Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa pod wzmacniacz (i nie tylko)

Kane66

Rekomendowane odpowiedzi

niby ladne ale aby sprzedac cos teraz ze stereo to musi to byc piekne i bez skazy ze szlachetnych materialow choc troche. Ja np. bede robil czolo z kamienia granit? bez pokretel bo o te trudno a z przycislkami do wlaczania wejsc na przek i do potka na przekaz. Juz opracowalem taki uklad o dokladnosci 0.001db miedzy kanalami. Innego wyjscia nie ma. Bedzie to w sklepie stalo za 10kzl bobez duzej marzy sklepy nie wezma i musi byc zalatwiona recenzja w pismach super chwalebna. Szukam niebieskich wyswietlaczy led? tylko takie pasuja do granitu. Uczestniczenie w tej liscie dalo mi impls do nowych orpracowan i uruchomienia produkcji.

Robertsa.... mam do Ciebie prośbę. Czy byłbyś tak miły i dowiedział się jakie są ceny wszystkich obudów i czy byłaby możliwość otrzymania szczegółowych fotografii? Na pierwszy rzut oka wygladają bardzo ladnie.. i wydają się być rzetelie wykonane. Niestety słabe fotografie nie pozwalają się w tym upewnić...

Z góry dzieki za pomoc!

Pozdrawiam

P.S. Jakby cos to pisz na maila (o mnie).

Witam

Dziś otrzymałem przesyłkę z Armela a dokładnie obudowę.

Zamawiałem 1 raz, wcześniej czytałem kilka niezbyt pochlebnych opinii tej firmy, ale mimo wszystko zdecydowałem się na zakup u nich.

Zamówiłem w ww. firmie 2 obudowy czarne. Na realizacje zamówienia czekałem chyba z 2 tyg. Zamiast 2 czarnych obudów dostałem 1 czarna ze srebrnym panelem, poobijana, krzywą...

Generalnie masakra !!

Jutro dzwonie, i jak mi jeszcze reklamacji nie będą chcieli uznać to już naprawdę się zdenerwuje.

W związku z tą sytuacją przestrzegam przed zakupami w Armelu !!

Pozdrawiam

ostatnio kupilem u nich obudowe, bylem tam osobiscie .obudowa na pierwszy rzut wyglada ladnie ale mechanicznie jest slaba i nie doparacowana ,trzeba tu i tam ja poprawiac ale mimo wszystko za 80 zl to ladna i dosc solidna obudowa.

Również byłem. Obudowy estetyczne, ale niespecjalnie solidne. Na końcówkę mocy hardcore z ciężkimi trafami i radiatorami nie za bardzo się nadają, ale na preamp czy wzmacniacz słuchawkowy w sam raz. Sobie będę zamawiał właśnie tam pod lampowe pre. Ceny są całkiem niezłe.

Sama obudowa nie jest zła tak szczerze mówiąc myślałem ze będzie gorzej ;p

Fakt że wymaga drobnych poprawek ale nie jest źle.

Inną sprawą jest to że jest strasznie styrana a to co otrzymałem w ogóle się nie pokrywa z tym co zamawiałem.

Odbiór osobisty jest rozwiązaniem tego problemu jednak w moim przypadku to nie możliwe.

Obudowa kosztowała mnie 90zł + 30zł przesyłka i zapewne na tym się nie skończy... :]

>Panowie

Myslę, że lepszym rozw jest wykonanie obudowy w firmie, która tnie laserem oraz przeważnie zawsze zajmuje się gięciem blach. Ja tak zrobilem. Kosztowało mnie to około 89zł - spód blacha 2mm, góra 1mm (może być 1,5mm). W zakresie tej usługi możecie zaprojektować otwory wentylacyjne (i nie tylko), gdzie tylko chcecie - nie ma to wpływu na cenę. Wystarczy wykonać rys w formacie dxf - praktycznie np: w Visio i zapisać jako dxf. Może koszt jednostkowy będzie troche większy, ponieważ blachy wymagają jeszcze polakierowania proszkowego, ale macie produkt który dokładnie odpowiada Waszym wymaganiom i konstrukcji. McGyver ma rację - obudowa z Armela może mieć kłopoty, żeby utrzymać swoją sztywność przy zastosowaniu trafa np: 400VA.

Za jakiś czas wrzucę zdjęcia tych blach.

p.s.

Śmieszą mnie firmy typu Armel, które szczycą się tym, że robią produkcję na export.

Ta firma powinna znaleźć się w wątku "Ostrzeżenie przed sklepem internetowym", ale nie będę robił zamętu, bo znowu ktoś mnie zjedzie i napisze, że Armel, to profesjonalne obudowy ;).

Bardini

niesterty wycena prostej osłony na obudowę wmoim przypadku (bez lakierowania) wyniosła 240 zł - cięgię +gięcie w firmie Teko-laser. Możesz się pochwalić gdzie robią taniej.

Nie wszystko high-end co się świeci......

Zdjęcia blach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Błąd 404/Error 404

Strona której adres wpisałeś nie została znaleziona.

Ja robilem obudowe pod gc... wlasna inwencja i srodkami :) Razem 4 obudowy (monobloki z osobnymi psu pod trafo 300VA). Samo przyciecie blachy 2mm + material (bez otworow) to koszt 40zl. Wyszlo tych plytek sporo ale mysle ze dosc tanio. Malowanie proszkowe to jakies 25zl za m2, wiec chyba pare obudow (tak to sie odmienia? ;>) sie w tym metrze zmiesci (ja akurat malowalem sam i zaluje ;p) Najwiecej jednak klopotow (ktorych sie nie spodziewalem) przynioslo zrobienie otworow itp. No ale ja nie posiadam odpowiedniego zaplecza i urzadzen :)

W kazdym razie mozna sie zmniescic w calkiem niskich kosztach i wykonac obudowe przy odrobinie samozaparcia samemu.

w k-ce na ul. owsianej bodajze 60a, jest zaklad slusarki. Z tym ze drugie tyle moze kosztowac u nich (maja wszelakie maszyny) frezowanie krawedzi jesli ma byc super dokladnie.

hmm

tez od dluzszego czasu stoje przed faktem zrobienia obudowy.

Znalazlem takie oto radiatory o dlugosci 300mm cena anodowanych i czernionych to 30,50 zł netto, po zestawieniu dwoch takich radiatorkow wychodzi gotowa obudowa na jeden mono block np GainClone, moze Aleph 3 sie zmiesci do srodka, ale juz bez trafka chyba - trafko osobno. Wyglada chyba nieglupio, koszt niewielki, dobre odprawadzanie ciepla, trzeba jeszcze wykonac front i tyl, dla esteto gora , ale przud i gore mozna by ze szkla, a tyl z blachy 1 mm

Ukryta Zawartość

radiatorki z tej strony a ponizej fotki

post-9877-100007527 1170283736_thumb.jpg

post-9877-100007528 1170283734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten dolny jest ciekawy. Rozciac blachy na gorze i dole a przod z plyty alu lub kamienia. Troche mala powierzchnia chlodzenia ale na mniej ambitne wzm akurat.

Gdziew wawie sa sklepy z tymi ksztaltkami? chyba gdzies na poludniu?

Systex: o ile się nie myle, to ta firma sprzedaje radiatory z huty w kętach. Więc bardzo możliwe, że jak się przyłoży dwa radiaroty do siebie to będą się styką na rogach, a po środku dziura. Te radiatory słyną z niskiej jakości.

>Senicz

ta obudowa zostala wykonana z dwoch radiatorow z tego zlinka, link dziala i po to jest ta pierwsza, mniejsza fotka zeby bylo widac o ktore radiatory chodzi

> Przemo elektro

no zalamales mnie teraz, a juz myslalem ze wpadlem na "genialny" pomysl niedrogiej obudowy pod GC i byc maze jakiegos malego Alepha.

Moze lepiej zamowic nie anodowane i nie czernione i po prostu je spasowac we wlasnym zakresie, domowa metoda, pilnikiem :-)) a ew pozniej pomalowac? tylko w domu to sie chyba tego nie pomaluje zbyt elegancko. hmm mimo wszystko chyba zaryzukuje, wezme anodowane i czernione, powierzchnie laczen najwyzej przeszlifuje i pomaluje tylko to co spilowane jakims sprayem, i tak bedzie wewnatrz (na styku) wiec raczej widac nie bedzie ew moze maly ksztaltownik "T" ALU wykorzystac od razu do polaczenia obu i zamaskowania niedokladnosci? powinno chyba spelnic obie role jednoczesnie

>Pomysł jest bardzo dobry :) Tylko trzeba znaleść dobre radiatory.

dziekuje za slowo otuchy, jesli faktycznie te radiatory sa kiepskie to warto poszukac tych dobrych, tyle zeby mniej wiecej wymiary byly zblizone tzn na pewno nie mniejsze bo wtedy juz nic do srodka nie wejdze.

Przy tym obecnym ze tak to nazwe "projekcie" te 92 mm wystarczaja na styk pod trafka jakie mam toroidy.pl 2x24V 150W akurat srednica ich wynosi 90mm wiec wchodza na styk. Gdyby znalesc ciut wieksze radiatorki ale o podobnym ksztalcie, bo ta forma wizualnie najbardziej mi sie spodobala, nie jest typowa - chyba :-)

Moze ktos ma jakies gotowe sprawdzone zrudlo na tanie i dobre... jakies linki mile widziane

Pozdrawiam

red z redakcji tylko spojrzal na rysunek i uz wiedzial ze skladana. Ale jak sie testuje tyle wzm co on to ......

ja tam mechanicznie jestem slaby. A co do skrecania to chyba najtaniej wypada spawanie. Sztywne i mocne.

Dzieki za pomysly.

>Senicz

Jesli jestes cienki z mechaniki to na pewno spawanie aluminium nie nalezy do latwych. trzeba miec specjalny sprzet, a i efekt chyba tez wizualnie nie bedzie ciekawy,

raczej skrecenie za posrednictwiem jakiegos ksztaltownika czy nawet plaskownika jest lepszym szybszym i tanszym rozwiazaniem

Dostalem odpowiedz od THLAudio. Wysylaja tez frachtem a to wychodzi duzo taniej. Podobno przy dużym zamówieniu robią upusty. Ciekawe co dla nich znaczy duże. Ale obudowę sobie kupię :)

Pozdrowionka

• 7 miesięcy później...

Odświeżam wątek.

W komputroniku można kupić fajne obudowy. Przyznam się że na żywo ich nie widziałem. Może ktoś miał z nimi do czynienia.

Oto link

Ukryta Zawartość

post-66-100005622 1170301328_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.