Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Placek to jest gotowa obudowa z Parts Express, zaph stroil na 42Hz.

Ta zwrotka bym sie tak nie zachwycal, brakuje pochylenia przedniej scianki do pelnego szczescia, zaph poszedl na latwizne kupujac gotowa obudowe.

Na visatonach AL130+ceramiczny KE25SC popelnil zwrotnice borysgo2 i zapewne pomogl by Ci w ewentualnym projekcie, wiec warto nad visatonem pomyslec:)

Taki mniejszy glosnik lepiej nadaje sie do cichszego sluchania a to tez wazne;)

Czy to jest optymalny litraz dla tego glosnika, nie wiadomo. Misiomor z tego co pamietam dla L18 proponowal zdaje sie 11litrowa obudowe i niskie strojenie membrana bierna, wiec jak widzisz opcji jest wiele, a ktora bedzie Ci sie najbardziej podobala tego nikt nie jest w stanie powiedziec:)

eMil

Powiem Ci szczerze że upodobania brzmieniowe chyba mam podobne do koniuszego tzn muzyka elektroniczna, lubię też stary dobry pop czyli to o czym isał Wilk w swoim poście.

ja wiesz konstruuje On kolumny na visatonie ale doszły mnie również słuchy ża wspomniany wyżej koniuszy nosi się z zamiarem zamiany visatona na ushera...

Mi po głowie tez chodził 8945a który zresztą jest dobrze znany naszym DIY-owcom.

Generalnie wiem że konstrukcjabedzie 2 way na głośniku 16cm. Pozostaje decyzja co bardziej się zbrawdzi w elektronice.

U ushera boję się ospałości i zbytniej ociężałości, za to u visatona zbytniej sztywności i twardości brzmienia, uszczuplenia basu bo w końcu to membrana alu podobnie jak u seasa l18

tutaj są dokładne wymiary obudowy do seasów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam :)

juz zostawilem wpis .. na "potrzebuje..."

a potrzebuje projekty glosnikow .. do pokoju 45m2 przestrzen dosc wysoka otwraty strych do 4,5 m wysokosci w szczycie :)

preferuje szerokopasmowce . .lub szerokopasmowce z jakims bassowcem .. a z czego slucham to sami wiecie najlepiej gdzie znalesc .. :)

pozdrawiam :)

Placek projekt zaphaudio jest to BR strojony na 42Hz!

Sadzac po wpisach kolegi kooniuszy, on sam nie wie co chce, wiec na niego jako na autorytet w wyborze glosnikow raczej sie nie powoluj:P

A al130 jest duzo ciekawszy od al170.

niom przegladam stronke zaph audio .. ale to chyba jeszcze nie to .. :/ jakies podlogowce .. na ladnych granitach :P

lub jakies no boxy :P trudny wybor ..

po porstu chce wiedizec co Wy macie . .i sie ewentualnie kopnac na odsluch :)

Witam....moje ostatnie modyfikacje...

tak było...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Placek

Kolumn na AL170 jeszcze nie skończyłem. Ale wsadziłem głośniki do starej obudowy 39l i jest nieżle. Układ d,appolito i jak narazie naprostsze zwrotki tak zeby mniej więcej zapoznac się z dzwiekiem. Moje wrazenia są takie: bas szybki z niezłym wykopem ale w 39litrach zdecydowanie za nisko on nie schodzi ja obudowy główne robie 50 litrów. Dzwięk ogólnie nie jest ciepły jest świeży i chłodny ale mój wzmak czyli SONY TA-F6B dodaje trochę ciepła i jak narazie to podoba mi sie taki dżwięk. Zdecydowanie sprawdza sie w elektronicznej muzie. Nie wymieniam AL na Ushera. Mam pokój 18m2

Kolumny Mordy z forum . Ja tylko zaprojektowałem zwrotnicę . Reszta to dzieło własciciela . Moim zdaniem piekne

Zastosowane przetworniki to Peerless SDS134 oraz Vifa XT19 . Wymiary zewnętrzne obudowy - 17,5x28,5x34 cm. Płyta MDF 19mm. Wylot br do przodu ale powinien byc do tyłu poniewaz powoduje silne zafalowanie charakterystyki w okolicach 1 do 1,5 kHz . Dlatego pomiary robiłem z tunelem br zatkanym . Gra ciepło , dość szczegółowo , bas jest mały ale kulturalny . Bardzo dobre wokale i świetna góra . Idealne zgranie fazowe przetworników .

Ukryta Zawartość

post-3970-100005679 1188677766_thumb.jpg

post-3970-100005680 1188677766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Pomiary i schemat filtra

Ukryta Zawartość

post-3970-100005677 1188677811_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 1 Wrz 2007, 22:16

He... he... to może byś i moje samoróby (T9950+Vifa XT18WO) pomierzył ?! Ciekawy jestem jaką mają charakterystykę, a nie mam jak i nie umiem sam pomierzyć.

A to moje najnowsze "głośniki komputerowe".

Ukryta Zawartość

post-2994-100005564 1188843885_thumb.jpg

post-2994-100005565 1188843885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt , heban modyfikowany ale to nie ja robiłem obudowy tylko morda więc takie pytania raczej kierujcie do niego . Swoja drogą pięknie to zrobił . Chyba lepiej niz ja ;p .

...there is no spoon...

Wywołany do tablicy powiem parę słów.

Heban modyfikowany to "wredny" fornir jest. Twardy i jednocześnie kruchy. Dlatego należy jeszcze bardziej niż zwykle uważać przy cięciu, szlifowaniu, frezowaniu w poprzek włókien. Mimo, że docinałem fornir zostawiając 1mm naddatku i szlifowałem drobnym papierem ręcznie, to włókno potrafiło odskoczyć.

morda -> a kleiles na moment? i gdzie i w jakiej cenie zamawiales?

ogolnie ja krawedzie robie frezarka + frez z rolka, tylko trzeba lookac jak ida sloje i nic zlego nie ma prawa sie stac.

Tak, na Moment. To przy małych i średnich rozmiarach klejonych skrzynek wg mnie najlepszy klej.

Obcinanie na krawędziach też będę robił w przyszłości na twardych fornirach przy pomocy routera + frez z łożyskiem.

baksik00--> Hmmm mogę go porównać do 11/100 Tonsila, bo to według mnie podobna klasa głośników. Jak za tą cenę

nie ma co narzekać. Gra dość dokładnie, bez ocieplenia. Ciekawi mnie tylko porównanie z PJ'tem STX'a bo podobno STX

nie jest wiele gorszy, a dużo tańszy.

Nie znam ceny tego forniru. Dostałem resztki od znajomych producentów frontów meblowych. Dostępne są wszędzie(Atpol, Zagłoba itd.) Z tego co wiem cena podobna do innych modyfikowanych.

Witam,

A ja ma prawie gotową konstrukcję na 18RNX/P i 29TAF/W (w przyszłym tygodniu wrzucę do wątku). Mam tylko jeden problem, a mianowicie wkręty.

Byłem w hurtowni Fabory (największej w Polsce) i mają kilka tysięcy rodzajów śrub i wkrętów. Problem jest tylko następujący. Czernionych jest jak na lekarstwo i wszystkie są do metalu. Kupiłem i nie ma z nim i problemów (MDF o podwyższonej gęstości).

Wkurza mnie w nich coś innego. Jeszcze bez przykręcenia ma minimalne jasne prześwity od stali (nie jest to czernienie idealne). Sprawdzełem podobne Bossard i China no name w supermarkecie i jest podobnie.

Przeszedłem się do sklepu z high endem i patrząc z bliska jest to nawet problem produktów fabrycznych (z kilkoma wyjątkami).

Pierwsze pytanie - gdzie można dostać idealnie (podkreślam to idealnie) czernione śruby ?

A drugie moje pytanie dotyczy fornirów. Ja na swoich mam czereśnie bejcowaną i lakier półpołysk. Jest to fornir naturalny.

Słyyszałem dwie opinie. Jedną, że fornir modyfikowany (dobrej firmy takiej jak Alpi) nie ustępuje w niczym naturalnemu. Prawda to czy fałsz ? Widział ktoś z bliska ?

• Pokaż nowe odpowiedzi