Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

marko3T

>Mała analogia(może zrozumiesz)

Nie zrozumie:( Poza tym to jest teoretyk, a jaki to sam widzisz. Szkoda na niego czasu.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

PANOWIE DAJCIE SOBIE JUŻ SPOKÓJ - tu nie miejsce na kłótnie!

Nie mam ochoty czytać waszych prywatnych bojów w tym wątku załóżcie sobie nowy i tam się kłóćcie, jak ktoś będzie miał wtedy ochotę w tym uczestniczyć wejdzie na własną odpowiedzialność.

TUTAJ JEST MIEJSCE NA KONSTRUKCJĘ KOLUMN GŁOŚNIKOWYCH!!!

Słucham tylko muzyki.

A Ty, Gagacek, jesteś wielki praktyk? A jak tę praktykę prowadzisz, bez teorii? Kleisz ze sobą byle co i coś tam powstaje? No to też mnie zaskocz, pokaż, co zrobiłeś w tej materii. Konstrukcja, rozwiązania, pomiary i odsłuchy. Taki z Ciebie bohater, że wtrącisz jedno zdanie i myślisz, żeś "hero"?

hhf_pm

Będzie na temat i merytorycznie.

>Zaprezentuj swoje dokonania, pokaż zmierzone parametry i charakterystyki, scharakteryzuj brzmienie i

>przyznam ci rację

Nie mogę, bo widzisz akustyku(z papierami) ja robie stolarke. Buduje skrzynki od A do Z. Wiem co w której siedzi, wiele z nich miałem okazje później słuchać u klientów i na tej podstawie wiem jakie rozwiązania są dobre , a jakie nie. Nie pisz wiec o moim małym doświadczeniu, bo nie wiesz jaką mam wiedze praktyczna.

Pozdrawiam Cie.

hhf_pm, odpowiadam do ciebie jedyny raz w tym wątku.

Pomyśl choć chwilę DURNIU o tym, jaki to niby cel chciałeś osiągnąć pisząc w ten sposób zarówno tu jak i w innych wątkach. Przeczytaj siebie z 50 razy aż coś ci tam zaskoczy... choć wątpię.

Koniec wypowiedzi, więcej moich uwag w tym temacie nie będzie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

No to teraz rozumiem! Jesteś stolarzem po inżynierii lądowej i pouczasz akustyka z dyplomem. Myślę, że jak odkryłeś karty, wszsyscy zrozumieją, skąd twoja zazdrość i zawiść.

Również pozdrawiam.

PS. Poprosiłem Barthezza o zakaz pisania dla ciebie i dla mnie, mam nadzieję, że się zgodzi i wszystkim ulży.

Pisząc , że ma takiej potrzeby, miałem na myśli blokowania nas w tym wątku, a nie tego czy ktoś cię będzie nazywał palantem. To tak dla jasności, ja już skonczyłem tą miłą pogawędke.

Panowie, po co az tak drastyczne kroki? Temat ciekawy, powinien byc rozwojowy a wiec sprzecznosci sie nie uniknie. Pisania off-top+wyzwiska sa tutaj tylko nie potrzebne. Kazdy ma prawo do swojego zdania i kazdy ma swoj rozum a i czytac ze zrozumieniem potrafi wiec jak ma troche "pod kopula" to sam wyciagnie odpowiednie wnioski

Fruttis

>Gdzieś kiedyś czytałem, a teraz nie mogę odnaleźć informacji jakie są częstotliwości rezonansu

>własnego mdf'u, wiórowej i sklejki. Może ktoś wie?

Jest w necie na ten temat artykuł napisany przez Peter J Comeau. Nie odmieniam, nie dlatego że nie miałem ortografii w podstawówce, ale żeby było prościej skopiować do Googla (z "mdf" na przykład). Pisał na ten temat coś Stereoplay, było dostępne w pdf na ich stronie. "Coś" bo nie jestem biegły w niemieckim :D

A robił ktoś cokolwiek ze sklejek z gatunków egzotycznych? Nie czy ktoś czytał albo słysza, tylko czy ktoś ROBIŁ. Próbuję się od jakiegoś czasu dowiedzieć czy warto i jakie, jeśli już, ale informacji w okolicy zera. A fajne toto z wyglądu, fornirować nie trzeba.

Oj Panowie panowie tylko spokój będzie rozwiazaniem.Niech każdy się chwali tym co ma czy co tam wykonał.Nie lepiej podpatrywać rzeczowych wpisów i''ukraść''coś dla siebie od kolegów forumowiczów?

Pozdrawiam.

To może dla odmiany coś bardziej klasycznego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hhf_pm, 20 Mar 2009, 20:00

>Pomiary akcelerometryczne wskazują, że gorsza od mdf-u jest tylko płyta OSB. Nawet meblowy

>paździerz, laminowany obustronnie, ma lepsze właściwości od mdf-u. Wszyscy klepią z mdf-u, bo jest

>tani i da się go obrabiać na automatycznych maszynach.

Jako praktyk, potwierdzam.

A to mnie teraz zamurowało cały czas myślałem że mdf to jeden z lepszych materiałów i to nie tylko ze względu na łatwość w obróbce.

Płyta wiórowa jest również lepsza od mdf-u ? Bo zauważyłem że większość ludzi biorących się za coś bardziej ambitniejszego niż np. TVM właśnie mdf-u mimo że wcześniejsza jego konstrukcja była z płyty wiórowej,(tak było ze mną ) a dlaczego tak jest skoro mdf jest gorszy i do tego droższy ?

Czy to jest nie świadomość konstruktorów ?

Czy też łatwiejsza obróbka mdfu skłania do jego wyboru

A może mdf ma jakieś zalety których nie ma wirówka bo gdy mdf faktycznie był taki do bani to dlaczego nie mówi się i nie pisze więcej na ten temat na forach ? żeby ludzi uświadomić ? może jednak ten mdf nie jest taki zły i ma pewne cech którymi góruje nad reszta i dal nich jest wybierany ?

Może ktoś coś szerzej napisać na ten temat bo ja nie mam wiedzy w tej dziedzinie a chętnie bym się przekonał np. do sklejki :)

Z mojej wiedzy i doświadczeń wynika, że wióra ma sens jako materiał tylko w konstrukcjach jednostkowych i to jak konstruktor ma dużo cierpliwości. Kto próbował frezować w niej dziury pod głośniki wie, że kruszy się jak diabli. Z wkrętami też kiepsko, bo słabo trzymają. Poważną wadą akustyczną jest też to, że ze względu na niejednorodność wióry (co jest właściwie jej zaletą :-)), przekazywanie drgań od jednej ściany na inne jest kiepściutkie - trzeba dodawać trójkątne listwy w rogach.

Mdf nie ma żadnej z tych wad, ale akustycznie jest gorszy, prawdopodobnie właśnie dlatego, że jest dość jednorodny, wióra to struktura kanapkowa, twarde laminowanie z zewnątrz i miękki środek, a wiadomo nie od dziś, że nic nie przebije sandwicha właściwościami.

Sklejka jest kanapką sama w sobie, co już stanowi plus. Do tego co drugą warstwę mamy zmianę kierunku słojów, co poprawia rozprowadzanie wibracji po całej powierzchni (to jest wadą drewna litego, które dobrze przewodzi drgania wzdłuż słojów, kiepsko w poprzek, stąd listwy u SF). Niestety, obrabia się kiepsko i jest droga.

Zachęcam wszystkich do robienia kanapek - warto. Mi najlepiej wychodziło czterowarstwowo. Patrząc od środka obudowy: miękko, twardo, miękko, twardo. Pierwsza warstwa miękka (np. 6mm mdf z oderwaną utwardzoną powierzchnią), żeby bardziej chłonęła, a mniej odbijała. Energia wibracji jest wygaszana na stykach materiałów o różnych twardościach - jest to czysta teoria, która ma 100% pokrycie w praktyce. Potem np. 4mm hdf, potem 4mm mdf i 4mm hdf, przykładowo. Doskonałe rezultaty daje umieszczenie wewnątrz ścian mat bitumicznych, ale konstrukcja się już komplikuje.

Nie udało mi się dotychczas uzyskać nic lepszego, niż ta obudowa z sypkim wypełnieniem.

Z matą bitumiczną między ściankami nie ma problemu, robiłem tak. Do jednej warstwy np. hdf kleiłem matę bitumiczną ale miękką (są lepsze od twardych) zrywałem potem z niej taka cieniutką warstwę foli, smarowałem klejem do bitumu i kolejna warstwa hdf. Potem jeszcze tylko przygrzanie żelazkiem i nie idzie tego rozerwać :)

Witam!

A czy ktoś próbował zrobić obudwy z tego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli tak to z jakim efektem.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Do Kondraxa: dwa masz stonę wcześniej w tym wątku, więcej mogę posłać na PW, jeśli chcesz.

Do Maqua73: fajny sposób. A na krawędziach ściany robiłeś ramkę (że maty były w środku), czy jechałeś "po całości"? I co to jest "klej do bitumu"? Ja kleiłem polimerami.

Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, moze i dobry - oceńcie. Chodzi o wypełnienie przestrzeni pomiędzy ściankami (kanapki) obudowy odść ciężkim materiałem jaki posiadam - pył żeliwny o gęstości ok. 4 kg/md3. Czy taki materiał (zastępując kolejna warstwę "kanapki") o grugości powiedzmy 1 cm będzie spełniał absorbował wibrację skrzynki ?

No właśnie polimery to do mat bitumicznych nie za bardzo, podobno (sam nie mam takich doświadczeń) po czasie wchodzą w reakcję chemiczną i po prostu się to rozłazi. A klej do bitumu to cała gama klejów dekarskich i budowlanych do klejenia na zimno i na ciepło (lepsze) np. papy, gontów bitumicznych, czy wszelkiego rodzaju uszczelnień z użyciem bitumu. Można je kupi np. w kartuszach w marketach budowlanych, świetnie kleją do drewna (są stosowane min. na płytach OSB. No i są bardzo elastyczne.

Ja kleiłem po całości i po sklejeniu obudowy dodatkowo oklejałem cienką sklejką te ścianki gdzie było widać przekrój kanapki, no a potem to już fornir.

Ostatnie kolumny wzorowane były na sonusach i boczne ścianki były gięte i klejone warstwowo z 3mm HDF i w tym przypadku zastosowałem pewien "patent", jako że używałem kleju poliuretanowego do drewna np. Soudal 66A który się spienia przy kontakcie z wilgocią z drewna to pomiędzy dwie warstwy zwilżonego hdf dla lepszego efektu spieniania, wsadziłem parę dystansów 2mm dołożyłem trochę więcej kleju i efekt na drugi dzień niesamowity, warstwa kleju była w strukturze przypominająca piankę montażową do okien a jednocześnie 2 warstw hdf nie dało się rozerwać.

• Pokaż nowe odpowiedzi