Skocz do zawartości
IGNORED

Co myślicie o Denonie PMA-1080R?

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę grono szanownych Koleżanek i Kolegów, którzy mieli kontakt z tym sprzętem o swoje opinie. Zależy mi szczególnie na jego porównaniu z PMA-1060 i Marantzem PM-68. Zdanie Pierwszego Znawcy Denonów czyli Discomaniaca71 znam i dziękuje mu za opinię. Zależy mi na opinii innych osób również. Z góry dziękuje za Wasze wypowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/18527-co-my%C5%9Blicie-o-denonie-pma-1080r/

Ten Denon to napewno dobry zmach, pewnie niewiele sie rozni od mojego. Dla mnie kolumny robil McGyver specjalnie pod denona a Twoje kolumienki sa chyba na tych samych glosnikach co moje wiec powinno to zagrac podobnie jak u mnie. Tylko z ta roznica ze umnie w jednej skrzynce siedzi jeden heco a u Ciebie dwa ale moze masz wiekszy pokoj i nato samo wyjdzie. A kabelki glosnikowe mam chyba te same.

U mnie gra ok, wiec u Ciebie tez powinno:) przynajmniej tak mi sie wydaje;)

Dzięki za opinię. To wiem skąd Adam zna ten model Denona ;) Kolumny mam Gregin troszkę inne, właśnie przejrzałem o mnie i zobaczyłem, że to prehistoria ;) A te kolumny na podwójnym Heco to robię dla brata.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jaro ja tylko powiedzialem ze:

1. cala seria jest bardzo dobra

2. PMA 1080R powinien grac jednak ciut gorzej jak 1060. To zdanie kumpla ktoremu wierze a on robil testy.

Zreszta jesli chodzi o kupno z drugiej reki wzmaka za b dobre pieniadze i bardzo dobrej jakosci ciezko znalezc konkurencje dla tej serii Denona. Pozdrawiam.

Discomaniac ja potwierdziłem, że znam Twoja opinię i bardzo ją szanuję. Chciałem tylko poznać jeszcze opinię innych osób, a jak dobrze pójdzie to jutro ja wyrażę swoją opinię:) Stolica wiezie do mnie już PMA-1080, którego kupiłem za 600 zł. Jutro powinien być. Ponoć oryginalny w 100%. Dojedzie to się okaże...

Wybrałem go a nie 1060, wbrew Twojej opinii tylko dlatego, że jest nowszy i ma pilota.

Podkreślam jeszcze raz szanuje Twoje zdanie ale chcę poznać też inne opinie.

Wiem, dlatego za tą kasę kupiłem 1080. Zobaczymy jak śmiga w oryginale. Jak coś mnie będzie drażnić to dam go do tuningu bo potencjalnie jest niezłą bazą. Poza tym, za 600 zł grzechem było go nie przygarnać pod dach ;)

Miałem 980R, potem zdrada z Onkyo - kino domowe. Zabawka jak większość KD.

Teraz powrót syna marnotrawnego, ale tym razem 1560. Jestem zadowolony.

Przestrzeń, generowanie pozornych żrodeł dźwieku i power - bez trudu napędzam moje trudne impedancyjnie i wielgaśne kolumny. Onkyo niby 5 x 100 nie dawał rady...

Dlatego Marek nie dałem się zwieść urokom kina domowego, choć już miałem KD Yamahy 486 w domu wypozyczone na weekend ze sklepu. Pograło i oddałem. Wolałem mojego Kenwooda KA-5050R, a szczególnie dlatego, że tak naprawdę muzyka stanowi 90% słuchanego repertuaru. Później mi coś odbiło i kupiłem Marantza PM66SE. Okazał się owszem szczegółowy i z ładną stereofonią ale pozbawiony ładnego basu i dynamicznego "kopa". Taki robiony na modłę angielską dychawiczny anemik. Dlatego zacząłem znów szukać czegoś z kopem. Wybór padł na Denona. Trochę z ciekawości, trochę z polecenia, trochę z przyczyn finansowych. Chciałem kupić 1560 ale okazało się, że własnie kupiłem mieszkanie więc plany wzięły w łep i poszukałem czegoś zastępczego. Chciałem kupić 980R, 1080R albo 1060. Przeważył pilot i cena. Za 980R chcieli po 700-750 zł a udało mi się wytargować 1080R za 600 zł. Poza tym mimo wszystko 1080 ma większą moc i zapewne wydajność prądową. Brakuje mi tego, bo przy cichym, nocnym słuchaniu właśnie to decyduje o dynamice. Jak Kenwood KA 5050R miał piękną dynamikę tak brakowało mu góry i stereo. Mam nadzieję, że Denon będzie miał wszystko - dynamikę, szczegółowość, stereofonię i miłą barwę dźwięku. To już pewnie tylko parę godzin jak go przywiozą. Nie moge się juz doczekać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jaro - moze po fakcie - ale tak sie przygladnalem i ceny wzmakow ktore mi podales na maila sa mocno zanizone. Mam nadzieje ze byles ostrozny... I jeszcze jedna uwaga: widze ze seria 60 jest jednak drozsza od 80 ze znaczkiem R a to znaczy ze tamta rezczywiscie chyba grala lepiej. Szkoda ze nie mieszkasz w Krakowie - kumpel ma PMA 1060 - dal za niego ponad 800zl - i chetnie bym porownal. Pozdrowionka:):):):)

Trochę mnie straszysz ;) Ale wygląda na to, że powinno być dobrze. Gość chyba nie do końca znał realną wartość tego wzmaka a poza tym potrzebował pilnie gotówki. Kurcze kiedy dotrze ten kurier....

jaro4444 -> koniecznie zdaj relację jak sprawuje się twój nowy nabytek, mi się wydaje że różnica mięczy 1080 a 1060 jest raczej niewielka, ale to tylko intuicja bo nie słuchałem ani jednego ani drugio :) Też planuje zakup któregoś z tych wzmacniaczy, przyczym wakację się zbliżają i człowiekowi trochę szkoda gotówki....

Cena 600 złoty za 1080 jest naprawdę bardzo okazyjna, mam nadzieję, że nie ma w tym żadnej podpuchy (np. sprzęt estradowy, przerabiany etc). Pozdrawiam!

A ja cały czas nie mogę uwieżyć discomaniacowi, że marantz pm 75 zdeklasował najwyższy model denonka 1560.... [oczywiście na jego torze audio]. Natomiast między wyższym modelem marantza pm 80 a dużo niższym modelem denonka pma 860 nie ma zasadniczo dużej różnicy... (jeżeli już to tylko w wadze -> marantz jest sporo cięższy chyba).

Więc sprzęt miał być na 16-17 a gra już 30 min ;) Rozkręciłem i w środku sam oryginał. Końcówki mocy oryginalne Sankeny. Stan optyczny 4+ (malutkie rysy na górnej obudowie). Pierwsze wrażenia odsłuchowe to powiem dosadnie : kuźwa ale power ;) Mocą przypmina mojego byłego Kenwooda KA5050R, może nawet jest ciut mocniejszy. Ale ten wykop.... Od dołu do samej góry pasma nie ma dziur, przestrzenny jasny dźwięk podparty BASEM!!! Wreszcie jest kop a nie rozlazłe byle co. Nie mam porządnego źródła (czekam na CD po tuningu u McGyvera) ale i tak ten Denon to był dobry zakup. To już czuć, poza tym ma potencjał pod tuning. Dzięki Koledzy za opinie.

matdb, 27 Maj 2005, 13:09

>A ja cały czas nie mogę uwieżyć discomaniacowi, że marantz pm 75 zdeklasował najwyższy model

>denonka 1560.... [oczywiście na jego torze audio]. Natomiast między wyższym modelem marantza pm 80

>a dużo niższym modelem denonka pma 860 nie ma zasadniczo dużej różnicy... (jeżeli już to tylko w

>wadze -> marantz jest sporo cięższy chyba).

Marantz PM75 to był cholernie drogi drugi model od góry po PM95. PM80 był o parę lat późniejszy i już sporo tańszy, to żaden wyższy model, choć bardziej znany i w istocie niezły. Niemniej PM75 potrafi zdeklasować wiele wzmacniaczy do 8000-10 000 zł. Mogłem go kupić za 700zł, do tej pory żałuję.

A ja wiem jedno już. Pomiędzy DENONEM PMA 1080R a PM 66 SE MARANTZA jesty taka różnioca jak pomiędzy naszą. polską zdrową blondyną a angielską anorektyczną i bladą damą. Denon to żywioł i kop na basie, jasny żywy Marantz jest sychawiczny choć cholernie układny i szczegółwowy ale bez tego żywiołu i rytmu. To była dobra zamiana.

McGyver, jako spec od głośników, powiedz mi szczerze jakie byś polecał głośniki (monitorki) do denonków z serii pma np. 1060 czy 1080R? (do 2 tysięcy złoty) Lepiej kupić jakieś nowe czy też po przeróbce? :)

Witam serdecznie szanownych kolegów!

Zwracam sie z zapytaniem o DENONA PMA1055r , co o nim sadzicie? U niemców około 410 euro-pewnikiem taniej niz u nas.

Osobiście nie mialem mozliwości odsłuchu urządzen denona - znam je jedynie od wielu lat z literatury...

pozdrawiam i dziekuje!

ps gramofony byly super, ale to juz chyba inna bajka...

matdb, 27 Maj 2005, 16:21

>McGyver, jako spec od głośników, powiedz mi szczerze jakie byś polecał głośniki (monitorki) do

>denonków z serii pma np. 1060 czy 1080R? (do 2 tysięcy złoty) Lepiej kupić jakieś nowe czy też po

>przeróbce? :)

2000zł to kwota pozwalająca na zakup dość porządnych, ale jednak budżetówek. Albo na zrobienie od podstaw wysokiej jakości monitorów w fornirze naturalnym na przetwornikach renomowanych producentów. W tym kontekście zakup czegokolwiek po to, zeby to przerabiać ma wątpliwy sens, jak już robić, to od podstaw.

Do Lorda.

Kumpel kupił właśnie w Berlinie PMA 1500 II za 460 Euro. Po odliczeniu podatku wyjdzie jeszcze taniej.

U nas jest ciągle drogo. Prosił mnie wcześniej o poradę co kupić, a wiem, że nie lubi anemicznego brzmienia i robi koncerty w domu, strasząc mieszkające obok lesbijki. No dobra nie na temat...

Teraz wysyła mi kolejny raz wyrazy swego zadowolenia - " wzmacniacz masakra" i takie tam...

Marek68

Napisałeś chyba aby coś napisać i zaistnieć.

Jakoś poniżej 680E w niemieckich sklepach PMA1500R nie znalazłem.

Niby jaki podatek miałby odliczać kolega.? Jesteśmy w UE.

jaro4444

gratuluję zakupu !!!

Marekzawa dziękuję :) Nie jest to co Twoje potworki ale wymiata nieźle. Jak się odkuję kiedyś to poszukam 1560 albo od razu 1500. Jak na razie ten 1080 pozytywnie mnie zaskakuje. To kawał porządnej maszyny.

eMil

Jedynie znalazłem ceny niższe na idealo.de, gdzie wynoszą one od 479 do 629E za ten sam produkt.Tyle że ta firma handluje zarówno sprzętem nowym jak i używanym.Stąd chyba ta rozpiętość cen.

Marek(to mi się podoba)zawa...

Znam Artura od I klasy podstawówki, a dopiero teraz mnie okłamał...?

Odnośnie podatku: nie wiem, on o tym pisał, że odliczy, może pamięta stare czasy i nie wie jak to teraz jest?

Jeżeli wprowadzam w błąd - przepraszam.

A jeżeli znalazłeś za 680E i nie spóścili Ci do 640 to kiepski z Ciebie negocjator...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.