Skocz do zawartości
IGNORED

KSS-210A Made In Japan?

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam nadzieję, że to "japończyk" ba mam zamiar go zamontować - po zdjęciu magicznej zworki oczywiście - do Yamahy CDX-580.

Dlatego właśnie pytam o jego oryginalność, bo cena jest podejrzanie niska. A kupiłem go przez zupełny przypadek u mojego znajomego w Częstochowie. Wszedłem do sklepu po coś zupełnie innego i z głupia frant, zapytałem o KSS-210A. Okazało się, że ma i to za takie śmieszne pieniądze. A jeśli to oryginał, to będę bardzo zadowolony, bo o kiepskiej jakości tych głowic rodem z Chin już czytałem.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W takim razie tak zrobię. A ponieważ będzie to pierwsza taka operacja w mym beznadziejnym życiu :-) mam kolejne pytania:

1. Potencjometr, jak przypuszczam do regulacji "mocy" lasera, umieszczony na głowicy jest zaplombowany. Czy to oznacza, że po wymianie czytnika nie trzeba dokonywać żadnych regulacji?

2. Napęd głowicy: przy oględzinach mechaniki CDX-580 stwierdziłem, że kółko zębate umieszczone na osi silnika napędzającego posuw głowicy, jest "luźne" - ma pewien luz osiowy i "kiwa się" lekko na boki w stosunku do osi silnika. Czy jest to normalny objaw czy raczej usterka?

Pozdrawiam,

GM

Nie trzeba nic regulowac.Przy 100% sprawnym laserze wkładasz i ma odrazu chodzic bez problemu.To duze kółko pośrednie miedzy silnikiem a głowicą z tego co zauważylem to ma mały luz nawet w nowych mechanizmach.

Zrób zdjęcie od góry z soczewką lasera to będzie można na 99% okreslić czy to oryginał.

Oba lasery różnią się wizualnie wypukłymi przetłoczeniami plastiku .

Kiedyś też zastanawiałem się nad tym . Mam obecnie w posiadaniu oryginał i zamiennik.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kamień spadł mi z serca :-)

Dziękuję za potwierdzenie oryginalności tego modułu. Mam nadzieję, że nie będę musiał rozebrać do ostatniej śrubki tego napędu aby dokonać wymiany.

Pozdrawiam,

GM

• 1 rok później...

zorro, 26 Maj 2005, 20:48

>To jest laser oryginalny.

>Podróbka ma "jeden schodek" oryginał dwa.

>Napis na podróbce jest przeważnie na jasno seledynowej etykiecie .

>No i oczywiscie jest Made in Singapore.

Przepraszam, że temat odgrzewam po tak długim czasie.

Kupiłem własnie KSS210A za 45 zł. Sprzedawca twierdzi, że to oryginał. Mam jednak pewne watpliwości:

1. Opakowanie jest takie same jak u kolegi

2. Tulejki są metalowe

3. Napis KSS210A jest na jasnym, bladozielonym tle (seledynowym może nie)

4. Mam jeden "schodek" zamiast dwóch.

Nigdzie oczywiście nie ma napisu made in.....

Co myślicie o moim zakupie? Wg tego co zorro mówi, kupiłem zamiennik. Jednak metalowe tulejki są.

a co ma powiedzieć, że oryginał? Przecież to wprowadzenie klienta w błąd i to poważny. Zamiennik nawet z metalowymi tulejkami kosztuje dwa razy mniej:/

Dla wiadomości forumowiczów z łodzi: "Sklep" znajduje się na rogu ul. Rzgowskiej i Paderewskiego, po przekątnej od "białego kościoła".

Eyłej, mam poważniejszy problem. Wymieniłem laser - zamiennik, czy oryginał - powinien grac dobrze. Natomiast jest tak samo, lub w zasadzie trochę gorzej niż było. Na drobnych rysach płyta przeskakuje, w szczególności na kilku pierwszych utworach.

Jaki wniosek z tego wyciągnąć? To nie laser? Może mechanizm?

Potrzebne dobre smarowanie prowadnic, ewentualnie zębatek pastą /smarem silikonowym.

U mnie przy wymianie na oryginalny takie zabiegi nie były potrzebne - przy nieoryginalnym oprócz tego musiałem na nowo ustawiać potencjometrami tracking i focus ich offset i gain (ale chyba sobie wcześniej je rozregulowałem trochę też:).

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Dołączam sie do tematu z takim pytankiem:

Jak gdzie tu mogą być styki wykrywające tackę? Chodzi o to,że psiknąłem smarem teflonowym w sprayu na prowadnice i teraz tacka się wysuwa i jak wraca to tylko coś rzęzi i wyjeżdża z powrotem. Wydawało mi się,że przed psiknięciem dobrze zabezpieczyłem okolice chusteczkami... wygląda na to,że nie :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3976-100009024 1170310912_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie ! Wytłumaczcie mi jaką zworkę należy usunąć ! Tak się składa, że ostatnio wymieniłem laser KSS 210 B w mini wieży "Aiwa NSX- V 90".Niestety, wymiana nic nie dała ! Według tego co piszecie, laser który kupiłem to napewno podróba.Na opakowaniu jest napis "Made in Japan", ale to pewnie zwykła ściema ! Kosztował 20zł + wysyłka.Mam jednak nadzieję, że powodem "nie działania" jest to że nie usunąłem tej zworki.Tak więc proszę, wytłumaczcie mi, o jaką "zworkę" chodzi !

Zwora tutaj

Ukryta Zawartość

Wyłącznika szukaj przy przedniej sciance obudowy po prawej stronie tacki (powinny wychodzić do niego z płyty głównej 3 przewody).

Ukryta Zawartość

"Molibden"- czy mógłbyś wytłumaczyć mi to jeszcze raz, tylko jaśniej bo nie kumam.Na zdjęciu, strzałka pokazuje miejsce lutowane.Czy mam usunąć lut ? O jaki wyłącznik chodzi, i dlaczego mam go przełączać skoro powinien być w ustawieniu na którym działał poprzedni laser ? Przepraszam że zadaję głupie pytania, ale nie jestem elektronikiem więc wszystko w tym temacie trzeba mi tłumaczyć jak dziecku :-)

A to opakowanie tego laseru.Jak myślicie.......podróba ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.