Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Servantess, 5 Lip 2009, 13:53

>>>>>Jak na pierwszy raz wyszło ok. waga jednego monitora 20,5kgsamego MDF-u napewno tyle nie wazy nawet jesli ma podwójny front...no chyba że pisząc to chcesz sie

>dowartościowac:)

Całość wykonana jest z mdf 25mm front jest podwójny do tego dochodzi wewnętrzne wzmocnienie. Kolumny wytłumione są podwójna warstwa maty polimerowej, która wcale mało nie waży i wełna owcza. Zwrotki maja swoją wagę cewki powietrzne z drutu 1,4mm i taśmowe AlphaCore 16AWG i do tego masa głośników. To jest prawdziwa waga paczki są naprawdę pancerne!

henrykpiątek, 5 Lip 2009, 13:03

>Wg. mojego gustu słoje na górnej ściance powinny być odwrócone, zgodne z bokami i tymm samym układ

>słojów na górnej krawędzi.

Docelowo w planach tak miało być, ale w praktyce brakłoby mi forniru. . . Wiem wizualnie było by lepiej.

Krucz3k, 9 Lip 2009, 16:32

>wygląda mi na skaj, przyklejony zapewne na jakiś klej kontaktowy

Wygląda na skay, lub na skórę,to akurat nie ma żadnego znaczenia,nie ważne,natomiast twierdzenie- " przyklejony zapewne na jakiś klej kontaktowy" jak dla mnie jest obrażające.

Polerujecie swoje dziela? Nie wiem czy mi sie wydaje ale lakier na zdjeciach odbija nierownomiernie. Na targach Ligna widzialem przemyslowe systemy szlifowania frontow meblowych i musze przyznac ze wygladalo to super.

Hej jestem nowy na forum i planuje od dłuższego czsu zrobić swoje kolumny kupiłem już pzretworniki, obliczyłem pojemnosci obudowy tylko mam problem mianowicie czy zamiast płyty mdf można na obudowe zastosować płyte wiórową i jak poskręcam wszystko konfirmatami a nie kołkami, czy bedzie to miało jakiś większy wpływ na jakość dźwieku. Zależy mi żeby to zrobić pożądnie niestety nie mam zadużo kasy i chce jak najtańszym kosztem ale żeby było jak się należy.

możesz konfirmatami, ale . . .

Jak najbardziej możesz z płyt wiórowych (najlepiej robić z kanapki, czyli skleić ze sobą cieńsze płyty mdf i wiórowe w pożądaną grubość).

Co do konfirmatów to jak najbardziej możesz użyć ich zamiast wkrętów, ale najlepiej, to jak wkręty (te czy tamte) będą spełniały tylko rolę "ścisków" na czas klejenia (przy braku ściksów i tradycyjnego klejenia ścianek), czyli mocowanie jest oparte o łączenie ścianek za pomocą kleju. Koszta i czas te same prawie a lepiej.

Po kolei:

1/ Przykładasz płyty tak jak mają być i przewiercasz (na długośc wkręta) wiertłem od 2,2 do 2,5 otwory na wkręty (przy wkrętach, a przy konfirmatach odpowiednio grubsze - względem grubości trzpienia).

2/ W płytach zewnętrznych (tych na których będą się opierały główki wkrętów) rozwiercasz srednicą 3,2-3,5.

3/ Przystępujesz do złożenia, czyli . . . Powierzchnie łączone pokrywasz klejem.

4/ Składasz.

5/ Ściskasz wkrętami. Dzięki temu, że w zewnętrznej masz większą średnicę, wkręty będą się ślizgały (w zewnętrznej) w momencie załapania docisku i lepiej ściągną do siebie ścianki.

6/ Czekasz aż wyschnie (24 godziny minimum).

7/ Wykręcasz wkręty.

8/ Przewiercasz średnicą wiertła pod kołki do drewna (najczęściej 8 lub 6 mm).

9/ Pokryte klejem kołki (możesz wcześniej wpuścić klej w otwory też) wbijasz w otowry.

10/ Szlifujesz kołki do powierzchni na równo po wyschnięciu i szpachkujesz szpachlą do drewna miejsca kołków.

11/ W zależności od sposobu wykończenia albo okleina (po przeszlifowaniu na wyrównaie), albo po 24 godzinach szlifowanie dokładne całości, a potem podkład i lakier.

tyle

Moje nowe kolumienki na Usher 9950 i 8945A wzorowane na Sonus Faber Cremona Auditor M. Wysokość całości 117cm, wysokość monitora 43cm, szerokość max monitora 27cm, głębokość max monitora 49cm. 20 litrów, strojone na 38hz. Opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3591-100009823 1248066563_thumb.jpg

post-3591-100009824 1248066563_thumb.jpg

post-3591-100009825 1248066563_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jq, 20 Lip 2009, 07:09

Mógłbyś napisać coś o brzmieniu tych kolumn? I jeżeli można coś o zwrotnicy? Sam projektowałeś zwrotkę czy korzystałeś z jakiegoś gotowego projektu?

Fornir orzech kaukaski w formatkach. Standy z mdf i ten sam fornir tylko bejcowany na kasztan i czarno, cała noga wypełniona betonem szybkoschnącym - góra i dół do mocowania śrub M10 oraz mieszanką żwiru piasku i cementu w środek.

• Pokaż nowe odpowiedzi