Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

=> Cyku

W sumie to kolumny wykonywałem jako kolumny do sprzętu audio - jednak ostatnio grały w pianocraftem przy komputerze. W chwili obecnej zmieniły trochę miejsce pobytu - a do komputera wróciły oryginalne kolumny od pianocrafta po grubszych modyfikacjach . Kolumienki na focalach grają teraz tutaj .... Pokoik powoli mebluję więc narazie straszne pustki ....

Te seasy w obudowie z okleiną wenge sa bardzo ładne - dobrze dobrana kolorostyka do membrany. Klasyczny prosty układ w eleganckim opakowaniu.

Ciekawy jestem jaka jest twoja opinia o aluminiowych seasach, szczególnie w stosunku do magnezowych.

...there is no spoon...

Przetworniki o których mowa - kupiłem jakieś 6 lat temu i czekały sobie w pudełkach. Niedawno wykonałem na nich te kolumny. Trudno mi powiedzieć ile kosztowały - 6 lat to kawałek czasu

• 2 tygodnie później...

Wymagaja jeszcze sporo pracy ale juz widac i grają .

Scan Speak'i revelatory 18W 8531 i D2905/9700 - te głosniki zdecydowanie nie chciały ze sobą grac ale kazdy z nich ma takie cechy , które skłoniły mnie do wypowiedzenia im wojny - wynik na załączonym pomiarze . Woofer ma rezonase zaczynające się przy 3,5kHz a tweeter nie chce sie ,, złamać " i spadek zboczy około 15 - 20 decybeli poniżej wypadkowej jest bardzo mały , co wpływa na średnicę ( prawdopodobnie to skutek działania układu linearyzacji impedancji tego głośnika)

Zdjęcia marne ale to z powodu fatalnego oświetlenia . Inspirowane ProAc D25 .

O dżwięku :

- neutralne , spójne , ciepłe

- średnica subtelnie podkolorowana ( papierowa membrana )

- góra piękna i gładka

- bas - klasa sama dla siebie ( nie znam 18 cm głosnika z takim basem ), duzy , wielobarwny, kontrolowany , szybki, swoboda i rozmach

- obecność , plastycznośc , detale , dynamika - na b.wysokim poziomie ( oczywiście jak na układ dwudrożny)

- przestrzeń wyśmienita , doskonale ułożona , głęboka i lekko wychodzi poza bazę

- dźwięk oderwany od głosników

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100002883 1170290991_thumb.JPG

post-3970-100002884 1170290990_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Placek, 25 Kwi 2006, 11:45

Miałem lub mam wszystkie głosniki ,które wymieniłeś więc cos z nich robiłem i wiem , mniej więcej , czym sie charakteryzują .

Najlepszy bas maja revelatory - to słychac od pierwszej chwili , usher ma bas mniejszy i nie tak barwny ale bardzo dobrze kontrolowany i całkiem nisko schodzący , Excel W18 E001 to bas ,, głuchy " niezbyt zwarty i raczej fundament niz pasmo , które jest częścią spektaklu jak w przypadku dwoch pierwszych.

Średnica to domena magnezowych seasów - czysto , prawdziwe barwy , duzo detali , lekko i swobodnie , revelatro ma średnicę odrobinę zabarwioną ale cieplejszą , kontury są nieco zatarte ale dynamika może nawet lepsza niz seasów, usher to średnica klarowna ale z odrobinką naleciałości i szorstkości typowej dla węglówek ale bez charakterystycznego dla nich nadmiernego ocieplenia .

Ja wybrałem Seasy do stereo a Revelatory idą jako fronty do kina domowego. Ushery graja u kolegi .

...there is no spoon...

jarekt

- schemat udostępnie jesli będę zadowolony z dźwieku za 2 miesiące , to nowiutkie przetworniki , zobaczymy jak sie ułożą

placek

- podobno scan speaki nie graja z Gainclonem ;p , a tak serio to ja mam meridiana 551 , który ma moc 60W przy 8 omach i gra ... no ale pewnie można lepiej .

...there is no spoon...

>>>>arturp, 26 Kwi 2006, 07:33

Ciekaw jestem czy zrobiłeś BR (jakie strojenie, F6, rozmiar portu) czy close, ale sądząc po litrażu to ciężko wywnioskować bo tego 8531 można do "każdej" obudowy włożyć:). A może robiłeś pomiary

Mam pytanie...patrzac na charakterystyke omawianego powyzej (lub podobnego) glosnika widac ze jest ona ponizej 200 Hz poszarpana

Ukryta Zawartość

a dolki sa rzedu kilku dB. Moze ktos mi to wyjasni?

Ukryta Zawartość

Pgwave, 26 Kwi 2006, 08:45

Niestety nie robiłem jeszcze pomiaru portu a stroiłem zgodnie ze wskazówkami Kisiela na stronie www.akustyk.com.pl - obecnie załącza taki ,, poradnik " do każdego głosnika produkującego bas.

Głośniki niskotonowe musza troche pograc aby sie ułożyć , często wartości TS ulegaja dość wyrażnej zmianie więc muszę zaczekać . Robiłem wprawdzie pomiar w polu bliskim ale skasowałem :( jednak z tego co pamiętam to wynik samego woofera ( bez sumowania z portem ) był powalający .

Co do brzmienia- dzisiaj słuchałem około godzinki i podobaja mi sie bardziej niz wczoraj , mimo ,że tymczasowa zwrotnica jest na cewkach z grubego drutu o wyjątkowo niskiej rezystancji ale .... rdzeniowych , więc pomyśl co będzie z tasmowymi Alpha Core'ami 12AWG. Liczę na słyszalny spadek zniekształceń na średnicy .

Szybki , bezpośredni i detaliczny - niebezpiecznie blisko seasów magnezowych- troche lepsza dynamika ale jednak gładkość , prawdziwość i koloryt barw po stronie seasów . Natomiast Revelator ma ciepło i mase w niższej średnicy ,którego brakuje metalowym membranom. Jest więcej emocji i energii . Czasem za duzo - np In my secret life Cohena utonęło w basie i mruczeniu , z drugiej strony remasterowana Avalon Roxy music nagrana w HDCD zabrzmiała jak nigdy dotąd- niebywały rozmach.

...there is no spoon...

adamo_0, 26 Kwi 2006, 09:07

Te nierówności to wynik stosowania określonej techniki pomiarowej i nic nie znaczą. Ja robiłem pomiar w polu bliskim i wyszedł gładki . Na tym wykresie producent raczej pokazuje średnicę .

Udało mi sie zrobić lepsze zdjęcie a obok widoczek forniru- modyfikowany heban makassar- szczerze polecam, łatwo sie docina, idealnie układa , szlifuje i lakieruje.

Ukryta Zawartość

post-3970-100002842 1170291052_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>>>arturp, 26 Kwi 2006, 10:30

Stronkę akustyka już znam na wylot:) jednak P.Kisiel nie pisze o jakimś konkretnym rozwiązaniu tylko podaje kilka rozwiązań podając jedynie wpływ na charakterystykę i F6. Będę musiał poeksperymętować bo mam do dysozycji 46litrów i wciąż wacham się nad obudową - myślę że dopiero odsłuchy przyniosą rozwiązanie, bo to co ładnie wygląda na papierze nie zawsze sprawdza się w praktyce - zresztą jest to kwestia gustu.

Ja niestety wciąż czekam na swoje głośniczki narazie gram na średnotonach i driverach i muszę przyznać że 12M4631G00 w roli szerokopasmowca sprawdza się wyśmienicie oczywiście nie ma mowy o niskich rejestrach ale fortepianu mógłbym słuchać i słuchać...Zrobiłbym w końcu pomiary ale wciąż mam problemy z jigiem.. może to i lepiej przynajmniej głośniki się dobrze wygrzeją:)

..Swoją drogą gdybym wcześniej wiedział o czymś takim jak heban modyfikowany, to bym kupił bez zastanowienia, bo jak zobaczyłem zwykły fornir hebanowy to stwierdziłem że w życiu go nie położe (cienki, pofałdowane, popękane płaty) a tu widzę że jednak można;))) Moim zdaniem wygląda świetnie, przedewszystkim egzotycznie i nietuzinkowo - Good job Artur!

Pgwave, 26 Kwi 2006, 11:28

Po co ci jig ? Przeciez do pomiarów charakterystyki i portu br wystarczy mikrofon , preamp i karta w komputerze . Jedyna do czego jig sie przydaje to strojenie portu br za pomoca pomiaru impedancji . A co ci da pomiar parametrów TS ? Zastosujesz je do obliczen w strojeniu obudowy - no po co ? przecież możesz pomierzyć przy wylocie rury br charakterystykę portu. Ja nie mam i nie widze powodów do stosowania . Jak sam widzisz w watku o pomiarach ,czasem tylko kłopoty z tego wynikają ;p .

PS

To moje pierwsze doswiadczenie z modyfikowanymi fornirami i życzyłbym sobie aby ze wszystkimi sie tak dobrze pracowało.

Sprawdź tez lakier do drewna Syntilor o konsystencji żelu - aqua... cośtam- nowa formuła (aquaretan ? ). Świetny, grubo kryje, bardzo wydajny nie przebarwia i schnie w 30 minut więc malowanie zajmuje jeden dzień .

...there is no spoon...

>>arturp, 26 Kwi 2006, 12:37

Bo widzisz ja właśnie mam jig'a ale tego autorstwa igoda, który wpadł na fajny pomysł i upchnął wszytko w jednym pudle (pre, wzmacniacz i jig'a do pasywek). Mikrofon już mam i powoli zastanawiam się czy da się coś zmierzyć bez pre:) (mam audigy ZX w kompie).

Śmieszny zbieg okoliczności bo jak pisałem posta dostałem maila od P.Grzegorza którego pozdrawiam:))) Głośniki są już w Polsce!!!Teraz to już napewno nie wytrzymam, już ostrze sobie na nie zęby...akurat majówka.

A możecie wrzucić zdjęcie polakierowanej kolumny z bardzo bliska, mały wycinek??

Chciałbym sprawdzić czy są widoczne malutkie rowki i pory w fornirze.

...mam jeszcze inny pomysł może jest taka możliwość i pomierzylibyśmy u Ciebie jakbyś miał chwilkę? No ale to chyba już rozmowa nie na forum:).sorki za poprzedni wpis ;P

Ja robiłem kiedys pomiary bez preampu . Mikrofon wpiety bezpośrednio do gniazda karty w notebooku ale nie wiem czy z każda kartą się to uda . Mam tez niezły przypadek bo kupiłem komputer ( Pentium 4 , 512 , 80GB ) i monitor za w sumie 2,5k PLN ale karta dźwiekowa zintegrowana i... nie działa . Wzbudza sie i wyje . A notebook HP hula jak stworzony do tej zabawy.

Combo igoda dalej nie działa u ciebie ?

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi