemczech, ceny były nizsze (na sprz

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Auta też się tuninguje a pomimo to producenci tych zmian nie wprowadzają do produkcji seryjnej.

Nie każdemu odpowiada przyczerniana szybka... ;-)

Tuning zawsze jest pod określonego użytkownika - na ogół jest nieuzasadniony technicznie i ekonomicznie. Dlatego nie wchodzi do seryjnej produkcji.

Produkcja seryjna zawsze jest ukierunkowana na masowego odbiorcę.

Istnie granica finansowa powyżej której towar straci popyt i stanie się elitarnym produktem.

Tylko ile takich klocków za 20kzł można sprzedać sprzedać rocznie ?

W ich cenach lwią część stanowią zyski firm i pośredników, które muszą utrzymać się z niewielkiej produkcji i sprzedaży.

Nie mogę się pochwalić tak jak R.U.S.T porównaniem Soniaka Swobody w doborowym towarzystwie uznanych cedeków ale słuchałem modelu x777es modyfikowanego przez tego jegomościa na straszych monoblokach Jeff Rowland Research Modell 3 + pre Coherence II oraz kolumny Avalon Eidolon. Kable głośnikowe Nbs Monitor 0 oraz łączówka Nbs Statement Interconnect.

Jako cedek referencyjny używany zamiennie z cd sony grał Transport Jadis JD1 z symetrycznym konwerterem Jadis JS 1 DAC.

Nie pytajcie mnie kto to ma :-))) ale soniak nie dawał się ani na krok, chociaż brzmienie było w nieco innym klimacie niż jadisowe to moim skromnym zdaniem soniak grał bardziej neutralnie, z większym zapasem dynamiki oraz mocniej ogniskował źródła dźwięku. Modyfikacja cd sony była na poziomie 1+, nie wiem dokładnie co to oznacza ale naprawdę grało. Do dziś ciężko mi się otrząsnąć, raz że mnie nie stać a dwa przy mojej budżetówce mam o czym marzyć :-)

BRODA

Przepraszam, przeoczyłem twój poprzedni wpis :-(

Model "50", mam możliwość słuchania/porównywania od września 2004.

Odtwarzacz miał dotrzeć conajmniej pół roku wcześniej, ale M.S., zrobił sobie "wakacje", tłumacząc się przerwami w dostawie części, przez firmy, z których usług korzysta.

Jeśli chodzi o porównania, podobną opinię wyraża właściciel, a także kilku innych kolegów.

Co dla Ciebie, zapewne nie ma znaczenia :-)

O sprzęćie towarzyszącym (i to nie swoim), wolałbym nie pisać.

Nie wypada.

Jet wystarczającej jakości, żeby usłyszeć różniaste subtelności, nie tylko dynamikę, brak (lub nie) kompresji czy jakośc wysokich tonów, twardości(?) kotłów w symfonice,...

"Ale każdy ma swoje indywidualne , czyli osobiste ucho i każdy może słyszeć inaczej :))"

Zgadzam się :-)

Myslę, że sprzęt audio, dobiera się nie tylko pod wymarzony, abstrakcyjny dźwięk :-)

Przy wydawaniu sporej ilości pieniędzy, wypada wiedzieć co chce się uzyskać :-)

Porównań z odtwarzaczami, powyżej 40 000 zł, na razie nie słyszałem.

Po powrocie właściciela Wadii 270/27 (i modeli innych firm), z "ciepłych krajów", zapewne takie bedą.

Z odtwarzaczy Krella, słyszalem tylko modele 300, 280, 250 (wszystkie tylko w salonach audio).

Bezposrednich porównań, nie slyszałem.

Model 250, kojarzy mi się z plastikowym fletem :-)

Owszem, potrafi "walcować" i to z dużą rozpietością, ale chyba nie tylko o to chodzi? :-)

300 czy 280, są szcegółowe, dynamiczne,....

Ale przy cenach takich "instrumentów muzycznych", nie wypada chyba mówić o "powietrzu", scenie czy detalu.

To jest norma.

Chociaż z "robieniem muzyki" i tu bywa różnie.

Jeśli chodzi o subtelności, nie jest to TO.

Nie mialem zbyt częstych mozliwości odsłuchów tych odtwarzaczy, ale jak dla mnie, są za malo subtelne i finezyjne, a za to chyba się płaci.

Nie słyszałem odtwarzaczy firm, takich, jak:

Jadis, Goldmund, YBA czy Sonic Frontiers.

W poznańskich sklepach (bynajmniej nie salonach audio), takich rzeczy nie ma.

Właścicieli takowych, również nie znam.

A do Hamburga, Monachium czy Frankfurtu, nie chce mi się jechać.

Za daleko, tym bardziej, że jestem czlowiekiem leniwym :-)

Gdybyś chciał wymienić swojego Accu, na Sony (tuningowanego przez M.S.),

nie używaj lakieru C37 (Dietera Ennemoser`a), do "malowania" obudowy (i wnętrza) odtwarzacza.

Pytany o to, Michael Swoboda, zagroził anulowaniem gwarancji!

(na pytanie czy, płyn C37, jeszcze coś poprawi, nie odpowiedział)

O lakierze C37:

Dieter Ennemoser

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

->Darekk

I jak tam Twoj Soniacz? Wrocil? A jaka modyfikacje sobie zazyczyles? stereo, multi, czy S+? Sluchalem niedawno S+ i musze powiedziec, ze robi wrazenie!! Do tego stopnia, ze wlasnie nabylem "czysty" (narazie) XA333ES. Z tego, co sie orientuje, jest to jeden z najlepszych modeli do tuningu. Zdecydowanie lepszy od nastepcy - 3000ES. No i troche kosztuje... :(

A na czym polegają właściwie te modyfikacje u Svobody?

Wymienia kabel sieciowy, daje na stałe interkonekt i co jeszcze? Te ESy są seryjnie już dość wypasione. Czy zostawia oryginalny DAC Sony?

Ciekawym jest.....

Szeryfo

Chyba nie będziesz zawiedziony 333ES. Mój Sony przyjechał pod koniec maja i jest u mnie już 12 dzień. Odliczam dni, bo z każdym dniem brzmi lepiej :-)

Za jakiś czas (w zależności od tego kiedy przestanę słyszeć postępy) opiszę wrażenia na forum.

Moja modyfikacja to S+ oraz kabel sieciowy.

Pozdr. D.

PS: dla zainteresowanych: tuning Swobody to właściwie mocna przebudowa odtwarzacza: wymiana ok. 120 części, całkowicie nowy stopień analogowy, zasilanie, wyjście oraz wytłumienie mechaniczne. Transport i DAC b/z (więcej info www.swobodaaudio.de)

Witam !

Swoboda miał pomysł na udoskonalenie filtru wyjściowego w Soniaku - zmienił jego częstorliwość odcięcia na wyższą, co daje lepszą odpowiedź impulsową układu i generalnie "większą, bardziej otwarta" scenę stereo. Wzrasta też ilość słyszalnych szczegółów - jak w klockach hig-end. Do tego stosuje bardzo szybie, prądowe bufory wyściowe video. To co wkłada do playera to nowa płytka z blokiem filtrów FDNR + bufory + bardzo starannie zaprojektowaną sekcje zasilania ( chodzi mi o rozkład ścieżek :) ).

Oprócz tego tak, jak pisał Darekk upgraduje zasilanie i wytłumia obudowę ( z tym kablem sieciowym to sam nie wiem, u mnie nie było jakiś spektakularnej poprawy, dlatego w końcu zostawiłem fabryczny + nałożony ferryt ). Transport jest ten sam ( nie ma sensu go wymieniać na inny ) to samo dotyczy przetworników - wbrew pozorom to są bardzo dobre D/A.

Kiedyś też się przymierzałem do zdobycia takiego soniaka ze swobodą, ale się nie udało - Niemic mnie ubiegł. Zrobiłem coś innego - zamiast ładować nowy druk zmnieniłem krzywą fabrycznego filtra FDNR soniaka + inne zmiany i teraz mam prawie to samo co Swoboda Modyfication ale taniej ( :)). Po za tym ze Swobodą jest ten problem, że nie robi on upgradów z wyjściami XLR, tylko RCA. I toi przewarzyło szalę.

Jednak jeżeli nie używasz XLR-ów to oczywiscie polecam SM !

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.