Skocz do zawartości
IGNORED

Denon, H/K, Onkyo, Yamaha, czy Pioneer?

venez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przejrzałem sobie dyskusje i...

Pamiętaj.

Kiepski amplituner + dobre kolumny w dodatku dobrze ustawione z dobrze zrobioną akustyką zagra lepiej niż...

Bardzo dobry wzmacniacz stereo + kiepskie kolumny fatalnie ustawione w źle zrobionej akustyce...

Sprawdzone empirycznie :-) Y750+PhilipsSA963 zagrały lepiej niż NAD522+AMC3000 :-) Sytuacja opisana powyżej.

Tak więc jeżeli masz do 25m2 to staraj się kupic 5kanałowy amplituner, idealnie byłoby gdyby udało Ci się trafic na takowy z preout. Jeżeli nie bedziesz do końca zadowolony z dźwięku to podłaczysz sobie końcóweczkę mocy (w przyszłości) i bedzie lepiej. Sprawdziłem z najtańsza na rynku i dołożenie końcówki jest tańsze niż wymiana ampl :-)

Jeżeli masz większy pokój to wskazana i logiczna jest decyzja o zakupie 7kanałowego ampli. Co do modelu musisz posłuchać, każdy ma swoje preferencje, a wbrew opinii wielu stereofili amplitunery różnią się między sobą cechami dźwięku :-)

pozdr

P.S.

Nie oszczędzaj na kolumnach

A jest jakiś patent na "dobre" ustawienie kolumn?

Jeszcze parę dni temu moim faworytem był Denon 2105, ale jak widać w tym wątku największe poparcie ma HK 235.

Czy ktoś zna dosyć dobrze oba modele i mógłby mi je przedstawić? Bo przez lenistwo obsługi sklepów nie mogłem posłuchać sobie osobiście.

I jakie kolumny do nich pasują najlepiej?

venez>

I tak najprawdopodobniej będziesz poprawiał po autokalibracji. Nie to akurat powinno być najważniejsze - moim zdaniem - przy wyborze amplitunera. Faktem jest, że HK jest bardzo dynamiczny w przekazie dźwięków. A bierze sie to m.in. z mocy. Tyle, że to nie wszystko. Jeszcze raz powtórzę - spośród wymienionych przez Ciebie amplitunerów wybrałbym Denona 2105 (w Polsce dają teraz na niego 3 lata gwarancji, ale jest oczywiście droższy niż na allegro). Do listy dorzuciłbym - koniecznie - Marantza 5500. Brzmienie również neutralne, trochę zbliżone do Denona, no może bardziej zrównoważone.

Natomiast w kwestii kolumn - to zależy jaką kwotą dysponujesz. Zarówno do Denona, jak i do HK b.dobrze - moim zdaniem nadają się Bowersy (a nawet do Marantza), np. seria 600. Nie jestem specjalnym zwolennikiem tych kolumn, ale dźwięk przekazują z iście chirurgiczną dokładnością, choć jak dla mnie brak im "ciepełka".

Na koniec zaznaczam - dla jasności - że żadnego z podanych przeze mnie modeli nie posiadam. Tak więc swojego nie chwalę - choć jest na Twojej liście:)

Pozdrawiam

Adam

Aha i jeszcze jedno

Kierując się testami w prasie, np. z prasy brytyjskiej, zwróć uwagę, że najwyżej oceniany jest również Denon (często 5 gwiazdek), w przeciwieństwie do HK czy Onkyo, które otrzymywały co najwyżej po 3-4 gwiazdki.

To tak ad vocem tych mocy, końcówek, itp.

Kieruj się własnymi uszami:)

Miłych odsłuchów:)

Pzdr

Adam

W ostatnim Audio, faktycznie najlepsze noty zebrał Marantz 5500, a także Denon 2105. HK wypadł ciut gorzej. Pewnie gdyby test robił ktoś inny, to klasyfikacja by sie mogła odwrócić.

Wie ktoś gdzie w Wawie można w spokoju posłuchać tych modeli? Może trafi mi sie jakiś normalny (czytaj nie-leniwy) sprzedawca.

I nadal proszę kogoś kto zna Denona 2105 i HK 235 o jego odczucia.

przed chwila bylem w CircuitCity i SoundTrack i jeszcze posluchalem pare jednostek, przy okazji obejrzalem dokladnie harmana HK3480 stereo receiver 2 x 120W ktorego wygralem na ebay dzisiaj bardzo okazyjnie ;)

Sluchalem dokladnie onkyo 602 i denona jakis wyzszy model od 2105, harmana 635, a takze yamahe Z9 i topowego Pioneer Elite (wielkie bydle). Denon niestety odpada - gorszy od onkyo, onkyo niezle (ale troszeczke tranzystorowo w strone yamahy bez wypelnienia harmanowskiego) yamaha Z9 na Kef Reference brzmi beznadziejnie (to zestawienie sluchalem wiele razy, chyba maja jakis prikaz ze ma to grac na Kef Reference ??? - w tym pokoju nie mozna bylo zmieniac kolumn bylo na stale, pioneer dobrze, harman 635 najlepiej, wypelnienie, mikro i makrodynamika, bardzo fajnie na glosnikach Klipsch. No coz, bylo juz to mowione, BARDZO DUZO zalezy od kolumn, niemniej jednak moim zdaniem harman sie wybija charakterem dzwieku.

americano

Jeśli porównanie nie było ( bo nie mogło być) przeprowadzone w obiektywnych warunkach to czemu wogóle piszesz o nim a do tego rzucasz kategoryczne osądy. A jak ktoś pisze: "Denon niestety odpada - gorszy od onkyo, onkyo niezle" to aż przykro się robi czytając takie brednie. Każdy z nas może sobie rzucać takie hasła i nic to nie wniesie...możesz zaprzestać że podoba Ci się charakter Haramana i tyle bo nie dziwne że jak idziesz do sklepu z nastawieniem że H/K jest the best to potem musi się podobać najbardziej choćby reszta była do dupy...

Sorry jeśli za mocno napisałem ale nie podoba mi się jak ktoś po łebkach robi osądy a jest to niestety typowe dla ograniczonego umysłowo społeczeństwa amerykańskiego co niestety mogło Ci się udzielić...

Pozdrawiam

osrto norwidos

sam mam H/K i słuchałem sporo modeli i mi się bardzo podoba

ale americano z tymi jego testami trochę przekombinował

jego osądy są podyktowane miłością do H/K i nie brał bym ich zbyt poważnie

jemu się nie podoba i z tym nie mozna dysutować bo to jego zdanie ale takie opnie mogą źle sugerować innemu czytającemu

ostatnio gościłem kolegę lubiącego muzyę klasyczną

dla niego H/K to jakaś pomyłka

gusta są różne i tutaj możemy napisać swoją opinię ale nie próbujmy przekonywać innych użytkownikw że tylko nasz sprzęt jest dobry reszta niewarta zakupu

Cześć,

Prawdopodobnie mój wpis wywoła burzę, ale szczerze przyznam że powiewia mi to. Byłem w sytuacji podobnej do Ciebie i postaram Ci się odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jest w dużej mierze prawdą że uzyskanie dobrego stereo na KD jest problematyczne, zwłaszcza w przedziale cenowym który podałeś. Różnice są i to duże. Co do sprzętu ... Jakiś czas temu kupiłem Pioneer 712 łącznie z DVD 464. Sprzęt działał ok pół roku. Z czasem zaczęła mnie dziwić pewna rzecz. Róznice w odtwarzaniu płyt CD były niewielkie. Wyjątek stanowiły płyty wyjątowo dynamicznie nagrane. Ogólnie rzecz biorąc dźwięk był zawsze bardzo miękki i aksamitny. Minęło trochę czasu i DVD zaczął szwankować. Na niektórych płytach dźwięk się urywał. Koniec końców zacząłem szukać czegoś innego. Przekopałem pół Internetu. Nie miałem pojęcia co kupić. Zacząłem wgryzać się w niuanse. Okazło się że każda zabawka nawet te za 3000 PLN ma swoje mankamenty i to czasem DUŻE. Po jakimś czasie kupiłem CA Azur 640A, podłączyłem i przeżyłem szok. Chwalony wzmak, a jednak czegoś mi brakowało w porównaniu z Pioneerem. Poszedłem do sklepu i wymieniłem na próbę na Azur 540R, tu przeżyłem drugi szok. Różnica pomiędzy 640A i 540R była kolosalna. 540R był zdecydowanie bardziej przejrzysty, czytelny, bardzo szczegółowy. W 640A praktycznie nie było co ustawiać. W 540R namęczyłem się długo, jednak warto było dla koncowego efektu. Podsumowując powiem tak. Cena 540 jest wyższa, ale jest to w tym przedziale cenowym klocek wart tych pieniędzy. Jeśli chcesz, jest to dobre KD. Jeśli natomiast wyłączysz wszystkie wodotryski, to na dwóch kolumnach będziesz miał stereo na naprawdę dobrym poziomie. Dźwięk jest naturalny, pozbawiony sztucznego ulepaszania. I to jest właśnie TO. Dopiero na 540R zobaczyłem jak wielka jest różnica w jakości nagrania CD-ków, a jest olbrzymia. Azur 540R nie okłamie Cię - odtworzy płytę wiernie, tak jak została nagrana. Jeśli została nagrana kiepsko, to wychwyci te mankamenty. To może Ci się niespodobać, ALE jeśli CD został nagrany dobrze to oczaruje Cię jakością. Da Ci dobrą górę, kontrolowany, miękki bas, zapewni dobrą szczegółowość, szeroką średnicę etc. Jeśli chcesz masz do wyboru "dodatki-ulepszacze" których nie stosuję. Mogą się one czasem przydać, jeśli płyta jest nagrana wyjątkowo fatalnie. Z opini osób które wypowiadały się na forum myśle że 540R jest zbliżony funkcjonalnością do sprzętu Arcama, który też jest bardzo szczegółowy. Ktoś tu kiedyś napisał że jeśli kupi się CD Arcama to może się okazać że 80 % CD okaże się nagrana fatalnie. Z CA jest podobnie. To dla mnie jest zaletą, dla Ciebie może być wadą.

Do 540R możesz kupić z czasem 640C do samej muzyczki lub 540D jeśli chcesz mieć DVD CA. 540D ma sporo w/w ulepszaczy dzwięku, można uzyskać taki bas że łeb odpada. Dla mnie komplet 540R i 640C jest w tej chwili czymś najbardziej trafionym do 5000 PLN. Samo DVD do filmów można kupić za groszę lub jeśli już ktoś chce koniecznie komplet CA kupić 540D.

Moja rada - przedewszystkim nie spiesz się ! Posłuchaj wybranych klocków na własne uszy. Nawet jeśli już będziesz miał kasę i zdecydujesz się na 100 %, wtedy pomimo to POCZEKAJ jeszcze jeden miesiąc i jeszcze raz zastanów się. Kupno audio czy KD to dziś "no problem", sprzedanie tego nie jest proste.

powodzenia

Witek

>americano

Witam.Jestem zainteresowany kupnem H/K3480.Mam pytanie,czy jest on przypadkiem na tranzystorach Sankeana?

I jak ten amplituner jest zbudowany,czy warto w niego zainwestować?

Witam wszystkich, też dołożę swoje 3 grosze.Otóż jakiś czas temu miałem podobny dylemat i kupiłem nawet niezły amplituner będąc w pełni przekonany ,że postępuję słusznie.Niedawno jednak wróciłem do stereo(nie żałuję), a kino oglądam sobie tylko z podpiętym pod DVD subem.(Amplituner chyba finalnie sprzedam).

Konkluzja:

Wydaje mi się ,że nie wolno zapominać o tak istotnym elemncie toru jak głośniki, a słuchanie stereo na tanim zestawie głośników z kina trochę mija się z celem.Z koleji zakup dobrego zestawu głośników do kina to już poważny wydatek który dodatkowo szybko uświadomi nam różnicę dzielącą nawet niezły zestaw KD od przyzwoitego stereo.Ustawienie i KD i stereo razem to też problem,także nie mniej kłopotliwe (i nie zawsze możliwe) jest wpięcie w torze extra wzmazniacza tylko do kanału L/P dla stereo-rosną także koszty-moim zdaniem niewspółmiernie.Finalizując -jeśli już naprawdę musi być i kino i stereo to jednak osobno.Niedrogi zestaw KD oraz maksymalnie dobry WZM/CD pamiętając o tym,że tak naprawdę najsłabszym elementem toru są i długo będą głośniki i tutaj każda dodatkowa złotówka przynosi największe efekty (pod warunkiem ,że wzmacniacz i głośniki są dobrane ze sobą charakterem reprodukcji/naszym gustem/wzmak się nie wykłada mocowo).Pozdr.

>>>>kopeć: gadał dziad do obrazu! :) Możesz sobie tu pisać co chcesz i tak Ci nikt nie uwierzy! Tutaj ludzie naprawdę WIERZĄ że z budżetowego amplitunera można wyciągnąć jakość dźwięku jak z budżetowego wzmacniacza stereo! :) Argumenty logiczne, opinie użytkowników... nic tutaj nikogo nie przekona!

Ja sobie odpuszczam: kto chce sobie słuchać stereo na zestawie KD - niech słucha, nie moja sprawa.

Serdecznie pozdrawiam!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

norwidos

to co napisales to sie nazywa "uprzedzenie" albo "stereotyp", poczytaj sobie literature na ten temat, jest dobra ksiazka amerykanskiego autora, wieloletniego wykladowcy na Uniwersytecie w Kaliforni - Elliota Aronsona "Czlowiek istota spoleczna", ktora BARDZO warto rozpowszechniac w Polsce. Nieodbieraj tego jako pouczanie, moze znasz pozycje ;)

Jedyna cecha jaka udziela mi sie chyba od spoleczenstwa amerykanskiego to luz w temacie audio, wiesz nie musze sie potwierdzac w przekonaniu ze cos jest "the best" bo jak slysze, ze tak nie jest to moge w kilka dni zrobic zamiane gladko i bezbolesnie. Jakos nie chce mi sie zamieniac HK 7300, do ktorego fanatycznie przywiazany nie jestem ;)

boogie

nie wiem czy jest na sankenach, ale powiem Ci ze wzmacniacze na bipolarnych sankenach i graja niejednakowo (mialem kilka) wiec trudno o wyciaganie wnioskow na tej podstawie. Napewno warto zainwestowac bo gra swietnie i w cenie detalicznej $269 (ja kupilem taniej) trudno o cos lepszego. Jeszcze go nie mam w chacie fizycznie wiec nie moge zajrzec do srodka. Na stronie harmankardon.com moze cos znajdziesz, tu sa w miare obiektywne recenzje z audioreview.com -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kopec i il Dottore

Ja akurat rozdzielam KD i Stereo (w stereo to monobloki lampowe + wstegi) w kinie HK, ale chyba byscie sie mocno zdziwili jak gra HK 7300 na Stereo na taniutkich glosnikach Klipsch ;))

americano>

Przyjmuję zalecenie pod rozwagę a pozycji tej nie miałem w swoim zbiorze więc przez wakacje powinienem przerobić. Chciałem nadmienić że nie jestem ksenofobem a Twoje wpisy na tym forum są generalnie bardzo rzeczowe i dysponujesz słuszną wiedzą więc zwracam tylko uwagę że należy troszkę dbać w formie o jawne ukazanie subiektywizmu( bez otoczki wyroczni) a będzie super. Myślę że wpisy subiektywne mogą być doskonałym materiałem do własnych spostrzeżeń a nie ukrywajmy-każdy z nas jest tu trochę subiektywny bo inaczej się wogóle nie da podejść do materii Audio-chyba że jako księgowy ale to inna bajka a i tu zaraz pojawi się koloryt subiektywizmu:)

Szczerze pozdrawiam

P.S.- na forum wracam od soboty bo teraz wyjeżdżam więc małe święto dla osób które się ze mną nie zgadzają( ja to bardzo doceniam:)

Dzięki il dottore.Moja opinia jest całkowicie subiektywna ale gdyby nie mrzonki o możliwości pogodzenia KD i stereo to miałbym teraz lepszy sprzęt do tego co najbardziej lubię słuchać.pozdr wszystkim i życzę lepszych wyborów bo z naczęściej nasz budżet jest niestety raczej ograniczony.

kopeć: gadał dziad do obrazu!

---------------------------------------

Może i gadał, ale uszy dziad ma i głuchy póki co nie jest. ;)

Nie czarujmy się. W cenie ok. 2000 PLN dostaniesz w większości wypadków nie nowy wzmacniacz, ale klocka na którym można kwiatki postawić, chyba że będzie to coś z drugiej ręki. Rozmowa o dobrym sprzęcie w każdej kategorii zaczyna się co najmniej od 3000-4000 PLN, więc nie sadź mi tutaj kawałków, że każdy budżetowy wzmak zagra Ci lepiej niż droższe KD. Może zagrać, ale wcale nie musi. Jeśli słuchałeś KD za 1500 - 2000 PLN na 6-7 kiepskich kolumnach i porównałeś to potem z zestawem stereo za 6000 PLN to nie dziwota, że wyszło Ci że to droższe lepiej gra, bo powinno. Ja miałem do porówaniania w domu dobry wzmak budżetowy Azur 640A / CD Azur 640C i wypadło to wbrew zachwytom wielu z Was blado. Kiedy do ten sam CD podłączyłem do Azur 540R, który ma realną, a nie wydumaną moc przy normalnym stereo 2x100 W i ciągnie z sieci ponad 800W to różnica była duża i to we wszystkim. Nie tylko w mocy, ale przedewszystkim w szczegółach. W życiu bym nie wrócił do poprzedniego wzmaka, bo słyszałem to na własne uszy. Sa KD i KD. Są takie jak Pioneer gdzie masz ZABITE na amen wszystkie pierdoły i chodzi to wyłącznie jako KD mimo podłączenia tylko dwóch kolumn, ale są też urządzenia w których można te bzdety wyłączyć i otrzymać normalne dwukanałowe stereo, które czasem bywa lepsze niż z tańszego dedykowanego wzmacniacza stereo. Cały problem w tym, że większości ludzi którzy kochają stereo, KD kojarzy się z zasady 6 lub 7 głośnikami i huczącym basem. Natępstwem tego jest wrzucanie wszystkich urządzeń tego typu do jednego wora i nieustanne przekonywanie każdego o wyższości Świąt Bożego Narodzenia na Świętami Wielkiej nocy. Efektem końcowym jest stwierdzenie autora wątku: "Wygląda na to, ze wydanie 2300zł to po prostu wyrzucenie pieniędzy w błoto :-)". Bez przesady. W tej cenie można dostać całkiem dobre urządzonka z drugiej ręki lub za około 3000 PLN nowe. Trzeba tylko spędzić tutaj miesiąc i poczytać opinie osób, które słuchały danego urządzenia, bo taka ocena jest w jakimś stopniu wiarygodna. Moja opinia o Azur 540R jest taka a nie inna, mimo że jest to okropne, zdegenerowane, zrobione z tanich elementów kiepskiej jakości, droższe od dedykowanego wzmaka CA 640C, znienawidzone KINO DOMOWE. :) Ochyda hihi ;))) Zostań przy swoim a ja zostanę przy swoim. :)

Więcej luzu ludzie, więcej luzu ;)

pozdrawiam

Witek

americano

To znaczy że jakośc użytych komponentów nie koniecznie jest dla Ciebie wyznacznikiem dobrego brzmienia,

Zakładając że wymienimy 'bebechy' lub ich część np. LC Audio Milenium(sankeny) na te od H/K(?),nie usłyszymy zbytnio różnicy?

Oczywiscie ze jakosc komponentow nie gwarantuje dobrego brzmienia. Topologia jest najwazniejsza zwlaszcza zasilanie. Sankeny sa roznych typow, maja rozne parametry pracy, nie wiem skad ten pomysl na wymiane tranzystorow ??? LC Audio Millenium monobloki skladalem sam na wypasionym zasilaczu po 2 trafa na kanal i baterie kondensatorow ponad 140.000 uF na kanal (!!!) tyle, ze tam jest po 1 sankenie na wyjsciu. Nawet jest w Densen DM10 (moj drugi "hi-endowy" wzmacniacz ;)) ktorego mialem z 10 lat temu jest ten sam typ Sankenow, to nie znaczy, ze gra to tak samo jak LC Audio. Podobnie inaczej gra Gryphon tabu, ktory mial naladowane rownolegle chyba po 8 sankenow na kanal i inny zasilacz. Nawet ten sam tranzystor (podobnie jak lampa) zagra inaczej przy innych napieciach pracy, innej wydajnosci i stabilizacji zasilania.

O.k americano tylko że wzmacniacz podobny konstrukcyjnie na identycznych Sankenach (2sc2922/2sa1215?),

mogłeś zakupić ok.10 lat temu za sumę odpowiadającą cenie takiego H/K.

I takiemu starociowi jest jednak bliżej dźwiękowo do lepszych konstrukcji niż takiemu H/K czy Onkyo.

Oczywiście, mogę się mylić ;)

off-topik ----> Boogie

jak bedziesz strugac te LC audio to kilka rad:

- mozesz przyoszczedzic na zasilaczu i nie kupowac oryginalnego, kondensatory np. niezle Nippon Chemicon kupisz np. na Wolumenie, radiatorki znajdziesz tez dobre i tanie

- diody kup koniecznie dobre, najlepiej hexfredy albo schottky, osobiscie polecam hexfredy do Millenium

- daj przyzwoite kabelki

- 140.000 uF dawac nie trzeba, ja przesadzilem (wzmaki graly jeszcze z 50 sek po odlaczeniu pradu :)) wystarczy 80.000 uF, wszystkie elektrolity zbocznikuj nawet tanimi Miflex 3.3 uF, ekstremalnie mozna dac Multicapy 5uF 100V- znakomite do zasilaczy, ale latwo ich nie dostaniesz...

- dodatkowe male trafo na kanal warto dorzucic bo nie jest to drogo, dobre trafa kupisz na Wolumenie w firmie Piekarz, mozesz tam zamowic trafa Breve bardzo dobre - tylko (!) zaznacz, ze maja byc wg specyfikacji audio, robia wtedy na lepszych rdzeniach (a nie standardzowe badziewie do halogenow)

powodzenia

> Witam! Kino do kina, stereo do stereo. Jeżeli budżet nie pozwala lub warunki lokalowe niestety ale należy korzystać z półśrodków. Nie mniej należy zadbać o jakość WSZYSTKICH ogniw łańcużka. Aby nie było za długo, używam starego Onkyo 484 do KD od pięciu lat, nie widzę potrzeby by go zmieniać. Onkyo buduje solidne zasilacze ( puki co, ile wat z sieci tyle odpowiednio w głośnikach ),posiada bardzo dobrej jakości przetworniki DD i DTS, i końcówka mocy na tranzystorach z niedużym ujemnym sprzężeniem zwrotnym ( co dla brzmienia jest korzystnym posunięciem ). Do KD po "cyfrówce" z odtwarzacza DVD, jeżeli musi być stereo to po analogu z CD. Na końcu "odpowiednie kolumny" i Onkyo dobrze "zagra" . U mnie 484 napędza cztero omowe, dwóipółdrożne zestawy na Vifa-ch serji XT w ok. 30m2 bez suba,jest OK. Rok temu nabyłem CA azur A640, przy odsłuchu w sklepie pracował z Monitor Audio Gold Reference 60 (15.000 zł), grało świetnie. Mam ten komfort że do stereo będzie w przyszłości osobny pokój. Osobiście jestem zwolnnikiem odtwarzania dźwięku tak jak został na płycie nagrany, więc po co płacić za 7 końcówek mocy skoro nie ma tak realizowanych filmów. Sądzę że wystarczył by np. Onkyo 601. Co do odsłuchów osobistych jestem jak najbardziej ZA. Tyle że amplitunery AV ciężko jest posłuchać z dobrymi kolumnami. Miałem okazję dosyć dawno słuchać HK (model ze środka oferty ) w stereo na kolumnach dwókrotnie droższych, grał ładnie, nie wiem natomiast jak w KD. Również słucham ( Oldfield, Vangelis, muzyka filmowa ). Z mojego doświadczenia mogę polecić Onkyo,niemniej może udało by się znaleźć znajomego który już posiada sprzęt i go posłuchać w warunkach domowych. Rady brać pod uwagę jedynie wstępnie, kierując się własnym uchem osiągniesz efekt długofalowy i sądzę że tańszy. > Pozdrawiam, Jarek 5.

Sam mam Yamahę, tyle że 650-kę. Gdybym miał tyle kasy i do wyboru taki sprzęt jaki wymieniasz w swoim poście to brałbym Onkyo 602.

Chyba że przeważać będzie kino - wtedy jednak Yamahę bym polecał.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.