Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do pokoju 5 X 3,1m?

cookie

Rekomendowane odpowiedzi

jako ze jest to moj pierwszy wpis na forum-witam wszystkich serdecznie.

od pewnego czasu sledze forum, gdyz nosze sie z zamiarem kupienia zestawu stereo (na razie wzmacniacz oraz kolumny-jako zrodlo na razie sony cdp-315-jak uzbieram pieniadze bedzie cos lepszego).

poszukiwania zaczalem od kolumn (do ok 1500pln) i musze sie przyznac iz czym wiecej opinii i testow czytam, tym bardziej zagubiony jestem (juz bylem zdecydowany na b&w 602, ewentualnie paradigmy monitor 3 i mialem isc ich posluchac; a tu pojawily sie jeszcze jmlab chorusy 706s, itd itd)

jesli chodzi o wzmacniacz myslalem o NADzie 320BEE, (chyba ze ktos mi poradzi cos innego)-ze wszystkich opisywanych-do tego jest chyba najmniej zastrzezen a i cenowo nowy mi pasuje (pytanie na marginesie-maja NADy w tophifi w wawie?).

ale do rzeczy-moje zapytanie dotyczy pomieszczenia w ktorym kolumny beda staly, niestety wzdluz dluzszej sciany, naprzeciw jest kanapa, jeden regal-czy to sie wogole da ustawic?

prosze o sugestie wzgledem kolumn i komentarz co do wybranego przeze mnie sprzetu. jak tylko mi cos doradzicie biore plyty i lece na odsluch. z gory dziekuje za pomoc!

ps. muzyka ktorej slucham to przekroj od powaznej po metallice, wiec trzeba mi czegos wzglednie uniwerslalnego-wiem ze duzo oczekuje:)!

https://www.audiostereo.pl/topic/18494-jakie-kolumny-do-pokoju-5-x-31m/

Ja mam B&W 602 w pokoju 18 m i moim zdaniem jest on za mały.Dla mnie jest za dużo dudniącego basu i góra jest za ostra.Nie są to kolumny do słuchania przez kilka godzin, bo męczą uszy.Brak im muzykalności.

> Cookie

Spróbuj Mission M33i albo M34i - to bardzo uniwersalne kolumny. Słucham dużego przekroju muzyki (od 4AD poprzez wszelkie odmiany rocka i ciężkiego rocka aż do metalu, ostatnio nawet trochę jazzu) i jestem z nich bardzo zadowolony. Jedyny mankament to otwór Bass Reflex z tyłu kolumny - będziesz musiał się trochę pogimnastykować z ustawieniem.

Posłuchaj też Cabasse (mi się bardzo podobał model Jersey, ale to już wyższa półka cenowa, choć ponoć tańsze Tobago brzmią podobnie) oraz KEF Cresta 30 i Q4. Każda z tych kolumn prezentuje inny charakter brzmienia, więc warto samemu posłuchać. Chodzą też plotki, że kolumny rodzimej firmy Acoustic Academy oferują niespotykany stosunek jakości do ceny - może warto sprawdzić.

Ja osobiście B&W omijam szerokim łukiem, tak jak Focal JMLab - dla mnie "krew z uszu" ;-)

Pozdrawiam,

Olo

>olo

a nie wiesz moze gdzie mozna w warszawie posluchac mission m33i-cenowo chyba tylko to by mi pasowalo z tego co zaproponowales-tylko czy podlogowe nie beda za duze do tego pokoju (pomijam moja dziewczyne, ktora mnie zabije jak jej to do domu przytacham:)

cookie odezwij sie do mnie na GG 1470977 lub na maila [email protected]

Mam do sprzedania ciekawe kolumny i tak sie sklada ze dzisiaj i jutro bede w Wawie

i mogl bym je zabrac zebys sobie je posluchal

>Cookie

jeśli chodzi o wielkość, to u mnie M33i grają w pokoju ok. 15m^2 ustawione na krótszej ścianie i jest bardzo ok. Są na tyle estetyczne i niewielkie, że kobieta nie powinna się ciskać (mojej się podobają). Posłuchać ich możesz na pewno w Studio Pro (róg Waliców i Grzybowskiej), a kupić najlepiej na Allegro u Daniela Dudy (pseudonim Hade - będzie taniej, ja od niego kupowałem) albo się potargować. Ale nie kupuj zanim nie porównasz z innymi kolumnami w podobnej cenie, nie chcę mieć Cie na sumieniu ;-)

Co do wzmacniacza, to trudno mi się wypowiedzieć. Ja osobiście nie jestem fanem NADów, Roteli i podobnych budżetowych konstrukcji - uważam, że można kupić za podobne albo niższe pieniądze używany wzmacniacz wysokiej klasy, a to są generalnie urządzenia mało awaryjne. Sam kupiłem Cyrusa Two za niecałe 700 zł i śmiało mogę konkurować ze wzmacniaczami o klasę lepszymi niż ten NAD. Poszperaj na forum, poszukaj na Allegro itp., pytaj, a na pewno znajdziesz coś ciekawego. Chyba że nie masz czasu, wtedy przymierz się do tego NADa albo podobnych, ale postaraj się posłuchać zestawienia w całości, czyli wzmacniacza razem z wybranymi kolumnami. A jeśli jesteś z Warszawy, to zapraszam Cię do siebie, posłuchasz jak może grać cały system za niecałe 3500 zł.

Pozdrawiam,

Olo

Hihi, ale byka strzeliłem we wcześniejszym wpisie. Oczywiście Audio Academy - zainteresowanych przepraszam i niezwłocznie udaję się zaparzyć kawę w celu poprawienia percepcji.

>Cookie

Acoustic Energy EVO1 słuchałem z NADem C352 i niezbyt mi się podobało. Niby nie było się do czego przyczepić, ale to nie było moje brzmienie. Ale może Tobie podpasuje - nic tylko sprawdzić.

• Redaktorzy

jak jesteś z Wawy to możesz skontaktować się z Górkiem (z tego forum) - ma do sprzedania swoje skrzynki (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Z tedo co wiem to do jest teraz w Wawie i będziesz miał możliwość posłuchania ich u siebie w domu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

olo>

no to lece sluchac m33 i dzieki za zaproszenie, moze skorzystam:) a co do tego nada, to rzeczywiscie poslucham go z m33 i zobacze-maja w tym sklepie nady? (jeszcze nie kupilem , wiec bedzie problem)

Niestety w Studio Pro NADa nie uświadczysz.

A jeśli chcesz posłuchać różnych zestawień z NADem i nie tylko, to szczerze polecam Ci AudioForte na Rejtana. Najlepsza obsługa z wszystkich dostępnych w Warszawie salonów. Najbardziej mi się podobało, kiedy umawiając się na odsłuch powiedziałem ile pieniędzy chcę przeznaczyć na zakupy - czekały na mnie 4 różne zestawienia, z których WSZYSTKIE mieściły się w podanym budżecie. No i atmosfera świetna, ludzie kompetentni i nienachalni - tylko ich odwiedzać.

Co do kolumn ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

posłuchaj koniecznie np. w Audiopunkcie A.D.A.M ANF10 - najtaniej (1310 zł) można je lupic chyba w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.