Skocz do zawartości
IGNORED

Co myślicie o Denonie PMA-1080R?

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

jaro4444, 27 Maj 2005, 20:25

>Matdb zobacz mój post nr 17192. Zobaczysz tam monitory, które zrobiłem. Jest tam rozliczenie

>kosztów. Zrobienie wolnostojących tak wykonanych jest droższe o ok. 400 zł.

Tak przeglądnełem ten wątek nr 17192 (tak pobieżnie po trudno to w całości odrazu przeczytać), wyczytałem że te kolumny kosztowały Cię w sumnie 1700 złoty. Do tego dochodzi robocizna - powiedzmy 300 złoty (kompletnie nie wiem ile ZAJMUJE CZASU i ile kosztuje wykonanie takich głośników - może ktoś mnie oświeci?:)) czyli w OKOŁO 2 tysiące można się zmieścić... Przyczym ja myślałem o monitorkach bo raczej będę mieszkał w małym pokoju (12-15 m kw) a do takiego pokoju podobno najlepiej monitorki się sprawują... i widzę że chyba lepiej zamówić robione od postaw kolumny niż firmowe. Tylko Ty je chyba robiłeś pod wzmaka Marantza a jak to ma się do denona pma..?

Matdb wykaż trochę inicjatywy chłopie a będziesz miał kolumny jak marzenie za ok 2000 zł. Aby zredukować jeszcze nieco koszty polecam Ci Vifę M18WH na bas. Te kolumny robiłem początkowo pod Kenwooda KA5050R i było OK. Później zachciało mi się "audiofilskiego" Marantza. Pobył u mnie 10 dni poszedł sobie. Teraz mam Denona i z nim one grają super. Denon jest jaśniejszy i żywszy nieco od Kenwooda i ma przy tym ładny, mocny bas tak jak lubię.

jaro4444, 28 Maj 2005, 09:54

>Matdb wykaż trochę inicjatywy chłopie a będziesz miał kolumny jak marzenie za ok 2000 zł.

Tak przyjacielu ale ja troszkę nie mam czasu na taki projekt.... i czuję (znając moje skłonności do perfekcji) że w tym projekcie bym się nieźle zagrzebał.... po same uszy...

Matab ja nie należę do brakorobów. Poza paczkami, które zlecasz stolarzowi to pozostałe roboty zajmują ok 2-3 dni. Później tylko małe cyzelowanie. Efek ostateczny widzisz na fotkach, niektórzy koledzy widzieli w naturze. Zapytaj a powiedzą czy Ci warto ... A jak nie to zamów gotowe kolumny u porządnego DIY-owca. Wybór należy do Ciebie.

Podsumuje wątek o Denonie PMA 1080R z mojej perspektywy. Sprzęt wydawał mi się obiecujący już kiedy jako źródło służył tuner i TV. Dziś dotarł do mnie Marantz CD 63 SE, w którym swoje palce maczał kolega Adam McGyver. Podłączyłem, podpiąłem i wyrwało mnie z buciorów !!!! Wrzuciłem doskonale mi znaną płytę Patricia Barber Companion. Włączyłem sprzęt, wzmak na 9 (czyli spokojnie) i potęga dźwięku i szczegółowość powaliła mnie. Tego mi brakowało... Tylko nie wiem ile w tym zasługi Marantza Made by McGyaver a ile PM1080R. W sumie stwierdzę krótko. Efekt był wart czekania na CD i zmiany wzmaka. Teraz dopiero widze na co stać moje monitory na Vifach....

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Dziś uzupełniłem swojego Denona PMA-1080R o pilota. W ramach ciekawostki podam, że pilot od PMA-980R typu RC-151 kosztował na Wolumenie ok 120-150 zł. Ja kupiłem pilota RC-185. Pochodzi on od przedwzmacniacza Denon PRA-S10E2 ale obsługuje dokładnie wszystkie funkcje wzmacniacza, wygląda prawie identycznie jak oryginalny i kosztowal mnie 40 zł ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A propos Marantza - drobna poprawka do tego co napisal McGyver: PM 75 w swoim katalogu byl najwyzszym modelem PM 80 wcale nie jest pozniejszy ale produkowany w jednej z kolejnych wersji w tym samym czasie. W katalogu jest o jedno miejsce nizej. A oto dowod:

post-1457-100005937 1170270765_thumb.jpg

Discomaniac 71, Marantz PM75 był produkowany przez ładnych kilka lat. Gdy wprowadzono ta serię najwyższym modelem był PM95, drugim PM75, a niżej PM65 itd. Później wyższy PM95 wyleciał z oferty a PM75 pozostał jako najwyższy model, i wprowadzono nowe wzmacniacze, m.in. PM80, z tego właśnie okresu posiadasz katalog, ale PM75 był "pozostałością" z lat poprzednich, a nie nowym opracowaniem jak PM80.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

McGyver w takim razie wytlumacz mi jak to jest: PM 80 pracuje w kalsie A i jest modelem nizej od PM 75. Mialem go u siebie i PM 75 zagral pod kazdym wzgledem lepiej. Moj egzemplarz PM 75 jest bardzo pozny - jest zaopatrzony m innymi w pilota. Widze jednak po datach na orginalnych czesciach ze pochodzi z polowy lat 90-tych.

• 2 miesiące później...

Pogadaliście sobie chłopaki o PM-75 i PM-80 ;) A teraz ja Wam coś powiem: zaczynałem swoją przygodę z Marantzem i Denonem od PM-66SE i PMA-1080R. Przesłuchałem też PM-68 po robocie w Regis Audio. Napaliłem się jak szczerbaty na suchary i kupiłem od Houka PMA-1560. Gra on bardzo zacnie, o czym już pisałem. Ale jak na dziś to na 95 % będę miał też PM-75 :)

Poczekam aż dotrze do mnie z Niemiec. Posłucham spokojnie i sam ocenię, który wzmacniacz mi lepiej "leży". Oba typy obrosły na tym forum legendą, w przypadku PM-75 zobaczymy czy słuszną ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.