Skocz do zawartości
IGNORED

Glass Beaded g=2,5 (ekran do kina domowe

kamash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako ze jestem na etapie wykanczania mieszkania (zresztą sam chyba tez sie niebawem wykoncze) zakupilem ekran elektryczny montowany w suficie ( w moim przypadku podwieszanym ) z materialu, ktory rzekomo został sprowadzony z USA i pokryty jest powierzchnią Glass Beaded g=2,5 (ponoc znajduja sie tam jakies drobinki szkła). W przyszłosci, moze niedalekiej, planuje dokupic do tego panasonica pt-ae 700? Wiem ze to moze nie wlasciwa pora na takie pytanie, ale sprzedawca zapewnial ze widzial obraz z 700 na tym ekranie i ze była "rewelacja".. Po fakcie juz czytając owe forum natknąłem się na wypowiedzi ktore zalecaja do projektoriow LCD ekrany o jak najnizszej odbijalnosci.. No i w koncu sam juz nie wiem.

1. Czy 700 dobrze "zagra" na tym ekranie?

2. Czy lepszy do wysokiej odbijalnosci bedzie moze projektor DLP?

3. Jaki projektor wybrac do w/w ekranu?

Pokoj jest dzienny, do tego jeszcze a aneksem, sciany raczej jasne. duzo okien.

Dziekuje za pomoc

Pozdr

Kamash

https://www.audiostereo.pl/topic/18678-glass-beaded-g25-ekran-do-kina-domowe/

i dlatego ZAWSZE!!! trzeba najpierw zajrzeć na forum...zapytać...porzdzić się... a potem kupować;)

sprzedawcy wiadomo jak podchodzą do człowieka...!!!

choć oczywiście sa wyjątki ale tylko w rzeczywiście porządnych sklepach audio-video a nie w żadnych...marketach...

;)

No to człowiek wtopił... :(

Taki ekran to przecież cholerna kasa! Ja nie mam w domu własnego projektora ale w pracy przerzuciłem trochę tych zabawek i mam nieco doświadczeń. Ludzie powyżej piszą świętą prawdę. Gain 1,0 i mniej OK, no ostatecznie 1,1 - 1,2.

Dlaczego?

Projektory LCD do KD mają dość słabą czerń i kontrast. I o to chodzi w tej zabawie by ową czerń oraz kontrast poprawć (czeń ma być czarna a nie ciemnoszara). Taki ekran, jak Twój plus jasne ściany to cholernie dużo światła odbitego, które kompletnie "dobije" czerń na ekranie. Do tego barwy będą rozmydlone i obraz nijaki.

Zdziwisz się jak genialny może być obraz z projektora gdy odwiedzisz kogoś kto dysponuje nawet gorszym sprzetem niż Twój Panas ale lepiej przygotowanym pomieszczeniem i właściwie dobranym ekranem.

Zdołowany ostatecznie? :)

No to OK - pomyślmy o wyjściu z sytuacji! :)

1. Najprościej zwinąć feralny ekran, odnieść do sprzedawcy i powiedzieć żeby Ci oddał kasę lub wymienił to prezentacyjne cudo na ekran z gain ok. 1,0. NIE ŻYJESZ NA BIAŁORUSI! TO JEST TWOJE PRAWO! Jeśli przedmiot nie spełnia obietnic sprzedawcy to masz prawo go zwrócić w określonym czasie - przeczytaj sobie serwisy konsumenckie w internecie. Może jeszcze jesteś w "okienku". Bo ewidentnie zostałeś oszukany - prosiłeś o buty dobre na deszcz a sprzedano Ci sandały! Chciałeś ekran do kina domowego dostałeś prezentacyjny. To jakaś groteska. Doradzam nawet drogę sądową - przecież mowa o tysiącach złotych!

2. Jeśli nie masz ochoty się szarpać to... sam nie wiem. Pomaluj sobie ściany na czarny mat! A na pewno jakieś bordo nie zaszkodzi. Będzie trochę satanistycznie lub burdelowato, no ale czego się nie robi dla dobrego obrazu... :) Nie zaszkodzi też filtr na obiektyw - użyj naszej wyszukiwarki i polukaj na pl.rec.kino-domowe. Temat filtrów jest już wszechstronnie przerobiony! ;)

3. Zapytaj o zdanie właścicieli DLP - tam nie ma problemów z kontrastem i czernią, charakterystycznych dla LCD. Może taki ekran do DLP by jakoś tam przypasował... Nie mam pojęcia. Najpierw jednak zapoznaj się z zasadą działania DLP i dokładnie przetestuj model który chcesz kupić - pamiętaj że 20% populacji ma nadwrażliwe oczy i przy projekcji DLP widzi miganie, odczuwa dyskomfort a nawet może mieć bóle głowy. Jest o tym artykuł na projectorcentral. Więc DLP nie jest dla każdego. Tylko dlatego LCD jeszcze jakoś się trzyma bo 20% populacji (wq tym niestety i ja) na DLP nawet nie spojrzy! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No coz.. nieco sie zdolowalem teraz.. nie sadzilem ze bedzie az tak fatalnie.. Ekran faktycznie tani nie był (okolo 1800pln) Wlasnie rozmawialem ze sprzedawca i twierdzi ze dla niego subiektywnie ow glass beaded g=2,5 był najlepszy zarowno w kinie domowym jaki i w prezentacji... no coz kazdy ma prawo do wlasnej opini.. umowilismy sie ze w pon dostane odpowiedz czy mozna ekran wymienic na taki sam tyle ze o wspolczynniku g=1 lub mniejszy.. No wlasnie czyli co teraz. Rozumiem ze czym mniejsze g tym lepiej.. Dzieki za wszystkie odpowiedzi..

Kamash

Wyglada na to ze historia ta bedzie z happy endem.. Zawiozlem dzis ekran do producenta i zostal on przyjety bez zadnych zarzutow.. Rzucilem razem z miłą panią okiem na specyfikacje panasonica 700 i wybralismy powierzchnię MATT WHITE o g = 1 (kąt widzenia 180 stopni) . Do wyboru była jeszcze powierzchnia poprawiajaca szarość i czern ale do niej niezbedny byl projektor z wysoką jasnością (np. 2000 ANSI).. Tak wiec do naszego panasonica 700 matt white wydaje sie byc optymalny.. Mam jeszcze 24h na zmianę powierchni wiec proszę jeszcze raz o krotki komentarz.. Dziekuje z gory

Pozdrawiam

Kamash

Extra! :) Nasz kraj normalnieje... Podaj jeśłi możesz namiary na ten sklep no i podaj cenę takiego ekranu G=1,0 oraz wymiary. Jeśli nie chcesz robić im reklamy publicznie to daj na priva - jest w "o mnie".

Jeśli możesz to zamów z czarną ramką - tak z 5cm czarnego dookoła powierzchni projekcyjnej.

Ale to już nie jest obowiązkowe :) - trochę ponoć poprawia kontrast no i ekranik bardziej bajerancko wygląda!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ramka jest konieczna , bo oprócz poprawiania kontrastu to można na niej ukryć nierówności matrycy, trapezu, a przy różnym ustawieniu projektora taki problem może się czasem pojawić i być wtedy bardzo uciążliwy zwłaszcza jeśli ekran jest na jasnej ścianie

Firma nazywa się AVERS i miesci sie w Raszynie (zaraz za lotniskiem) przy ul. Pogodnej 9. (tel. do miłej Pani: 605065437). Ekran ma wymiary 240 x 180 (kaseta: 9x9x246 cm) waga: 13 kg. Zwijany elektrycznie. Gwarancja na silnik 5 lat.

Czarne pasy owszem.. na pewno lepiej z nimi niz bez, ale podwyzszaja one koszt z metra materiału o 50% a przy takiej powierzchni same pasy kosztowały by około 900 pln.. Bede sobie jakos radził bez.

Koszt ekranu to około 1400 pln ale juz w tej chwili dokładnie nie pamiętam..

Kamash

A ja mam pytanie troche z innej beczki. Jak kupie projektor to przez jakiś czas nie będe miał kaski na kupno ekranu i tak sobie wymyśliłem że może zrobie go z takiego materiału na jakim drukują banery reklamowe. Może mają jakiś matowy. Myślicie że będzie chociaż w miare obraz na takim czymś ???

RtG

nie wiem czy ktos taki na czym takim tu eksperymentował i pewnie jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz!! Są tacy co wyswietlają obraz na scianiach nie zawsze białych i mowią ze da się oglądać więc próbuj!!

Wbrew pozorom , na ścianie obraz jest dobrej jakości , powiedział bym nawet że znacznie lepszy niż z kiepskich ekranów, trzeba tylko pomalować dobrą farbą, wcale niekoniecznie białą, ja bym proponował biały mat, lekko wpadający w szarość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.